Ποια είναι τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία;

OliveOil

Το ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι το κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Οι πληθυσμοί της Μεσογείου έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικά επεισόδια, σε σχέση με τους βορειοαμερικανούς και βορειοευρωπαίους…

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs), θεωρούνται ως ένα υγιές διατροφικό λίπος, σε αντίθεση με τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά.

Το ελαιόλαδο είναι μια λιπαρή ουσία που λαμβάνεται από τον καρπό του ελαιόδεντρου (ελιά), ένα δέντρο που καλλιεργείται παραδοσιακά στη περιοχή της Μεσογείου, για την παραγωγή ελαιολάδου.
Το έλαιο χρησιμοποιείται σε καλλυντικά, φάρμακα, το μαγείρεμα και σαπούνια, και τα παλαιότερα χρόνια χρησιμοποιούνταν και ως καύσιμο για τους παραδοσιακούς λαμπτήρες. Παρά το γεγονός ότι παράγεται στις χώρες της Μεσογείου, σήμερα χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου ανά άτομο στον κόσμο. Οι Έλληνες καταναλώνουν, κατά μέσο όρο, 24 λίτρα ελαιόλαδο ανά άτομο ανά έτος, σύμφωνα με το North American Olive Oil Association. Οι Ισπανοί και οι Ιταλοί καταναλώνουν περίπου 15 και 13 λίτρα ελαιολάδου ανά άτομο ανά έτος αντίστοιχα. Το 2010 περισσότερο από το 45% της παραγωγής ελαιολάδου προήλθε από την Ισπανία.

Ποια είναι τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία;
Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, έχουν υπάρξει χιλιάδες μελέτες που εξετάζουν τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία. Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα:

Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή του διατροφικού λίπους στη Μεσογειακή διατροφή, η οποία συνδέεται με ένα χαμηλό ποσοστό θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με άλλα μέρη στον κόσμο.

Η Maria- Isabel Covas, στο Parc de Recerca Biomedica de Barcelona, Spain, προέβη σε εκτεταμένη ανασκόπηση των μελετών που είχαν επικεντρωθεί στις βιολογικές και κλινικές επιδράσεις του ελαιολάδου. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pharmacological Research.
• Η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ελαιόλαδο, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές νόσους, όπως υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), εγκεφαλικό επεισόδιο, και υπερλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων).
• Η Covas διαπίστωσε επίσης, ότι η τακτική πρόσληψη ελαιολάδου βοηθά στη μείωση φλεγμονής, ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας (προβλήματα στα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων), θρόμβωσης και μεταβολισμού των υδατανθράκων.

Η Covas κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ¨Το ευρύ φάσμα των αντι-αθηρογόνων επιδράσεων, που συνδέονται με την κατανάλωση ελαιολάδου, θα μπορούσε να συμβάλει στην εξήγηση του χαμηλού ποσοστού της καρδιαγγειακής θνησιμότητας σε χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, σε σύγκριση με άλλες δυτικές χώρες, παρά τον υψηλό επιπολασμό του υψηλού κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Το τηγάνισμα με ελαιόλαδο δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά τρόφιμα που τηγανίζονται σε ελαιόλαδο δεν έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή πρώιμου θανάτου, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ερευνητές του Autonomous University of Madrid in Spain στο BMJ (British Medical Journal).
Σε αυτή τη μελέτη, ο καθηγητής Pilar Guallar – Castillon και οι συνεργάτες του συμπεριέλαβαν 40.757 ενήλικες ηλικίας 26 έως 69 ετών κατά τη διάρκεια μιας 11ετούς περιόδου. Επικεντρώθηκαν στις μεθόδους μαγειρέματος των ανθρώπων και τις διατροφικές τους συνήθειες. Κατά την έναρξη της μελέτης, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από καρδιακή νόσο.

Η ομάδα όρισε ως τηγανητά φαγητά, τα τρόφιμα που είχαν παρασκευαστεί μόνο με τηγάνισμα. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης αν τηγανητό φαγητό τους ήταν σοταρισμένο, αν είχε προστεθεί κουρκούτι ή πανάρισμα.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: ¨Σε μια μεσογειακή χώρα, όπου το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα λιπαρά για το τηγάνισμα, και όπου μεγάλες ποσότητες τηγανητών τροφίμων καταναλώνονται τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων και του κινδύνου για στεφανιαία νόσο ή θανάτου.”

Το ελαιόλαδο βοηθά στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η Dr. Cécilia Samieri, από το University of Bordeaux and the National Institute of Health and Medical Research (INSERM) in Bordeaux, France και οι συνεργάτες της, ανέφεραν στο Journal Neurology, ότι το ελαιόλαδο μπορεί να αποτρέψει εγκεφαλικά επεισόδια σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που χρησιμοποιούσαν συστηματικά το ελαιόλαδο για το μαγείρεμα και τη σαλάτα ή στο ψωμί είχαν 41% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με συνομήλικούς τους, οι οποίοι δεν κατανάλωναν ποτέ ελαιόλαδο.
Η Dr. Cécilia Samieri είπε,¨ Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι τόσο συχνό σε ηλικιωμένα και το ελαιόλαδο θα ήταν ένας φθηνός και εύκολος τρόπος για την βοήθεια στην πρόληψή του¨.
Χαμηλότερος ο κίνδυνος κατάθλιψης με την κατανάλωση ελαιολάδου, υψηλότερος με τα τρανς λιπαρά.

Οι άνθρωποι των οποίων η διατροφή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά – έτοιμο φαγητό και τρόφιμα μαζικής παραγωγής όπως γλυκά – μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η διατροφή είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο University of Las Palmas de Gran Canaria in Spain και δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE, το ελαιόλαδο φαίνεται να έχει μια ελαφρά προστατευτική δράση όσον αφορά τον κίνδυνο για κατάθλιψη.
Η Dr. Almudena Sánchez – Villegas και οι συνεργάτες της, πρόσθεσαν ότι τα ευρήματά τους εξακολουθούσαν να ισχύουν, ακόμα και μετά την στάθμιση της συνολικής διατροφής των ανθρώπων, της φυσικής δραστηριότητας και του τρόπου ζωής τους.

Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε και ανέλυσε στοιχεία για 12.000 εθελοντές για μια περίοδο 6 ετών. Η μέση ηλικία τους κατά την έναρξη της μελέτης ήταν 37,5 χρόνια. Είχαν όλοι συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο με 136 ερωτήσεις, το οποίο είχε πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής τους και φυσική και κλινική κατάσταση της υγείας τους.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον αριθμό των ατόμων με κατάθλιψη κατά την έναρξη της μελέτης και στη συνέχεια πάλι σε κάθε συνεδρία παρακολούθησης. Σαν περιπτώσεις κατάθλιψης ορίστηκαν εκείνες που είχαν διαγνωστεί κλινικά από ειδικό γιατρό.
Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι όταν συνέκριναν τους εθελοντές που κατανάλωναν συστηματικά τρανς λιπαρά, με άτομα που το κύριο λιπαρό στη διατροφή τους ήταν το ελαιόλαδο, αυτοί που κατανάλωναν τρανς λιπαρά είχαν 48% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Η ποσότητα κατανάλωσης των trans λιπαρών ήταν ευθέως ανάλογη με τον κίνδυνο για κατάθλιψη. Όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση των τρανς λιπαρών τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.
Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Μια ομάδα επιστημόνων από το Universitat Autonoma de Barcelona στην Ισπανία, βρήκε ένα μηχανισμό κλειδί, με τον οποίο το παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει τον οργανισμό από τον καρκίνο του μαστού, σε αντίθεση με άλλα φυτικά έλαια.

Οι ερευνητές αποκωδικοποίησαν μια πλειάδα μηνυμάτων εντός των κυττάρων των όγκων του μαστού, που ενεργοποιούνται από το παρθένο ελαιόλαδο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ελαιόλαδο μειώνει τη δραστηριότητα του p21ras (ένα ογκογονίδιο), αποτρέπει τις βλάβες του DNA, προάγει το θάνατο του κυτταρικού όγκου και πυροδοτεί αλλαγές σε διαύλους πρωτεϊνών.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι ενώ το καλαμποκέλαιο – που είναι πλούσιο σε ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα – αύξησε την επιθετικότητα των όγκων, το παρθένο ελαιόλαδο είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το ελαιόλαδο βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης.
Μια ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Medical Science Monitor, έδειξε ότι η μέση συγκέντρωση της LDL – χοληστερόλης μειώθηκε σε 28 εξωτερικούς ασθενείς που έλαβαν συμπληρώματα ελαιολάδου μία φορά την ημέρα για έξι εβδομάδες.
Η LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) αναφέρεται συχνά ως «κακή χοληστερόλη». Η «καλή χοληστερόλη» ονομάζεται HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη).

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: ¨Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν μια εξαιρετικά ευεργετική επίδραση του ελαιόλαδου στο φάσμα των λιποπρωτεϊνών¨.
Πώς το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Η ολεοκανθάλη είναι μια φυσική φαινόλη που βρέθηκε στο έξτρα – παρθένο ελαιόλαδο. Σε εργαστηριακά πειράματα με ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν η ολεοκανθόλη βοηθάει στην απομάκρυνση των ανώμαλων πρωτεϊνών, της νόσου του Alzheimer, από τον εγκέφαλο.

Στο παρελθόν, οι ερευνητές είχαν εξηγήσει, ότι τα ποσοστά της νόσου του Alzheimer είναι χαμηλότερα στις μεσογειακές χώρες, όπου η κατανάλωση ελαιολάδου είναι υψηλότερη, απ΄ότι στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου.

Ο Amal Kaddoumi και η ομάδα του, έθεσαν ως στόχο να καθορίσουν το αν η ολεοκανθόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης του β- αμυλοειδούς, που πιστεύεται ότι είναι ο ένοχος της νόσου του Alzheimer. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο περιοδικό Chemical Neuroscience.

H ομάδα παρακολούθησε την επίδραση της ολεοκανθόλης σε καλλιέργια εγκεφαλικών κυττάρων και σε εγκεφάλους σε εργαστηριακά ποντίκια.
Βρήκαν ότι τόσο στην καλλιέργεια των εγκεφαλικών κυττάρων, όσο και στους εγκεφάλους των ποντικών, υπήρχε σταθερή αύξηση της παραγωγής δύο πρωτεϊνών και βασικών ενζύμων, που είναι γνωστό ότι είναι ζωτικής σημασίας για την απομάκρυνση του βήτα – αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: ¨Η ολεοκανθόλη, που προέρχεται από το extra παρθένο ελαιόλαδο και προσλαμβάνεται μέσω της μεσογειακής διατροφής, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer ή συναφών νευροεκφυλιστικών ανοιών.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βοηθά στην πρόληψη της οξείας παγκρεατίτιδας.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ και υδροξυτυροσόλη, που επηρεάζουν την ανάπτυξη της οξείας παγκρεατίτιδας (ξαφνική φλεγμονή του παγκρέατος).
Ερευνητές από το University of Granada στην Ισπανία, πραγματοποίησαν ένα in vitro πείραμα το οποίο έδειξε ότι τα συστατικά του έξτρα παρθένου ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσουν από οξεία παγκρεατίτιδα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, María Belén López Millán είπε ότι: ¨Έχουμε ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη οξειδωτικών-φλεγμονωδών διεργασιών που εμπλέκονται στην έναρξη των χρόνιων ασθενειών, καθώς και για το ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες¨.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει το συκώτι.
Οι ερευνητές στο University of Monastir, Tunisia, and King Saud University στη Σαουδική Αραβία, πραγματοποίησαν μια μελέτη που αποδεικνύει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσει το συκώτι από το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες αναφέρεται σε κυτταρική βλάβη που σχετίζεται με την χημική αντίδραση μεταξύ των ελεύθερων ριζών και άλλων μορίων στο σώμα. Με απλά λόγια το οξειδωτικό στρες σημαίνει κυτταρική βλάβη.

Σε αυτή τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο BioMed Central, ο Dr. Mohamed Hammami και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι τα ποντίκια εργαστηρίου που εκτέθηκαν σε ένα μετρίως τοξικό ζιζανιοκτόνο, που τους χορηγήθηκε διατροφή η οποία περιείχε ελαιόλαδο, είχαν μερική προστασία από βλάβη του ήπατος.

Ο Hammami δήλωσε: ¨Το ελαιόλαδο αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου για στεφανιαία νόσο, της πρόληψης ορισμένων μορφών καρκίνου και της τροποποίησης ανοσοποιητικών και φλεγμονωδών αντιδράσεων. Εδώ, έχουμε δείξει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα εκχυλίσματα του προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη του ηπατικού ιστού¨.
Το ελαιόλαδο προστατεύει από την ελκώδη κολίτιδα.

Η ελκώδης κολίτιδα, μια αρκετά κοινή μακροχρόνια (χρόνια) διαταραχή, είναι μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή του παχέος εντέρου (κόλον). Είναι ένας τύπος της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, η οποία είναι παρόμοια με τη νόσο του Crohn, μια παρόμοια διαταραχή.
Οι επιστήμονες στο University of East Anglia, στην Αγγλία, λένε ότι η επιπλέον κατανάλωση ελαιόλαδου, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ελκώδους κολίτιδας.

Ο Dr Andrew Hart και η ομάδα του συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 25.000 άτομα που ζουν στο Norfolk της Αγγλίας, και ήταν ηλικίας μεταξύ 40 και 65 ετών. Οι εθελοντές είχαν συμμετάσχει στη μελέτη EPIC(European Prospective Investigation into Diet and Cancer), το χρονικό διάστημα 1993-1997. Κανένας από αυτούς δεν είχε ελκώδη κολίτιδα κατά την έναρξη της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σε τακτά διαστήματα και κρατούσαν λεπτομερή διατροφικά ημερολόγια, στα οποία περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τη γενική υγεία τους και την κατανάλωση των λιπών.

Σε επανεξέταση το 2004, οι ερευνητές συνέκριναν τις δίαιτες εκείνων που είχαν αναπτύξει ελκώδη κολίτιδα με εκείνους που δεν είχαν παρουσιάσει τη νόσο. Ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη πρόσληψη του ελαϊκού οξέος – ένα συστατικό του ελαιόλαδου – είχαν 90% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης ελκώδους κολίτιδας σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Ο Dr. Hart είπε: ¨Το ελαϊκό οξύ φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη της ανάπτυξης της ελκώδους κολίτιδας, εμποδίζοντας χημικές ουσίες στο έντερο, που επιδεινώνουν τη φλεγμονή, που παρατηρείται σε αυτή τη νόσο. Εκτιμούμε, ότι περίπου το ήμισυ των περιπτώσεων ελκώδους κολίτιδας θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν είχε καταναλωθεί μεγαλύτερη ποσότητα ελαϊκού οξέος. Δύο έως τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ημερησίως θα έχουν μια προστατευτική δράση¨.

 

ΠΗΓΗ: e-cardio.gr

       

Contact Info

 

TRANSFORMERS Fitness Club

Phone: 2310 384186
Email: transformersfitnessclub@gmail.com
Address: Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 30, Καλαμαριά

About Us

 

Ελάτε σήμερα για ένα δωρεάν δοκιμαστικό

και ανακαλύψτε μόνοι σας γιατί στο TRANSFORMERS είναι διαφορετικά

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ!

 
Απλές συμβουλές για να καταλαβαίνεις τα ποτά “μπόμπες”!
Πόσες φορές όλοι μας δεν περάσαμε ένα ξέφρενο βράδυ με φίλους αλλά την άλλη μέρα ξυπνήσαμε με πονοκέφαλο αναγούλες και κακή διάθεση; Τις περισσότερες φορές όλο αυτό οφείλεται σε νοθευμένα ποτά ή αλλιώς “μπόμπες”! Υπάρχουν κάποια tip που αν εφαρμόσεις θα προστατευτείς από κάτι τέτοιο! Tips – Γενικά μην πίνεις ποτέ με άδειο στομάχι! Όταν
Προτιμήστε σνακ με πρωτεΐνες το απόγευμα – μειώνει τη πρόσληψη θερμίδων το βράδυ!
Μια διατροφή με περισσότερες πρωτεΐνες έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των ερευνητών γιατί φαίνεται να οδηγεί σε λιγότερες θερμίδες και χαμηλότερο σωματικό βάρος. Τώρα, μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition συμπεραίνει ότι τα σνακ που έχουν περισσότερες πρωτεΐνες θα μπορούσαν πραγματικά να βοηθήσουν
Τα αμυγδαλα στην διατροφή μας!
Τα αμύγδαλα είναι απίστευτα δημοφιλή για κάποιο λόγο!   Παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και εξαιρετικά υγιεινά!  9 οφέλη για την υγεία των αμυγδάλων βάσει αποδεικτικών στοιχείων! Τα αμύγδαλα έχουν ένα τεράστιο ποσό θρεπτικών συστατικών! Είναι φορτωμένα με αντιοξειδωτικά! Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει τις
Το ήξερες; Αυτές είναι οι υγιεινές τροφές που σε παχαίνουν
Είναι θερμιδικές βόμβες και αν δεν προσέξεις θα δεις το βάρος σου να ανεβαίνει επικίνδυνα… 7 τροφές που αποδεικνύουν περίτρανα πως ακόμα και τα πιο υγιεινά μπορούν να σε παχύνουν! Δες ποιες είναι και φρόντιζε να τις καταναλώνεις με μέτρο, αν δεν θες να δεις τη ζυγαριά σου να ανεβαίνει απότομα… Αβοκάντο Συγκαταλέγεται στα superfoods
Φτιάχνω φυτικό γιαούρτι! (vegan)
Η ακόλουθη συνταγή είναι για να φτιάξετε φυτικό γιαούρτι σπίτι σας πολύ εύκολα και γρήγορα, με μόνο δύο συστατικά, σε αναλογία 1:1  Υλικά ένα μέρος κάσιους (ανάλατα και άψητα) και ένα μέρος νερό (υπολογίστε ανάλογα την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε) Διαδικασία Χτυπάτε τα κάσιους με το νερό, στο μούλτι ή το μπλέντερ, μέχρι να γίνει
Sugar detox: Αποτοξίνωση από τη ζάχαρη τώρα!
Είμαστε δέσμιοι της ζάχαρης, το παραδεχόμαστε. Υπάρχει τρόπος να σπάσουμε τα δεσμά και να απεξαρτηθούμε;   «Κατάφερα να αντέξω 2 εβδομάδες χωρίς να βάλω στο στόμα μου επεξεργασμένη ζάχαρη. Ήδη μέσα σε 4 ημέρες η επιδερμίδα μου έγινε λιγότερο ξηρή και οι κοκκινίλες μειώθηκαν σημαντικά, το στομάχι μου έγινε πιο επίπεδο και μέχρι το τέλος
Τρώτε τα αυγά μελάτα;
Ποιος δεν έχει φάει ως παιδί το μελάτο αυγό στις διαφορετικές εκδοχές της κάθε μαμάς.   Το αυγό συγκατελέγεται στις αγαπημένες τροφές των περισσότερων παιδιών και δικαίως, καθώς έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Όταν όμως τα αυγά είναι μελάτα, δηλαδή δεν έχουν βραστεί καλά εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία. Και αυτό γιατί υπάρχει περίπτωση να να
Κι όμως το άγχος παχαίνει: 5 επιστημονικές αποδείξεις!
Έχετε ακούσει μερικές κυρίες που επιμένουν ότι ενώ δεν τρώνε παχαίνουν; Ε, δε μπορεί κάτι περίεργο πρέπει να συμβαίνει! Βγάζοντας από τη λίστα των αιτιών, τις ευφάνταστες δικαιολογίες πολλών, που ενδεχομένως και να τρώνε κρυφά και να μην το παραδέχονται, η ουσία είναι ότι το «παράξενο» μη-υλικό στοιχείο που παχαίνει είναι ένα και μοναδικό: το
5 τρόφιμα που καταστρέφουν τον μεταβολισμό!
Συχνά πιστεύουμε ότι τρώμε υγιεινά τρόφιμα, αλλά θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι κάποια είναι πιο επιβλαβή απ ‘όσο νομίζατε, δυσκολεύουν τη λειτουργία του εντέρου σας, επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας και δεν μπορείτε μα αφομοιώσετε τις θρεπτικές ουσίες. Παρόλο που μπορεί να είναι φυσικά προϊόντα, όπως φρούτα ή λαχανικά, μερικά πρέπει να τα αποφεύγουμε. Οι χυμοί
Σάντουιτς Με Αβοκάντο Και Κατσικίσιο Τυρί!
Εύκολη και υγιεινή συνταγή για vegetarians και μη. Για το σπίτι ή την δουλειά! Τα υλικά είναι για δύο σάντουιτς. Εάν θέλετε να φτιάξετε μόνο ένα, χρησιμοποιήστε τα μισά υλικά. Για Το Σάντουιτς Με Αβοκάντο Και Κατσικίσιο Τυρί Θα Χρειαστείτε: – Τέσσερις φέτες ψωμί ολικής άλεσης – 1/4 της κούπας σάλτσα πέστο – Τέσσερις φέτες

ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟ!

 
Μπάρες γιαουρτιού σε 10 λεπτά!
Μια εύκολη συνταγή για παιδιά, και όχι… μόνο,  ιδανική για snack μετά το σχολείο. Μπάρες γιαουρτιού που θα σας κρατήσουν στη κουζίνα μόνο 10 λεπτά. Το σημαντικότερο; Τα πιτσιρίκια θα το λατρέψουν γιατί μοιάζει…με παγωτό ! Θα χρειαστείτε ✔ 1 κεσεδάκι γιαούρτι (εγώ έβαλα βιολογικό γιαούρτι αγελάδος αλλά πιθανόν να κάνουν και άλλοι τύποι γιαουρτιού) ✔
Στο μικροσκόπιο: Mπρόκολο!
Το μπρόκολο, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών διεθνώς, λόγω της πολλαπλά ωφέλιμης δράσης του στην υγεία. Ανακαλύψτε γιατί αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας.   Tο μπρόκολο είναι ένα λαχανικό εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, B1, C και η β-καροτίνη, καθώς και σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και
Μπίρα και θερμίδες – Μάθε αν κάνει κοιλιά ή όχι…
Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η μπίρα φουσκώνει και κάνει κοιλιά! Μια μελέτη έδειξε ότι η μπίρα δεν ευθύνεται καθόλου για την αύξηση και το φούσκωμα της κοιλιάς αλλά… τα συνοδευτικά της!   Στην έρευνα φάνηκε ότι όσοι πίνουν μπίρα καταναλώνουν παράλληλα σνακς με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος όπως τα πατατάκια, τα λουκάνικα, τα ζυμαρικά
Handmade… πακοτίνια! Η πιο… υγιεινή τους εκδοχή!
Σου αρέσουν τα πακοτίνια,τα δρακουλίνια και όλα αυτά τα αμαρτωλά σνακς, αλλά τα αποφεύγεις γιατί είναι άκρως ανθυγιεινά και παχυντικά!; Πολύ καλά κάνεις! Παρόλα αυτά σου παρουσιάζουμε τη συνταγή για πακοτίνια  στην πιο  light και πιο υγιεινή, όσο αυτό γίνεται, εκδοχή τους!   Υλικά: 120g  μαλακό βούτυρο 450γρ τυρί Cheddar 250g αλεύρι 1 κουταλάκι του
Μυστικά για γρήγορο μεταβολισμό!
Ο μεταβολισμός ρυθμίζεται σε ένα βαθμό από γενετικούς παράγοντες. Δείτε πώς μπορείτε να τον επιταχύνετε για να είστε πιο αδύνατοι και σε φόρμα! Τα βασικά μαθήματα που ίσως γνωρίζετε για τον μεταβολισμό είναι ότι δεν πρέπει να παραλείπετε το πρωινό καθώς και να μην κάνετε εξαντλητικές δίαιτες. Τι κάνουν σωστά οι άνθρωποι με υψηλό μεταβολισμό;
Βραδινό μετά τις 20:00! Ποιός ο αντίκτυπος στην περίμετρο της μέσης…;
Το βραδινό γεύμα είναι συνήθως το πρώτο που κόβουμε εάν θέλουμε να χάσουμε κιλά και μάλλον αυτή η στρατηγική είναι δικαιολογημένη. Ερευνητές από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Χιλής μελέτησαν κατά πόσο το βραδινό μετά τις 8 συνδέεται με αύξηση του βάρους και με περισσότερους πόντους στην περιοχή της κοιλιάς! Σύμφωνα με τις αναλύσεις, τόσο οι
Πόσες θερμίδες έχουν οι πιο δημοφιλείς γεύσεις παγωτού;
Eντάξει, είμαστε σίγουροι ότι όσο κι αν ψάξουμε στον πλανήτη αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε άνθρωπο που να μην αγαπάει το παγωτό. Είναι εκείνοι που απλώς τους αρέσει, είναι κι εκείνοι που είναι κυριολεκτικά εξαρτημένοι από αυτό, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι το παγωτό είναι το απόλυτο καλοκαιρινό γλύκισμα, στο οποίο υποκύπτουν ακόμα και οι
Ο δεκάλογος της απώλειας λίπους!
Η απώλεια λίπους είναι η πιο συχνή επιθυμία των ατόμων. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός με επιτυχία θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα γυμναστικής προσαρμοσμένο στις δικές σας παραμέτρους (αρχικό βάρος, επίπεδο φυσικής κατάστασης, τραυματισμοί κλπ). Μια αυστηρή δίαιτα από μόνη της θα έχει ως επακόλουθο
Ζάχαρη, υδατάνθρακες και… καρκίνος!
Τα άτομα που καταναλώνουν πολλούς κατεργασμένους υδατάνθρακες και ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη, κινδυνεύουν να εκδηλώσουν καρκίνο στον μαστό στην περίπτωση των γυναικών και καρκίνο στον προστάτη στην περίπτωση των ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στο Σαν Ντιέγκο. «Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι ‘κακοί’ υδατάνθρακες προκαλούν καρκίνο,
Πώς να διορθώσετε την εμφάνιση σας! (Νο 2)
Πολλές γυναίκες ρωτάνε πως θα κάνουν «ανόρθωση στήθους» και πιστεύω ότι απορούν όταν τους συστήνουμε ασκήσεις για πλάτη, αντί για στήθος! Και όμως, δυναμώνοντας τους μύες της πλάτης φέρνουμε τον κορμό στη σωστή θέση και το στήθος φαίνεται πολύ πιο στητό. Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να ανορθώσουμε το στήθος. Πώς θα μπορούσαμε να ανορθώσουμε το

ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΣ

 
Καπνιστές: αδύναμοι μπροστά σε πειρασμούς!
Η θέα μιας όμορφης γυναίκας όχι μόνο «κόβει» τα γόνατα των ανδρών, αλλά μπορεί να κάμψει και την αποφασιστικότητά τους… Εάν μάλιστα οι άνδρες είναι καπνιστές και επιχειρούν να κόψουν το κάπνισμα, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Evolution & Human Behavior.  Οι Ταιβανοί ερευνητές από το
Η γυμναστική «ασπίδα» κατά του καρκίνου
Oι ενήλικοι που γυμνάζονται συστηματικά διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διάφορες μορφές καρκίνου, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Παρακολουθώντας επί μία δεκαετία σχεδόν 80.000 ενηλίκους Ιάπωνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι γενικά άνδρες και γυναίκες που ήσαν πιο δραστήριοι κινδύνευαν λιγότερο να ασθενήσουν από καρκίνο.   Τη μεγαλύτερη προστασία όμως είχαν από τους καρκίνους του παχέος εντέρου,
6 ιδέες για υγιεινό και θρεπτικό πρωινό για όλα τα γούστα! (ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
Αντί για δυο γουλιές καφέ και μια βιαστική μπουκιά φρυγανιάς με μαρμελάδα, μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο πρωινό σας, και να το φτιάξετε όπως πρέπει, για να σας «κρατήσει» όλη την ημέρα. Όπως ξέρουμε όλοι, το πρωινό είναι ένα από τα βασικά και ίσως από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, αφού είναι αυτό
Με ποιες τροφές θα αποκτήσουμε μνήμη… ελέφαντα;
Πόσο βοηθά η σωστή διατροφή στην ενδυνάμωση της μνήμης; Μπορούμε να αποκτήσουμε μνήμη…ελέφαντα επιλέγοντας προσεκτικά με τι θα γεμίσουμε το καθημερινό μας πιάτο; Σίγουρα ναι, απαντούν οι ειδικοί και μας προτείνουν τις τροφές που σίγουρα θα κάνουν τη διαφορά.   Στις σημερινές συνθήκες διαβίωσης, λόγω του έντονου τρόπου ζωής, των άσχημων διατροφικών συνηθειών και της
Νευρική ανορεξία – Παχυσαρκία: Συνέπειες και αντιμετώπιση
Η Νευρική Ανορεξία όπως κι Παχυσαρκία, αποτελούν μάστιγα της εποχής μας. Η επικινδυνότητα είναι πολύ μεγάλη μιας και ακολουθούν μια σειρά από συν-νοσηρότητες και στις 2 περιπτώσεις.   Τέτοιες είναι: Υπερφαγία, Τροφο-φοβία, Ηλεκτρολυτικές διαταραχές, Παθήσεις στα νεφρά, Υπέρ-λειτουργία του Συκωτιού (διαβήτης), Αναιμία, Αμηνόρροια, Ορμονικές διαταραχές, Δυσκοιλιότητα, Υπέρ-χοληστεριναιμία, χαμηλή αυτο-εκτίμηση, αποκοινωνικοποίηση και τέλος Κατάθλιψη. Όλα αυτά,
6 τρόποι που δίνουν έξτρα ώθηση στον μεταβολισμό μας!
Για έξτρα καύσεις! Η κίνηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε τις καύσεις μας, όμως μερικά έξυπνα τρικ μπορούν να δώσουν μια έξτρα ώθηση στον μεταβολισμό μας, ώστε να κατακτήσουμε λίγο πιο γρήγορα τον πολυπόθητο στόχο μας. Αρχικά η αύξηση αυτή φαίνεται μικρή, αλλά με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να αποδειχτεί σημαντική. Τι
4 τροφές που απογειώνουν τον μεταβολισμό!
Ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και εμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους. Τι περιμένουμε; Γρήγορα στο πιάτο μας! Καυτερή πιπεριά! Η καυτερή πιπεριά (γνωστή και ως τσίλι) περιέχει ως συστατικό τη λεγόμενη καψαϊκίνη, μια ουσία που έχει συνδεθεί με την ενίσχυση των καύσεων. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καυτερής πιπεριάς, καθώς και των παραγώγων της, όπως είναι η
Γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη βοηθούν στη δίαιτα!
Eπισκόπηση των ενδείξεων για την επίδραση της πρόσληψης πρωτεΐνης στον κορεσμό επιβεβαιώνει ότι η πρωτεΐνη μας καθιστά πράγματι πιο χορτάτους… Γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν ανθρώπους που κάνουν δίαιτα να χάσουν επιπλέον κιλά, καθιστώντας τους πιο χορτάτους, σύμφωνα με ερευνητές. Ερευνητές με επικεφαλής την Jaapna Dhillon, του Purdue University, στις ΗΠΑ, πραγματοποίησαν
Την “κάτσαμε”: Οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής
Την στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές είστε καθισμένοι. Είναι Δευτέρα και είστε – μάλλον – στο γραφείο. Λογικά, θα είστε εκεί για ακόμα οκτώ με δέκα ώρες. Μετά, θα γυρίσετε με το αυτοκίνητο στο σπίτι για να… κάτσετε σαν άνθρωποι, να ξεκουραστείτε από μια ακόμα δύσκολη ημέρα και να κοιμηθείτε. Αύριο, θα πάρετε και
ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ / ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ- ΘΑΝΑΤΟΣ
Η Υπερφαγία έχει πρόσφατα ταξινομηθεί ως μια ξεχωριστή κατηγορία διατροφικής διαταραχής. Τα άτομα τα οποία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα και δεν καταφεύγουν σε αυτό-προκαλούμενους εμετούς παλεύουν με το παραπάνω βάρος, με αισθήματα ντροπής για αυτό. Παρομοίως και με τα συναισθήματα τους και με την συμπεριφορά τους. Η σημαντική διαχωριστική γραμμή που

ΠΟΥΘΕΝΑ

 
Πάλι κοπάνα από το γυμναστήριο; 6 δικαιολογίες που έχουν βαρεθεί να ακούνε οι γυμναστές
«Είμαι πολύ κουρασμένος», «έχει κρύο», «δεν πρόλαβα να φάω καλά». Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές για να μην πάει κανείς στο γυμναστήριο, αλλά δεν παύουν να είναι δικαιολογίες!    Ορίστε, οι πιο συχνές που έχουν βαρεθεί να ακούνε οι γυμναστές… «Δεν έχω αρκετό χρόνο» «Όλοι ιεραρχούμε το τι είναι σημαντικό στη ζωή μας και για εκείνους που
Κοιλιακό λίπος… Γιατί δε φεύγει;!
Γιατί δεν χάνεις την κοιλιά…   Στερείσαι, κάνεις δίαιτες, γυμνάζεσαι…. αλλά τα παντελόνια και τα τζιν κουμπώνουν ακόμη δύσκολα; Δες τους 5 κυριότερους λόγους που δεν πέφτει η κοιλιά. Δεν κοιμάσαι αρκετά και τις σωστές ώρες. Σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη ύπνου αυξάνει την όρεξη και προκαλεί κατακράτηση υγρών. Σου λείπει μαγνήσιο. Η έλλειψη μαγνησίου
Μάθε καλύτερα τον οργανισμό σου! Μετά από πόση ώρα το λίπος εγκαθίσταται …γύρω από την μέση σου;
Χώνεψη! Ένα γεύμα πολλών λιπαρών είναι δύσκολο να επεξεργαστεί, ενώ ένα ισορροπημένο γεύμα 600 θερμίδων θα βρίσκεται στο στομάχι για περίπου 2 με 3 ώρες. Μια τροφή ταξιδεύει μέσω του μικρού εντέρου ενώ μετά από 2 με 3 ώρες μπαίνει στο μεγάλο έντερο όπου παραμένει για περίπου 20 ώρες. Ο χρόνος της χώνεψης διαφέρει, ανάλογα
Χωρίς να πεινάσετε: Δείτε πώς θα «γλιτώσετε» μέχρι και 500 θερμίδες μέσα σε ένα 24ωρο!
Ο αγώνας κάθε ανθρώπου απέναντι στις θερμίδες είναι γνωστός. Τα πιο ωραία είναι και τα πιο παχυντικά. Κάθε φορά, λοιπόν, που πεινάτε σκέφτεστε τι να φάτε για να μην το μετανιώσετε μόλις ζυγιστείτε. Σας έχουμε, λοιπόν, μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να γλιτώσετε μέχρι και 500 θερμίδες ημερησίως, χωρίς να πεινάσετε. Μην τρώτε μπροστά
Τα τελευταία «κλικ» στη ζωή ενός παχύσαρκου άνδρα.
-Ο αγώνας, οι νίκες και το τραγικό τέλος(ΦΩΤΟ)   Ο Hector Garcia Jr.  έφτασε να ζυγίζει 280 κιλά. Δέσμιος του βάρους του αδυνατούσε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Η φωτογράφος Lisa Krantz εστίασε με το φακό στα τέσσερα τελευταία χρόνια της ζωής του καταγράφοντας τον αγώνα του, τις νίκες και το τραγικό τέλος του. Ο
Οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας τα tips διατροφής τους για μέγιστη απώλεια βάρους!
Δεν είναι μόνο για τα παιδάκια που πάνε στο νηπιαγωγείο. Τα σνακ είναι σημαντικά και για τους ενήλικες καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πείνας, στο να μην παρατρώς κατά τη διάρκεια των γευμάτων σου αλλά και στο να χάσεις βάρος. Δεν είναι, όμως, όλα τα σνακ καλά. Δύο ειδικοί διατροφολόγοι – η Stephanie
Θέτοντας στόχους για τη νέα χρονιά…
«You only live once, but if you do it right, once is enough!» Θέτοντας στόχους για τη νέα χρονιά… Θα πρέπει να επικεντρωθείς στο πώς μπορείς να θέσεις ένα στόχο και να τα καταφέρεις. • Εστίασε σε ένα στόχο αντί για πολλούς που μπορεί να σε μπερδέψουν αρκετά. • Θέσε ρεαλιστικούς, συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους
10 αιτίες που νιώθετε πάντα κουρασμένοι!
Η αφυδάτωση, η έλλειψη σιδήρου και… η τελειομανία μπορεί να σας φέρνουν κούραση. Ποιές είναι οι υπόλοιπες αιτίες που σας κλέβουν την ενέργεια; Δεν πίνετε αρκετό νερό! Ακόμα και η ελαφριά αφυδάτωση επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας, δήλωσε η διατροφολόγος Amy Goodson, του Texas Health Ben Hogan Sports Medicine. Η αφυδάτωση προκαλεί μείωση στον όγκο του
Πώς σκέφτεστε τα Χριστούγεννα ;
Για να μην ξεχνιόμαστε … Τροφή-ποσότητα-θερμίδες Μελομακάρονο: Ένα κομμάτι έχει 140 θερμίδες. Κουραμπιές: Ένα κομμάτι έχει 130 θερμίδες. Βασιλόπιτα: Ένα μέτριο κομμάτι έχει 380 θερμίδες. Δίπλες: Μία μεγάλη έχει 87 θερμίδες. Γαλοπούλα βραστή: Μια μερίδα έχει 250 θερμίδες. Γαλοπούλα γεμιστή: 450 θερμίδες η μερίδα. Χοιρινό Πρασοσέλινο: Μερίδα 550 θερμίδες. Χοιρινή μπριζόλα σχάρας: Η μία 350
Ποια είναι τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία;
Το ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι το κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Οι πληθυσμοί της Μεσογείου έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικά επεισόδια, σε σχέση με τους βορειοαμερικανούς και βορειοευρωπαίους… Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs), θεωρούνται ως ένα υγιές διατροφικό λίπος,