Ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί!

diabetes_symptoms-copy

Σωστή διατροφή και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα

μπορούν να κρατήσουν μακριά τον διαβήτη ακόμη και για άτομα που έχουν όλες τις προϋποθέσεις να νοσήσουν

Η μεζούρα ας γίνει ο «σύμμαχός» μας σε ό,τι αφορά την πρόληψη του διαβήτη.

Ακόμη και μια μικρή απώλεια του βάρους της τάξεως του 5%-10% μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου

Το μήνυμα της εφετινής εκστρατείας των αρμόδιων οργανισμών που ασχολούνται με την «πάταξη» του διαβήτη είναι:

«Ας τιθασεύσουμε τον σακχαρώδη διαβήτη τώρα».

Η… τιθάσευση του «θεριού» δεν είναι δύσκολη, όπως θα διαβάσετε.

Μπορεί εκείνο να μας… κυκλώνει ολοένα και περισσότερο εκμεταλλευόμενο τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας, ωστόσο είναι στο χέρι μας, μέσα από απλές κινήσεις, να δημιουργήσουμε γύρω μας έναν προστατευτικό κύκλο που θα μας θωρακίσει ενάντια στο «πικρό» για το μέλλον μας υψηλό σάκχαρο.

Και μπορεί για τον διαβήτη τύπου 1, ο οποίος εμφανίζεται από την παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από καταστροφή των ινσουλινοπαραγωγών κυττάρων του παγκρέατος, να μην υπάρχει τρόπος πρόληψης, υπάρχει όμως για τον διαβήτη τύπου 2. Αυτή η μορφή της νόσου αφορά εννέα στις 10 περιπτώσεις διαβητικών ατόμων και οφείλεται στον… άρρωστο τρόπο ζωής μας.

Ο οργανισμός οδηγείται σταδιακά σε αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης, της ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθάει τα κύτταρα να απομακρύνουν το σάκχαρο από το αίμα χρησιμοποιώντας το για τις ενεργειακές ανάγκες του σώματος.

Αντίσταση στην ινσουλίνη σημαίνει υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Για να γνωρίσουμε καλά τον… αντίπαλο μας.. είναι σημαντικό αρχικώς να ξέρουμε αν ανήκουμε σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη.

Ετσι, αν κάποιος..

  • έχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου,
  • αν είναι άνω των 45 ετών,
  • αν πάσχει από υπέρταση,
  • αν δεν ασκείται συστηματικά και
  • αν καπνίζει, τότε διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη.

Ωστόσο ο κύριος παράγοντας που «τροφοδοτεί» τον διαβήτη είναι η παχυσαρκία.

«Με δεδομένο ότι πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη που διεξήχθη από την Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας έδειξε πως

το 50% των ανδρών στη χώρα μας είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες φθάνει το 70%,

καταλαβαίνουμε ότι η δεξαμενή νέων κρουσμάτων υπάρχει και,αν δεν κάνουμε κάτι, τα ποσοστά διαβήτη συνεχώς θα αυξάνονται».

Το περπάτημα σώζει

ΣΚΥΛΟΣ-ΒΟΛΤΑ

Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται βουνό, ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά για να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη σε ό,τι αφορά την υγεία μας.

«Μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στη Φινλανδία σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, είτε λόγω περιττών κιλών είτε λόγω οικογενειακού ιστορικού είτε εξαιτίας και των δύο παραγόντων,

έδειξε ότι η μείωση του σωματικού βάρους κατά μόλις 5%-10%,το σχετικά γρήγορο περπάτημα για περίπου μισή ώρα την ημέρα και η υιοθέτηση υγιεινής διατροφήςμπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη αναστροφή του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

αυτές οι απλές αλλά ζωτικής σημασίας κινήσεις δεν πρέπει να υιοθετούνται παροδικά αλλά να μετατραπούν σε τρόπο ζωής.

Ιδιαίτερη βάση πρέπει να δοθεί στα παιδιά, στα οποία αρχίζει να παρατηρείται ολοένα και περισσότερο ο αποκαλούμενος επί έτη διαβήτης των ενηλίκων!

ingredient347_karoto

«Κάποτε η εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 σε παιδί εθεωρείτο σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

 Ωστόσο σήμερα βλέπουμε πλέον ένα ποσοστό της τάξεως του 10% των περιπτώσεων διαβήτη σε παιδιά να αφορά τον διαβήτη τύπου 2. Το τραγικό είναι ότι ένα παχύσαρκο παιδί, ακόμη και αν δεν εμφανίσει διαβήτη στην παιδική ηλικία, θα τον εμφανίσει ως νεαρός ενήλικος, με αποτέλεσμα να ζει με το “φορτίο” της ασθένειας επί πολλά έτη»  το μήνυμα πρέπει να σταλεί πρωτίστως στους γονείς, οι οποίοι έχουν ευθύνη να ωθήσουν τα τέκνα τους προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Δεν μπορούμε να του προτείνουμε να περπατά σε πόλεις γεμάτες ρύπανση,να κάνει ποδήλατο χωρίς ποδηλατόδρομους και να τρώει υγιεινά όταν η σύγχρονη κοινωνία έχει μετατραπεί σε “βασίλειο” του πρόχειρου φαγητού».

Πώς χαμηλώνει ο υψηλός κίνδυνος

Τον απλό αλλά τόσο σημαντικό δρόμο προς την πρόληψη του διαβήτη μαρτυρεί μια πανευρωπαϊκή μελέτη που διεξήχθη σε 13 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και δημοσιεύθηκε πριν από λίγους μήνες στο επιστημονικό περιοδικό «Diabetic Μedicine».

Στη μελέτη αυτή από τη χώρα μας συμμετείχαν ειδικοί του νοσοκομείου «Λαϊκό» με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Κατσιλάμπρο. Οπως εξηγεί ο συμμετέχων στη μελέτη επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Λαϊκό» κ. Κ.Μακρυλάκης,

«αναζητήσαμε σε κέντρα υγείας αλλά και σε επιχειρήσεις από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής άτομα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη.

Τελικώς 191 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 56 έτη συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα το οποίο αφορούσε

δίαιτα και ήπια άσκηση όπως το περπάτημα.

Κάθε δύο μήνες οι εθελοντές συναντούσαν ειδικούς διαιτολόγους που τους έδιναν συμβουλές για σωστή διατροφή αλλά και άσκηση.

Το πρόγραμμα διήρκεσε συνολικά έναν χρόνο και,όπως προέκυψε,οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσον όρο μόλις ένα κιλό».

Ωστόσο το κιλό αυτό φάνηκε να κάνει… τη διαφορά στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, λέει ο κ. Μακρυλάκης.

«Υποβάλαμε τους εθελοντές σε εξέταση καμπύλης σακχάρου, η οποία μαρτυρεί τον κίνδυνο διαβήτη αλλά και την ύπαρξη της νόσου πριν από την έναρξη του προγράμματος,καθώς και έναν χρόνο μετά.

Η εξέταση έναν χρόνο μετά την έναρξη του προγράμματος έδειξε ότι έστω και η μικρή μείωση του βάρους οδήγησε σε σημαντική μείωση του κινδύνου για διαβήτη. Συγκεκριμένα,στην αρχή της μελέτης το 68% των συμμετεχόντων εμφάνιζε παθολογική καμπύλη σακχάρου ενώ έπειτα από έναν χρόνο το ποσοστό μειώθηκε στο 53%».

Το βασικό μήνυμα αυτής της μελέτης, σύμφωνα με τον ερευνητή, είναι ότι μια ήπια παρέμβαση στο πλαίσιο της καθημερινής ζωής μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα στην πρόληψη μιας σοβαρής νόσου.

«Οσο και αν είναι το βάρος κάποιου όταν ξεκινήσει σωστή διατροφή, σε περίπτωση που καταφέρει να χάσει ένα μικρό ποσοστό του, θα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του».

Ακόμη λοιπόν και αν κάποιος έχει ξεφύγει από τον σωστό δρόμο μιας υγιεινής ζωής, κάτι που είναι πολύ εύκολο στις ημέρες μας, δεν είναι απαραίτητο να βρεθεί σε αδιέξοδο αφού πάντα υπάρχει έξοδος κινδύνου.

Το παζλ της σωτηρίας που μπορεί να συμπληρώσει ο καθένας μας δείχνει «κομμάτι κομμάτι» μια μεγάλη ανασκόπηση 40 μετα-αναλύσεων μελετών οι οποίες διεξήχθησαν μεταξύ του 2000 και του 2009 σχετικά με την πρόληψη του διαβήτη.

Πάρτε τη μεζούρα!

walking-1

Κeep walking… προκειμένου να θωρακιστείτε ενάντια στον διαβήτη.

Η φυσική άσκηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προληπτικά «όπλα» στη μάχη με την ασθένεια-μάστιγα του σύγχρονου κόσμου μας

Η ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε πριν από περίπου τρεις μήνες στο επιστημονικό περιοδικό «Τhe Review of Diabetic Studies» διεξήχθη από την παθολόγο, λέκτορα στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τον ενδοκρινολόγο από το νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» κ. Ι. Ηλία, καθώς και από την καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στη Θεραπευτική Κλινική του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» κυρία Μαρία Αλεβιζάκη.

Οπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης κυρία Ψαλτοπούλου, «τα αποτελέσματα μετα-αναλύσεων έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς αποτελούν ουσιαστικώς ανάλυση πολλών και διαφορετικών προηγούμενων μελετών».

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν για άλλη μία φορά ως υπ΄ αριθμόν 1 «ένοχο» για την εμφάνιση διαβήτη την παχυσαρκία.

Στην ανασκόπηση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι εκτιμάται πως ποσοστό της τάξεως του 60%-90% των περιπτώσεων διαβήτη οφείλεται στην παχυσαρκία και στην αύξηση του βάρους.

Υπογραμμίζεται και πάλι ο σημαντικός ρόλος της άσκησης, έστω και αν αυτή αφορά απλό περπάτημα.

Γίνεται αναφορά σε μετα-ανάλυση που περιελάμβανε 10 μελέτες και περισσότερους από 300.000 συμμετέχοντες όπου, όπως προέκυψε, η τακτική ήπια σωματική άσκηση φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 31% κατά μέσον όρο. Τονίζεται, όμως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετα-αναλύσεων, ότι ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης αποτελεί το καλύτερο «ντουέτο» της επιτυχίας στην πρόληψη του διαβήτη.

Παρουσιάζεται για παράδειγμα μετα-ανάλυση οκτώ μελετών που περιελάμβαναν 4.850 άτομα στην οποία φάνηκε ότι ο συνδυασμός άσκησης και δίαιτας μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη κατά 37% σε σύγκριση με μια απλή ιατρική συμβουλή. Σε άλλη μετα-ανάλυση δίαιτα και άσκηση φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη ως και κατά 50%.

Διατροφή – ασπίδα
y1p9VZ08lRVMNY6oH4CAfgfPGCKjwvl2nLmmc5za30hj0niSfb9hauTjGVIlGklO1q1vwiqf1I4aSE

Μιλώντας για διατροφικές επιλογές στην ανασκόπηση περιλαμβάνονται διαφορετικά στοιχεία της διατροφής που φαίνεται να αποτελούν «αντι-διαβητικά προληπτικά όπλα».

Ευεργετικά σε ό,τι αφορά την πρόληψη του διαβήτη φαίνεται να δρουν  τα όσπρια, τα οποία σε μεταανάλυση που αφορούσε 41 μελέτες φάνηκε να μειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης ως και 51%.

Είναι ευκαιρία να βάλουμε στο διαιτολόγιό μας τα όσπρια, να κόψουμε για λίγες μέρες    το “άρρωστο” κρέας, και να τρώμε φρούτα και λαχανικά..

Στη φυσική «φαρέτρα» ενάντια στον διαβήτη προσθέστε επίσης το μαγνήσιο, τα αντιοξειδωτικά και τα καροτενοειδή, καθώς και τον καφέ και το τσάι, αγαπημένα ροφήματα πολλών, τα οποία φαίνεται ότι χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν πολεμούν το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται μεταξύ άλλων και με τον διαβήτη.

Σημειώνεται ότι ο καφές και το τσάι πρέπει να καταναλώνονται σύμφωνα με δύο διαφορετικές μετα-αναλύσεις σε ποσότητες μεγαλύτερες από τέσσερις κούπες ημερησίως.

Το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να μεταφραστεί με σύνεση στην καθημερινή πράξη, διευκρινίζει η κυρία Ψαλτοπούλου, αφού η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να συνοδεύεται από άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στον αντίποδα, «φίλοι» του διαβήτη και «εχθροί» της υγείας αποδεικνύονται το κόκκινο κρέας (αύξηση κατά 21% του κινδύνου για εμφάνιση της νόσου σύμφωνα με μετα-ανάλυση 10 μελετών που αφορούσαν 433.000 άτομα) και ιδίως το επεξεργασμένο κρέας όπως τα αλλαντικά (αύξηση κατά 41% του κινδύνου για διαβήτη, σύμφωνα με μετα-ανάλυση εννέα μελετών που περιελάμβαναν περί τα 10.000 άτομα).

Στους «εχθρούς» συγκαταλέγονται και ταφοβερά τρανς λιπαρά οξέα (υδρογονωμένα έλαια που περιέχονται σε πολλές επεξεργασμένες τροφές). Γι αυτό προσέξτε: Διαβάζετε τα ψιλά γράμματα στις ετικέτες των πολύχρωμων συσκευασιών..Οπου βλέπετε :

ΥΔΡΟΓΟΝΩΜΕΝΑ, Ή ΜΕΡΙΚΩΣ ΥΔΡΟΓΟΝΩΜΕΝΑ..

είναι για πέταμα..όχι για το ταλαιπωρο στομάχι σας..


Σε ό,τι αφορά το αλκοόλ δείχνει να αποτελεί ένα… νόμισμα με δύο όψεις.

Και για να πετύχει κάποιος την καλή όψη του το μυστικό είναι το μέτρο. Μετα-ανάλυση 32 μελετών που περιελάμβαναν περισσότερα από 315.000 άτομα έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ένα ως τρία ποτά ημερησίως) μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 33%-54% σε σύγκριση με την αποχή από το αλκοόλ.

Την ίδια στιγμή όμως η κατανάλωση περισσοτέρων από τριών ποτών την ημέρα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου κατά 43%.

Ενας από τους ορκισμένους εχθρούς της πρόληψης του διαβήτη είναι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, το κάπνισμα, το οποίο, σύμφωνα με μεγάλη μετα-ανάλυση 25 προηγούμενων μελετών που περιελάμβαναν 1.200.000 άτομα, αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 44%!

man-face-660

Η βλαβερή συνήθεια φαίνεται ότι μεταξύ άλλων επιδρά αρνητικά στα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Τι μαρτυρούν τα ευρήματα; Η κυρία Ψαλτοπούλου απαντά ότι «αυτό που πρέπει να μας μείνει από την ανασκόπηση αλλά και από τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει αποφυγή της παχυσαρκίας,σωστές διατροφικές επιλογές, καθημερινή κίνηση του οργανισμού και αποφυγή του καπνίσματος,στοιχεία που έτσι κι αλλιώς θα ακολουθούσαμε για να αποφύγουμε τα συχνότερα θανατηφόρα νοσήματα της σύγχρονης εποχής, δηλαδή τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο, είναι αυτός που θα μας προασπίσει και από μια άλλη μάστιγα,τον σακχαρώδη διαβήτη».

ΚEEP WALKING λοιπόν (κυριολεκτικώς) αλλά και μεταφορικώς προς έναν τρόπο ζωής που θα μας κρατήσει μακρυά απ την πρωτοφανή μάστιγα

( όπως θα εξελιχθεί) του 21ου αιώνα..τον ΔΙΑΒΗΤΗ…

ΠΗΓΗ: kosmaser.wordpress.com

       

Contact Info

 

TRANSFORMERS Fitness Club

Phone: 2310 384186
Email: transformersfitnessclub@gmail.com
Address: Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 30, Καλαμαριά

About Us

 

Ελάτε σήμερα για ένα δωρεάν δοκιμαστικό

και ανακαλύψτε μόνοι σας γιατί στο TRANSFORMERS είναι διαφορετικά

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ!

 
Η πιο υγιεινή τροφή για μεγάλη αντοχή και στη γυμναστική!
Δοκίμασε το συνδυασμό τεσσάρων θρεπτικών τροφών και γέμισε τις μπαταρίες σου με ενέργεια και αντοχή! Αναρωτιέσαι, πώς μπορείς να βελτιώσεις τα επίπεδα αντοχής σου κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης; Υπάρχει ένας φυσικός τρόπος, που συνδυάζει τις θρεπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες τεσσάρων τροφών: ταχίνι, μέλι, κανέλα και λεμόνι.Τα οφέλη στην υγεία μας •    Το ταχίνι
Κάνετε δίαιτα; Γνωρίστε ποια είναι τα πιο… παχυντικά φαγητά του κόσμου και μείνετε μακριά!
Πώς μία απλή μπάρα σοκολάτας μπορεί να γίνει τρεις φορές πιο «κολασμένη» στα χέρια των Σκωτσέζων και ποιο ιταλικό έδεσμα αποτελεί «βόμβα» χοληστερίνης; Ψάξαμε σε όλες τις κουζίνες του κόσμου και εντόπισε τα δέκα παραδοσιακά φαγητά που διεκδικούν τον τίτλο της πιο παχυντικής συνταγής του πλανήτη. Acajare, Βραζιλία Λιωμένα μαυρομάτικα φασόλια σε μπάλα, που τηγανίζονται
5 πρωινά για… ενέργεια!
Το πρωινό είναι το σημαντικότερο ίσως γεύμα της ημέρας, διότι μας γεμίζει με την απαραίτητη ενέργεια ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις όποιες απαιτήσεις έχουμε. Γι αυτό «να τρώτε σαν βασιλιάδες» όπως έλεγαν και οι παλαιότεροι. Ας δούμε, λοιπόν, 5 σούπερ πρωινά, που θα σας γεμίσουν με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά το καθένα, ώστε να ξεκινήσετε
Πώς βοηθά το γιαούρτι στη δίαιτα; Με τι να το συνδυάσεις για να χάσεις περισσότερα κιλά;
  Πες μου ποιο είναι το πρώτο τρόφιμο που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη δίαιτα… Ναι, ναι! Καλά το μάντεψες, το γιαούρτι είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος. Και ξέρεις κάτι; Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού πρόκειται για το ιδανικό γαλακτοκομικό ώστε να κάψεις θερμίδες και να
4 Διατροφικές Συνήθεις που Επηρεάζουν Αρνητικά τη Διάθεσή σου…
Μην πνίγεις τη θλίψη σου στα μπέργκερ και τα γλυκά, γιατί τα αποτελέσματα μπορεί να είναι χειρότερα από ό, τι φαντάζεσαι… Ισως σου έχει τύχει κάποιες φορές, όταν δεν έχεις διάθεση, να ενδίδεις στην κατανάλωση «βρώμικου» φαγητού, νομίζοντας ότι θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα; Σύμφωνα με έρευνες όμως η κατανάλωση junk food μπορεί να
12 σημάδια που δείχνουν ότι δεν πίνετε αρκετό νερό…
Τίποτα δεν είναι πιο δροσιστικό από ένα ποτήρι παγωμένο νερό. Όμως, πολλοί από εμάς δεν πίνουμε αρκετό νερό σε καθημερινή βάση. Στερώντας τον εαυτό μας από αυτή την  πιο φυσική πηγή ζωής κάνουμε συνεχώς κακό στο σώμα μας. Εάν αναγνωρίσετε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια στον εαυτό σας σας συστήσουμε να πιείτε αμέσως ένα ποτήρι…
Κάνε functional και μείνε fit για πάντα!
Το functional trainining ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια ως μέθοδος προπόνησης εκείνων που ήθελαν το κάτι παραπάνω στη γυμναστική τους! Το πρόγραμμα που υπόσχεται να δοκιμάσει τα όριά σου! Tι είναι; Ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης όλου του σώματος που προσφέρει και αερόβιες προσαρμογές. Στην προπόνηση εκτελούνται ασκήσεις πολυαρθρικές, συνδυαστικές και υψηλής έντασης ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε TRX,
Τα φυσικά «φάρμακα» κατά τη γρίπης!
Καθώς εισερχόμαστε στην εποχή της… γρίπης, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βιώσουμε τις ενοχλητικές της επιπτώσεις στην υγεία μας. Ιδιαίτερα μεταδοτικά, τα κρυολογήματα αφορούν πάνω από 100 ήπιας μορφής ιούς της γρίπης που αιωρούνται στον αέρα, επάνω σε επιφάνειες και στον οργανισμό μας.   Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι, τόσο για την πρόληψη, όσο και για τη
Σύκο: Τα πολλαπλά οφέλη του στον οργανισμό μας!
Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για να πούμε… ναι στα φρούτα. Γευστικά, δροσερά, ελαφριά… ξεγελάνε την πείνα μας χωρίς να μας χαρίζουν πολλές θερμίδες. Εκτός από το καρπούζι, το πεπόνι και τα ροδάκινα, εξίσου αγαπημένο μας φρούτο είναι και το σύκο. Γνωρίζατε ότι το σύκο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά καλοκαιρινά φρούτα; Πάμε
Γιατί τέτοια μανία με τον latte κουρκουμά; (Το δοκίμασες; Δες τη συνταγή!)
Με καταγωγή την Ινδία, ο κουρκουμάς, έχει πολλά οφέλη στην υγεία και είναι άκρως θρεπτικό. Ο κουρκουμάς (Turmeric ή Curcuma longa) χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες εδώ και 4.000 χρόνια στον Βεδικό πολιτισμό της Ινδίας, όταν ο κουρκουμάς ήταν το κύριο μπαχαρικό, κατέχοντας επίσης θρησκευτική σημασία. Στην Ελληνο-αραβική ιατρική του 1ου μΧ. αιώνα, βασισμένη

ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟ!

 
Κατακράτηση Υγρών – οι τροφές που βοηθούν!
Εξαιτίας των ορμονικών διακυμάνσεων, οι γυναίκες συχνά καταλήγουν με πρησμένες κοιλιές και πρησμένα άκρα την εβδομάδα πριν την περίοδο τους, αλλά η κατακράτηση υγρών μπορεί να είναι αποτέλεσμα και φτωχής διατροφής. Είτε είναι προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο είτε απλά πρόκειται για πολλές βουτιές στα αλμυρά πατατάκια, αυτή είναι μια λίστα τροφίμων που θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε
Κρόκος Κοζάνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Κάνε το κρόκο Κοζάνης σύμμαχο στη καθημερινή σου διατροφή και θωράκισε την υγεία σου! Ο κρόκος Κοζάνης αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα και συνάμα θρεπτικά μπαχαρικά που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, συγκαταλέγεται στα πιο πολύτιμα μπαχάρια, κι αυτό αποδεικνύεται από τη συνήθεια της Κλεοπάτρας να το χρησιμοποιεί στα καλλυντικά
Τηγανίτες βρώμης με blueberries και γιαούρτι!
  Εύκολες και γρήγορες τηγανίτες για τους μικρούς αλλά και μεγάλους ήρωες της ζωής σας. Φτιάξτε τις πιο ξεχωριστές τηγανίτες με blueberries και γιαούρτι και κάντε τους όλους να γλείφουν τα δάκτυλά τους. Υλικά: 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης 1/2 φλιτζάνι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυρί cottage 2 μεγάλα αυγά Εκχύλισμα βανίλιας 1 κουταλάκι του γλυκού
H γυµναστική ενισχύει το sex!
  Aν νοµίζετε ότι το γυµναστήριο απέχει χιλιόµετρα από το κρεβάτι σας, ήρθε η ώρα να µάθετε ότι µπορεί να είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι φαίνεται! Η σχέση ανάµεσα στην ερωτική πράξη και τη γυµναστική είναι ακόµα θολή, σίγουρα όµως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να την εξερευνήσουµε. Βελτιώνει λοιπόν η άσκηση τις σεξουαλικές µας επιδόσεις
ΗΙΙΤ: Φυσική κατάσταση με 8 λεπτά άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα!
Η υψηλής έντασης διαλειμματική αεροβική άσκηση (ΗΙΙΤ), ένα είδος γυμναστικής που αποτελείται από εναλλαγές «εκρήξεων» πολύ έντονης, σχεδόν αφόρητης άσκησης με χαλαρή προπόνηση, έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και αντικείμενο έρευνας. ΗΙΙΤ σημαίνει High Intensity Interval training, δηλαδή υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση. Αναφέρεται στην αερόβια άσκηση και η φιλοσοφία της είναι ότι το σώμα
Πένες με κρέμα κολοκύθας!
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ! 700 θερμίδες η μερίδα Υλικά (Για 4 άτομα) • 1 πακέτο πένες• 1/2 κιλό κολοκύθα • 2 σκελίδες σκόρδο • 1 κρεμμύδι • 1/2 ματσάκι βασιλικό • 150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα • 2 ποτήρια λευκό κρασί • 3 κουταλιές ελαιόλαδο • Αλάτι • Πιπέρι Εκτέλεση Βράζετε τις πένες σε αλατισμένο νερό και
Κέικ καρότου με νιφάδες βρώμης!
Θα χρειαστείτε μαργαρίνη soft, καστανή ζάχαρη, αυγά, κανέλα, κάρδαμο, καρότα τριμμένα, λεμόνι, αλεύρι, βρώμη και baking powder.   Υλικά 250 γρ. μαργαρίνη soft 300 γρ. καστανή ζάχαρη 4 αυγά χτυπημένα 2 κουταλάκια κανέλα σε σκόνη ¾ κουταλάκια κάρδαμο σκόνη 2 πρέζες αλάτι 250 γρ. καρότα τριμμένα Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι 230 γρ.αλεύρι για
Δώσε γκάζια στο μεταβολισμό σου με 20 tips!
Είτε προσπαθείς να χάσεις κιλά είτε απλώς να παραμείνεις fit, διάβασε 20 μυστικά για να κάψεις περισσότερες θερμίδες και να αποκτήσεις το σώμα των ονείρων σου γρηγορότερα.     1. Ενυδατώσου Αφού το έχεις ακούσει χίλιες φορές, γιατί δεν το κάνεις πράξη; Πιες 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Είναι σημαντικό για να δουλέψει
Σήκω από τον καναπέ ΤΩΡΑ! 3 συμβουλές που μπορούν να μεταμορφώσουν το σώμα σας…
Σήκω από το καναπέ και ξεκίνα! Η κακή  διατροφή, η έλλειψη  άσκησης και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής (άγχος, έλλειψη ύπνου κ.α) είναι κατα βάση οι λόγοι που απέχουμε τόσο πολύ από το κορμί των ονείρων μας! Θαύματα δεν γίνονται βέβαια, από την μία μέρα στην… άλλη, αλλά αν μπορέσετε να εντάξετε στη ζωή σας μερικές
ΣΠΙΤΙΚΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ!
1/2 κιλό φυτίνη 300 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα 1 1/2 φλιτζ. του καφέ άχνη ζάχαρη 1 φλιτζ. του καφέ κονιάκ 1/2 κ.γ. σόδα 1 σακούλα αλεύρι αλατίνη (κρατάμε λίγο) (3 κρόκους αυγών προαιρετικά) Για επικάλυψη: 2 βανίλιες άχνη ζάχαρη ανθόνερο   Εκτέλεση: 1. Χτυπάμε τη ζάχαρη και τη φυτίνη μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. 2. Μετά

ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΣ

 
Παχύσαρκοι! Ποιά βιταμίνη τους λείπει;
Tα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου και παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό συνέδριο παχυσαρκίας στην Πράγα.  Οι επιστήμονες εκτίμησαν, ότι στη βόρεια Ιταλία, η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D κυμαίνεται από 6% στους υπέρβαρους ανθρώπους, έως και 30-40% σε αυτούς που θεωρούνται παθολογικά παχύσαρκοι.
Πώς τα κατοικίδια προάγουν την υγεία μας;
Είναι δυνατόν το νιαούρισμα αγάπης από μία γάτα ή το χαρούμενο κούνημα της ουράς ενός σκύλου να βοηθήσει ένα άτομο που έχει κατάθλιψη; Η απάντηση είναι κατηγορηματική: Ναι! Εκτός από τη συντροφιά που προσφέρουν τα κατοικίδια, προάγουν την υγεία του ιδιοκτήτη τους και βοηθούν σημαντικά σε συναισθηματικές «επιπλοκές». Οι πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που το αποδεικνύουν,
Τέλειο κορμί: Επιτάχυνε το μεταβολισμό σου σε 7 μέρες!
Πόσες φορές δεν έχεις ξεκινήσει κάποια δίαιτα μόνο και μόνο για να τη λήξεις μια βδομάδα αργότερα επειδή η ζυγαριά αρνιόταν πεισματικά να κουνηθεί; Μπορεί να ακολουθείς τη δίαιτα και να ασκείσαι αλλά αυτό δε σημαίνει πως τρέφεσαι σωστά ώστε να ενεργοποιήσεις και να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου, άρα και να χάσεις κιλά γρηγορότερα. Τί
6 δυναμωτικές τροφές για άντρες!
Ψάχνετε τις καλύτερες τροφές για ενίσχυση της μυϊκής σας μάζας, να σας δώσουν ενέργεια, και να ενδυναμώσουν την υγεία σας; Τα τρόφιμα αυτά είναι νόστιμα, εύκολο να βρεθούν και θα πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής σας διατροφής. Να βεβαιωθείτε ότι η επόμενη λίστα σας για ψώνια περιλαμβάνει αυτές τις έξι καλύτερες δυναμωτικές τροφές για
Τι δεν πρέπει να κάνεις όταν έχεις παχύνει!
1. Μην πηδάς γεύματα! Όχι, το να μην φας πρωινό ή δεκατιανό δεν θα σε βοηθήσει να χάσεις τα κιλά που έχασες. Τα μικρά και συχνά γεύματα (κάθε 3-4 ώρες) ενεργοποιούν τη διαδικασία της πέψης και οι θερμίδες, επειδή διαχέονται μέσα στην ημέρα, καίγονται πολύ πιο εύκολα από ό,τι εάν έκανες το λάθος να αποφύγεις
Νηστεία, διατροφή και προπόνηση!
Σε περιόδους νηστείας δυσκολευόμαστε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της προπόνησης λόγω της έλλειψης σε βασικά αμινοξέα πρωτεΐνες και βιταμίνες!   Στη νηστίσιμη διατροφή τα όσπρια αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Τα όσπρια όμως υπολείπονται σε ορισμένα βασικά αμινοξέα τα οποία βοηθούν για καλύτερη απορρόφηση πρωτεΐνης. Αυτά τα αμινοξέα μπορούμε να τα βρούμε σε άλλες νηστίσιμες τροφές όπως ρύζι, πατάτα, καλαμπόκι,
Εύκολοι τρόποι για να τρώτε λιγότερο… με τρόπο!
Όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, είναι σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους για να τρώμε λιγότερο, αλλά σωστά. Προφανώς δεν θέλετε να μειώσετε τη θερμιδική σας πρόσληψη υπερβολικά, ώστε να μην επιβραδύνετε το μεταβολισμό σας, αλλά σίγουρα θέλετε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής. Δείτε μερικούς εύκολους τρόπους για να τρώτε λιγότερο, καλύτερα και ταυτόχρονα να χάσετε βάρος:
Κι όμως υπάρχουν 35 τρόποι για να χάσεις 1 κιλό!
Πόσες ώρες πρέπει να σιδερώνεις, πόσο σχοινάκι πρέπει να κάνεις και πόσο πινγκ πονγκ να παίξεις για να χάσεις 7.000 θερμίδες;     Για να χάσουμε 1 κιλό πρέπει να κάψουμε 7000 θερμίδες, ιδού λοιπόν 35 δραστηριότητες που το καταφέρνουν: 28 ώρες σιδέρωμα 58 ώρες μπιρίμπα 28 ώρες bowling 17 ώρες κανό 24 ώρες χαλαρός
Αρσενικό στο ρύζι: 5 τρόποι για να προστατευτείτε εσείς και η οικογένειά σας!
Παρά τα πολλά του πλεονεκτήματα, το ρύζι κρύβει ένα σοβαρό κίνδυνο για την υγεία: το αρσενικό! Πρόκειται για ένα χημικό στοιχείο που έχει συνδεθεί με πολλούς καρκίνους, όπως του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, των πνευμόνων, του νεφρού και του ήπατος, και είναι ένα από τα χειρότερα δηλητήρια που κρύβονται στο σπίτι σας! Το πιο ανησυχητικό
Συνταγή για υπέροχο θρεπτικό πρωϊνό με νιφάδες βρώμης & κινόα!
  2 1/2 κουταλιές νιφάδες βρώμης 3 κουταλιές κινόα μαγειρεμένο 1/2 φλυτζάνα γάλα 1/2 μπανάνα ή μήλο κομμένη σε φέτες 1 κουταλάκι μέλι κανέλα Οδηγίες : Βάζουμε την μπανάνα ή το μήλο και το μέλι σε ένα μπολάκι και τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 2 λεπτά . Προσθέτουμε τη βρώμη , την κινόα

ΠΟΥΘΕΝΑ

 
Δίαιτα: Οι 12 χρυσές οδηγίες για να μην πάρεις ούτε ένα γραμμάριο το Πάσχα!
Σοκολατένια αβγά, αρνί, κατσίκι, μαγειρίτσα, κουλουράκια πασχαλινά, τσουρέκια! Όλα καλά και νόστιμα αλλά μήπως η ζυγαριά την επόμενη ημέρα σε αγχώνει; Δεν χρειάζεται να στερηθούμε τίποτα αρκεί όλα να καταναλώνονται με μέτρο. Εάν στερηθείς κάποια από τις αγαπημένες σου λιχουδιές του Πάσχα, τότε θα οδηγηθείς σε υπερφαγικά επεισόδια, κάτι που δεν θα βοηθήσει στη συντήρηση
4 Διατροφικές Συνήθεις που Επηρεάζουν Αρνητικά τη Διάθεσή σου…
Μην πνίγεις τη θλίψη σου στα μπέργκερ και τα γλυκά, γιατί τα αποτελέσματα μπορεί να είναι χειρότερα από ό, τι φαντάζεσαι… Ισως σου έχει τύχει κάποιες φορές, όταν δεν έχεις διάθεση, να ενδίδεις στην κατανάλωση «βρώμικου» φαγητού, νομίζοντας ότι θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα; Σύμφωνα με έρευνες όμως η κατανάλωση junk food μπορεί να
Ορθοσωμική! Τί μου προσφέρει;
Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας έχουν επηρεάσει δραματικά  τον  τρόπο ζωής του ανθρώπου.  Προβλήματα και πόνοι στη μέση, τον αυχένα και τα γόνατα ταλαιπωρούν πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Την λύση φέρεται να δίνει η ορθοσωμική γυμναστική! Απαραίτητη για να προλάβουμε κάποια από τα προβλήματα αλλά και να βελτιώσουμε τα ήδη υπάρχοντα! Η Ορθοσωμική Γυμναστική  αποτελεί ένα
Πεινάτε μια Ώρα μετά το Πρωινό; Να τι Φταίει!
Αν συνηθίζετε να πεινάτε μια ώρα μετά το πρωινό σας τότε σίγουρα κάτι φταίει. Δείτε ποιο είναι αυτό και πώς μπορείτε να το διορθώσετε. Δεν τρώτε αρκετά! Το πρώτο γεύμα της ημέρας πρέπει να έχει 300-400 θερμίδες. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος μην προσπαθείτε να το κάνετε κόβοντας το πρωινό. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάτε την
Πρωτεΐνη στο βάζο! Για να μην ξεφύγεις σε ατασθαλίες…
  Τόση πρωτεΐνη συγκεντρωμένη σε ένα βάζο δεν έχεις ξαναδεί. Για σένα που θέλεις να κρατήσεις τη γραμμή σου και να μην ξεφύγεις σε ατασθαλίες! Για σένα που θέλεις να αυξήσεις την μυϊκή σου μάζα και να τρως υγιεινά. Αβγά, κινόα, σαλάτα και τοματούλες κάνουν παρέα σε ένα ωραίο βαζάκι που μπορείς να πάρεις όπου
Τα φασόλια : Ο σύμμαχος της ευεξίας!
Τα φασόλια στην διατροφή μας! 1) Τα φασόλια περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων και πρωτεϊνών . 2) Οι πρωτεΐνες των φασολιών θεωρούνται ατελείς , γιατί δεν περιέχουν το αμινοξύ κυστείνη- μπορούν όμως να γίνουν πλήρεις τρώγοντας μαζί λίγο ρύζι ή μαύρο ψωμί ή μια κουταλιά γιαούρτι. 3) Τα φασόλια είναι εξαιρετική τροφή , αρκεί να τρώγονται
6 λόγοι για τους οποίους πεινάς ενώ έχει ήδη φάει!
Σου έχει τύχει ποτέ να θέλεις να συνεχίσεις να τρως ενώ ήδη έχεις φάει ένα… πλήρες γεύμα; Όταν είμαστε μικροί και τρώγαμε ακατάπαυστα χωρίς να χορταίνουμε, οι μαμάδες μάς έλεγαν ότι έχουμε στο στομάχι μας «ταινία». Όχι, μην ανησυχείς. Ούτε «ταινία» έχεις, ούτε από βουλιμία πάσχεις. Το πιο πιθανόν είναι να καταναλώνεις τροφές που… «ξεγελούν»
Ρύζι: Το μαγειρεύεις ΛΑΘΟΣ!
Tο αρσενικό υπάρχει ως αποτέλεσμα της επαφής του καλλιεργούμενου ρυζιού με βιομηχανικές τοξίνες και φυτοφάρμακα!   Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος του ρυζιού φαίνεται πως βάζει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Πρόσφατα πειράματα έδειξαν πως το να βράζει κανείς το ρύζι σε μια κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστεί το νερό μπορεί
Το κέικ που… αδυνατίζει!
  Κέικ, γλυκά και τυριά με λιγότερο λίπος θα μπορούν να παρασκευάζονται χάρη σε μια τροποποιημένη πρωτεΐνη που μιμείται το λίπος! Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν μια πρωτεΐνη που μιμείται στην εντέλεια  τη γεύση και τη δομή του λίπους. Οι τροποποιημένες αυτές πρωτεΐνες θα μπορέσουν να βοηθήσουν τη βιομηχανία τροφίμων στην αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους
Φτιάχνω φυτικό γιαούρτι! (vegan)
Η ακόλουθη συνταγή είναι για να φτιάξετε φυτικό γιαούρτι σπίτι σας πολύ εύκολα και γρήγορα, με μόνο δύο συστατικά, σε αναλογία 1:1  Υλικά ένα μέρος κάσιους (ανάλατα και άψητα) και ένα μέρος νερό (υπολογίστε ανάλογα την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε) Διαδικασία Χτυπάτε τα κάσιους με το νερό, στο μούλτι ή το μπλέντερ, μέχρι να γίνει