Ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί!

diabetes_symptoms-copy

Σωστή διατροφή και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα

μπορούν να κρατήσουν μακριά τον διαβήτη ακόμη και για άτομα που έχουν όλες τις προϋποθέσεις να νοσήσουν

Η μεζούρα ας γίνει ο «σύμμαχός» μας σε ό,τι αφορά την πρόληψη του διαβήτη.

Ακόμη και μια μικρή απώλεια του βάρους της τάξεως του 5%-10% μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου

Το μήνυμα της εφετινής εκστρατείας των αρμόδιων οργανισμών που ασχολούνται με την «πάταξη» του διαβήτη είναι:

«Ας τιθασεύσουμε τον σακχαρώδη διαβήτη τώρα».

Η… τιθάσευση του «θεριού» δεν είναι δύσκολη, όπως θα διαβάσετε.

Μπορεί εκείνο να μας… κυκλώνει ολοένα και περισσότερο εκμεταλλευόμενο τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας, ωστόσο είναι στο χέρι μας, μέσα από απλές κινήσεις, να δημιουργήσουμε γύρω μας έναν προστατευτικό κύκλο που θα μας θωρακίσει ενάντια στο «πικρό» για το μέλλον μας υψηλό σάκχαρο.

Και μπορεί για τον διαβήτη τύπου 1, ο οποίος εμφανίζεται από την παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από καταστροφή των ινσουλινοπαραγωγών κυττάρων του παγκρέατος, να μην υπάρχει τρόπος πρόληψης, υπάρχει όμως για τον διαβήτη τύπου 2. Αυτή η μορφή της νόσου αφορά εννέα στις 10 περιπτώσεις διαβητικών ατόμων και οφείλεται στον… άρρωστο τρόπο ζωής μας.

Ο οργανισμός οδηγείται σταδιακά σε αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης, της ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθάει τα κύτταρα να απομακρύνουν το σάκχαρο από το αίμα χρησιμοποιώντας το για τις ενεργειακές ανάγκες του σώματος.

Αντίσταση στην ινσουλίνη σημαίνει υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Για να γνωρίσουμε καλά τον… αντίπαλο μας.. είναι σημαντικό αρχικώς να ξέρουμε αν ανήκουμε σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη.

Ετσι, αν κάποιος..

  • έχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου,
  • αν είναι άνω των 45 ετών,
  • αν πάσχει από υπέρταση,
  • αν δεν ασκείται συστηματικά και
  • αν καπνίζει, τότε διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη.

Ωστόσο ο κύριος παράγοντας που «τροφοδοτεί» τον διαβήτη είναι η παχυσαρκία.

«Με δεδομένο ότι πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη που διεξήχθη από την Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας έδειξε πως

το 50% των ανδρών στη χώρα μας είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες φθάνει το 70%,

καταλαβαίνουμε ότι η δεξαμενή νέων κρουσμάτων υπάρχει και,αν δεν κάνουμε κάτι, τα ποσοστά διαβήτη συνεχώς θα αυξάνονται».

Το περπάτημα σώζει

ΣΚΥΛΟΣ-ΒΟΛΤΑ

Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται βουνό, ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά για να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη σε ό,τι αφορά την υγεία μας.

«Μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στη Φινλανδία σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, είτε λόγω περιττών κιλών είτε λόγω οικογενειακού ιστορικού είτε εξαιτίας και των δύο παραγόντων,

έδειξε ότι η μείωση του σωματικού βάρους κατά μόλις 5%-10%,το σχετικά γρήγορο περπάτημα για περίπου μισή ώρα την ημέρα και η υιοθέτηση υγιεινής διατροφήςμπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη αναστροφή του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

αυτές οι απλές αλλά ζωτικής σημασίας κινήσεις δεν πρέπει να υιοθετούνται παροδικά αλλά να μετατραπούν σε τρόπο ζωής.

Ιδιαίτερη βάση πρέπει να δοθεί στα παιδιά, στα οποία αρχίζει να παρατηρείται ολοένα και περισσότερο ο αποκαλούμενος επί έτη διαβήτης των ενηλίκων!

ingredient347_karoto

«Κάποτε η εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 σε παιδί εθεωρείτο σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

 Ωστόσο σήμερα βλέπουμε πλέον ένα ποσοστό της τάξεως του 10% των περιπτώσεων διαβήτη σε παιδιά να αφορά τον διαβήτη τύπου 2. Το τραγικό είναι ότι ένα παχύσαρκο παιδί, ακόμη και αν δεν εμφανίσει διαβήτη στην παιδική ηλικία, θα τον εμφανίσει ως νεαρός ενήλικος, με αποτέλεσμα να ζει με το “φορτίο” της ασθένειας επί πολλά έτη»  το μήνυμα πρέπει να σταλεί πρωτίστως στους γονείς, οι οποίοι έχουν ευθύνη να ωθήσουν τα τέκνα τους προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Δεν μπορούμε να του προτείνουμε να περπατά σε πόλεις γεμάτες ρύπανση,να κάνει ποδήλατο χωρίς ποδηλατόδρομους και να τρώει υγιεινά όταν η σύγχρονη κοινωνία έχει μετατραπεί σε “βασίλειο” του πρόχειρου φαγητού».

Πώς χαμηλώνει ο υψηλός κίνδυνος

Τον απλό αλλά τόσο σημαντικό δρόμο προς την πρόληψη του διαβήτη μαρτυρεί μια πανευρωπαϊκή μελέτη που διεξήχθη σε 13 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και δημοσιεύθηκε πριν από λίγους μήνες στο επιστημονικό περιοδικό «Diabetic Μedicine».

Στη μελέτη αυτή από τη χώρα μας συμμετείχαν ειδικοί του νοσοκομείου «Λαϊκό» με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Κατσιλάμπρο. Οπως εξηγεί ο συμμετέχων στη μελέτη επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Λαϊκό» κ. Κ.Μακρυλάκης,

«αναζητήσαμε σε κέντρα υγείας αλλά και σε επιχειρήσεις από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής άτομα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη.

Τελικώς 191 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 56 έτη συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα το οποίο αφορούσε

δίαιτα και ήπια άσκηση όπως το περπάτημα.

Κάθε δύο μήνες οι εθελοντές συναντούσαν ειδικούς διαιτολόγους που τους έδιναν συμβουλές για σωστή διατροφή αλλά και άσκηση.

Το πρόγραμμα διήρκεσε συνολικά έναν χρόνο και,όπως προέκυψε,οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσον όρο μόλις ένα κιλό».

Ωστόσο το κιλό αυτό φάνηκε να κάνει… τη διαφορά στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, λέει ο κ. Μακρυλάκης.

«Υποβάλαμε τους εθελοντές σε εξέταση καμπύλης σακχάρου, η οποία μαρτυρεί τον κίνδυνο διαβήτη αλλά και την ύπαρξη της νόσου πριν από την έναρξη του προγράμματος,καθώς και έναν χρόνο μετά.

Η εξέταση έναν χρόνο μετά την έναρξη του προγράμματος έδειξε ότι έστω και η μικρή μείωση του βάρους οδήγησε σε σημαντική μείωση του κινδύνου για διαβήτη. Συγκεκριμένα,στην αρχή της μελέτης το 68% των συμμετεχόντων εμφάνιζε παθολογική καμπύλη σακχάρου ενώ έπειτα από έναν χρόνο το ποσοστό μειώθηκε στο 53%».

Το βασικό μήνυμα αυτής της μελέτης, σύμφωνα με τον ερευνητή, είναι ότι μια ήπια παρέμβαση στο πλαίσιο της καθημερινής ζωής μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα στην πρόληψη μιας σοβαρής νόσου.

«Οσο και αν είναι το βάρος κάποιου όταν ξεκινήσει σωστή διατροφή, σε περίπτωση που καταφέρει να χάσει ένα μικρό ποσοστό του, θα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του».

Ακόμη λοιπόν και αν κάποιος έχει ξεφύγει από τον σωστό δρόμο μιας υγιεινής ζωής, κάτι που είναι πολύ εύκολο στις ημέρες μας, δεν είναι απαραίτητο να βρεθεί σε αδιέξοδο αφού πάντα υπάρχει έξοδος κινδύνου.

Το παζλ της σωτηρίας που μπορεί να συμπληρώσει ο καθένας μας δείχνει «κομμάτι κομμάτι» μια μεγάλη ανασκόπηση 40 μετα-αναλύσεων μελετών οι οποίες διεξήχθησαν μεταξύ του 2000 και του 2009 σχετικά με την πρόληψη του διαβήτη.

Πάρτε τη μεζούρα!

walking-1

Κeep walking… προκειμένου να θωρακιστείτε ενάντια στον διαβήτη.

Η φυσική άσκηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προληπτικά «όπλα» στη μάχη με την ασθένεια-μάστιγα του σύγχρονου κόσμου μας

Η ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε πριν από περίπου τρεις μήνες στο επιστημονικό περιοδικό «Τhe Review of Diabetic Studies» διεξήχθη από την παθολόγο, λέκτορα στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τον ενδοκρινολόγο από το νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» κ. Ι. Ηλία, καθώς και από την καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στη Θεραπευτική Κλινική του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» κυρία Μαρία Αλεβιζάκη.

Οπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης κυρία Ψαλτοπούλου, «τα αποτελέσματα μετα-αναλύσεων έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς αποτελούν ουσιαστικώς ανάλυση πολλών και διαφορετικών προηγούμενων μελετών».

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν για άλλη μία φορά ως υπ΄ αριθμόν 1 «ένοχο» για την εμφάνιση διαβήτη την παχυσαρκία.

Στην ανασκόπηση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι εκτιμάται πως ποσοστό της τάξεως του 60%-90% των περιπτώσεων διαβήτη οφείλεται στην παχυσαρκία και στην αύξηση του βάρους.

Υπογραμμίζεται και πάλι ο σημαντικός ρόλος της άσκησης, έστω και αν αυτή αφορά απλό περπάτημα.

Γίνεται αναφορά σε μετα-ανάλυση που περιελάμβανε 10 μελέτες και περισσότερους από 300.000 συμμετέχοντες όπου, όπως προέκυψε, η τακτική ήπια σωματική άσκηση φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 31% κατά μέσον όρο. Τονίζεται, όμως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετα-αναλύσεων, ότι ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης αποτελεί το καλύτερο «ντουέτο» της επιτυχίας στην πρόληψη του διαβήτη.

Παρουσιάζεται για παράδειγμα μετα-ανάλυση οκτώ μελετών που περιελάμβαναν 4.850 άτομα στην οποία φάνηκε ότι ο συνδυασμός άσκησης και δίαιτας μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη κατά 37% σε σύγκριση με μια απλή ιατρική συμβουλή. Σε άλλη μετα-ανάλυση δίαιτα και άσκηση φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη ως και κατά 50%.

Διατροφή – ασπίδα
y1p9VZ08lRVMNY6oH4CAfgfPGCKjwvl2nLmmc5za30hj0niSfb9hauTjGVIlGklO1q1vwiqf1I4aSE

Μιλώντας για διατροφικές επιλογές στην ανασκόπηση περιλαμβάνονται διαφορετικά στοιχεία της διατροφής που φαίνεται να αποτελούν «αντι-διαβητικά προληπτικά όπλα».

Ευεργετικά σε ό,τι αφορά την πρόληψη του διαβήτη φαίνεται να δρουν  τα όσπρια, τα οποία σε μεταανάλυση που αφορούσε 41 μελέτες φάνηκε να μειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης ως και 51%.

Είναι ευκαιρία να βάλουμε στο διαιτολόγιό μας τα όσπρια, να κόψουμε για λίγες μέρες    το “άρρωστο” κρέας, και να τρώμε φρούτα και λαχανικά..

Στη φυσική «φαρέτρα» ενάντια στον διαβήτη προσθέστε επίσης το μαγνήσιο, τα αντιοξειδωτικά και τα καροτενοειδή, καθώς και τον καφέ και το τσάι, αγαπημένα ροφήματα πολλών, τα οποία φαίνεται ότι χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν πολεμούν το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται μεταξύ άλλων και με τον διαβήτη.

Σημειώνεται ότι ο καφές και το τσάι πρέπει να καταναλώνονται σύμφωνα με δύο διαφορετικές μετα-αναλύσεις σε ποσότητες μεγαλύτερες από τέσσερις κούπες ημερησίως.

Το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να μεταφραστεί με σύνεση στην καθημερινή πράξη, διευκρινίζει η κυρία Ψαλτοπούλου, αφού η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να συνοδεύεται από άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στον αντίποδα, «φίλοι» του διαβήτη και «εχθροί» της υγείας αποδεικνύονται το κόκκινο κρέας (αύξηση κατά 21% του κινδύνου για εμφάνιση της νόσου σύμφωνα με μετα-ανάλυση 10 μελετών που αφορούσαν 433.000 άτομα) και ιδίως το επεξεργασμένο κρέας όπως τα αλλαντικά (αύξηση κατά 41% του κινδύνου για διαβήτη, σύμφωνα με μετα-ανάλυση εννέα μελετών που περιελάμβαναν περί τα 10.000 άτομα).

Στους «εχθρούς» συγκαταλέγονται και ταφοβερά τρανς λιπαρά οξέα (υδρογονωμένα έλαια που περιέχονται σε πολλές επεξεργασμένες τροφές). Γι αυτό προσέξτε: Διαβάζετε τα ψιλά γράμματα στις ετικέτες των πολύχρωμων συσκευασιών..Οπου βλέπετε :

ΥΔΡΟΓΟΝΩΜΕΝΑ, Ή ΜΕΡΙΚΩΣ ΥΔΡΟΓΟΝΩΜΕΝΑ..

είναι για πέταμα..όχι για το ταλαιπωρο στομάχι σας..


Σε ό,τι αφορά το αλκοόλ δείχνει να αποτελεί ένα… νόμισμα με δύο όψεις.

Και για να πετύχει κάποιος την καλή όψη του το μυστικό είναι το μέτρο. Μετα-ανάλυση 32 μελετών που περιελάμβαναν περισσότερα από 315.000 άτομα έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ένα ως τρία ποτά ημερησίως) μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 33%-54% σε σύγκριση με την αποχή από το αλκοόλ.

Την ίδια στιγμή όμως η κατανάλωση περισσοτέρων από τριών ποτών την ημέρα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου κατά 43%.

Ενας από τους ορκισμένους εχθρούς της πρόληψης του διαβήτη είναι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, το κάπνισμα, το οποίο, σύμφωνα με μεγάλη μετα-ανάλυση 25 προηγούμενων μελετών που περιελάμβαναν 1.200.000 άτομα, αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 44%!

man-face-660

Η βλαβερή συνήθεια φαίνεται ότι μεταξύ άλλων επιδρά αρνητικά στα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Τι μαρτυρούν τα ευρήματα; Η κυρία Ψαλτοπούλου απαντά ότι «αυτό που πρέπει να μας μείνει από την ανασκόπηση αλλά και από τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει αποφυγή της παχυσαρκίας,σωστές διατροφικές επιλογές, καθημερινή κίνηση του οργανισμού και αποφυγή του καπνίσματος,στοιχεία που έτσι κι αλλιώς θα ακολουθούσαμε για να αποφύγουμε τα συχνότερα θανατηφόρα νοσήματα της σύγχρονης εποχής, δηλαδή τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο, είναι αυτός που θα μας προασπίσει και από μια άλλη μάστιγα,τον σακχαρώδη διαβήτη».

ΚEEP WALKING λοιπόν (κυριολεκτικώς) αλλά και μεταφορικώς προς έναν τρόπο ζωής που θα μας κρατήσει μακρυά απ την πρωτοφανή μάστιγα

( όπως θα εξελιχθεί) του 21ου αιώνα..τον ΔΙΑΒΗΤΗ…

ΠΗΓΗ: kosmaser.wordpress.com

       

Contact Info

 

TRANSFORMERS Fitness Club

Phone: 2310 384186
Email: transformersfitnessclub@gmail.com
Address: Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 30, Καλαμαριά

About Us

 

Ελάτε σήμερα για ένα δωρεάν δοκιμαστικό

και ανακαλύψτε μόνοι σας γιατί στο TRANSFORMERS είναι διαφορετικά

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ!

 
6 κόλπα για γρήγορο αδυνάτισμα!
Καθημερινά ο αγώνας που δίνουμε για τα περιττά κιλά και τις επιπλέον θερμίδες είναι μεγάλος. Υπάρχουν σαφώς οι κλασικές συμβουλές που έχουν να κάνουν με την σωστή και υγιεινή διατροφή αλλά υπάρχουν και κάποια μικρά τρικς που σε συνδυασμό με άσκηση μπορούν να σου χαρίσουν το αδυνάτισμα που θες να επιτύχεις.  Δώστε προσοχή. 1. Εντάξτε
Λωτός! Για το νευρικό σύστημα, την αντιγήρανση και άλλα…
Σύμφωνα με το μύθο, προκαλεί λήθη. Οι διατροφολόγοι, όμως, υποστηρίζουν πως πρόκειται για θησαυρό. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως με το λωτό το μόνο που ξεχνάς είναι ο γιατρός!   Είναι το φρούτο που έτρωγαν οι Ινδιάνοι τις κρύες μέρες του χειμώνα και, όπως φαίνεται, γνώριζαν καλά το γιατί. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας αποδυναμώνει
Φαγητά που προκαλούν υπνηλία VS φαγητά που μας κρατούν ξύπνιους!
Πιάνετε τον εαυτό σας να στριφογυρνάει στο κρεβάτι μερικές νύχτες δίχως λόγο; Αυτό μπορεί να οφείλεται στα ζυμαρικά με την πικάντικη σάλτσα που καταναλώσατε για δείπνο, είτε στα ποτά που ήπιατε λίγο πριν κοιμηθείτε . Ρίξτε μια ματιά σε μερικά από τα τρόφιμα που έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους όλο το βράδυ,
Οι έξι κανόνες για να αποφύγετε το περιττό αλάτι στα τρόφιμα!
Το αλάτι υπάρχει σε όλες τις τροφές, είτε στην ανεπεξέργαστη μορφή τους, είτε ως πρόσθετο συντηρητικό και ενισχυτικό της γεύσης τους! Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για υπέρταση και κατά συνέπεια για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια… Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλατιού είναι τα 6 γραμμάρια, δηλαδή ένα
Βούτηξε αυγά και ψωμί μέσα σε μια κούπα. Τι έγινε όταν το γύρισε ανάποδα; Μόλις το δείτε θα τρέξετε στην κουζίνα!
Βούτηξε αυγά και ψωμί μέσα σε μια κούπα. Τι έγινε όταν το γύρισε ανάποδα; Μόλις το δείτε θα τρέξετε στην κουζίνα! Πότε ήταν η τελευταία φορά που φτιάξατε κάτι πολύ υγιεινό και πεντανόστιμο σε λιγότερο από 5 λεπτά; Η φοβερή κυρία από το Mumsnet.com που θα δείτε στο βίντεο μας δείχνει πως θα φτιάξουμε ένα απίθανο
Συμβουλές για να… εμφανιστούν οι κοιλιακοί!
  Η σωστή διατροφή είναι ο απόλυτος άρχοντας στην υπόθεση κοιλιακοί… Υπάρχουν και κάποιες άλλες συμβουλές που πρέπει να ξέρουμε, όπως: 1. Όσο και να γυμνάζεται τους κοιλιακούς σας αν έχετε υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους  δεν πρόκειται να τους δείτε ποτέ. 2. Ποτέ κανείς δεν είδε τους κοιλιακούς του χρησιμοποιώντας χάπια, σκόνες, ζώνες, φόρμες, δονούμενος ιμάντες
Η καταστροφική επίδραση της ζάχαρης που δε γνωρίζατε…
Η ζάχαρη δεν ευθύνεται μόνο για τα περιττά κιλά, αλλά προκαλεί μακροπρόθεσμα ανεπανόρθωτες βλάβες, σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές. Μελέτες έχουν πολλάκις καταδείξει ότι η ζάχαρη ευθύνεται για τους αυξανόμενους δείκτες παχυσαρκίας και διαβήτη σε παγκόσμια κλίμακα, όμως η νέα μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité στο Βερολίνο παρουσιάζει μία ακόμη σημαντική επίδραση για την υγεία
Η κρυφή ζάχαρη στα τρόφιμα!
  Η τρέλα της τελευταίας δεκαετίας για διατροφή χαμηλών λιπαρών είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσουν τα ράφια με προϊόντα «αποφορτισμένα» από λίπη… αλλά φορτωμένα από ζάχαρη. Καταλήξαμε έτσι να καταναλώνουμε απίστευτες ποσότητες «κρυφών» γλυκαντικών και εθιστήκαμε σε αυτές τις γεύσεις. Πώς μπορείς να νοστιμεύεις ένα προϊόν, όταν του στερείς κάποιες από τις βασικές του ουσίες,
Φυσικές τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα της… τεστοστερόνης στον οργανισμό!
Η τεστοστερόνη θεωρείται από πολλούς ειδικούς η πιο σημαντική ορμόνη για τους άνδρες, επειδή συνδέεται άμεσα με τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του αρσενικού, τη σεξουαλική λίμπιντο και την στυτική λειτουργία. Τα επίπεδα τεστοστερόνης τείνουν να επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως η καθιστική ζωή, το άγχος, το κάπνισμα και πάνω απ ‘όλα η κακή διατροφή. Τα παρακάτω
Προστατεύει η μπίρα τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού;
Ένα ποτήρι μπίρας την ημέρα μπορεί να έχει όφελος για την υγεία των γυναικών, υποστηρίζει νέα έρευνα! Μάλιστα, η μέτρια κατανάλωση μπίρας σχετίζεται όχι μόνο με καλή καρδιαγγειακή υγεία και τον χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά προστατεύει τις γυναίκες και από τον καρκίνο του μαστού. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόι στις ΗΠΑ δείχνει ότι, ο λυκίσκος είναι η

ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟ!

 
Διαιτητικές ίνες και μείωση λίπους και χοληστερόλης στο σώμα μας
Συχνά ακούμε πόσο σημαντικές είναι οι διαιτητικές ίνες που βρίσκουμε σε αφθονία σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και γενικότερα του οργανισμού. Όμως οι διαιτητικές ίνες αποτελούν ένα πολύ ισχυρό σύμμαχο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι δεσμεύουν ένα μέρος της χοληστερόλης του οργανισμού
Το καρπούζι τι θέση έχει στη δίαιτα ;
Ένα θέμα που τίθεται το καλοκαίρι είναι τί εννοούμε λέγοντας ένα φρούτο, καθώς οι μερίδες είναι λίγο σχετικές. Το χειμώνα τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς τα φρούτα είναι από μόνα τους πιο μεριδοποιημένα και μιλάμε για ένα μήλο ένα πορτοκάλι κ.λ.π. Το καλοκαίρι όμως τα πράγματα είναι λίγο σχετικά. Και ένα κλασσικό παράδειγμα είναι
6 δροσερά καλοκαιρινά ροφήματα και οι θερμίδες τους!
Επειδή το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες καταναλώνουμε περισσότερα υγρά απ’ ό,τι συνήθως, ας δούμε τα πιο αγαπητά, τι μας προσφέρουν και με πόσες θερμίδες μας «φορτώνουν»! Μια κρύα σοκολάτα ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα, λίγος παγωμένος καφές το πρωί στην παραλία, ένας δροσερός χυμός φρούτων οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και μια κρύα μπίρα το βράδυ
Λωτός! Για το νευρικό σύστημα, την αντιγήρανση και άλλα…
Σύμφωνα με το μύθο, προκαλεί λήθη. Οι διατροφολόγοι, όμως, υποστηρίζουν πως πρόκειται για θησαυρό. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως με το λωτό το μόνο που ξεχνάς είναι ο γιατρός!   Είναι το φρούτο που έτρωγαν οι Ινδιάνοι τις κρύες μέρες του χειμώνα και, όπως φαίνεται, γνώριζαν καλά το γιατί. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας αποδυναμώνει
4 γρήγορες συμβουλές για να αποκομίσετε περισσότερα από την προπόνηση κοιλιακών σας!
Ανεξάρτητα από την εποχή, αν υπάρχει ένας στόχος που σχεδόν ο καθένας θέλει να πετύχει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι να αποκτήσει μία λεπτή και γραμμωμένη κοιλιά. Ο πρωταρχικός σας στόχος θα μπορούσε να είναι να προσθέσετε 5 κιλά μυϊκής μάζας, να ολοκληρώσετε την αλλαγή της εμφάνισης σας, ή να εξαφανίσετε εκείνα τα
Εξάρθρημα ώμου! Όλα όσα πρέπει να ξέρεις…
Το εξάρθρημα είναι η μετατόπιση των οστών μιας άρθρωσης έξω από τα όριά της και συνοδεύεται από κάκωση των μαλακών μορίων που την περιβάλλουν. Ο εξαρθρωμένος ώμος είναι ένας τραυματισμός κατά τον οποίο η κεφαλή του βραχιονίου οστού ‘πετάγεται έξω’ από την υπόκοιλη αρθρική επιφάνεια του οστού της ωμοπλάτης, που λέγεται ωμογλήνη. Ο εξαρθρωμένος ώμος
Κολοκυθόσουπα με Κάρυ!
Το κρύο ξεκίνησε. Το σώμα επιθυμεί κάτι ζεστό! Ας του προσφέρουμε λοιπόν κάτι ζεστό και θρεπτικό για να το φροντίσουμε. Κολοκυθόσουπα με κάρυ και γάλα καρύδας. Λίγο καυτερή για να ανοίξουν τα ρουθούνια! Υλικά: (για 2 μερίδες) 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 φέτα ginger πάχους 2 εκ. ψιλοκομμένο 1 κ.γ. κάρυ 1/2
13 τρόποι για να καίτε λίπος όλη μέρα!
06:45: Πάρτε τη βιταμίνη D H ανεπάρκεια βιταμίνης D παρατηρείται σε άτομα που δουλεύουν πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους. Η βιταμίνη αυτή, όμως, είναι πολύ σημαντική για την ικανή διαχείριση του βάρους. Πώς μπορεί κανείς να την ενισχύσει: Κάνοντας μια βόλτα για 10 λεπτά με μισή ώρα κάτω από τον ήλιο και χωρίς αντηλιακό. Επίσης,
Πώς θα σφίξεις άμεσα τη χαλαρή κοιλιά σου!
Πριν κάνα δίμηνο είχες κάμποσα παραπανίσια κιλά στο σώμα σου. Πήρες λοιπόν την απόφαση να τα χάσεις όσο πιο γρήγορα γινόταν!  Μπορεί να επέλεξες κάποια δραστική θεραπεία σε ειδική κλινική ή μια εγγυημένη δίαιτα, αλλά αυτό δεν μας αφορά μιας και το αποτέλεσμα που ζητούσες ήρθε: ένα μεγάλο ποσοστό λίπους έφυγε από πάνω σου και,
4+1 βραδινά κόλπα για αδυνάτισμα!
Θες να αδυνατίσεις; Το μυστικό βρίσκεται στην ισορροπημένη διατροφή και τη συχνή άσκηση! Όταν βέβαια κάνουμε λόγο για σωστή διατροφή, μιλάμε για υγιεινές τροφές χωρίς πολλά λιπαρά που η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται όσο ο μεταβολισμός μας κάνει καύσεις και όχι αργά το βράδυ που πέφτει σε «λήθαργο». Παρακάτω θα δεις 5 βραδινά κόλπα

ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΣ

 
Οι καλύτερες συμβουλές για το αδυνάτισμα!
1. Καλύτερες συμβουλές για το αδυνάτισμα: Μην ξεχνάς να τρως σωστά Όσο και αν πηγαίνεις στο γυμναστήριο, θα συνεχίσεις να παίρνεις κιλά αν τρως περισσότερες θερμίδες από αυτές που καις. Για την ακρίβεια, οι άνθρωποι συνήθως χάνουν περισσότερα κιλά όταν πραγματικά επικεντρώνονται στη διατροφή τους και όχι μόνα στη γυμναστική τους(αν και η άσκηση είναι
Οι 20 top τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά!
Οι 20 top τροφές Τρόφιμο Περιεκτικότητα σε ω-3 (γρ.) Λιναρόσπορος (2 κουταλιές) Καρύδια (1/4 φλιτζανιού) Σολομός (120 γρ.) Σκουμπρί (120 γρ.) Πέστροφα ιχθυοτροφείου (120 γρ.) Σαρδέλες σε λάδι (120 γρ.) Ξιφίας (120 γρ.) Τόνος ψάρι (120 γρ.) Πέρκα (120 γρ.) Γαρίδες μαγειρεμένες (120 γρ.) Λυθρίνι μαγειρεμένο (120 γρ.) Χταπόδι μαγειρεμένο (120 γρ.) Λαχανάκια Βρυξελλών (1
18 TIPS για να φτιάξετε σώμα… λίγο πριν την παραλία!!!
Τα ερωτήματα πολλά και βασανιστικά «τι έγινε, πότε έγινε και γιατί έγινε; Πού πήγε το κορμί εκείνο που κολάκευε αυτό το μαγιό; Τι κάνουμε τώρα;» Η απάντηση είναι μόνο μία: SOS… Στην θλιβερή αυτή ομολογουμένως περίπτωση, που όλοι σχεδόν ζούμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή, χρειάζονται άμεσες και δραστικές λύσεις. Εξάλλου, για πόσο καιρό ακόμα θα
Εσείς, δοκιμάσατε τη… Βικτωριανή δίαιτα;
Κατά καιρούς υπάρχουν διαφορετικές μόδες και δίαιτες που ακολουθεί πολύς κόσμος. Η Paleo diet για παράδειγμα ήταν μέχρι πρόσφατα πολύ στη μόδα. Τώρα, οι ειδικοί μάς παροτρύνουν να την ξεχάσουμε και να προτιμήσουμε μία άλλη, τη Victorian diet. Από ό,τι φαίνεται οι άνθρωποι του 19ου αιώνα (της Βικτωριανής δηλαδή εποχής, που θεωρείται η χρυσή εποχή
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξυπνήσουμε το πρωί;
Οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν την τάση να μην παίρνουν στα σοβαρά όσους διαμαρτύρονται ότι πραγματικά υποφέρουν με το πρωινό ξύπνημα (και είναι πολλοί, αμέτρητοι)… Ωστόσο, ο «τεμπελάκος», ο «υπναράς», ο «κακομαθημένος» δεν έχουν καμία σχέση με τις ταμπέλες που τους έχουν κολλήσει! Είναι οργανισμοί πολύ καλύτερα συντονισμένοι με το σώμα και τις ανάγκες τους και
Οι κίνδυνοι από μια διατροφή χωρίς υδατάνθρακες!
Γιατί πρέπει να τρώτε υδατάνθρακες; Υπάρχουν δύο τύποι υδατανθράκων: οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, το σιμιγδάλι, τα αποξηραμένα φρούτα, το ψωμί που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άμυλο και οι απλοί υδατάνθρακες, τα «σάκχαρα», που υπάρχουν σε γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό. Όλα
Γιατί πολλά και μικρά γεύματα;
Πόσα γεύματα είναι καλύτερα να τρώμε; Ακούτε συνέχεια το πολλά και συχνά γεύματα και αναρωτιέστε γιατί πολλά γεύματα και όχι το συνηθισμένο όλων μας με τα 3 γεύματα,παρακάτω θα αναλύσουμε του λόγους για τους οποίους είναι προτιμότερο να τρώτε γύρω στα 6 γεύματα οι άνδρες και στα 5 οι γυναίκες (ένα πάνω, ένα κάτω δεν έχει μεγάλη
Πόριτζ!
Πόριτζ  Με λίγη βραδινή δουλίτσα, όταν ξημερώσει θα φας ένα από τα πιο νόστιμα πρωινά του κόσμου (το οποίο θα ετοιμάζεται όσο εσύ κοιμάσαι)!                  
Μαγείρεμα στο σπίτι ή φαγητό απ’ έξω;
Στα τέλη της δεκαετίας του 50, η διάσημη πλέον έρευνα των 7 χωρών είχε τότε δείξει, ότι το διατροφικό μοντέλο των κατοίκων της Κρήτης ήταν το καλύτερο και από τις 7 αυτές χώρες (Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Ολλανδία και Φινλανδία) καθώς οι Kρητικοί είχαν την χαμηλότερη θνητότητα από νοσήματα όπως η παχυσαρκία, ο καρκίνος
Το τέλειο ΣΝΑΚ που ΔΕΝ παχαίνει και είναι ελληνικό!
Είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά της χώρας μας και αποτελεί την καλύτερη επιλογή για εκείνες τις δύσκολες ημέρες του μήνα που αναζητάς μανιωδώς κάτι γλυκό να φας. Ο λόγος που κάνει το παστέλι να ξεχωρίζει σε σχέση με όλα τα άλλα γλυκά είναι τα 2 βασικά συστατικά που περιέχει, το μέλι και το σουσάμι που το κάνουν εξαιρετική πηγή ενέργειας

ΠΟΥΘΕΝΑ

 
Top 10 Των Καλύτερων Τροφών Για Bodybuilding & Fitness.
Τοπ 10 Πρωτεϊνών 1. Ασπράδια αυγού (ή ολόκληρα σε μικρή ποσότητα) 2. Στήθος από κοτόπουλο 3. Άπαχο φιλέτο μοσχαράκι 4. Σολομός 5. Στήθος από γαλόπουλα 6. Μπακαλιάρος 7. Τόνος/Ξιφίας (φρέσκος) 8. Τυρί Cottage 9. Κιμάς γαλοπούλας 10. Πέστροφα Τοπ 10 Σύνθετων Υδατανθράκων 1. Βρώμη Κουάκερ (κανονική, όχι στιγμιαία) 2. Γλυκοπατάτες 3. Καστανό Ρύζι (ή καστανό
Μους κακάο με γάλα καρύδας και γιαούρτι!
130 γραμμάρια γάλα καρύδας (20% λιπαρά) 130 γραμμάρια γιαούρτι total 2% 2 κουταλιές της σούπας κακάο 1 κουταλιά της σούπας στέβια ή όποιο γλυκαντικό προτιμάτε Αδειάζουμε το γάλα καρύδας από τη συσκευασία του και αν έχει χωριστεί το ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί. Βάζουμε τα 130 γραμμάρια σε ένα μπoλ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε
Η Εκγύμναση του Καλοφαγά!
…Το Φαγητό όπως όλες οι απολαύσεις δεν δίνει ικανοποίηση χωρίς να πληρώσεις κάποιο τίμημα. Και μιλάμε φυσικά για περιττά κιλά και κατ’ επέκταση την υγεία μας! Ο σύγχρονος καλοφαγάς (ποτέ δε μ’άρεσε ο όρος foodie!) έχει ξεφύγει από την παραδοσιακή έννοια του μερακλή που ήταν συνυφασμένη μ’ ένα συμπαθέστατο άνθρωπο με την χαρακτηριστική μπάκα, θαμώνα
Πώς θα καταλάβω αν έχω δυσανεξία στη γλουτένη;
Μήπως έχετε δυσανεξία στη γλουτένη και πρέπει να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας; Δείτε ποια είναι τα πιο κοινά σημάδια! Πώς θα καταλάβω αν έχω δυσανεξία στη γλουτένη; Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τον τελευταίο καιρό και καταναλώνονται από πολύ κόσμο. Πώς μπορούμε, όμως να αναγνωρίσουμε αν πάσχουμε από δυσανεξία στη γλουτένη,
Γυμναστική μετά την ηλικία των 60+!
Πολλές απορίες θα λυθούν και αρκετά κίνητρα για έναρξη άσκησης θα δοθούν..έστω και αν η ηλικία φλερτάρει ή έχει ξεπεράσει τα δεύτερα -ήντα….. Το ποσοστό βελτιώνεται.. Δεν είναι πάρα πολλές οι φορές, αυτή είναι η αλήθεια, αλλά σαφώς περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια, που κάποιος άνθρωπος ηλικίας άνω των 60 περνά το κατώφλι των γυμναστηρίων
Καλοκαιρινή σαλάτα και αρκετά χορταστική: Ιδού τα υλικά της!
Τώρα που η ζέστη είναι στο πικ της, δυστυχώς δεν μπορείς να φας πολύ. Θες κάτι ελαφρύ, αλλά ταυτόχρονα και χορταστικό. Και τι καλύτερο, λοιπόν, από μία σαλάτα. Ναι μπορεί στο μυαλό σου να την έχεις συνδεδεμένη με δίαιτα, αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη. Τα λαχανικά είναι απαραίτητα για τη διατροφή σου και να θυμάσαι
Βούτυρο αμυγδάλου…
Για ένα μικρό βαζάκι -2 κούπες αμύγδαλα (ανάλατα, αν είναι ήδη αλατισμένα μη προσθέσεις κι άλλο αλάτι) -1/2 κτλ γλυκού αλάτι -1κτλ γλυκού ελαιόλαδο Απλώνεις τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι και καβουρδίζεις στους 180 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά. Το καβούρδισμα είναι αρκετά σημαντικό για να βοηθήσεις τα αμύγδαλα να απελευθερώσουν πιο γρήγορα το λάδι
Η σαλάτα που αξίζει να δοκιμάσεις: Σπανάκι με αβγό και μπέικον!
Θέλεις να φας κάτι ελαφρύ, αλλά ταυτόχρονα να χορτάσεις κιόλας. Οι σαλάτες, λοιπόν, είναι η καλύτερη επιλογή για να καταφέρεις να διώξεις το αίσθημα της πείνας, να μειώσεις τις θερμίδες που θα καταναλώσεις και πάνω από όλα να μείνεις ελάχιστα λεπτά μέσα στην κουζίνα. Δες, λοιπόν, τη συνταγή για μία από τις πιο λαχταριστές σαλάτες του
4 συμβουλές για να μείνετε ‘πιστοί’ στη δίαιτα!
Τόσον καιρό, πιθανόν πιστεύετε ότι η μεγάλη κατανάλωση φαγητού είναι η αιτία συγκέντρωσης λίπους στην κοιλιά σας. Αυτό μπορεί να αληθεύει, αλλά μια έρευνα υποδεικνύει ότι ενδεχομένως το στομάχι αποτελεί αιτία και όχι αποτέλεσμα του προβλήματος! Φαίνεται πως άνθρωποι που έχουν πρόβλημα να διατηρήσουν τα χαμένα κιλά μπορούν να κατηγορήσουν τα νεύρα στο στομάχι τους,