Λιποδιαλυτές Βιταμίνες – λειτουργίες και πηγές στα τρόφιμα!

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες διαλύονται στο λίπος!  Για να μεταφερθούν στην κυκλοφορία του αίματος και μέσα στο σώμα, πρέπει να συνδεθούν σε στοιχεία του σώματος που είναι από λιπίδια ή λιπαρά.
 1718591

 

Τέσσερις βιταμίνες είναι λιποδιαλυτές: η Α, η D, η Ε και η Κ. Το σώμα μας μπορεί να αποθηκεύσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες σε σωματικό λίπος. Δεν είναι απαραίτητο να προμηθεύετε τον οργανισμό σας καθημερινά με αυτές τις βιταμίνες.
Επικίνδυνα, τοξικά επίπεδα των λιποδιαλυτών βιταμινών μπορούν να εμφανιστούν όταν υπερβολικά επίπεδα καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, συνήθως από συμπληρώματα διατροφής.
  • Βιταμίνη Α

Λειτουργίες
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την νυχτερινή όραση και βοηθάει τα μάτια να προσαρμόζονται σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού. Προωθεί την ανάπτυξη της επιδερμίδας, των οστών και των ανδρικών και γυναικείων οργάνων αναπαραγωγής. Η βιταμίνη Α προστατεύει από τις μολύνσεις διατηρώντας την επιδερμίδα και τους ιστούς στο στόμα, το στομάχι, τα έντερα , το αναπνευστικό, το γεννητικό και ουροποιητικό σύστημα, υγιή. Η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Η βήτα-καροτίνη μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου και πιθανώς και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ελλείψεις
Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη νυχτερινή όραση, ξηροφθαλμία, μολύνσεις των ματιών, ξηρή λεπιδωτή επιδερμίδα, προβλήματα αναπαραγωγής και αργή ανάπτυξη.
Υπερδοσολογία
Επειδή η βιταμίνη Α αποθηκεύεται στο σώμα, μεγάλες ποσότητες μπορούν να είναι επιβλαβής. Συμπτώματα υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν πονοκέφαλους, ξηρή λεπιδωτή επιδερμίδα, βλάβες στο συκώτι, πόνους στα οστά και στις αρθρώσεις, εμετούς, απώλεια της όρασης, νευρολογικές βλάβες και γενετικές ανωμαλίες. Το ανώτατο επιτρεπτό όριο για την βιταμίνη Α είναι 3000 μικρογραμμάρια για ενήλικες άντρες και γυναίκες.
Απαραίτητες Ποσότητες
Η ημερήσια δοσολογία για ενήλικες άντρες είναι 900 μικρογραμμάρια και για ενήλικες γυναίκες 700 μικρογραμμάρια.
Πηγές στα Τρόφιμα
Το σώμα μας μπορεί να προμηθευτεί την βιταμίνη Α σε δύο μορφές: ρετινόλη και βήτα-καροτίνη. Η ρετινόλη βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη Α, το μουρουνέλαιο και τα αυγά. Η βήτα-καροτίνη βρίσκεται στα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα και σε πολλά σκούρα φυλλώδη λαχανικά.
  • Βιταμίνη D

Λειτουργίες
Η βιταμίνη D αποτελεί μέρος μιας μεγάλης ομάδας θρεπτικών συστατικών και ορμονών που προωθούν την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Η βιταμίνη D βοηθάει στην εναπόθεση αυτών των μετάλλων στα οστά και τα δόντια κάνοντας τα πιο δυνατά και υγιή.
Ελλείψεις
Η έλλειψη της βιταμίνης D στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται ραχίτιδα, κατά την οποία τα οστά και τα κόκαλα είναι αδύναμα. Στους ενήλικες η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται οστεομαλάκυνση, κατά την οποία μαλακώνουν τα οστά. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικού ιστού, κατάσταση που ονομάζεται οστεοπόρωση.
Υπερδοσολογία
Επίσης επειδή η βιταμίνη D αποθηκεύεται στο σώμα, μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι τοξικές. Πέτρες στα νεφρά, νεφρικές βλάβες, αδύναμα οστά, υπερβολική αιμορραγία, μυϊκή αδυναμία και βλάβες μπορούν να εμφανιστούν. Το ανώτατο επιτρεπτό όριο πρόσληψης της βιταμίνης D είναι 4000 μονάδες (IU) για τους ενήλικες.
Απαραίτητες Ποσότητες
Η προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία για τους ενήλικες μέχρι 70 ετών είναι 600 μονάδες. Πάνω από 70 ετών η προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία φτάνει τις 800 μονάδες.
Πηγές στα Τρόφιμα
Η βιταμίνη D βρίσκεται στα ψάρια και στο μουρουνέλαιο. Ωστόσο βρίσκεται επίσης σε γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι γνωστή και ως η βιταμίνη του ηλίου γιατί δημιουργείται στην επιδερμίδα μας όταν η υπεριώδης ακτινοβολία χτυπάει την επιδερμίδα μας. Εάν έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία τουλάχιστον για 1½ με 2 ώρες την εβδομάδα, θα έχετε την βιταμίνη D που χρειάζεστε. Σαν προφύλαξη, ειδικά κατά την διάρκεια του χειμώνα, για άτομα που δεν βγαίνουν αρκετά έξω, και για ηλικιωμένα άτομα των οποίων η επιδερμίδα δεν μπορεί να κάνει τόσο αποτελεσματικά την μετατροπή, συνίσταται η κατανάλωση γάλακτος εμπλουτισμένου με βιταμίνη D. Εάν δεν πίνετε γάλα τότε ρωτήστε τον γιατρό σας για τα συμπληρώματα διατροφής.
Σημείωση: τα περισσότερα τυριά και προϊόντα γιαουρτιού δεν φτιάχνονται από εμπλουτισμένο γάλα.
  • Βιταμίνη E

Λειτουργίες
Η βιταμίνη Ε είναι ο σωματοφύλακας του σώματος μας. Λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό, εμποδίζοντας μια χημική αντίδραση που λέγεται οξείδωση, η οποία μπορεί μερικές φορές να έχει επιβλαβής επιπτώσεις στο σώμα μας. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Ε προστατεύει τα πολυακόρεστα λιπαρά, το ερυθρά κύτταρα, και την βιταμίνη Α από τις καταστροφικές επιπτώσεις του οξυγόνου. Τα κύτταρα των πνευμόνων είναι συνεχώς εκτεθειμένα στις καταστροφικές συνέπειες του οξυγόνου αλλά η βιταμίνη Ε προστατεύει αυτούς τους ιστούς.
Είναι σημαντική για την σωστή λειτουργιά των νευρικών, μυικών ιστών και του κυκλοφορικού συστήματος.
Ελλείψεις
Λόγω της αφθονίας της σε πολλές τροφές η ανεπάρκεια της βιταμίνης Ε είναι σπάνια. Ωστόσο υπάρχουν δύο εξαιρέσεις. Εφόσον η μεταφορά της βιταμίνης Ε από την μητέρα στο βρέφος πραγματοποιείται τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, τα πρόωρα βρέφη μπορεί να έχουν έλλειψη της. Χωρίς την βιταμίνη Ε, τα ερυθρά κύτταρα διαρρηγνύονται και το βρέφος γίνεται αναιμικό. Επίσης υπάρχουν μερικά άτομα τα οποία αδυνατούν να απορροφήσουν κανονικά τα λιπαρά και για αυτό αναπτύσσουν ανεπάρκεια της βιταμίνης Ε. Σε αυτή την περίπτωση το νευρικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί.
Υπερδοσολογία
Άτομα που λαμβάνουν μεγάλες δόσεις από το στόμα δεν έχουν σημαντικά εμφανή συμπτώματα. Ωστόσο θαμπή όραση, διάρροια, ζάλη , πονοκέφαλος, ναυτία, στομαχικές κράμπες, ασυνήθης κούραση και αδυναμία έχουν αναφερθεί. Το ανώτατο επιτρεπτό όριο για την βιταμίνη Ε είναι 1000 χιλιοστόγραμμα ημερησίως.
Απαραίτητες Ποσότητες
Η βιταμίνη Ε είναι μια ομάδα με ουσίες που αποκαλούνται τοκοφερόλες, με διαφορετικές δυναμοποιήσεις. Η ποσότητα μετριέται σε αναλογία α-τοκοφερόλης και αποτελεί σταθερή μονάδα μέτρησης. Η προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία για ενήλικες είναι 15 α-τοκοφερόλες.
Πήγες στα Τρόφιμα
Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφίμων. Η καλύτερη πηγή είναι η φύτρα του σιταριού και το σιτέλαιο, η σόγια, το καλαμπόκι, το κάρθαμο και το βαμβακέλαιο. Άλλες καλές πηγές είναι η μαργαρίνη, η μαγιονέζα, η σάλτσα για τις σαλάτες, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φιστίκια, και το φυστικοβούτυρο. Αρκετή ποσότητα περιλαμβάνουν και τα δημητριακά ολικής, το καλαμπόκι, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια και τα αυγά.
  • Βιταμίνη K

Λειτουργίες
Η βιταμίνη Κ είναι μια ομάδα χημικών λιποδιαλυτών στοιχείων. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την δημιουργία των πρωτεϊνών που προκαλούν την πήξη και δημιουργούν θρόμβους στο αίμα. Αυτό σταματάει την αιμορραγία. Η βιταμίνη Κ επίσης βοηθάει το σώμα να δημιουργεί άλλες πρωτεΐνες για το αίμα, τα οστά και τα νεφρά.
Ελλείψεις
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ είναι σπάνια. Ωστόσο, η ανεπάρκεια της μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πήξη του αίματος και να αυξήσει τις αιμορραγίες και τις μελανιές. Ορισμένα προβλήματα υγείας μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκεια όπως η κακή διατροφή λόγω της εξάρτησης από το αλκοόλ, κοιλιακές ασθένειες, ελκώδης κολιτίδα, κυστική ίνωση και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μερικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της βιταμίνης Κ, αλλάζοντας την λειτουργία του συκωτιού ή καταστρέφοντας τα εντερικά βακτήρια που δημιουργούν την βιταμίνη Κ.
Υπερδοσολογία
Η προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία για τους ενήλικες άντρες είναι 120 μικρογραμμάρια και για τις ενήλικες γυναίκες 90 μικρογραμμάρια.
Απαραίτητες Ποσότητες
Η προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία για τους ενήλικες άντρες είναι 120 μικρογραμμάρια και για τις ενήλικες γυναίκες 90 μικρογραμμάρια.
Πηγές στα Τρόφιμα
Η βιταμίνη Κ μπορεί να δημιουργηθεί στο πεπτικό σύστημα από τα δισεκατομμύρια βακτήρια που βρίσκονται στα έντερα μας. Μερικά από τα βακτήρια συνθέτουν την βιταμίνη Κ που το σώμα μπορεί να απορροφήσει. Καλή πηγή από τρόφιμα είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, το χοιρινό, το συκώτι , τα δημητριακά ολικής, η βρώμη και τα πίτουρα. Ικανοποιητική πηγή θεωρούνται τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σπόροι, κόνδυλοι, το γάλα και τα αυγά.

ΠΗΓΗ

ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ KANE SHARE ή ΠΑΤΗΣΕ LIKE
Follow us: Transformers on Facebook |@transformersfc on Instagram
       

Contact Info

 

TRANSFORMERS Fitness Club

Phone: 2310 384186
Email: transformersfitnessclub@gmail.com
Address: Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 30, Καλαμαριά

About Us

 

Ελάτε σήμερα για ένα δωρεάν δοκιμαστικό

και ανακαλύψτε μόνοι σας γιατί στο TRANSFORMERS είναι διαφορετικά

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ!

 
Κίνδυνος θάνατος από τα νοθευμένα ποτά – Οι τέσσερις κατηγορίες και οι βλάβες που προκαλούν στον οργανισμό!
Κινδύνους για την υγεία όσων τα καταναλώνουν κρύβουν τα νοθευμένα ποτά που σερβίρονται σε πολλά μαγαζιά της χώρας. Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κατά καιρούς έχουν εντοπίσει εργαστήρια νόθευσης ποτών ενώ έχουν προχωρήσει σε κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων που καταφθάνουν στην Ελλάδα από άλλες χώρες.   Τα νοθευμένα ποτά είναι κυρίως ουίσκι, τζιν και τεκίλα. Πέραν του
Υγιεινό παγωτό… στο λεπτό!
Ένα παγωτό ιδιαίτερο και πολύ γευστικό, που θα μας ενθουσιάσει! Το αβοκάντο του δίνει μια εξαίρετη μαστιχωτή υφή, ενώ το λάιμ με το άρωμά του επιβάλλεται στη λιπαρή γεύση που χαρακτηριστικά διαθέτει το αβοκάντο και την ακυρώνει. Δεν κρυσταλλώνει και το κυριότερο δεν χρειάζεται παγωτομηχανή! ΥΛΙΚΑ! 2 φλ. ώριμα αβοκάντο, λιωμένα ½ φλ. χυμό λάιμ 2
Η καλή λειτουργία του μεταβολισμού από το πρωινό φαίνεται…
«Θέλετε έναν αποτελεσματικό μεταβολισμό; Δεν θα τον αποκτήσετε κάνοντας δίαιτα. Το μυστικό είναι να τρώτε με στρατηγική. Να στοχεύετε περισσότερο στο «τι» θα φάτε παρά στο «πόσο!»» αποκαλύπτει ο Αμερικανός παθολόγος Μάρκ Χάιμαν στο βιβλίο του «Ultrametabolism». Για να ξεκλειδώσετε το μεταβολισμό σας και να επαναπρογραμματίσετε τον τρόπο που καίγονται οι θερμίδες πρέπει να ξεκινήσετε
Μυϊκή ανάπτυξη : Η θεώρια και τα νούμερα!
Τι θα μάθετε σε αυτό το άρθρο : Τι εννοούμε με τον όρο μυϊκή ανάπτυξη Τα νούμερα που χρειάζεστε για να αναπτυχθείτε Δύο μηχανισμούς που δεν αναφέρει κανείς Τι ειναι η μυϊκη αναπτυξη; Η διαδικασία κατά την οποία οι μύες γίνονται μεγαλύτεροι. Ο μυς μπορεί είτε να μεγαλώσει (υπερτροφήσει) είτε να μικρύνει (ατροφήσει). Τα “λεπταίνω τους μύες”
Κορμί μέχρι το καλοκαίρι!
Eκτός από πολλή γυμναστική, για να επιτευχθεί ο στόχος για τέλειο κορμί μέχρι το καλοκαίρι, απαιτείται και ειδική διατροφή. Ή τουλάχιστον εμπλουτισμός του διαιτολογίου με τροφές που βοηθούν στη διατήρηση της φόρμας και την αποφυγή των φουσκωμάτων.   Ξεκινώντας από τα βασικά, και χωρίς να χρειαστεί να μπει κανείς σε διαδικασία στέρησης για κορμί φέτες
Τι ασθένειες θεραπεύει κάθε βότανο;
  Α Αγγελική – για τόνωση, φλέγμα, σπασμούς, φουσκώματα, τυμπανισμό, ρευματισμούς, αρθρίτιδα Αγριμόνιο – για πονόλαιμο, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ουλίτιδα, άφθες, πληγές, μυκητιάσεις, τραύματα, ημικρανίες, διάρροια Αλόη – για διαβήτη, τραύματα, αντισηψία, έκζεμα, έγκαυμα, τόνωση Αμαμελίδα – για κιρσούς, αιμορραγίες, αντισηψία, πονοκεφάλους, δερματίτιδες, στοματίτιδα, αμυγδαλίτιδα Αψιθιά ή Αρτεμισία – για διαβήτη, ακανόνιστη έμμηνος ρύση, εμετούς
Η «μαγική» τροφή που μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι!
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret, στο Εδιμβούργο, ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου φυσικού εκχυλίσματος περιορίζει το αίσθημα της πείνας και αυξάνει εκείνο του κορεσμού, με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο! Πρόκειται για το εκχύλισμα από ρόδι, που, όπως προέκυψε από τη σχετική μελέτη, είναι δυνατόν να περιορίσει κατά 22% την ποσότητα του φαγητού, που
Τι πρέπει να τρως, αλλά και πως, αν θέλεις να αδυνατίσεις!
Το δίπτυχο «Σωστή Διατροφή και Άσκηση» είναι ο μόνος κανόνας που πραγματικά πρέπει να ακολουθείς αν θες να χάσεις κιλά. Και οι παρακάτω τροφές είναι ο απαραίτητος σύμμαχός σου σε ό,τι έχει να κάνει με το σκέλος της σωστής διατροφής!   Αβοκάντο! Τo αβοκάντο είναι πλούσιo στα ευεργετικά για την υγεία μας μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Vegan Μελομακάρονα!
Ήρθαν οι γιορτές και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την vegan κουζίνα τα μελομακάρονα!! Μια κλασική συνταγή η οποία άνετα γίνεται σε απόλυτα χορτοφαγική, αντικαθιστώντας το μέλι με σιρόπι αγαύης και την λευκή ζάχαρη σε μαύρη! Yλικά: 240 γρ. σπορέλαιο 240 γρ. ελαιόλαδο 50 γρ. κονιάκ 160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι 1 κ.γ.
Κρόκος Κοζάνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Κάνε το κρόκο Κοζάνης σύμμαχο στη καθημερινή σου διατροφή και θωράκισε την υγεία σου! Ο κρόκος Κοζάνης αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα και συνάμα θρεπτικά μπαχαρικά που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, συγκαταλέγεται στα πιο πολύτιμα μπαχάρια, κι αυτό αποδεικνύεται από τη συνήθεια της Κλεοπάτρας να το χρησιμοποιεί στα καλλυντικά

ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟ!

 
Τροφές εξαιρετικά ωφέλιμες για τον εγκέφαλο, το σώμα και τον μεταβολισμό!
Το λίπος έχει κατηγορηθεί άδικα για τους λάθος λόγους… Το κλειδί είναι να κάνετε τα λίπη ωφέλιμα κι όχι βλαβερά για τον οργανισμό σας! Το λίπος είναι ο βασιλιάς των μακροθρεπτικών συστατικών – καίγεται αποτελεσματικά και σωστά και περιέχει την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που είναι και αντιφλεγμονώδη. Μην ξεγελιέστε όμως, όλα τα
Έχεις stress; Οι 4 τροφές που θα σε χαλαρώσουν!
Αυτές οι τροφές είναι γεμάτες με στοιχεία που βοηθούν το σώμα σου να επανέλθει μετά από μια περίοδο έντονου στρες.   Μαύρη σοκολάτα! Ανεβάζει τη διάθεσή μας και με τις πολυφαινόλες που περιέχει (σε μεγαλύτερες ποσότητες και από τους χυμούς φρούτων) μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μίση μπάρα την ημέρα είναι αρκετή.  Παπάγια! Με βιταμίνες A,
Εικόνες που προκαλούν σοκ! Δείτε πως είναι οι ακτινογραφίες ενός ανθρώπου 445 κιλών
Οι εικόνες που θα δείτε προκαλούν πραγματικό σοκ. Πρόκειται για την ψηφιακή απεικόνιση του σώματος του Βρετανού Keith Martin με τη… βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή! Ο Martin ζύγιζε 445 κιλά και ήταν το θέμα μιας εκπομπής του 2013 στο Channel 5 με τίτλο «70 Stone & Almost Dead». Η εκπομπή αυτή κατέγραφε την προσπάθεια του Μάρτιν
Οι σίγουροι τρόποι για να δώσετε ώθηση στον μεταβολισμό & να κάψετε λίπος!
Όταν κάποιος δηλώνει ‘’Τρώω ό,τι θέλω γιατί έχω καλό μεταβολισμό’’ οι λιγότερο τυχεροί θέλουν να πάρουν τη φωτογραφία του, να την τοποθετήσουν σε ένα στόχο και να αρχίσουν να ρίχνουν βελάκια πάνω της. Δεν χρειάζεται γίνετε κακοί άνθρωποι. Ό,τι δεν προέβλεψε η φύση μπορεί να διορθώσει ο τρόπος ζωής μας! Παρακάτω δεν θα βρείτε μαγικά
Πιτόγυρο ή πίτσα; Τι να προτιμήσω;
Κάθε φορά που κάποιος ξεκινά ένα πρόγραμμα ρύθμισης βάρους σκέφτεται ότι θα στερηθεί της απόλαυσης αγαπημένων εδεσμάτων του. Μερικές φορές μάλιστα η πεποίθηση, ότι η δίαιτα είναι μια διαδικασία άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στέρηση και την πείνα, μετατρέπεται σε ανασταλτικό παράγοντα υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου διατροφής. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μπορεί κάποιος που επιθυμεί να
Θέτοντας στόχους για τη νέα χρονιά…
«You only live once, but if you do it right, once is enough!» Θέτοντας στόχους για τη νέα χρονιά… Θα πρέπει να επικεντρωθείς στο πώς μπορείς να θέσεις ένα στόχο και να τα καταφέρεις. • Εστίασε σε ένα στόχο αντί για πολλούς που μπορεί να σε μπερδέψουν αρκετά. • Θέσε ρεαλιστικούς, συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους
Εμμηνόπαυση και άσκηση!
“Νομίζω θα πάρω φωτιά! Άνοιξε τον κλιματισμό και τα παράθυρα ΤΩΡΑ γιατί δεν αντέχω”. Αυτό μου φώναξε μια γυναίκα-πελάτης μου, σε κάποια φάση μάλιστα που κατά τη δική μου, αντρική γνώμη δεν κάναμε και κάτι ιδιαίτερα εντατικό. Μου είπε πως ένιωθε τρομερές εξάψεις και πως αυτές προκαλούνται από την εμμηνόπαυση. Παρόλο που ήξερα τι είναι
8 μύθοι για την υγεία και την άσκηση, που τους πιστεύουμε ακόμη!
Καταρρίπτουμε 8 μύθους όσον αφορά σε θέματα άσκησης και αποκαθιστούμε την αλήθεια που θα ωφελήσει την υγεία μας.   Οι ειδικοί μας βοηθούν να καταρρίψουμε 8 μύθους που έχουν παγιωθεί όσον αφορά σε θέματα άσκησης και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια που θα ωφελήσει την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση. Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε
Άρσεις θανάτου – Γιατί δεν πρέπει να λείπουν από ένα πρόγραμμα προπόνησης
Γνωστή ως μια από τις βασικές ασκήσεις για χτίσιμο μυϊκής μάζας, η άρση θανάτου (ή deadlift) σίγουρα δεν μπορεί να λείπει από ένα σοβαρό πρόγραμμα προπόνησης! Οποιοσδήποτε επιθυμεί να προσθέσει  μυϊκή μάζα χτίζοντας μια ισχυρότερη και πιο εντυπωσιακή σωματική διάπλαση, δεν μπορεί να παραμελήσει τις άρσεις θανάτου! Οι άρσεις θανάτου, εάν εκτελεστούν σωστά, θα βοηθήσουν
Τι μπορεί να συμβεί, όταν έχετε έλλειψη της βιταμίνης D;
Πώς η έλλειψη μιας βιταμίνης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία σας και γιατί θα πρέπει να αρχίσετε να βγαίνετε περισσότερες βόλτες στον ήλιο;   Η βιταμίνη D, είναι σημαντική στο σώμα για την υγεία των οστών και παράγεται στον οργανισμό μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Πέρα όμως από τον ήλιο, υπάρχουν και τροφές που 

ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΣ

 
Προϊόντα light – Κάνουν καλό;
Τι πρέπει να προσέχουνε κατα την επιλογή και κατανάλωση light προϊόντων! Μεγάλος προβληματισμός, κυρίως για το γυναικείο, αλλά και το αντρικό φύλο, καθίσταται η ύπαρξη των light προϊόντων. Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται γιατί δεν αδυνατίζουν όσο θα ήθελαν ή θα περίμεναν αφού τρέφονται μόνο με light προιόντα ενώ πολλοί απορούν για το κατα πόσο είναι υγιεινά…
Η διατροφική αξία της… κολοκύθας!
Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είτε πρόκειται για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα, το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.     Αποτελεί τον πρωταγωνιστή του Halloween που γιορτάζεται σε πολλές χώρες, αλλά και νοστιμότατο υλικό για πίτες, σούπες και άλλες συνταγές.
6 Tips για την καλύτερη αποθεραπεία των μυών!
Πολλοί πιστεύουν ότι μόνο η σκληρή προπόνηση αρκεί για να αποκτήσουν το σώμα που ονειρεύονται.. Αν όμως δεν κάνεις αποθεραπεία ανάμεσα στις προπονήσεις δεν θα έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα! Σίγουρα αν δεν κάνεις σκληρές προπονήσεις και με συνέπεια, δεν θα δεις μεγάλη αλλαγή στο σώμα σου. Δεν είναι όμως το μόνο που θα έπρεπε να κάνεις.
Ποιό μπαχαρικό πουλιέται πιο ακριβά από το… χρυσό;
  Είναι από τους θησαυρούς που βρίσκονται ελεύθεροι στη φύση και όχι κρυμμένοι σε θησαυροφυλάκια. Ο λόγος για το πιο ακριβό και περιζήτητο μπαχαρικό στον κόσμο: Τον «κόκκινο χρυσό». Κοστίζει περίπου 65 δολάρια το γραμμάριο ενώ για την καλύτερης ποιότητας σοδιά, το σαφράν είναι πιο ακριβό και από το πιο πολύτιμο μέταλλο.   Όπως γράφει
Παχύσαρκοι! Ποιά βιταμίνη τους λείπει;
Tα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου και παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό συνέδριο παχυσαρκίας στην Πράγα.  Οι επιστήμονες εκτίμησαν, ότι στη βόρεια Ιταλία, η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D κυμαίνεται από 6% στους υπέρβαρους ανθρώπους, έως και 30-40% σε αυτούς που θεωρούνται παθολογικά παχύσαρκοι.
Tι παθαίνουν τα ζωτικά όργανα από την καθιστική ζωή;
Ποιους κινδύνους διατρέχουν τα ζωτικά μας όργανα από την καθιστική ζωή; Η σύγχρονη ζωή είναι απόλυτα συνυφασμένη με την…καρέκλα του γραφείου, τον καναπέ στο σπίτι και το κρεβάτι. Με απλά λόγια, η καθιστική ζωή κυριαρχεί όλο το 24ωρo. Οι γιατροί εφιστούν την προσοχή μας και επιμένουν στην τακτική, αν όχι καθημερινή, άσκηση αλλά ο χρόνος του
Πώς λειτουργεί ο οργανισμός κατά την άσκηση;
Είναι γενικά αποδεκτό ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμφάνισή σας, αλλά δεν έχετε σκεφτεί και κάτι ακόμη, το πόσο θετικές αλλαγές επιφέρει και στον εσωτερικό σας κόσμο! Ίσως βέβαια ξεχνάτε αυτά τα οφέλη, επειδή δεν μπορείτε να τα δείτε ή να τα αγγίξετε! Το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό κάποιου
Άσκηση και Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Όπως όλοι ξέρουμε, η συστηματική άσκηση κάνει πάρα πολύ καλό στην υγεία. Με αυτό το σκεπτικό, θα προσπαθήσω, αν αυτό το άρθρο έχει απήχηση, να γράψω μια σειρά άρθρων για την σχέση της γυμναστικής και κάποιων παθήσεων, ώστε να σας λύσω όσο μπορώ κάποιες απορίες, χωρίς ούτε για μια στιγμή να θέλω να πάρω την
Ασκηθείτε με… βάρη για να μειώσετε το κοιλιακό λίπος!
Η καθημερινή άσκηση με βάρη για 20 λεπτά βοηθά στη μείωση του κοιλιακού λίπους των αντρών, αναφέρει νέα έρευνα. Μόνο 20 λεπτά άσκησης με βάρη καθημερινά μπορεί να μειώσει το κοιλιακό λίπος των αντρών σύμφωνα με νέα έρευνα. Ο συνδυασμός άσκησης με βάρη και αεροβικής οδηγεί σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τη διατήρηση υγιούς
Ώρα να αποχαιρετήσουμε τα κιλά των διακοπών!
Μήπως το τέλος του καλοκαιριού σας «άφησε» και μερικά παραπανίσια κιλά; Προτού κλειδώσετε τη ζυγαριά στο ντουλάπι και πανικοβληθείτε, πάρτε τα μέτρα σας και οργανώστε την καθημερινότητά σας με σκοπό να κρατήσετε μόνο τη γλυκιά ανάμνηση του καλοκαιριού και στο τέλος του μήνα να έχετε αποχαιρετήσει τα 2-4 επιπλέον κιλά των διακοπών. Πως; Βήμα 1:

ΠΟΥΘΕΝΑ

 
Ξυπνήστε τον μεταβολισμό σας… τρώγοντας!
Η γυμναστική και σωστή διατροφή! Ποιές είναι οι τροφές που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και αυξάνουν την καύση θερμίδων και λίπους; √ Grapefruit √ Πράσινο τσάι √ Γιαούρτι √ Αμύγδαλα √ Καφές √ Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας √ Πράσινα μήλα √ Σπανάκι √ Μπρόκολο √ Πλιγούρι √ Άπαχο γάλα  Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πάτε για ψώνια,
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα! Τι ασκήσεις να κάνετε;
Το μεσαίο νεύρο και πολλοί τένοντες περνούν μέσα από το αντιβράχιο σας στο χέρι σας. Και όλα διέρχονται από ένα μικρό πέρασμα στον καρπό σας που ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας!   Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εκδηλώνεται με ένα μούδιασμα, “μυρμήγκιασμα”, αδυναμία και πόνο στο χέρι σας, λόγω της πίεσης στο μέσο νεύρο που διέρχεται από τον
H γυµναστική ενισχύει το sex!
  Aν νοµίζετε ότι το γυµναστήριο απέχει χιλιόµετρα από το κρεβάτι σας, ήρθε η ώρα να µάθετε ότι µπορεί να είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι φαίνεται! Η σχέση ανάµεσα στην ερωτική πράξη και τη γυµναστική είναι ακόµα θολή, σίγουρα όµως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να την εξερευνήσουµε. Βελτιώνει λοιπόν η άσκηση τις σεξουαλικές µας επιδόσεις
Γιατί κοιμάμαι και ξυπνάω… κουρασμένος;
Πέφτετε για ύπνο νωρίς, ξυπνάτε το πρωί νομίζοντας ότι έχετε ξεκουραστεί αρκετά και νιώθετε αναζωογονημένοι να ξεκινήσετε μία νέα μέρα….αλλά το μόνο που θέλετε πραγματικά είναι να γυρίσετε πίσω στο κρεβάτι; Πριν κατηγορήσετε τον πολυάσχολο τρόπο ζωής σας μάθετε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί για τις πιθανές αιτίες της ανεξήγητης κόπωσης και της υπνηλίας που
Εορταστικό τραπέζι χωρίς ενοχές!
  Λίγες μέρες μείνανε μέχρι τα Χριστούγεννα και εσείς ήδη είστε περικυκλωμένοι από τις θερμίδες των φαγητών και των γλυκών. Τρώγοντας όμως, με στρατηγική και με έλεγχο των μερίδων, φέτος θα μπορούσατε να μην έχετε εφιάλτες με το βάρος σας και να ευχαριστηθείτε και τις γιορτινές ημέρες. Το εορταστικό πλάνο δράσης χωρίζεται σε τρεις φάσεις… •
5 απλοί τρόποι για να γλυτώσετε 50.000 θερμίδες το χρόνο!
Το κλειδί για να χάσουμε βάρος είναι η μείωση των θερμίδων. Αυτό το γνωρίζουμε πλέον όλοι μας. Κι αν είστε όπως οι περισσότεροι από μας, δεν θα σας έβλαπτε να απαλλασσόσασταν από 3-4 περιττά κιλά… Το μεγάλο μυστικό είναι να μειώσετε τις περιττές θερμίδες που λαμβάνετε καθημερινά και με εύκολους αυτούς τρόπους μπορείτε να γλιτώσετε
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα είναι υπέρβαρο!
Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και τις ΗΠΑ, είναι οι χώρες του ΟΟΣΑ όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα παχυσαρκίας μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών, καθώς περίπου ένα στα τρία παιδιά (ποσοστό άνω του 30%) είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, σύμφωνα με νέα έκθεση του διεθνούς οργανισμού. Κατά μέσο όρο, στις χώρες του ΟΟΣΑ ένα
Τι να προσέξεις στη δίαιτα πριν την παραλία!
Έχεις ήδη την πρώτη πρόσκληση για να επισκεφτείς την παραλία το Σαββατοκύριακο και σκέφτεσαι ότι δεν έχεις προλάβει να απαλλαγείς από τα περιττά ψωμάκια στην κοιλιά και τους γλουτούς, αλλά κι από την ενοχλητική κυτταρίτιδα. Το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να μπεις στον μαγικό κόσμο του google και να πληκτρολογήσεις λέξεις κλειδιά όπως «χάσε
Υγιεινές μπάρες με σοκολάτα και βρώμη!
    250 γρ. βρώμη (κουάκερ) 130 γρ. κουβερτούρα 60 γρ. βούτυρο 60 γρ. μέλι Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο, κι ανακατεύω διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα να ενσωματωθούν τα δύο υλικά. Κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω το μέλι κι ανακατεύω ζωηρά. Ρίχνω λίγες-λίγες τις νιφάδες της βρώμης στο μείγμα
6 ιδέες για υγιεινό και θρεπτικό πρωινό για όλα τα γούστα! (ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
Αντί για δυο γουλιές καφέ και μια βιαστική μπουκιά φρυγανιάς με μαρμελάδα, μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο πρωινό σας, και να το φτιάξετε όπως πρέπει, για να σας «κρατήσει» όλη την ημέρα. Όπως ξέρουμε όλοι, το πρωινό είναι ένα από τα βασικά και ίσως από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, αφού είναι αυτό