Ποια είναι τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία;

OliveOil

Το ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι το κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Οι πληθυσμοί της Μεσογείου έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικά επεισόδια, σε σχέση με τους βορειοαμερικανούς και βορειοευρωπαίους…

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs), θεωρούνται ως ένα υγιές διατροφικό λίπος, σε αντίθεση με τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά.

Το ελαιόλαδο είναι μια λιπαρή ουσία που λαμβάνεται από τον καρπό του ελαιόδεντρου (ελιά), ένα δέντρο που καλλιεργείται παραδοσιακά στη περιοχή της Μεσογείου, για την παραγωγή ελαιολάδου.
Το έλαιο χρησιμοποιείται σε καλλυντικά, φάρμακα, το μαγείρεμα και σαπούνια, και τα παλαιότερα χρόνια χρησιμοποιούνταν και ως καύσιμο για τους παραδοσιακούς λαμπτήρες. Παρά το γεγονός ότι παράγεται στις χώρες της Μεσογείου, σήμερα χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου ανά άτομο στον κόσμο. Οι Έλληνες καταναλώνουν, κατά μέσο όρο, 24 λίτρα ελαιόλαδο ανά άτομο ανά έτος, σύμφωνα με το North American Olive Oil Association. Οι Ισπανοί και οι Ιταλοί καταναλώνουν περίπου 15 και 13 λίτρα ελαιολάδου ανά άτομο ανά έτος αντίστοιχα. Το 2010 περισσότερο από το 45% της παραγωγής ελαιολάδου προήλθε από την Ισπανία.

Ποια είναι τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία;
Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, έχουν υπάρξει χιλιάδες μελέτες που εξετάζουν τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία. Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα:

Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή του διατροφικού λίπους στη Μεσογειακή διατροφή, η οποία συνδέεται με ένα χαμηλό ποσοστό θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με άλλα μέρη στον κόσμο.

Η Maria- Isabel Covas, στο Parc de Recerca Biomedica de Barcelona, Spain, προέβη σε εκτεταμένη ανασκόπηση των μελετών που είχαν επικεντρωθεί στις βιολογικές και κλινικές επιδράσεις του ελαιολάδου. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pharmacological Research.
• Η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ελαιόλαδο, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές νόσους, όπως υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), εγκεφαλικό επεισόδιο, και υπερλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων).
• Η Covas διαπίστωσε επίσης, ότι η τακτική πρόσληψη ελαιολάδου βοηθά στη μείωση φλεγμονής, ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας (προβλήματα στα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων), θρόμβωσης και μεταβολισμού των υδατανθράκων.

Η Covas κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ¨Το ευρύ φάσμα των αντι-αθηρογόνων επιδράσεων, που συνδέονται με την κατανάλωση ελαιολάδου, θα μπορούσε να συμβάλει στην εξήγηση του χαμηλού ποσοστού της καρδιαγγειακής θνησιμότητας σε χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, σε σύγκριση με άλλες δυτικές χώρες, παρά τον υψηλό επιπολασμό του υψηλού κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Το τηγάνισμα με ελαιόλαδο δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά τρόφιμα που τηγανίζονται σε ελαιόλαδο δεν έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή πρώιμου θανάτου, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ερευνητές του Autonomous University of Madrid in Spain στο BMJ (British Medical Journal).
Σε αυτή τη μελέτη, ο καθηγητής Pilar Guallar – Castillon και οι συνεργάτες του συμπεριέλαβαν 40.757 ενήλικες ηλικίας 26 έως 69 ετών κατά τη διάρκεια μιας 11ετούς περιόδου. Επικεντρώθηκαν στις μεθόδους μαγειρέματος των ανθρώπων και τις διατροφικές τους συνήθειες. Κατά την έναρξη της μελέτης, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από καρδιακή νόσο.

Η ομάδα όρισε ως τηγανητά φαγητά, τα τρόφιμα που είχαν παρασκευαστεί μόνο με τηγάνισμα. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης αν τηγανητό φαγητό τους ήταν σοταρισμένο, αν είχε προστεθεί κουρκούτι ή πανάρισμα.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: ¨Σε μια μεσογειακή χώρα, όπου το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα λιπαρά για το τηγάνισμα, και όπου μεγάλες ποσότητες τηγανητών τροφίμων καταναλώνονται τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων και του κινδύνου για στεφανιαία νόσο ή θανάτου.”

Το ελαιόλαδο βοηθά στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η Dr. Cécilia Samieri, από το University of Bordeaux and the National Institute of Health and Medical Research (INSERM) in Bordeaux, France και οι συνεργάτες της, ανέφεραν στο Journal Neurology, ότι το ελαιόλαδο μπορεί να αποτρέψει εγκεφαλικά επεισόδια σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που χρησιμοποιούσαν συστηματικά το ελαιόλαδο για το μαγείρεμα και τη σαλάτα ή στο ψωμί είχαν 41% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με συνομήλικούς τους, οι οποίοι δεν κατανάλωναν ποτέ ελαιόλαδο.
Η Dr. Cécilia Samieri είπε,¨ Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι τόσο συχνό σε ηλικιωμένα και το ελαιόλαδο θα ήταν ένας φθηνός και εύκολος τρόπος για την βοήθεια στην πρόληψή του¨.
Χαμηλότερος ο κίνδυνος κατάθλιψης με την κατανάλωση ελαιολάδου, υψηλότερος με τα τρανς λιπαρά.

Οι άνθρωποι των οποίων η διατροφή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά – έτοιμο φαγητό και τρόφιμα μαζικής παραγωγής όπως γλυκά – μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η διατροφή είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο University of Las Palmas de Gran Canaria in Spain και δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE, το ελαιόλαδο φαίνεται να έχει μια ελαφρά προστατευτική δράση όσον αφορά τον κίνδυνο για κατάθλιψη.
Η Dr. Almudena Sánchez – Villegas και οι συνεργάτες της, πρόσθεσαν ότι τα ευρήματά τους εξακολουθούσαν να ισχύουν, ακόμα και μετά την στάθμιση της συνολικής διατροφής των ανθρώπων, της φυσικής δραστηριότητας και του τρόπου ζωής τους.

Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε και ανέλυσε στοιχεία για 12.000 εθελοντές για μια περίοδο 6 ετών. Η μέση ηλικία τους κατά την έναρξη της μελέτης ήταν 37,5 χρόνια. Είχαν όλοι συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο με 136 ερωτήσεις, το οποίο είχε πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής τους και φυσική και κλινική κατάσταση της υγείας τους.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον αριθμό των ατόμων με κατάθλιψη κατά την έναρξη της μελέτης και στη συνέχεια πάλι σε κάθε συνεδρία παρακολούθησης. Σαν περιπτώσεις κατάθλιψης ορίστηκαν εκείνες που είχαν διαγνωστεί κλινικά από ειδικό γιατρό.
Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι όταν συνέκριναν τους εθελοντές που κατανάλωναν συστηματικά τρανς λιπαρά, με άτομα που το κύριο λιπαρό στη διατροφή τους ήταν το ελαιόλαδο, αυτοί που κατανάλωναν τρανς λιπαρά είχαν 48% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Η ποσότητα κατανάλωσης των trans λιπαρών ήταν ευθέως ανάλογη με τον κίνδυνο για κατάθλιψη. Όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση των τρανς λιπαρών τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.
Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Μια ομάδα επιστημόνων από το Universitat Autonoma de Barcelona στην Ισπανία, βρήκε ένα μηχανισμό κλειδί, με τον οποίο το παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει τον οργανισμό από τον καρκίνο του μαστού, σε αντίθεση με άλλα φυτικά έλαια.

Οι ερευνητές αποκωδικοποίησαν μια πλειάδα μηνυμάτων εντός των κυττάρων των όγκων του μαστού, που ενεργοποιούνται από το παρθένο ελαιόλαδο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ελαιόλαδο μειώνει τη δραστηριότητα του p21ras (ένα ογκογονίδιο), αποτρέπει τις βλάβες του DNA, προάγει το θάνατο του κυτταρικού όγκου και πυροδοτεί αλλαγές σε διαύλους πρωτεϊνών.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι ενώ το καλαμποκέλαιο – που είναι πλούσιο σε ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα – αύξησε την επιθετικότητα των όγκων, το παρθένο ελαιόλαδο είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το ελαιόλαδο βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης.
Μια ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Medical Science Monitor, έδειξε ότι η μέση συγκέντρωση της LDL – χοληστερόλης μειώθηκε σε 28 εξωτερικούς ασθενείς που έλαβαν συμπληρώματα ελαιολάδου μία φορά την ημέρα για έξι εβδομάδες.
Η LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) αναφέρεται συχνά ως «κακή χοληστερόλη». Η «καλή χοληστερόλη» ονομάζεται HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη).

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: ¨Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν μια εξαιρετικά ευεργετική επίδραση του ελαιόλαδου στο φάσμα των λιποπρωτεϊνών¨.
Πώς το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Η ολεοκανθάλη είναι μια φυσική φαινόλη που βρέθηκε στο έξτρα – παρθένο ελαιόλαδο. Σε εργαστηριακά πειράματα με ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν η ολεοκανθόλη βοηθάει στην απομάκρυνση των ανώμαλων πρωτεϊνών, της νόσου του Alzheimer, από τον εγκέφαλο.

Στο παρελθόν, οι ερευνητές είχαν εξηγήσει, ότι τα ποσοστά της νόσου του Alzheimer είναι χαμηλότερα στις μεσογειακές χώρες, όπου η κατανάλωση ελαιολάδου είναι υψηλότερη, απ΄ότι στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου.

Ο Amal Kaddoumi και η ομάδα του, έθεσαν ως στόχο να καθορίσουν το αν η ολεοκανθόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης του β- αμυλοειδούς, που πιστεύεται ότι είναι ο ένοχος της νόσου του Alzheimer. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο περιοδικό Chemical Neuroscience.

H ομάδα παρακολούθησε την επίδραση της ολεοκανθόλης σε καλλιέργια εγκεφαλικών κυττάρων και σε εγκεφάλους σε εργαστηριακά ποντίκια.
Βρήκαν ότι τόσο στην καλλιέργεια των εγκεφαλικών κυττάρων, όσο και στους εγκεφάλους των ποντικών, υπήρχε σταθερή αύξηση της παραγωγής δύο πρωτεϊνών και βασικών ενζύμων, που είναι γνωστό ότι είναι ζωτικής σημασίας για την απομάκρυνση του βήτα – αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: ¨Η ολεοκανθόλη, που προέρχεται από το extra παρθένο ελαιόλαδο και προσλαμβάνεται μέσω της μεσογειακής διατροφής, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer ή συναφών νευροεκφυλιστικών ανοιών.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βοηθά στην πρόληψη της οξείας παγκρεατίτιδας.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ και υδροξυτυροσόλη, που επηρεάζουν την ανάπτυξη της οξείας παγκρεατίτιδας (ξαφνική φλεγμονή του παγκρέατος).
Ερευνητές από το University of Granada στην Ισπανία, πραγματοποίησαν ένα in vitro πείραμα το οποίο έδειξε ότι τα συστατικά του έξτρα παρθένου ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσουν από οξεία παγκρεατίτιδα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, María Belén López Millán είπε ότι: ¨Έχουμε ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη οξειδωτικών-φλεγμονωδών διεργασιών που εμπλέκονται στην έναρξη των χρόνιων ασθενειών, καθώς και για το ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες¨.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει το συκώτι.
Οι ερευνητές στο University of Monastir, Tunisia, and King Saud University στη Σαουδική Αραβία, πραγματοποίησαν μια μελέτη που αποδεικνύει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσει το συκώτι από το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες αναφέρεται σε κυτταρική βλάβη που σχετίζεται με την χημική αντίδραση μεταξύ των ελεύθερων ριζών και άλλων μορίων στο σώμα. Με απλά λόγια το οξειδωτικό στρες σημαίνει κυτταρική βλάβη.

Σε αυτή τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο BioMed Central, ο Dr. Mohamed Hammami και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι τα ποντίκια εργαστηρίου που εκτέθηκαν σε ένα μετρίως τοξικό ζιζανιοκτόνο, που τους χορηγήθηκε διατροφή η οποία περιείχε ελαιόλαδο, είχαν μερική προστασία από βλάβη του ήπατος.

Ο Hammami δήλωσε: ¨Το ελαιόλαδο αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου για στεφανιαία νόσο, της πρόληψης ορισμένων μορφών καρκίνου και της τροποποίησης ανοσοποιητικών και φλεγμονωδών αντιδράσεων. Εδώ, έχουμε δείξει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα εκχυλίσματα του προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη του ηπατικού ιστού¨.
Το ελαιόλαδο προστατεύει από την ελκώδη κολίτιδα.

Η ελκώδης κολίτιδα, μια αρκετά κοινή μακροχρόνια (χρόνια) διαταραχή, είναι μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή του παχέος εντέρου (κόλον). Είναι ένας τύπος της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, η οποία είναι παρόμοια με τη νόσο του Crohn, μια παρόμοια διαταραχή.
Οι επιστήμονες στο University of East Anglia, στην Αγγλία, λένε ότι η επιπλέον κατανάλωση ελαιόλαδου, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ελκώδους κολίτιδας.

Ο Dr Andrew Hart και η ομάδα του συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 25.000 άτομα που ζουν στο Norfolk της Αγγλίας, και ήταν ηλικίας μεταξύ 40 και 65 ετών. Οι εθελοντές είχαν συμμετάσχει στη μελέτη EPIC(European Prospective Investigation into Diet and Cancer), το χρονικό διάστημα 1993-1997. Κανένας από αυτούς δεν είχε ελκώδη κολίτιδα κατά την έναρξη της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σε τακτά διαστήματα και κρατούσαν λεπτομερή διατροφικά ημερολόγια, στα οποία περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τη γενική υγεία τους και την κατανάλωση των λιπών.

Σε επανεξέταση το 2004, οι ερευνητές συνέκριναν τις δίαιτες εκείνων που είχαν αναπτύξει ελκώδη κολίτιδα με εκείνους που δεν είχαν παρουσιάσει τη νόσο. Ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη πρόσληψη του ελαϊκού οξέος – ένα συστατικό του ελαιόλαδου – είχαν 90% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης ελκώδους κολίτιδας σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Ο Dr. Hart είπε: ¨Το ελαϊκό οξύ φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη της ανάπτυξης της ελκώδους κολίτιδας, εμποδίζοντας χημικές ουσίες στο έντερο, που επιδεινώνουν τη φλεγμονή, που παρατηρείται σε αυτή τη νόσο. Εκτιμούμε, ότι περίπου το ήμισυ των περιπτώσεων ελκώδους κολίτιδας θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν είχε καταναλωθεί μεγαλύτερη ποσότητα ελαϊκού οξέος. Δύο έως τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ημερησίως θα έχουν μια προστατευτική δράση¨.

 

ΠΗΓΗ: e-cardio.gr

       

Contact Info

 

TRANSFORMERS Fitness Club

Phone: 2310 384186
Email: transformersfitnessclub@gmail.com
Address: Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 30, Καλαμαριά

About Us

 

Ελάτε σήμερα για ένα δωρεάν δοκιμαστικό

και ανακαλύψτε μόνοι σας γιατί στο TRANSFORMERS είναι διαφορετικά

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ!

 
Διατροφή και άσκηση σε ισορροπία με ύπνο και ξεκούραση!
Ο συνδυασμός προπόνησης και διατροφής είναι ουσιώδης για όσους προσπαθούν να επιτύχουν τη βέλτιστη απόδοση. Όμως δεν πρέπει να παραβλέπεται η αρχή της ξεκούρασης/αποκατάστασης. Αυτό γιατί η επιτυχής ανάπτυξη ενός αθλητή είναι πάντα μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης μεταξύ τριών μεταβλητών: α) ένα πρόγραμμα προπόνησης προοδευτικής επιβάρυνσης, β) η σωστή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, για τη διατήρηση
Σπιτικό παγωτό από… superfoods!
Γιαουρτοπαγωτό με goji berries   Υλικά: 750 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες, 250 ml κρέμα γάλακτος light, 75 γραμμ. γάλα light σε σκόνη, 200 γραμμ. ζάχαρη, ½ κούπα goji berries, 1 πρέζα αλάτι, ½ κ.γ. αγάρ αγάρ, 1 βανιλίνη, 1 κ.σ. λικέρ κεράσι Εκτέλεση 1. Βάζετε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από το γιαούρτι,
Δέκα μπαχαρικά που ευνοούν το αδυνάτισμα!
Αν προσπαθείτε να αδυνατίσετε, καλό είναι να προσθέσετε ορισμένα μπαχαρικά στο φαγητό σας, τα οποία συμβάλλουν στην καύση θερμίδων, την απώλεια των περιττών κιλών αλλά και την αποτροπή της ανάκτησής τους. Αυτό συνιστά η βρετανίδα διαιτολόγος-διατροφολόγος δρ Μαίρυλιν Γκλένβιλ, πρώην πρόεδρος του Φόρουμ Διατροφής & Υγείας της Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής (RSM) της Βρετανίας, η οποία
Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ: Ήμουν παχύσαρκος και αδυνάτισα!
Προσπαθώ να κάνω ενα throwback και να θυμηθώ πόσο δύσκολη ήταν η αρχή, οι πρώτες μέρες διατροφής, οι πρώτες νύχτες χωρίς πατατάκια-γαριδάκια-σοκολάτες και όλα τα σχετικά, τα πρώτα όνειρα και οι ελπίδες οτι μπορεί και να τα καταφέρω! Είναι όμως τόσο ύπουλη νόσος η παχυσαρκία που μου είναι αδύνατο να θυμηθώ πόσο με περιόριζαν και
Μπανάνα, το καλύτερο «ισοτονικό» για την άθληση!
Όσοι αθλούνται συστηματικά θα έχουν μπει στην παγίδα να δοκιμάσουν ένα από τα λεγόμενα energy drinks ή ισοτονικά ποτά πριν την προπόνηση προκειμένου να αυξήσουν τα επίπεδα της ενέργειας στον οργανισμό. Σύμφωνα όμως με αμερικανούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, ο ασφαλέστερος, φυσικός και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσεις την ενέργεια και
Μωβ ψωμί: Είναι το νέο superfood;
Μπορεί να μοιάζει απίθανο, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινό: επιστήμονες δημιούργησαν ένα ψωμί που έχει μωβ χρώμα και μάλιστα είναι πολύ πιο υγιεινό από το συνηθισμένο. Το μωβ ψωμί δημιούργησαν επιστήμονες από την Σιγκαπούρη και υποστηρίζουν ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, κατασκευασμένο από φυτικές ίνες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη! «Η πρόκληση ήταν να δούμε
3 γρήγορες ασκήσεις για στητό στήθος!
Ξεκίνα από σήμερα τις ασκήσεις για σφιχτό τονωμένο στήθος! Άσκηση 1η Για να τονίσεις το άνω τμήμα του στήθους, κάνε κάμψεις! Μπορείς αν είσαι αρχάρια να να ακουμπάς τα γονατά σου στο πάτωμα!  Για να διαβαθμίσεις τη δυσκολία μπορείς να κάνεις τις λεγόμενες  “αντρικές” κάμψεις χωρίς να γονατίσεις! Άσκηση 2η Κράτα μία λαστιχένια μπάλα ανάμεσα
Θέλετε κοιλιά-σανίδα; Μάθετε τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε πριν την παραλία
Και πείτε αντίο στο ενοχλητικό πρήξιμο Οκ, και ποιος δε θέλει να έχει μια καλογυμνασμένη επίπεδη κοιλιά; Ακριβώς όμως επειδή δεν είμαστε όλοι τόσο τυχεροί (ή μάλλον τόσο fitness freaks) και έχουμε τα… πιασιματάκια μας, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ποιες τροφές μας φουσκώνουν και μας δείχνουν μερικά κιλάκια παραπάνω.   Διαβάστε παρακάτω ποιες τροφές/ποτά
Γεύμα στο γραφείο: παραμένει ακόμα ένα άλυτο πρόβλημα;
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν αφιερώνουν καθόλου χρόνο στην προετοιμασία ενός μικρού γεύματος π.χ. ένα τoστ από την προηγούμενη μέρα. Ίσως δεν το θεωρούν απαραίτητο ή μπορεί να το ξεχνούν ή να μην έχουν χρόνο να το ετοιμάσουν. Έτσι καταλήγουν, είτε να είναι νηστικοί είτε να καταναλώνουν άκρως παχυντικά γεύματα τύπου junkfood, την επόμενη μέρα στην δουλειά. Αυτό έχει σαν
Καθαρά Δευτέρα: τι να φάμε, τι να προσέξουμε!
  Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, δηλαδή της περιόδου των 40 ημερών μέχρι το Πάσχα. Σύμφωνα με τα χριστιανικά έθιμα η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της νηστείας, όπου το άτομο δεν πρέπει να καταναλώσει οτιδήποτε σχετίζεται με κρέας, αυγό, ψάρι, γάλα, τυρί, βούτυρο κλπ μέχρι και την ημέρα του

ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟ!

 
Συμβουλές για μικροαλλαγές στον τρόπο που καταναλώνετε τα τρόφιμα για να εξαλείψετε την κυτταρίτιδα!
    Κάντε έναν… υγιεινό πουρέ! Αλλάξτε τις κανονικές πατάτες που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με γλυκοπατάτες. Και προσθέστε πλούσια κρεμώδη υφή με μια κουταλιά κρέμα γάλακτος αντί για βούτυρο. Μειώστε την πρόσληψη κρασιού σας! Δεν θέλετε να κοπεί το κρασί εντελώς; Δεν είναι ανάγκη να το κόψετε τελείως απλά μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωσή
Μυστικά ομορφιά μεσά από τις τροφές!
Πρόβλημα: Αραίωση των μαλλιών Η λύση: Δημητριακά ολικής αλέσεως  Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι και η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, και της βιοτίνης (Β7), η οποία βοηθάει στην τριχόπτωση αλλά και γενικά να αναζωογονήσει τα εύθραυστα μαλλιά. Είναι επίσης μια καλή πηγή ψευδαργύρου που όταν δεν είναι επαρκές μπορεί να
Με ποια σειρά πρέπει να καταναλώνετε τις τροφές για να είστε υγιείς;
Η σειρά με την οποία καταναλώνονται οι τροφές στη διάρκεια του γεύματος παίζει ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου και κατά συνέπεια στη διατήρηση της υγείας. Οι επιστήμονες συστήνουν να προτάσσουμε τις πρωτεΐνες και τα λαχανικά και να τελειώνουμε το γεύμα μας με τους υδατάνθρακες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρωτεΐνες μειώνουν τον ρυθμό απελευθέρωσης της γλυκόζης
Ομελέτα με λαχανικά!
  Υλικά για 4 άτομα
Με ύπνο και λιπαρά κάνεις επίπεδη κοιλιά! Πέντε απλοί κανόνες!
Δύο είναι τα διατροφικά θέματα που απασχολούν κάθε γυναίκα κάθε ηλικίας, κάθε εθνικότητας και ανεξαρτήτως βάρους! Πρωταρχικά, η εξαφάνιση της κυτταρίτιδας και μετά η απώλεια βάρους από την περιοχή της κοιλιάς. Και τα δύο αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό με ισορροπημένη διατροφή και εντατική άσκηση. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως θαύματα από τη μία μέρα στην
Πιείτε ζεστό νερό με λεμόνι το πρωί!
Η υγεία μας στηρίζεται στο καθημερινό πρόγραμμα του μεταβολισμού και του οργανισμού μας… Για να χτίσουμε την άμυνά του, πρέπει να εστιάσουμε στο ξεκίνημα της μέρας και να το αντιμετωπίσουμε σαν τελετουργικό. Όσα emails κι αν έχεις να κοιτάξεις το πρωί, όσες βόλτες κι αν πρέπει να πας το σκύλο, τα παιδιά στο σχολείο, αν
SOS! 3 τραγικά λάθη που κάνουμε το πρωί και μπλοκάρουν το μεταβολισμό!
Συνήθως, ο ρυθμός που μεταβολίζει ο οργανισμός μας τις τροφές επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος και οι ορμόνες… Ωστόσο, μπορείτε με μερικά εύκολα τρικ να ξυπνήσετε το μεταβολισμό σας. Μάθετε λοιπόν ποια είναι τα τρία συνηθέστερα λάθη που κάνουμε το πρωί, ώστε να τα αποφεύγετε.       – Παραλείπουμε το
Το καλύτερο ρόφημα για αποτοξίνωση και αδυνάτισμα!
Ο καλύτερος τρόπος για απεξάρτηση και για να χάσετε βάρος! Αυτό το απολαυστικό ρόφημα παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία, βοηθά στη διατήρηση του επιθυμητού σωματικού βάρους και κάνει το δέρμα σας λαμπερό και υγιές. Ο λιναρόσπορος περιέχει πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ανόργανα άλατα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες, που εξομαλύνει
Afterburn: για να …καις 48 ώρες μετά την άσκηση!
Με αυτές τις προπονήσεις θα συνεχίσεις να καις θερμίδες για ώρες αργότερα…     Προπόνηση που καίει… Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά η προπόνηση με το σωστό τρόπο κάνει το μεταβολισμό να καίει για ώρες, ακόμα και μέρες αργότερα. Αυτό οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση (EPOC) ή φαινόμενο «afterburn».
Μυστικά για αδυνάτισμα χωρίς απώλεια μυϊκού ιστού!
  Με τον όρο «αδυνάτισμα», δεν εννοούμε απώλεια σωματικού βάρους, αλλά λιπώδους ιστού. Ένα κιλό λίπους απαιτεί 9,200 θερμίδες για να καεί (το λίπος αποθηκεύεται ως εναλλακτική πηγή ενέργειας σε περιόδους ασιτίας). Συνεπώς, αν σκοπεύουμε να χάσουμε μισό κιλό λίπους την εβδομάδα, πρέπει να έχουμε ένα ενεργειακό έλλειμμα της τάξεως των 600-700 θερμίδων ημερησίως. Αυτές

ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΣ

 
Η ζάχαρη βλάπτει τον εγκέφαλο των παιδιών, όσο και η κακοποίηση!
Όλοι γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ειδικά από τα παιδιά, έχει επιπτώσεις στην υγεία. Μια πρόσφατη έρευνα, όμως από Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, όμως, επισημαίνει πώς η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλο… Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, οι βλάβες που προκαλεί η ζάχαρη στον εγκέφαλο είναι τόσο
Εορταστικό τραπέζι χωρίς ενοχές!
  Λίγες μέρες μείνανε μέχρι τα Χριστούγεννα και εσείς ήδη είστε περικυκλωμένοι από τις θερμίδες των φαγητών και των γλυκών. Τρώγοντας όμως, με στρατηγική και με έλεγχο των μερίδων, φέτος θα μπορούσατε να μην έχετε εφιάλτες με το βάρος σας και να ευχαριστηθείτε και τις γιορτινές ημέρες. Το εορταστικό πλάνο δράσης χωρίζεται σε τρεις φάσεις… •
Τα τελευταία «κλικ» στη ζωή ενός παχύσαρκου άνδρα.
-Ο αγώνας, οι νίκες και το τραγικό τέλος(ΦΩΤΟ)   Ο Hector Garcia Jr.  έφτασε να ζυγίζει 280 κιλά. Δέσμιος του βάρους του αδυνατούσε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Η φωτογράφος Lisa Krantz εστίασε με το φακό στα τέσσερα τελευταία χρόνια της ζωής του καταγράφοντας τον αγώνα του, τις νίκες και το τραγικό τέλος του. Ο
Mήπως παχύνατε χωρίς να καταλάβετε πώς;
Eχετε σκεφτεί ποτέ ότι ένα μπισκοτάκι, που τρώτε όμως συστηματικά, μπορεί να σας επιβαρύνει με ένα επιπλέον κιλό το χρόνο; Kι όμως, κάποιες ασήμαντες φαινομενικά λεπτομέρειες μπορεί εύκολα να χαλάσουν τη σιλουέτα σας. Tρώγοντας καθημερινά μόνο 20 θερμίδες παραπάνω από αυτές που χρειάζεστε, παίρνετε περίπου 1 κιλό το χρόνο. (1 κιλό ισοδυναμεί με περίπου 7.300
Τα τρόφιμα «δυναμίτες» που βοηθούν στην απώλεια βάρους!
Οι υπερτροφές που βοηθούν στην απώλεια βάρους. Μάθετε ποιες είναι και εντάξτε τις στο διατροφικό σας πρόγραμμα!   Τα λεγόμενα Superfoods, ή αλλιώς, Υπερτροφές, είναι τρόφιμα που σε μικρή ποσότητα, καταφέρνουν να συγκεντρώσουν πλήθος ευεργετικών ουσιών, που ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να απορροφήσει και να αξιοποιήσει, αποτελώντας έτσι έναν αξιόλογο σύμμαχο σχεδόν όλων των πτυχών
Η λίστα με τα ψώνια χωρίς ίχνος γλουτένης!
Αν αντιμετωπίζετε δυσανεξία στη γλουτένη, οι παρακάτω τροφές μπορούν να εμπλουτίσουν το καθημερινό διατροφικό σας πλάνο, χωρίς να θέτουν την υγεία σας σε κίνδυνο, καθώς δεν περιέχουν γλουτένη.   Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη και ό,τι προέρχεται από αυτά (ψωμί, ζυμαρικά,
Υγιεινές μπάρες με σοκολάτα και βρώμη!
    250 γρ. βρώμη (κουάκερ) 130 γρ. κουβερτούρα 60 γρ. βούτυρο 60 γρ. μέλι Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο, κι ανακατεύω διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα να ενσωματωθούν τα δύο υλικά. Κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω το μέλι κι ανακατεύω ζωηρά. Ρίχνω λίγες-λίγες τις νιφάδες της βρώμης στο μείγμα
Καλοκαιρινά φρούτα! Μας βοηθάνε στο αδυνάτισμα;
Από την αρχή της άνοιξης ακόμη, αρχίζουν και κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα φρούτα της καλοκαιρινής σεζόν, και πολλοί παρά το ότι είναι πρώιμη, σπεύδουν να τα εντάξουν στο διατροφικό τους πλάνο.   Βεβαίως η αύξηση της θερμοκρασίας, συνοδεύεται και με ανησυχία για την απώλεια των περιττών κιλών του χειμώνα, ωστόσο υπάρχει πάντα το
Κορμί… φέτες!
Εκτός από πολύ γυμναστική, για να επιτευχθεί ο στόχος για τέλειο κορμί απαιτείται και ειδική διατροφή! Ή τουλάχιστον εμπλουτισμός του διαιτολογίου με συστατικό που βοηθούν στη διατήρηση της φόρμας και την αποφυγή των φουσκωμάτων… Ξεκινώντας από τα βασικά, και χωρίς να χρειαστεί να μπει κανείς σε διαδικασία στέρησης για κορμί φέτες  πρέπει να ακολουθηθούν τα
Με ποιες τροφές θα αποκτήσουμε μνήμη… ελέφαντα;
Πόσο βοηθά η σωστή διατροφή στην ενδυνάμωση της μνήμης; Μπορούμε να αποκτήσουμε μνήμη…ελέφαντα επιλέγοντας προσεκτικά με τι θα γεμίσουμε το καθημερινό μας πιάτο; Σίγουρα ναι, απαντούν οι ειδικοί και μας προτείνουν τις τροφές που σίγουρα θα κάνουν τη διαφορά.   Στις σημερινές συνθήκες διαβίωσης, λόγω του έντονου τρόπου ζωής, των άσχημων διατροφικών συνηθειών και της

ΠΟΥΘΕΝΑ

 
Μους κακάο με γάλα καρύδας και γιαούρτι!
130 γραμμάρια γάλα καρύδας (20% λιπαρά) 130 γραμμάρια γιαούρτι total 2% 2 κουταλιές της σούπας κακάο 1 κουταλιά της σούπας στέβια ή όποιο γλυκαντικό προτιμάτε Αδειάζουμε το γάλα καρύδας από τη συσκευασία του και αν έχει χωριστεί το ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί. Βάζουμε τα 130 γραμμάρια σε ένα μπoλ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε
Εύκολα γλυκά με λίγες θερμίδες!
Δοκίμασε 5 απλές συνταγές για γλυκό ακόμα και στη δίαιτα! Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος ή απλώς προσέχεις τη διατροφή σου δεν χρειάζεται να στερηθείς τίποτα! Όλοι χρειάζεται να κάνουμε πού και πού καταχρήσεις (ακόμη κι αν ο στόχος μας είναι να αδυνατίσουμε), ενώ το γλυκό μπορεί να είναι ένας έξυπνος τρόπος για να προσθέσεις
4 καθημερινές συνήθειες που θα σας χαρίσουν το κορμί των ονείρων σας φέτος!
Σε λίγο (σε καναδυό μήνες) θα ξαναφορέσεις το μαγιό σου. Δεν θέλεις να έχεις το καλύτερο δυνατό σώμα; Δες τι πρέπει να κάνεις τώρα για να αποκτήσεις το κορμί των ονείρων σου με 4 κινήσεις!   Ξεφούσκωσε και κάνε αποτοξίνωση (Το φυσικό «λιποδιαλυτικό…της γιαγιάς» !) Άρχισε να αντικαθιστάς τις βαριές χειμωνιάτικες τροφές με φρούτα και
Cheesecake σοκολάτα light!
Τι χρειαζόμαστε: μισό κιλό ανθότυρο 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά 1 κούπα γάλα 0% λιπαρά 1 συσκευασία κρέμα γάλακτος 3% λιπαρά (κυκλοφορεί από πολύ γνωστή εταιρεία) 1 φάκελο ζελατίνη 200 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα ή υγείας 3-4 κουταλίες αλκοολούχο ποτό (κατά προτίμηση λικέρ ή grand marnier ή baileys) 1 κούπα ζάχαρη καστανή 2 πακέτα μπισκότα
Γιατί τρώω γλυκά και λιπαρά όταν δεν αισθάνομαι καλά;
Η αυξημένη κατανάλωση γλυκών και λιπαρών τροφίμων είναι συχνή σε άτομα που έχουν κατάθλιψη και ακολουθούν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως είναι αδύνατο κάποιος να καταφέρει να ελέγχει αυτή τη κατανάλωση. Σκεφτείτε πως τα τρόφιμα αυτά είναι μια “παρηγοριά” για το σώμα και τον εγκέφαλο μας, καθώς διεγείρουν την παραγωγή ορμονών που
Δημητριακά: όλη η αλήθεια πίσω από το κουτί!
Μην εμπιστεύεστε ποτέ τις φανταχτερές ετικέτες οι οποίες γεμίζουν τις προσόψεις των κουτιών των δημητριακών. Μάθετε να τις διαβάζετε σωστά αν θέλετε να έχετε καλή υγεία και κομψή σιλουέτα! Τα δημητριακά έχουν παρεισφρήσει στα ντουλάπια της κουζίνας πολλών σπιτιών και οι περισσότεροι τα καταναλώνουμε για πρωινό είτε με γάλα, είτε με γιαούρτι. Κάποιοι τα προτιμάμε
Βιολογικά προϊόντα και υγεία – Οφέλη και πλεονεκτήματα
Μια υγιής διατροφή δεν απαιτεί μόνο την αποφυγή των ανθυγιεινών φαγητών – απαιτεί και τη μέγιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών σε κάθε μπουκιά που τρώτε. Χρειάζεστε καλής ποιότητας φαγητό για να χτίσετε ένα γερό σώμα. Αλλά γνωρίζετε ότι οι διατροφικές σας επιλογές επιδρούν και στο περιβάλλον; Αν επιθυμείτε ένα υγιές σώμα και έναν υγιή πλανήτη, τότε
Foot Stretching: 5 ασκήσεις που πρέπει να κάνεις αν φοράς τακούνια!
Aσκήσεις stretching που μπορείς να κάνεις για να ξεκουράσεις τα πόδια σου… Τα ψηλά τακουνιά δημιουργούν προβλήματα, όπως φλεγμονές και πόνο κάτω από το πέλμα, κότσια, γαμψά δάχτυλα, ανατομικές ανωμαλίες, ακόμα οσφυαλγία και διαστρέμματα όταν υπάρχει αστάθεια κατά τη βάδιση. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να φοράμε ψηλοτάκουνα παπούτσια μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και όχι σε καθημερινή
Η «γοητεία» της αργής απώλειας βάρους!
Στη καθημερινή μας ζωή, δεν είναι λίγες οι φορές που η ρύση «Το γοργόν και χάριν έχει» ισχύει για πλειάδα πράξεων και σκέψεων. Τι γίνεται όμως όταν διαπιστώνουμε πως πρέπει να ανοίξουμε ακόμα μια τρύπα στη ζώνη μας και αποφασίζουμε να εφαρμόσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αδυνατίσματος; Τότε η αρχαία αυτή ρύση, σίγουρα δεν ισχύει, αφού
Φτιάξε μόνος σου υγιεινό παγωτό από… τσάι!
Κρεμώδες, με δροσερή γεύση και υφή παγωτού, το συγκεκριμένο snack έχει ελάχιστες θερμίδες και λιπαρά, θα ικανοποιήσει τις γλυκές σας λιγούρες, ενώ θα σας βοηθήσει να αδυνατίσετε. Σκέφτεστε καλύτερο και πιο υγιεινό snack; Συστατικά, 2 κατεψυγμένες μπανάνες 2 κ.γλ. πράσινο τσάι σε σκόνη 1 φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι ¼ φλιτζανιού γάλα αμυγδάλου ♦ Ρίξτε όλα τα