Ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί!

diabetes_symptoms-copy

Σωστή διατροφή και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα

μπορούν να κρατήσουν μακριά τον διαβήτη ακόμη και για άτομα που έχουν όλες τις προϋποθέσεις να νοσήσουν

Η μεζούρα ας γίνει ο «σύμμαχός» μας σε ό,τι αφορά την πρόληψη του διαβήτη.

Ακόμη και μια μικρή απώλεια του βάρους της τάξεως του 5%-10% μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου

Το μήνυμα της εφετινής εκστρατείας των αρμόδιων οργανισμών που ασχολούνται με την «πάταξη» του διαβήτη είναι:

«Ας τιθασεύσουμε τον σακχαρώδη διαβήτη τώρα».

Η… τιθάσευση του «θεριού» δεν είναι δύσκολη, όπως θα διαβάσετε.

Μπορεί εκείνο να μας… κυκλώνει ολοένα και περισσότερο εκμεταλλευόμενο τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας, ωστόσο είναι στο χέρι μας, μέσα από απλές κινήσεις, να δημιουργήσουμε γύρω μας έναν προστατευτικό κύκλο που θα μας θωρακίσει ενάντια στο «πικρό» για το μέλλον μας υψηλό σάκχαρο.

Και μπορεί για τον διαβήτη τύπου 1, ο οποίος εμφανίζεται από την παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από καταστροφή των ινσουλινοπαραγωγών κυττάρων του παγκρέατος, να μην υπάρχει τρόπος πρόληψης, υπάρχει όμως για τον διαβήτη τύπου 2. Αυτή η μορφή της νόσου αφορά εννέα στις 10 περιπτώσεις διαβητικών ατόμων και οφείλεται στον… άρρωστο τρόπο ζωής μας.

Ο οργανισμός οδηγείται σταδιακά σε αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης, της ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθάει τα κύτταρα να απομακρύνουν το σάκχαρο από το αίμα χρησιμοποιώντας το για τις ενεργειακές ανάγκες του σώματος.

Αντίσταση στην ινσουλίνη σημαίνει υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Για να γνωρίσουμε καλά τον… αντίπαλο μας.. είναι σημαντικό αρχικώς να ξέρουμε αν ανήκουμε σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη.

Ετσι, αν κάποιος..

  • έχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου,
  • αν είναι άνω των 45 ετών,
  • αν πάσχει από υπέρταση,
  • αν δεν ασκείται συστηματικά και
  • αν καπνίζει, τότε διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη.

Ωστόσο ο κύριος παράγοντας που «τροφοδοτεί» τον διαβήτη είναι η παχυσαρκία.

«Με δεδομένο ότι πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη που διεξήχθη από την Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας έδειξε πως

το 50% των ανδρών στη χώρα μας είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες φθάνει το 70%,

καταλαβαίνουμε ότι η δεξαμενή νέων κρουσμάτων υπάρχει και,αν δεν κάνουμε κάτι, τα ποσοστά διαβήτη συνεχώς θα αυξάνονται».

Το περπάτημα σώζει

ΣΚΥΛΟΣ-ΒΟΛΤΑ

Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται βουνό, ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά για να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη σε ό,τι αφορά την υγεία μας.

«Μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στη Φινλανδία σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, είτε λόγω περιττών κιλών είτε λόγω οικογενειακού ιστορικού είτε εξαιτίας και των δύο παραγόντων,

έδειξε ότι η μείωση του σωματικού βάρους κατά μόλις 5%-10%,το σχετικά γρήγορο περπάτημα για περίπου μισή ώρα την ημέρα και η υιοθέτηση υγιεινής διατροφήςμπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη αναστροφή του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

αυτές οι απλές αλλά ζωτικής σημασίας κινήσεις δεν πρέπει να υιοθετούνται παροδικά αλλά να μετατραπούν σε τρόπο ζωής.

Ιδιαίτερη βάση πρέπει να δοθεί στα παιδιά, στα οποία αρχίζει να παρατηρείται ολοένα και περισσότερο ο αποκαλούμενος επί έτη διαβήτης των ενηλίκων!

ingredient347_karoto

«Κάποτε η εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 σε παιδί εθεωρείτο σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

 Ωστόσο σήμερα βλέπουμε πλέον ένα ποσοστό της τάξεως του 10% των περιπτώσεων διαβήτη σε παιδιά να αφορά τον διαβήτη τύπου 2. Το τραγικό είναι ότι ένα παχύσαρκο παιδί, ακόμη και αν δεν εμφανίσει διαβήτη στην παιδική ηλικία, θα τον εμφανίσει ως νεαρός ενήλικος, με αποτέλεσμα να ζει με το “φορτίο” της ασθένειας επί πολλά έτη»  το μήνυμα πρέπει να σταλεί πρωτίστως στους γονείς, οι οποίοι έχουν ευθύνη να ωθήσουν τα τέκνα τους προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Δεν μπορούμε να του προτείνουμε να περπατά σε πόλεις γεμάτες ρύπανση,να κάνει ποδήλατο χωρίς ποδηλατόδρομους και να τρώει υγιεινά όταν η σύγχρονη κοινωνία έχει μετατραπεί σε “βασίλειο” του πρόχειρου φαγητού».

Πώς χαμηλώνει ο υψηλός κίνδυνος

Τον απλό αλλά τόσο σημαντικό δρόμο προς την πρόληψη του διαβήτη μαρτυρεί μια πανευρωπαϊκή μελέτη που διεξήχθη σε 13 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και δημοσιεύθηκε πριν από λίγους μήνες στο επιστημονικό περιοδικό «Diabetic Μedicine».

Στη μελέτη αυτή από τη χώρα μας συμμετείχαν ειδικοί του νοσοκομείου «Λαϊκό» με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Κατσιλάμπρο. Οπως εξηγεί ο συμμετέχων στη μελέτη επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Λαϊκό» κ. Κ.Μακρυλάκης,

«αναζητήσαμε σε κέντρα υγείας αλλά και σε επιχειρήσεις από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής άτομα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη.

Τελικώς 191 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 56 έτη συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα το οποίο αφορούσε

δίαιτα και ήπια άσκηση όπως το περπάτημα.

Κάθε δύο μήνες οι εθελοντές συναντούσαν ειδικούς διαιτολόγους που τους έδιναν συμβουλές για σωστή διατροφή αλλά και άσκηση.

Το πρόγραμμα διήρκεσε συνολικά έναν χρόνο και,όπως προέκυψε,οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσον όρο μόλις ένα κιλό».

Ωστόσο το κιλό αυτό φάνηκε να κάνει… τη διαφορά στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, λέει ο κ. Μακρυλάκης.

«Υποβάλαμε τους εθελοντές σε εξέταση καμπύλης σακχάρου, η οποία μαρτυρεί τον κίνδυνο διαβήτη αλλά και την ύπαρξη της νόσου πριν από την έναρξη του προγράμματος,καθώς και έναν χρόνο μετά.

Η εξέταση έναν χρόνο μετά την έναρξη του προγράμματος έδειξε ότι έστω και η μικρή μείωση του βάρους οδήγησε σε σημαντική μείωση του κινδύνου για διαβήτη. Συγκεκριμένα,στην αρχή της μελέτης το 68% των συμμετεχόντων εμφάνιζε παθολογική καμπύλη σακχάρου ενώ έπειτα από έναν χρόνο το ποσοστό μειώθηκε στο 53%».

Το βασικό μήνυμα αυτής της μελέτης, σύμφωνα με τον ερευνητή, είναι ότι μια ήπια παρέμβαση στο πλαίσιο της καθημερινής ζωής μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα στην πρόληψη μιας σοβαρής νόσου.

«Οσο και αν είναι το βάρος κάποιου όταν ξεκινήσει σωστή διατροφή, σε περίπτωση που καταφέρει να χάσει ένα μικρό ποσοστό του, θα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του».

Ακόμη λοιπόν και αν κάποιος έχει ξεφύγει από τον σωστό δρόμο μιας υγιεινής ζωής, κάτι που είναι πολύ εύκολο στις ημέρες μας, δεν είναι απαραίτητο να βρεθεί σε αδιέξοδο αφού πάντα υπάρχει έξοδος κινδύνου.

Το παζλ της σωτηρίας που μπορεί να συμπληρώσει ο καθένας μας δείχνει «κομμάτι κομμάτι» μια μεγάλη ανασκόπηση 40 μετα-αναλύσεων μελετών οι οποίες διεξήχθησαν μεταξύ του 2000 και του 2009 σχετικά με την πρόληψη του διαβήτη.

Πάρτε τη μεζούρα!

walking-1

Κeep walking… προκειμένου να θωρακιστείτε ενάντια στον διαβήτη.

Η φυσική άσκηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προληπτικά «όπλα» στη μάχη με την ασθένεια-μάστιγα του σύγχρονου κόσμου μας

Η ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε πριν από περίπου τρεις μήνες στο επιστημονικό περιοδικό «Τhe Review of Diabetic Studies» διεξήχθη από την παθολόγο, λέκτορα στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τον ενδοκρινολόγο από το νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» κ. Ι. Ηλία, καθώς και από την καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στη Θεραπευτική Κλινική του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» κυρία Μαρία Αλεβιζάκη.

Οπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης κυρία Ψαλτοπούλου, «τα αποτελέσματα μετα-αναλύσεων έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς αποτελούν ουσιαστικώς ανάλυση πολλών και διαφορετικών προηγούμενων μελετών».

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν για άλλη μία φορά ως υπ΄ αριθμόν 1 «ένοχο» για την εμφάνιση διαβήτη την παχυσαρκία.

Στην ανασκόπηση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι εκτιμάται πως ποσοστό της τάξεως του 60%-90% των περιπτώσεων διαβήτη οφείλεται στην παχυσαρκία και στην αύξηση του βάρους.

Υπογραμμίζεται και πάλι ο σημαντικός ρόλος της άσκησης, έστω και αν αυτή αφορά απλό περπάτημα.

Γίνεται αναφορά σε μετα-ανάλυση που περιελάμβανε 10 μελέτες και περισσότερους από 300.000 συμμετέχοντες όπου, όπως προέκυψε, η τακτική ήπια σωματική άσκηση φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 31% κατά μέσον όρο. Τονίζεται, όμως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετα-αναλύσεων, ότι ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης αποτελεί το καλύτερο «ντουέτο» της επιτυχίας στην πρόληψη του διαβήτη.

Παρουσιάζεται για παράδειγμα μετα-ανάλυση οκτώ μελετών που περιελάμβαναν 4.850 άτομα στην οποία φάνηκε ότι ο συνδυασμός άσκησης και δίαιτας μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη κατά 37% σε σύγκριση με μια απλή ιατρική συμβουλή. Σε άλλη μετα-ανάλυση δίαιτα και άσκηση φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη ως και κατά 50%.

Διατροφή – ασπίδα
y1p9VZ08lRVMNY6oH4CAfgfPGCKjwvl2nLmmc5za30hj0niSfb9hauTjGVIlGklO1q1vwiqf1I4aSE

Μιλώντας για διατροφικές επιλογές στην ανασκόπηση περιλαμβάνονται διαφορετικά στοιχεία της διατροφής που φαίνεται να αποτελούν «αντι-διαβητικά προληπτικά όπλα».

Ευεργετικά σε ό,τι αφορά την πρόληψη του διαβήτη φαίνεται να δρουν  τα όσπρια, τα οποία σε μεταανάλυση που αφορούσε 41 μελέτες φάνηκε να μειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης ως και 51%.

Είναι ευκαιρία να βάλουμε στο διαιτολόγιό μας τα όσπρια, να κόψουμε για λίγες μέρες    το “άρρωστο” κρέας, και να τρώμε φρούτα και λαχανικά..

Στη φυσική «φαρέτρα» ενάντια στον διαβήτη προσθέστε επίσης το μαγνήσιο, τα αντιοξειδωτικά και τα καροτενοειδή, καθώς και τον καφέ και το τσάι, αγαπημένα ροφήματα πολλών, τα οποία φαίνεται ότι χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν πολεμούν το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται μεταξύ άλλων και με τον διαβήτη.

Σημειώνεται ότι ο καφές και το τσάι πρέπει να καταναλώνονται σύμφωνα με δύο διαφορετικές μετα-αναλύσεις σε ποσότητες μεγαλύτερες από τέσσερις κούπες ημερησίως.

Το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να μεταφραστεί με σύνεση στην καθημερινή πράξη, διευκρινίζει η κυρία Ψαλτοπούλου, αφού η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να συνοδεύεται από άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στον αντίποδα, «φίλοι» του διαβήτη και «εχθροί» της υγείας αποδεικνύονται το κόκκινο κρέας (αύξηση κατά 21% του κινδύνου για εμφάνιση της νόσου σύμφωνα με μετα-ανάλυση 10 μελετών που αφορούσαν 433.000 άτομα) και ιδίως το επεξεργασμένο κρέας όπως τα αλλαντικά (αύξηση κατά 41% του κινδύνου για διαβήτη, σύμφωνα με μετα-ανάλυση εννέα μελετών που περιελάμβαναν περί τα 10.000 άτομα).

Στους «εχθρούς» συγκαταλέγονται και ταφοβερά τρανς λιπαρά οξέα (υδρογονωμένα έλαια που περιέχονται σε πολλές επεξεργασμένες τροφές). Γι αυτό προσέξτε: Διαβάζετε τα ψιλά γράμματα στις ετικέτες των πολύχρωμων συσκευασιών..Οπου βλέπετε :

ΥΔΡΟΓΟΝΩΜΕΝΑ, Ή ΜΕΡΙΚΩΣ ΥΔΡΟΓΟΝΩΜΕΝΑ..

είναι για πέταμα..όχι για το ταλαιπωρο στομάχι σας..


Σε ό,τι αφορά το αλκοόλ δείχνει να αποτελεί ένα… νόμισμα με δύο όψεις.

Και για να πετύχει κάποιος την καλή όψη του το μυστικό είναι το μέτρο. Μετα-ανάλυση 32 μελετών που περιελάμβαναν περισσότερα από 315.000 άτομα έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ένα ως τρία ποτά ημερησίως) μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 33%-54% σε σύγκριση με την αποχή από το αλκοόλ.

Την ίδια στιγμή όμως η κατανάλωση περισσοτέρων από τριών ποτών την ημέρα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου κατά 43%.

Ενας από τους ορκισμένους εχθρούς της πρόληψης του διαβήτη είναι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, το κάπνισμα, το οποίο, σύμφωνα με μεγάλη μετα-ανάλυση 25 προηγούμενων μελετών που περιελάμβαναν 1.200.000 άτομα, αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 44%!

man-face-660

Η βλαβερή συνήθεια φαίνεται ότι μεταξύ άλλων επιδρά αρνητικά στα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Τι μαρτυρούν τα ευρήματα; Η κυρία Ψαλτοπούλου απαντά ότι «αυτό που πρέπει να μας μείνει από την ανασκόπηση αλλά και από τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει αποφυγή της παχυσαρκίας,σωστές διατροφικές επιλογές, καθημερινή κίνηση του οργανισμού και αποφυγή του καπνίσματος,στοιχεία που έτσι κι αλλιώς θα ακολουθούσαμε για να αποφύγουμε τα συχνότερα θανατηφόρα νοσήματα της σύγχρονης εποχής, δηλαδή τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο, είναι αυτός που θα μας προασπίσει και από μια άλλη μάστιγα,τον σακχαρώδη διαβήτη».

ΚEEP WALKING λοιπόν (κυριολεκτικώς) αλλά και μεταφορικώς προς έναν τρόπο ζωής που θα μας κρατήσει μακρυά απ την πρωτοφανή μάστιγα

( όπως θα εξελιχθεί) του 21ου αιώνα..τον ΔΙΑΒΗΤΗ…

ΠΗΓΗ: kosmaser.wordpress.com

       

Contact Info

 

TRANSFORMERS Fitness Club

Phone: 2310 384186
Email: transformersfitnessclub@gmail.com
Address: Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 30, Καλαμαριά

About Us

 

Ελάτε σήμερα για ένα δωρεάν δοκιμαστικό

και ανακαλύψτε μόνοι σας γιατί στο TRANSFORMERS είναι διαφορετικά

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ!

 
Απλές συμβουλές για να καταλαβαίνεις τα ποτά “μπόμπες”!
Πόσες φορές όλοι μας δεν περάσαμε ένα ξέφρενο βράδυ με φίλους αλλά την άλλη μέρα ξυπνήσαμε με πονοκέφαλο αναγούλες και κακή διάθεση; Τις περισσότερες φορές όλο αυτό οφείλεται σε νοθευμένα ποτά ή αλλιώς “μπόμπες”! Υπάρχουν κάποια tip που αν εφαρμόσεις θα προστατευτείς από κάτι τέτοιο! Tips – Γενικά μην πίνεις ποτέ με άδειο στομάχι! Όταν
Top 20: Τα πιο light και τα πιο παχυντικά ποτά!
Αν κάνετε δίαιτα ή απλά θέλετε να γλιτώσετε τις περιττές θερμίδες των αλκοολούχων  ποτών διαβάστε τον κατάλογο που ακολουθεί…       Συνηθίζετε να πίνετε 1-2 ποτηράκια του αγαπημένου σας ποτού πριν πέσετε για ύπνο; Είστε party animal και δεν αφήνετε έξοδο για έξοδο που να μην πιείτε τα σφηνάκια σας ή απλά βγήκατε με
Άσκηση και παχυσαρκία!
Στις ημέρες μας η παχυσαρκία είναι πολύ διαδεδομένη και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία. Οι λόγοι είναι λίγο πολύ γνωστοί, η καθιστική ζωή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η λανθασμένη διατροφή, η έλλειψη αθλητικής και διατροφικής παιδείας από το σπίτι αλλά και από το σχολείο. Επιπλέον μεγάλος βάρος πέφτει και στον ψυχολογικό παράγοντα. Άτομα με χαμηλή
Οι καλύτερες τροφές για επίπεδη κοιλιά!
Ορισμένες τροφές προκαλούν τόσο έντονη καύση θερμίδων από τον οργανισμό, ώστε σας βοηθούν κυριολεκτικά να καίτε θερμίδες, ακόμα και τη στιγμή που τις καταναλώνετε! Ταυτόχρονα, περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και ουσίες που θα αυξήσουν το μεταβολισμό σας.   Δείτε ποιες είναι αυτές οι τροφές και βάλτε τις στην διατροφή σας αν θέλετε να χάσετε κιλά
Πώς να βάλω κιλά; 3 σημαντικοί παράγοντες για αύξηση βάρους!
Η αύξηση του βάρους είναι ένα πολύ ρεαλιστικό πρόβλημα για πολλούς αθλητές bodybuilding και πιο γενικά για ανθρώπους που είναι υπερβολικά αδύνατοι! Πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει ένα καλά φυλαγμένο μυστικό που επιτρέπει μόνο σε μερικούς «εν γνώσει» να κερδίσουν βάρος. Άλλοι πιστεύουν ακράδαντα ότι ποτέ δεν θα καταφέρουν να προσθέσουν ούτε ένα κιλό προστιθέμενης μυϊκής
Πιείτε γάλα για ενέργεια και αδυνάτισμα!
Είστε από τα μεγάλα παιδάκια που κουβαλάτε τον …εφιάλτη του βρασμένου γάλακτος με την αηδιαστική πέτσα; Είστε μήπως από τα νέα αντράκια που σας έχουν μείνει τα παιδικά τραύματα της μάνας που σας κυνηγούσε να πιείτε το γάλα σας πριν από το σχολείο; Και στις δύο περιπτώσεις οι …απειλές έπεφταν βροχή… δεν θα ψηλώσεις, δεν
Τέσσερις ανθυγιεινές συνήθειες που μας «κοστίζουν» έξι χρόνια ζωής!
Οι τέσσερις κυριότερες ανθυγιεινές συνήθειες – το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ- αφαιρούν από τον μέσο άνθρωπο περίπου έξι χρόνια ζωής, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταγκ Μάνουελ του Πανεπιστημίου της Οτάβα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό
8 σούπερ τροφές για υγεία και ευεξία
Tο ξέρατε ότι μια κουταλιά μύρτιλα την ημέρα ενισχύει το ανοσοποιητικό και μια μπανάνα σας κάνει πιο αισιόδοξους; Φροντίστε την υγεία σας στο τραπέζι τρώγοντας καθημερινά τις σούπερ τροφές. Πράσινο τσάι για την κυκλοφορία Το πράσινο τσάι μειώνει τη χοληστερίνη, διατηρεί σε φόρμα την καρδιά, τις αρτηρίες, τον εγκέφαλο και μειώνει κατά 21% την πιθανό­τητα
Συνταγή για… super τονοσαλάτα!
1 μερίδα: 120 γρ. τόνο (σε νερό) 90 γρ. πατάτα 70 γρ. καλαμπόκι 120 γρ. αγγούρι 1 κ.σ. μαγιονέζα 2 κ.σ. γιαούρτι 2% στραγγιστό Λίγα φύλλα μαρουλιού Εκτέλεση: Βράζουμε τη πατάτα με τη φλούδα του, μέχρι να μαλακώσει! Τη καθαρίζουμε, τη κόβουμε σε κύβους μέτριου μεγέθους και τη τοποθετούμε σε ένα βαθύ μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε
Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης και αδυνάτισμα!
ΔΙΑΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ. ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ;     Η δίαιτα χωρίς γλουτένη, απευθύνεται σε άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη. Η κατάσταση αυτή είναι παθολογική και στην ευρεία έκταση της ονομάζεται κοιλιοκάκη. Ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει το εν λόγο συστατικό με αποτέλεσμα να προσπαθεί να «αντιμετωπίσει την παρουσία του» με επιθετικό τρόπο, δημιουργώντας σοβαρά

ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟ!

 
2 ψυχολογικοί λόγοι που δε χάνεις κιλά: Ούτε που το φανταζόσουν…
Ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνει ο άνθρωπος την τροφή του δεν είναι καθόλου απλός. Όμως, ακόμα και όταν συνειδητοποιήσει κανείς ότι πρέπει να χάσει κάποια κιλά, συχνά εμφανίζει μηχανισμούς άμυνας που τον κάνουν να μένει στάσιμος, να χάνει την αποφασιστικότητά του, να απομακρύνεται από τους αρχικούς του στόχους και να εγκαταλείπει την προσπάθεια. Έτσι,
5 Καυτά Tips λίγο πριν την παραλία!
Αν όλο το χρόνο ήσουν καλός μαθητής και ακολουθούσες όλα όσα λέγαμε και γράφαμε, τότε συγχαρητήρια πάρε μαγιό, πετσέτα, γυαλιά και άραξε χωρίς τύψεις στην παραλία. Όσοι για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να αποκτήσουν την εικόνα που ήθελαν, ας μη το βάλουν κάτω! Ορίστε πέντε απλές συμβουλές της τελευταίας στιγμής για να «σώσετε την παρτίδα»!
Ποιο μέλι είναι το καλύτερο;
Tο μέλι που παράγεται στη χώρα μας διαφέρει από περιοχή σε περιοχή τόσο πολύ, ώστε να ικανοποιεί εντελώς διαφορετικές γευστικές απαιτήσεις. Eμείς σας παρουσιάζουμε τις κυριότερες ποικιλίες και σας δίνουμε τα χαρακτηριστικά τους, ώστε την επόμενη φορά που θα αγοράσετε μέλι, να διαλέξετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο. Tο μέλι δεν είναι απλώς μια γλυκαντική
Μυστικά ομορφιά μεσά από τις τροφές!
Πρόβλημα: Αραίωση των μαλλιών Η λύση: Δημητριακά ολικής αλέσεως  Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι και η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, και της βιοτίνης (Β7), η οποία βοηθάει στην τριχόπτωση αλλά και γενικά να αναζωογονήσει τα εύθραυστα μαλλιά. Είναι επίσης μια καλή πηγή ψευδαργύρου που όταν δεν είναι επαρκές μπορεί να
Οι 3 ασκήσεις που θα μεταμορφώσουν πόδια και οπίσθια σε 1 μήνα!
Το καλοκαίρι έχει την ιδιότητα να αφυπνίζει τις ανασφάλειές μας. Η καλοκαιρινή περιβολή, μοιραία, θα βγάλει τα άπλυτά μας στη φόρα. Όλα τα βραδινά τσιμπολογήματα, όλα τα γλυκά και τα αφράτα ψωμάκια που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια της χειμερινής σαιζόν δηλώνουν ρητά την παρουσία τους και μας κάνουν να κρυβόμαστε κάτω από ριχτά παρεό και
«Tο σκιάχτρο» – Ένα βίντεο βραβευμένο με όσκαρ για την διατροφή!
Το “Σκιάχτρο” είναι ένα πολύ δυνατό animation που σε λίγα λεπτά αποτυπώνει την σκληρή αλήθεια πίσω από το πλαστικό φαγητό και τα γενετικά τροποποιημένα που μας βάζουν στο πιάτο. Το σκιάχτρο οραματίζεται έναν κόσμο χωρίς τρόφιμα – σκουπίδια, που θα έχουν καλλιεργηθεί με φυσικό τρόπο, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Το βίντεο συνοδεύεται από παιχνίδι/εφαρμογή με
7 ψυχολογικά οφέλη της αερόβιας άσκησης!
Τα οφέλη στην σωματική και φυσική κατάσταση από την αερόβια άσκηση, έχουν διαπιστωθεί χρόνια πριν. Οι περισσότεροι τρέχουν για να χάσουν βάρος, να χτίσουν τους μυς τους και να ενισχύσουν τη λειτουργία της καρδιάς τους. Ωστόσο, εκτός από αυτά τα φυσικά αποτελέσματα, η άσκηση προσφέρει και πολλά οφέλη στην ψυχολογία του καθενός… Σε αυτό το
Κάρυ. Κι όμως δεν είναι ένα μπαχαρικό…
Ουσιαστικά το κάρυ δεν ένα μπαχαρικό, αλλά ένα μείγμα μπαχαρικών! Οι Βρετανοί άποικοι λέγεται ότι έδωσαν το όνομα αυτό στο μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούσαν οι Ινδοί σε όλα σχεδόν τα φαγητά τους. Πρόκειται για μείγμα πολλών επιμέρους μπαχαρικών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές αναλογίες ανάλογα με τη χρήση δίνοντας τελικά χιλιάδες εκδοχές του μπαχαρικού που
Ώρα να αποχαιρετήσουμε τα κιλά των διακοπών!
Μήπως το τέλος του καλοκαιριού σας «άφησε» και μερικά παραπανίσια κιλά; Προτού κλειδώσετε τη ζυγαριά στο ντουλάπι και πανικοβληθείτε, πάρτε τα μέτρα σας και οργανώστε την καθημερινότητά σας με σκοπό να κρατήσετε μόνο τη γλυκιά ανάμνηση του καλοκαιριού και στο τέλος του μήνα να έχετε αποχαιρετήσει τα 2-4 επιπλέον κιλά των διακοπών. Πως; Βήμα 1:
Ο δεκάλογος της απώλειας λίπους!
Η απώλεια λίπους είναι η πιο συχνή επιθυμία των ατόμων. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός με επιτυχία θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα γυμναστικής προσαρμοσμένο στις δικές σας παραμέτρους (αρχικό βάρος, επίπεδο φυσικής κατάστασης, τραυματισμοί κλπ). Μια αυστηρή δίαιτα από μόνη της θα έχει ως επακόλουθο

ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΣ

 
Μαρμίτα! “Αγάπα την ή μίσησέ την”
“Αγάπα την ή μίσησέ την” είναι το σλόγκαν για τη μαρμίτα. Κι ενώ οι Άγγλοι ορκίζονται στο όνομά της, οι υπόλοιποι λαοί δεν φαίνεται να συμμερίζονται και τόσο τον ίδιο ενθουσιασμό… Τί ακριβώς είναι η μαρμίτα; Η μαρμίτα είναι μία σκουρόχρωμη, κολλώδης αλοιφή επάλειψης ψωμιού. Φτιάχνεται από εκχύλισμα ζύμης που είναι υποπροϊόν της βιομηχανίας ζυθοποιίας.
Ασκήσεις για καλύτερο σεξ!
Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ακόμα και στο σεξ. Ένας τρόπος να αυξήσετε τις επιδόσεις σας στην κρεβατοκάμαρα είναι η άσκηση, που θα σας χαρίσει ωραίο σώμα και θα αυξήσει την αντοχή και τις δυνατότητές σας.   Γυμναστική με βάρη Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης θα μπορούσαν να είναι αυτό που χρειάζεστε για να διατηρήσετε δραστήρια τη σεξουαλική
Leg press! Ποιές μυϊκές ομάδες γυμνάζουμε;
Πρέσα! Στην πρέσα λοιπόν μπορούμε να γυμνάσουμε τον Τετρακέφαλο μηριαίο, τον Δικέφαλο μηριαίο, τους Γλουτιαίους και τους προσαγωγούς μύες μας!   Καθίστε στην θέση με την πλάτη, μέση και γλουτούς σας να ακουμπάνε στο ειδικό κάθισμα του οργάνου. Τα πόδια σας σε άνοιγμα ώμων!  Σπρώξτε τα πόδια σας χωρίς όμως να κλειδώσουν τα γόνατα και
16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Μικρές αλλαγές για να αποκτήσετε το σώμα που επιθυμείτε!
Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής δεν είναι ακριβώς αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Η 16η Οκτωβρίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) ως ημέρα υπενθύμισης των διατροφικών ζητημάτων που μας απασχολούν… Τόσο ο ανεπτυγμένος όσο και ο αναπτυσσόμενος κόσμος αντιμετωπίζει πλέον μια επιδημία, αυτή της παχυσαρκίας. Και ενώ στην προσπάθειά μας
Διατροφή και γιορτές: Συμβουλές για «light» ρεβεγιόν!
Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι αναμφίβολα από τις πιο «επικίνδυνες» της χρονιάς για όσους/όσες προσέχουν την σιλουέτα τους. Brunch, μπουφέδες, τραπέζια σε συγγενείς, φίλους, φίλους φίλων. Η κοινωνικοποίηση των γιορτών μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα σωρό διατροφικούς πειρασμούς, τους οποίους τείνουμε να καταναλώνουμε όχι μόνο σε ποσότητα, αλλά και σε διάρκεια. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι
Το ξέρετε ότι το κάπνισμα είναι συχνή αιτία τύφλωσης;
Το κάπνισμα είναι συχνή αιτία τύφλωσης. Όσο πιο νωρίς αρχίζει κάποιος να καπνίζει και όσο περισσότερα τσιγάρα ή άλλα προϊόντα του καπνού καπνίζει, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος για να καταστρέψει την όρασή του και να τυφλωθεί… Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα είναι αιτία πολλών χρόνιων ασθενειών και πρόωρων θανάτων όπως διάφορες μορφές καρκίνου
Τα οφέλη της γλουταμίνης!
Τι είναι η γλουταμίνη; Είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σχηματιστεί από το ανθρώπινο σώμα. Η L-γλουταμίνη μπορεί να μετατραπεί σε L-γλουταμικό οξύ και αντιστρόφως. Βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και φαίνεται να είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και την πέψη. Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των
Με ύπνο και λιπαρά κάνεις επίπεδη κοιλιά! Πέντε απλοί κανόνες!
Δύο είναι τα διατροφικά θέματα που απασχολούν κάθε γυναίκα κάθε ηλικίας, κάθε εθνικότητας και ανεξαρτήτως βάρους! Πρωταρχικά, η εξαφάνιση της κυτταρίτιδας και μετά η απώλεια βάρους από την περιοχή της κοιλιάς. Και τα δύο αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό με ισορροπημένη διατροφή και εντατική άσκηση. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως θαύματα από τη μία μέρα στην
Πόσα αβγά πρέπει να τρώμε την εβδομάδα;
Είναι η κατανάλωση των αβγών ασφαλής; Πόσα αβγά μπορούμε να τρώμε; Κάθε μέρα; Κάθε εβδομάδα; Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις και σε αρκετές ακόμη απορίες που μπορεί να έχετε σχετικά με τα αβγά. Αν και αποτελούν μια φυσική, θρεπτική και υγιεινή τροφή θα πρέπει να μάθουμε να τα καταναλώνουμε με
Μήπως έχεις λίγο… μπερδευτεί με την υγιεινή διατροφή;
Με την απλόχερη ενημέρωση και όλες τις περί παντός του επιστητού απόψεις, που κυκλοφορούν με ένα απλό σκρολάρισμα στην οθόνη μας για καθετί που τρώγεται σ’ αυτόν τον πλανήτη, καθένας από μας νοιώθει ολοένα και πιο χαμένος στη μετάφραση τού τί μας κάνει καλό και τί μας καταστρέφει ύπουλα και γλυκά, σαν το δηλητηριασμένο μήλο

ΠΟΥΘΕΝΑ

 
Οι έρευνες μίλησαν: Αυτό είναι το δείπνο που αδυνατίζει !
Οι μαγικές ιδιότητες του γιαουρτιού που πιθανόν να μη γνωρίζατε! Το καλοκαίρι είναι λογικό, λόγω κυρίως υψηλής θερμοκρασίας, αλλά και φυσικά λόγω μαγιό και παραλίας, τα γεύματά μας να είναι πιο ελαφριά προκειμένου να μεταβολίζονται ευκολότερα, ώστε να αποφεύγουμε το ενοχλητικό φούσκωμα που είναι ικανό να μας χαλάσει μία ολόκληρη μέρα. Έπειτα από αναζητήσεις χρόνων
Τι συμβαίνει όταν ξυπνάς;
1. Ενώ εσύ κοιμόσουν Είναι 4.00 το πρωί. Ενώ βρίσκεσαι ακόμη σε κάποιο όνειρο, το οποίο δεν πρόκειται μετά να θυμάσαι, η στρεσογόνα κορτιζόλη, της οποίας τα επίπεδα έπεφταν από την ώρα που αποκοιμήθηκες, φτάνει στο ελάχιστο επίπεδό της. «Σε αυτό το σημείο, η κορτιζόλη αρχίζει να ανεβαίνει ξανά και ξεκινά η διαδικασία του ξυπνήματος»
Ασκήσεις για καλύτερο σεξ!
Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ακόμα και στο σεξ. Ένας τρόπος να αυξήσετε τις επιδόσεις σας στην κρεβατοκάμαρα είναι η άσκηση, που θα σας χαρίσει ωραίο σώμα και θα αυξήσει την αντοχή και τις δυνατότητές σας.   Γυμναστική με βάρη Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης θα μπορούσαν να είναι αυτό που χρειάζεστε για να διατηρήσετε δραστήρια τη σεξουαλική
Οκτώ τροφές για αποτοξίνωση μετά τα Χριστούγεννα!
Έφαγες πολύ τα Χριστούγεννα; Δες οκτώ σούπερ τροφές για αποτοξίνωση και γρήγορα επίπεδη κοιλιά! Μην ξεχνάτε ότι το νερό είναι νούμερο ένα!     Λεμόνι με νερό! Τα λεμόνια είναι σημαντική πηγή της βιταμίνης C. Η βιταμίνη C βοηθάει το σώμα να αποτοξινωθεί και να κάψει το λίπος. Κάθε πρωί να πίνετε το χυμό ενός
Μεσογειακή Διατροφή!
    Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 η ερευνητική ομάδα του Ancel Keys ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών. Μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής χώρες: Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Ολλανδία και Φινλανδία. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, που διήρκησε 30 χρόνια, έδειξαν ότι ο πληθυσμός
Πόσο καλά γνωρίζετε τον μεταβολισμό σας;
Μεταβολισμός. Μια λέξη που την ακούμε και τη διαβάζουμε συχνά, ιδιαίτερα όταν το θέμα περιστρέφεται γύρω από την απώλεια βάρους. Πόσο καλά, όμως, έχουμε κατανοήσει τι σημαίνει η λέξη αυτή; 1. Μεταβολισμός και μεταβολικός ρυθμός είναι το ίδιο; α) Ναι β) Όχι Σωστή απάντηση: β Ο μεταβολισμός συχνά συγχέεται με τον μεταβολικό ρυθμό με αποτέλεσμα
8 κλειδιά για πιο αποτελεσματική προπόνηση κοιλιακών!
1) Σε πολλές ασκήσεις για κοιλιακούς, το εύρος κίνησης είναι αρκετά μικρό. Για παράδειγμα, όταν στα κλασικά ροκανίσματα απομακρύνετε τις ωμοπλάτες σας από το πάτωμα δουλεύετε τους κοιλιακούς σας σε πλήρες εύρος κίνησης. Εδώ δεν χρειάζεται να σηκωθείτε πολύ όπως θα κάνατε στα sit-ups, γεγονός που δεν αποδίδει πρόσθετη σύσπαση ή διέγερση στους κοιλιακούς. 2)
15 κόλπα για να αντιμετωπίζεις τις αϋπνίες!
  Ύπνος και ηλικία: Ο μέσος ενήλικος χρειάζεται περίπου 8 ώρες ύπνου, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλει πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι έφηβοι χρειάζονται 9 ώρες νυχτερινού ύπνου, ενώ καθώς προχωράμε από την παιδική προς την ενήλικη ζωή, μειώνεται το ποσοστό βαθέως ύπνου (στάδια 3-4 του κύκλου). Επίσης μειώνεται με την ηλικία και ο
Μήπως είναι καιρός να μάθεις… Krav Maga;
Το KRAV MAGA (μάχη επαφής – contact fight – קרב מגע) είναι ένα αποτελεσματικό σύγχρονο σύστημα μάχης, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον ρεαλισμό και την ευκολία στην εκμάθησή του. Η χώρα προέλευσης του είναι το Ισραήλ και δημιουργήθηκε κατ΄ αρχάς για να προσφέρει προστασία από κοντινές σύγχρονες απειλές και επιθέσεις για Σώματα Ασφαλείας. Εδώ και πολλά
Πόσες θερμίδες καίμε με το sex;
Είναι κοινό μυστικό πως το σεξ μπορεί να θεωρηθεί ως μια από τις καλύτερες ασκήσεις για το ανθρώπινο σώμα. Όλοι το έχουμε συνδυάσει και με το κάψιμο των θερμίδων. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Και πόσες θερμίδες καίμε πραγματικά με το σεξ; Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Alabama λένε.. όχι τόσες όσες νομίζαμε. Τονίζουν μάλιστα πως με