Ποια είναι τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία;

OliveOil

Το ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι το κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Οι πληθυσμοί της Μεσογείου έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικά επεισόδια, σε σχέση με τους βορειοαμερικανούς και βορειοευρωπαίους…

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs), θεωρούνται ως ένα υγιές διατροφικό λίπος, σε αντίθεση με τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά.

Το ελαιόλαδο είναι μια λιπαρή ουσία που λαμβάνεται από τον καρπό του ελαιόδεντρου (ελιά), ένα δέντρο που καλλιεργείται παραδοσιακά στη περιοχή της Μεσογείου, για την παραγωγή ελαιολάδου.
Το έλαιο χρησιμοποιείται σε καλλυντικά, φάρμακα, το μαγείρεμα και σαπούνια, και τα παλαιότερα χρόνια χρησιμοποιούνταν και ως καύσιμο για τους παραδοσιακούς λαμπτήρες. Παρά το γεγονός ότι παράγεται στις χώρες της Μεσογείου, σήμερα χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου ανά άτομο στον κόσμο. Οι Έλληνες καταναλώνουν, κατά μέσο όρο, 24 λίτρα ελαιόλαδο ανά άτομο ανά έτος, σύμφωνα με το North American Olive Oil Association. Οι Ισπανοί και οι Ιταλοί καταναλώνουν περίπου 15 και 13 λίτρα ελαιολάδου ανά άτομο ανά έτος αντίστοιχα. Το 2010 περισσότερο από το 45% της παραγωγής ελαιολάδου προήλθε από την Ισπανία.

Ποια είναι τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία;
Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, έχουν υπάρξει χιλιάδες μελέτες που εξετάζουν τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία. Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα:

Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή του διατροφικού λίπους στη Μεσογειακή διατροφή, η οποία συνδέεται με ένα χαμηλό ποσοστό θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με άλλα μέρη στον κόσμο.

Η Maria- Isabel Covas, στο Parc de Recerca Biomedica de Barcelona, Spain, προέβη σε εκτεταμένη ανασκόπηση των μελετών που είχαν επικεντρωθεί στις βιολογικές και κλινικές επιδράσεις του ελαιολάδου. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pharmacological Research.
• Η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ελαιόλαδο, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές νόσους, όπως υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), εγκεφαλικό επεισόδιο, και υπερλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων).
• Η Covas διαπίστωσε επίσης, ότι η τακτική πρόσληψη ελαιολάδου βοηθά στη μείωση φλεγμονής, ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας (προβλήματα στα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων), θρόμβωσης και μεταβολισμού των υδατανθράκων.

Η Covas κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ¨Το ευρύ φάσμα των αντι-αθηρογόνων επιδράσεων, που συνδέονται με την κατανάλωση ελαιολάδου, θα μπορούσε να συμβάλει στην εξήγηση του χαμηλού ποσοστού της καρδιαγγειακής θνησιμότητας σε χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, σε σύγκριση με άλλες δυτικές χώρες, παρά τον υψηλό επιπολασμό του υψηλού κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Το τηγάνισμα με ελαιόλαδο δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά τρόφιμα που τηγανίζονται σε ελαιόλαδο δεν έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή πρώιμου θανάτου, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ερευνητές του Autonomous University of Madrid in Spain στο BMJ (British Medical Journal).
Σε αυτή τη μελέτη, ο καθηγητής Pilar Guallar – Castillon και οι συνεργάτες του συμπεριέλαβαν 40.757 ενήλικες ηλικίας 26 έως 69 ετών κατά τη διάρκεια μιας 11ετούς περιόδου. Επικεντρώθηκαν στις μεθόδους μαγειρέματος των ανθρώπων και τις διατροφικές τους συνήθειες. Κατά την έναρξη της μελέτης, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από καρδιακή νόσο.

Η ομάδα όρισε ως τηγανητά φαγητά, τα τρόφιμα που είχαν παρασκευαστεί μόνο με τηγάνισμα. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης αν τηγανητό φαγητό τους ήταν σοταρισμένο, αν είχε προστεθεί κουρκούτι ή πανάρισμα.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: ¨Σε μια μεσογειακή χώρα, όπου το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα λιπαρά για το τηγάνισμα, και όπου μεγάλες ποσότητες τηγανητών τροφίμων καταναλώνονται τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων και του κινδύνου για στεφανιαία νόσο ή θανάτου.”

Το ελαιόλαδο βοηθά στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η Dr. Cécilia Samieri, από το University of Bordeaux and the National Institute of Health and Medical Research (INSERM) in Bordeaux, France και οι συνεργάτες της, ανέφεραν στο Journal Neurology, ότι το ελαιόλαδο μπορεί να αποτρέψει εγκεφαλικά επεισόδια σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που χρησιμοποιούσαν συστηματικά το ελαιόλαδο για το μαγείρεμα και τη σαλάτα ή στο ψωμί είχαν 41% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με συνομήλικούς τους, οι οποίοι δεν κατανάλωναν ποτέ ελαιόλαδο.
Η Dr. Cécilia Samieri είπε,¨ Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι τόσο συχνό σε ηλικιωμένα και το ελαιόλαδο θα ήταν ένας φθηνός και εύκολος τρόπος για την βοήθεια στην πρόληψή του¨.
Χαμηλότερος ο κίνδυνος κατάθλιψης με την κατανάλωση ελαιολάδου, υψηλότερος με τα τρανς λιπαρά.

Οι άνθρωποι των οποίων η διατροφή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά – έτοιμο φαγητό και τρόφιμα μαζικής παραγωγής όπως γλυκά – μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η διατροφή είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο University of Las Palmas de Gran Canaria in Spain και δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE, το ελαιόλαδο φαίνεται να έχει μια ελαφρά προστατευτική δράση όσον αφορά τον κίνδυνο για κατάθλιψη.
Η Dr. Almudena Sánchez – Villegas και οι συνεργάτες της, πρόσθεσαν ότι τα ευρήματά τους εξακολουθούσαν να ισχύουν, ακόμα και μετά την στάθμιση της συνολικής διατροφής των ανθρώπων, της φυσικής δραστηριότητας και του τρόπου ζωής τους.

Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε και ανέλυσε στοιχεία για 12.000 εθελοντές για μια περίοδο 6 ετών. Η μέση ηλικία τους κατά την έναρξη της μελέτης ήταν 37,5 χρόνια. Είχαν όλοι συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο με 136 ερωτήσεις, το οποίο είχε πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής τους και φυσική και κλινική κατάσταση της υγείας τους.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον αριθμό των ατόμων με κατάθλιψη κατά την έναρξη της μελέτης και στη συνέχεια πάλι σε κάθε συνεδρία παρακολούθησης. Σαν περιπτώσεις κατάθλιψης ορίστηκαν εκείνες που είχαν διαγνωστεί κλινικά από ειδικό γιατρό.
Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι όταν συνέκριναν τους εθελοντές που κατανάλωναν συστηματικά τρανς λιπαρά, με άτομα που το κύριο λιπαρό στη διατροφή τους ήταν το ελαιόλαδο, αυτοί που κατανάλωναν τρανς λιπαρά είχαν 48% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Η ποσότητα κατανάλωσης των trans λιπαρών ήταν ευθέως ανάλογη με τον κίνδυνο για κατάθλιψη. Όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση των τρανς λιπαρών τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.
Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Μια ομάδα επιστημόνων από το Universitat Autonoma de Barcelona στην Ισπανία, βρήκε ένα μηχανισμό κλειδί, με τον οποίο το παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει τον οργανισμό από τον καρκίνο του μαστού, σε αντίθεση με άλλα φυτικά έλαια.

Οι ερευνητές αποκωδικοποίησαν μια πλειάδα μηνυμάτων εντός των κυττάρων των όγκων του μαστού, που ενεργοποιούνται από το παρθένο ελαιόλαδο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ελαιόλαδο μειώνει τη δραστηριότητα του p21ras (ένα ογκογονίδιο), αποτρέπει τις βλάβες του DNA, προάγει το θάνατο του κυτταρικού όγκου και πυροδοτεί αλλαγές σε διαύλους πρωτεϊνών.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι ενώ το καλαμποκέλαιο – που είναι πλούσιο σε ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα – αύξησε την επιθετικότητα των όγκων, το παρθένο ελαιόλαδο είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το ελαιόλαδο βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης.
Μια ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Medical Science Monitor, έδειξε ότι η μέση συγκέντρωση της LDL – χοληστερόλης μειώθηκε σε 28 εξωτερικούς ασθενείς που έλαβαν συμπληρώματα ελαιολάδου μία φορά την ημέρα για έξι εβδομάδες.
Η LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) αναφέρεται συχνά ως «κακή χοληστερόλη». Η «καλή χοληστερόλη» ονομάζεται HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη).

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: ¨Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν μια εξαιρετικά ευεργετική επίδραση του ελαιόλαδου στο φάσμα των λιποπρωτεϊνών¨.
Πώς το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Η ολεοκανθάλη είναι μια φυσική φαινόλη που βρέθηκε στο έξτρα – παρθένο ελαιόλαδο. Σε εργαστηριακά πειράματα με ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν η ολεοκανθόλη βοηθάει στην απομάκρυνση των ανώμαλων πρωτεϊνών, της νόσου του Alzheimer, από τον εγκέφαλο.

Στο παρελθόν, οι ερευνητές είχαν εξηγήσει, ότι τα ποσοστά της νόσου του Alzheimer είναι χαμηλότερα στις μεσογειακές χώρες, όπου η κατανάλωση ελαιολάδου είναι υψηλότερη, απ΄ότι στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου.

Ο Amal Kaddoumi και η ομάδα του, έθεσαν ως στόχο να καθορίσουν το αν η ολεοκανθόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης του β- αμυλοειδούς, που πιστεύεται ότι είναι ο ένοχος της νόσου του Alzheimer. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο περιοδικό Chemical Neuroscience.

H ομάδα παρακολούθησε την επίδραση της ολεοκανθόλης σε καλλιέργια εγκεφαλικών κυττάρων και σε εγκεφάλους σε εργαστηριακά ποντίκια.
Βρήκαν ότι τόσο στην καλλιέργεια των εγκεφαλικών κυττάρων, όσο και στους εγκεφάλους των ποντικών, υπήρχε σταθερή αύξηση της παραγωγής δύο πρωτεϊνών και βασικών ενζύμων, που είναι γνωστό ότι είναι ζωτικής σημασίας για την απομάκρυνση του βήτα – αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: ¨Η ολεοκανθόλη, που προέρχεται από το extra παρθένο ελαιόλαδο και προσλαμβάνεται μέσω της μεσογειακής διατροφής, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer ή συναφών νευροεκφυλιστικών ανοιών.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βοηθά στην πρόληψη της οξείας παγκρεατίτιδας.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ και υδροξυτυροσόλη, που επηρεάζουν την ανάπτυξη της οξείας παγκρεατίτιδας (ξαφνική φλεγμονή του παγκρέατος).
Ερευνητές από το University of Granada στην Ισπανία, πραγματοποίησαν ένα in vitro πείραμα το οποίο έδειξε ότι τα συστατικά του έξτρα παρθένου ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσουν από οξεία παγκρεατίτιδα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, María Belén López Millán είπε ότι: ¨Έχουμε ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη οξειδωτικών-φλεγμονωδών διεργασιών που εμπλέκονται στην έναρξη των χρόνιων ασθενειών, καθώς και για το ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες¨.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει το συκώτι.
Οι ερευνητές στο University of Monastir, Tunisia, and King Saud University στη Σαουδική Αραβία, πραγματοποίησαν μια μελέτη που αποδεικνύει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσει το συκώτι από το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες αναφέρεται σε κυτταρική βλάβη που σχετίζεται με την χημική αντίδραση μεταξύ των ελεύθερων ριζών και άλλων μορίων στο σώμα. Με απλά λόγια το οξειδωτικό στρες σημαίνει κυτταρική βλάβη.

Σε αυτή τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο BioMed Central, ο Dr. Mohamed Hammami και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι τα ποντίκια εργαστηρίου που εκτέθηκαν σε ένα μετρίως τοξικό ζιζανιοκτόνο, που τους χορηγήθηκε διατροφή η οποία περιείχε ελαιόλαδο, είχαν μερική προστασία από βλάβη του ήπατος.

Ο Hammami δήλωσε: ¨Το ελαιόλαδο αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου για στεφανιαία νόσο, της πρόληψης ορισμένων μορφών καρκίνου και της τροποποίησης ανοσοποιητικών και φλεγμονωδών αντιδράσεων. Εδώ, έχουμε δείξει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα εκχυλίσματα του προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη του ηπατικού ιστού¨.
Το ελαιόλαδο προστατεύει από την ελκώδη κολίτιδα.

Η ελκώδης κολίτιδα, μια αρκετά κοινή μακροχρόνια (χρόνια) διαταραχή, είναι μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή του παχέος εντέρου (κόλον). Είναι ένας τύπος της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, η οποία είναι παρόμοια με τη νόσο του Crohn, μια παρόμοια διαταραχή.
Οι επιστήμονες στο University of East Anglia, στην Αγγλία, λένε ότι η επιπλέον κατανάλωση ελαιόλαδου, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ελκώδους κολίτιδας.

Ο Dr Andrew Hart και η ομάδα του συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 25.000 άτομα που ζουν στο Norfolk της Αγγλίας, και ήταν ηλικίας μεταξύ 40 και 65 ετών. Οι εθελοντές είχαν συμμετάσχει στη μελέτη EPIC(European Prospective Investigation into Diet and Cancer), το χρονικό διάστημα 1993-1997. Κανένας από αυτούς δεν είχε ελκώδη κολίτιδα κατά την έναρξη της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σε τακτά διαστήματα και κρατούσαν λεπτομερή διατροφικά ημερολόγια, στα οποία περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τη γενική υγεία τους και την κατανάλωση των λιπών.

Σε επανεξέταση το 2004, οι ερευνητές συνέκριναν τις δίαιτες εκείνων που είχαν αναπτύξει ελκώδη κολίτιδα με εκείνους που δεν είχαν παρουσιάσει τη νόσο. Ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη πρόσληψη του ελαϊκού οξέος – ένα συστατικό του ελαιόλαδου – είχαν 90% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης ελκώδους κολίτιδας σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Ο Dr. Hart είπε: ¨Το ελαϊκό οξύ φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη της ανάπτυξης της ελκώδους κολίτιδας, εμποδίζοντας χημικές ουσίες στο έντερο, που επιδεινώνουν τη φλεγμονή, που παρατηρείται σε αυτή τη νόσο. Εκτιμούμε, ότι περίπου το ήμισυ των περιπτώσεων ελκώδους κολίτιδας θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν είχε καταναλωθεί μεγαλύτερη ποσότητα ελαϊκού οξέος. Δύο έως τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ημερησίως θα έχουν μια προστατευτική δράση¨.

 

ΠΗΓΗ: e-cardio.gr

       

Contact Info

 

TRANSFORMERS Fitness Club

Phone: 2310 384186
Email: transformersfitnessclub@gmail.com
Address: Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 30, Καλαμαριά

About Us

 

Ελάτε σήμερα για ένα δωρεάν δοκιμαστικό

και ανακαλύψτε μόνοι σας γιατί στο TRANSFORMERS είναι διαφορετικά

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ!

 
Πώς να διορθώσετε την εμφάνιση σας! (No1)
Καθημερινά διαβάζουμε διάφορες πληροφορίες για το πώς θα αδυνατίσουμε εδώ, πώς θα σφίξουμε εκεί, πώς θα βάλουμε μύες εδώ, πώς θα βάλουμε μύες εκεί.. Υπάρχει όμως ένα πολύ σημαντικό θέμα που δεν του έχουμε δώσει την απαραίτητη σημασία. Όπως και αν είμαστε, ό,τι θετικό ή αρνητικό και αν έχει το σώμα μας, το πιο σημαντικό
Η σημασία του ασβεστίου στη ρύθμιση και μείωση του σωματικού βάρους!
Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα βασικότερα και πιο σημαντικά συστατικά του οργανισμού. Στο ανθρώπινο σώμα περιέχεται  φυσιολογικά σε ποσοστό περίπου 1.5 % του συνολικού βάρους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού περιέχεται στα οστά και τα δόντια. Εκτός όμως από το δομικό του ρόλου στον ανθρώπινο οργανισμό, διαδραματίζει σημαντικότατο λειτουργικό ρόλο, καθώς αποτελεί βασικότατο συστατικό πολλών
Maple Syrup, το θείο νέκταρ της Φύσης!
Εάν το έχετε ακούσει (ή ακόμη καλύτερα, δοκιμάσει) είστε τυχεροί αλλιώς ήρθε η ώρα να το γνωρίσετε! Το maple syrup ή αλλιώς σιρόπι από σφένδαμο είναι το υγιεινό και πλούσιο σε γεύση σιρόπι, γλυκό τόσο όσο να μη σε λιγώνει και παράλληλα εθιστικό ώστε να μην το χορταίνεις. Το θείο αυτό γλύκισμα φτιάχνεται από το
Η σημασία του πρωινού!
Ο λαός μας λέει: «Τρώγε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος» Τόσα έχουν ειπωθεί για την αξία του πρωινού, αλλά  δυστυχώς εξακολουθούμε να το παραλείπουμε. Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα που παίρνουμε ύστερα από πολύωρη νηστεία. Η  ετυμολογία του αγγλικού όρου breakfast, είναι  break fast (διάλειμμα από
Μικρά μυστικά για το βραδινό γεύμα…
Υπάρχουν αρκετές απόψεις για το βραδινό γεύμα, μερικοί πιστεύουν ότι αν το βραδινό τους γεύμα αποτελείται από ένα γιαούρτι με λίγα δημητριακά πρωινού ή  δύο φρούτα, θα χάσουν βάρος εύκολα και γρήγορα . Αυτοί βέβαια είναι η μια εκδοχή, διότι ένα άλλο ποσοστό  ατόμων πιστεύει ότι αν δεν καταναλώσει τίποτα  στο βραδινό του γεύμα θα
Τι συμβαίνει στο σώμα μετά την κατανάλωση ενός Red Bull;
Ένα νέο infographic που έγινε από την ιστοσελίδα Personalise.co.uk αποκαλύπτει τι συμβαίνει στο σώμα 10 λεπτά, 15-45 λεπτά, 30-50 λεπτά, μία ώρα, 5-6 ώρες, 12 ώρες και 12-24 ώρες μετά από την κατανάλωση ενός Red Bull! Από τα πρώτα 10 λεπτά αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση ενώ τις τελικές 12-24 ώρες το σώμα αρχίζει
Εσείς, δοκιμάσατε τη… Βικτωριανή δίαιτα;
Κατά καιρούς υπάρχουν διαφορετικές μόδες και δίαιτες που ακολουθεί πολύς κόσμος. Η Paleo diet για παράδειγμα ήταν μέχρι πρόσφατα πολύ στη μόδα. Τώρα, οι ειδικοί μάς παροτρύνουν να την ξεχάσουμε και να προτιμήσουμε μία άλλη, τη Victorian diet. Από ό,τι φαίνεται οι άνθρωποι του 19ου αιώνα (της Βικτωριανής δηλαδή εποχής, που θεωρείται η χρυσή εποχή
Οδηγός διατροφής στο γυμναστήριο!
Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής όταν συνδυάζεται σωστά με κάποιο πρόγραμμα άσκησης, μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της προπόνησης και άρα τα οφέλη της άσκησης για την υγεία!   Η συστηματική άσκηση μπορεί να προάγει την υγεία, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να συμβάλλει στη γενικότερη ευεξία του ατόμου. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής όταν συνδυάζεται
Γιατί… ανατριχιάζουμε;
Η ανατριχίλα σε όλο το σώμα και οι τρίχες που σηκώνονται ιδιαίτερα στον σβέρκο είναι “συγγενικές” σωματικές αντιδράσεις, που προκαλούνται από τον φόβο, τις χαμηλές θερμοκρασίες, το άγχος, ή άλλα ακραία συναισθήματα ή καταστάσεις. Και τα δύο προκαλούνται από μικροσκοπικές συσπάσεις μυών (κοντά σε κάθε μία τρίχα) που δημιουργούν μια ανεπαίσθητη πτώση/σύσφιξη στην επιφάνεια του
Χορτοφαγία και πρωτεΐνες για αθλητισμό και bodybuilding!
Οι χορτοφάγοι μπορούν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα, δύναμη και αντοχή όπως ακριβώς και οι κρεατοφάγοι! Υπάρχουν εκατομμύρια χορτοφάγοι ή μερικώς χορτοφάγοι στον κόσμο, ενώ οι άνθρωποι επιλέγουν αυτό τον τρόπο ζωής είναι για αμέτρητους λόγους, από θρησκευτικούς, διατροφικούς μέχρι και απλά προσωπικούς. Ήδη, η αποφυγή του κρέατος και των προϊόντων του έχει πάρει

ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟ!

 
Η Εκγύμναση του Καλοφαγά!
…Το Φαγητό όπως όλες οι απολαύσεις δεν δίνει ικανοποίηση χωρίς να πληρώσεις κάποιο τίμημα. Και μιλάμε φυσικά για περιττά κιλά και κατ’ επέκταση την υγεία μας! Ο σύγχρονος καλοφαγάς (ποτέ δε μ’άρεσε ο όρος foodie!) έχει ξεφύγει από την παραδοσιακή έννοια του μερακλή που ήταν συνυφασμένη μ’ ένα συμπαθέστατο άνθρωπο με την χαρακτηριστική μπάκα, θαμώνα
Κάψε λίπος 24 ώρες το 24ωρο: ναι μπορείς!
Για να χάσεις σωματικό βάρος, πρέπει να προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεσαι – άρα η απώλεια βάρους είναι πρωτίστως θέμα ελέγχου των ποσοτήτων φαγητού. Για να ενισχύσεις, όμως, το μεταβολισμό σου,  αύξησε τις καύσεις και  χάσε κιλά λίπους ειδικά κι όχι απλώς βάρος γενικά! Εκτός, δηλαδή, από τον περιορισμό των ποσοτήτων που διασφαλίζει το
Κορμί μέχρι το καλοκαίρι!
 Πώς θα αποκτήσεις τέλειο κορμί μέχρι το καλοκαίρι;     Ακόμα κι αν είστε καθημερινός …θαμώνας του γυμναστηρίου, αν μετράτε τους κοιλιακούς ανά 100, η σηκώνετε όλα τα βάρη που υπάρχουν, κάνοντας τα παρακάτω πολύ συνηθισμένα λάθη κατά τη διάρκεια της προπόνησης σας είναι σίγουρο ότι μειώνετε κατά πολύ την αποτελεσματικότητα της. ΛΑΘΟΣ 1 κάνετε
To μεγάλο δίλημμα του αρχάριου: Όγκος πρώτα ή γράμμωση;
Θέλεις να χτίσεις το τέλειο σώμα, αλλά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις. Ονειρεύεσαι να βάλεις τρελά ποσοστά μυϊκής μάζας στο σώμα σου, αλλά όταν κοιτάς στον καθρέφτη τρομάζεις από το πόσο λίπος πρέπει να χάσεις ασχέτως αν η ζυγαριά σου λέει το αντίθετο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε έναν υποτιθέμενο “πλαδαρό κοκαλιάρη” που ξεκινά μόλις
Ρίξτε το λίπος, αυξήστε τη μυϊκή σας μάζα!
Εκτός από τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, ο σύγχρονος άνθρωπος επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον και στη διατήρηση υγιούς σύστασης του σώματός του. Το ζητούμενο είναι η μείωση του σωματικού λίπους, σε συνδυασμό με ταυτόχρονη αύξηση της μυϊκής μάζας! Δεδομένου ότι τα ποσοστά των σωματικών υγρών και της οστικής μάζας κάθε ατόμου δεν μεταβάλλονται σημαντικά βραχυπρόθεσμα, οι
5 χυμοί που σας βοηθούν να χάσετε κιλά
Γρήγορα και αποδοτικά πείτε αντίο στο βάρος σας…       Αν έχετε πάρει απόφαση ότι πρέπει αν ξεφορτωθείτε τα περιττά κιλά σας τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε αμέσως τώρα μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Μάλιστα υπάρχουν κάποιοι χυμοί που επιταχύνουν την καύση του λίπους και σας βοηθούν να χάσετε βάρος πολύ πιο γρήγορα. 1.
Ώρα για Yoga!
Η γιόγκα δυναμώνει το σώμα, ηρεμεί το νου και είναι κατάλληλη για όλους, ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν γυμναστεί ποτέ!   Είναι γυμναστική; Τεχνική για την καταπολέμηση του στρες; Διαλογισμός; Αναπνευστικές ασκήσεις; Η αλήθεια είναι ότι η γιόγκα είναι όλα τα παραπάνω, αλλά και πολύ περισσότερα! Είναι μια συνολική στάση ζωής, τις αρχές
Σαλάτα για αποτροπή του πρηξίματος!
Όλοι έχουμε νιώσει ξαφνικά το στομάχι μας βαρύ και φουσκωμένο! Δεν μπορείτε να κουμπώσετε το τζιν σας και αισθάνεστε κούραση, έλλειψη ενέργειας και δυσφορία… Αυτά τα συμπτώματα κανονικά οφείλονται σε συσσώρευση τοξινών, καθώς και στην κακή διατροφή, στον καθιστικό τρόπο ζωής ή απλώς σε μια ημέρα γεμάτη άγχος και ανησυχία! Μην ανησυχείτε όμως, όλα αυτά
Τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνεις στο διάδρομο!
    Τα 5 πιο κοινά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι όταν τρέχουν στο διάδρομο… Τρέχουν πολύ κοντά στο μπροστινό του μέρος Μπορεί να φοβάσαι να είσαι πολύ πίσω αλλά μην στέκεσαι και πολύ κοντά στις λαβές του διαδρόμου. Προσπάθησε να είσαι κάπου στη μέση. Δεν βρίσκουν τον δρασκελισμό τους Ο δρασκελισμός σου πρέπει να
Είναι προτιμότερο να τρώω βούτυρο ή μαργαρίνη;
Μια πολύ συχνή απορία που αφορά την καθημερινή μας διατροφή έχει να κάνει με το αν είναι πιο υγιεινό το βούτυρο ή η μαργαρίνη. Αυτό που θα πρέπει καταρχήν να πούμε είναι ότι και τα δύο περιέχουν κυρίως λίπος, και οι θερμίδες τους εξαρτώνται κυρίως από το πόσο λίπος και πόσο νερό περιέχουν. Γενικότερα, θα

ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΣ

 
Τα 7 οφέλη των φιστικιών για την υγεία!
Υγεία της Καρδιάς! Τα κελυφωτά φιστίκια έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την LDL («κακή») χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη HDL μετά από σύντομο χρονικό διάστημα τακτικής κατανάλωσης. Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες Α και Ε, για την καταπολέμηση της φλεγμονής, την προστασία των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων. Ακόμη και
Αντιμετωπίστε την αϋπνία… με άσκηση !
Ο ύπνος είναι ένα απαραίτητο κομμάτι ενός υγιούς τρόπου ζωής, όπως είναι και η διατροφή, αλλά και η άθληση. Όταν βελτιώνεται ο ύπνος κάποιου, τότε βελτιώνεται γενικότερα και η φυσική αλλά και η διανοητική του υγεία. Ο ύπνος είναι ένα βαρόμετρο υγείας. Αν κάποιος λέει ότι δεν κοιμάται καλά, τότε θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι
SUPER συνταγή με γλυκοπατάτα για όλες τις ώρες!
Τι χρειαζόμαστε: 1 μεσαία γλυκοπατάτα χωρίς φλούδα 1 μεσαίο μήλο χωρίς φλούδα και κουκούτσια 100 γρ. γάλα Προετοιμασία: 2′ Mαγείρεμα: 10′  ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ : ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ! Γιατί πρέπει να την εντάξουμε στη διατροφή μας! Πώς το κάνουμε: Κόβουμε το μήλο και τη γλυκοπατάτα σε μικρούς κύβους. Τα βράζουμε μέχρι να γίνουν μαλακά, αλλά προσέχουμε να μη
Τα Light Προϊόντα θα με Βοηθήσουν να Χάσω τα Περιττά Κιλά;
Από αρκετές έρευνες έχει επιβεβαιωθεί ότι τα light προϊόντα αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια σας να χάσετε βάρος. Άλλωστε, αντικαθιστώντας τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λίπος με πιο «ελαφριά» μειώνετε τη θερμιδική πρόσληψη σας κι επομένως μπορείτε να έχετε αποτελεσματικότερο έλεγχο του βάρους. Όλα αυτά βέβαια ισχύουν με την προϋπόθεση ότι δεν
NO BAKE NO SUGAR LEMON TART!
Χωρίς ζάχαρη και εύκολη όσο ένα ανακάτεμα με το κουτάλι αυτή η γρήγορη τάρτα είναι τέλεια για το απόγευμα, μετά το δείπνο ή για το πρωϊνό. Ο βασιλικός στο σερβίρισμα την κάνει αξέχαστη! υλικά για 9 άτομα 9 φρυγανιές ολικής άλεσης για την κρέμα λεμονιού 400 γρ. γιαούρτι 2 % 100  ml χυμό λεμονιού 2 κ.σ. στέβια 15 γρ. ζελατίνη σε σκόνη Εκτέλεση Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό λεμονιού και τη στέβια και βράζουμε να διαλυθεί καλά. Σε ένα ταψάκι στρώνουμε τις φρυγανιές και τις βρέχουμε με το χυμό.
Τρώτε αργά για να μη βάλετε κιλά!
Οι γιαγιάδες έλεγαν τρώγε αργά αλλιώς το φαγητό θα πάει στα πόδια σου… Φυσικά και δεν πήγαινε στα πόδια… αλλά, κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες και προέτρεπαν τα εγγόνια τους να τρώνε αργά. Ήρθαν πλέον και οι επιστήμονες να το επιβεβαιώσουν, αφού μελέτη απέδειξε ότι όσοι τρώνε αργά, δηλαδή απολαμβάνουν το φαγητό τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες
Τα μυστικά της μακροζωίας!
Ζήστε ως τα 100… ! Απλοί τρόποι και μυστικά για να τα εκατοστίσετε υγιείς. Ακόμη και αν σας φαίνεται ουτοπία, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει τρόπος για να ζήσετε χωρίς προβλήματα μέχρι τα βαθιά γεράματα. Και αν νομίζετε ότι θα πρέπει να εφαρμόσετε μια ζωή αυστηρούς κανόνες ή να ζήσετε ζωή γεμάτη στερήσεις, κάνετε λάθος!
Ίδια γεύση, λιγότερες ενοχές: Οι υγιεινοί αντικαταστάτες τριών ανθυγιεινών υλικών
  Εάν ένας από τους στόχους σας για τη νέα χρονιά είναι να τρώτε πιο υγιεινά και να προσέχετε την διατροφή σας, αλλά δεν θέλετε να συμβιβαστείτε καθόλου γευστικά, τότε αυτό το θέμα είναι για εσάς. Και ο λόγος είναι ότι με μερικές απλές αλλαγές στην διατροφή σας μπορείτε να δείτε μεγάλη διαφορά στην υγεία
Καίμε περισσότερο λίπος όταν ιδρώνουμε κατά την άσκηση;
  Μία βασική λειτουργία του σώματος, είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας του εσωτερικού του σε σταθερά επίπεδα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα παράγει μεγάλες ποσότητες θερμότητας, επομένως ο οργανισμός επιβάλλεται να βρει τρόπους να αποβάλλει τη θερμότητα αυτή. Ένας από τους μηχανισμούς που διαθέτει για αυτόν το σκοπό, είναι ο ιδρώτας. Έτσι, όταναυξάνεται η θερμοκρασία του εσωτερικού
Σεροτονίνη: Η ορμόνη της ευτυχίας!
Η σεροτονίνη είναι μία φυσική ορμόνη, που παίζει σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες του εγκεφάλου, αφού συμπεριφέρεται ως νευροδιαβιβαστής και μεταφέρει πληροφορίες μεταξύ των νευρικών κυττάρων!   Η σεροτονίνη μας φέρνει ευτυχία, θετικό τρόπο σκέψης, οραματισμό και μας κάνει γενικώς να βιώνουμε μία όμορφη ζωή γεμάτη επιτυχία σε ότι επιδιώκουμε. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση

ΠΟΥΘΕΝΑ

 
Απολαύστε τα καλοκαιρινά φαγητά χωρίς να παχύνετε!
H προσπάθειά σας να χάσετε τα περιττά κιλά πέτυχε και καταφέρατε να κάνετε μια κομψή εμφάνιση στην παραλία. Πώς όμως να αντισταθείτε στις νοστιμιές της ταβέρνας και πώς να αρνηθείτε τους πικάντικους μεζέδες με το ουζάκι δίπλα στο κύμα; Tι διακοπές θα είναι αυτές, αν σε κάθε μπουκιά σας σκέφτεστε το λίπος που θα «εγκατασταθεί»;
Τι μπορείτε να πάθετε αν κολυμπάτε μεθυσμένοι. Συγκλονιστικό πείραμα! (VIDEO)
Συνηθισμένο φαινόμενο είναι στη χώρα μας, άνθρωποι και ιδιαίτερα νέοι, να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ στα beach bar των νησιών μας και ταυτόχρονα να μπαινοβγαίνουν για μία δροσιστική βουτιά στη θάλασσα. Κι όμως, όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί – με το πείραμα που έγινε στη Στοκχόλμη – αυτός ο συνδυασμός μπορεί να αποδειχθεί
Ζάχαρη, υδατάνθρακες και… καρκίνος!
Τα άτομα που καταναλώνουν πολλούς κατεργασμένους υδατάνθρακες και ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη, κινδυνεύουν να εκδηλώσουν καρκίνο στον μαστό στην περίπτωση των γυναικών και καρκίνο στον προστάτη στην περίπτωση των ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στο Σαν Ντιέγκο. «Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι ‘κακοί’ υδατάνθρακες προκαλούν καρκίνο,
Τί είναι η ινσουλίνη και ποιός ο ρόλος της στο αδυνάτισμα;
Η ινσουλίνη είναι μια από τις πιο ισχυρές και αναβολικές ορμόνες στο σώμα και διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην ομοιόσταση της γλυκόζης στο αίμα (ισορροπία ζαχάρου). Η ινσουλίνη είναι μια πεπτιδική ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας όταν καταναλώνουμε λίπη, πρωτεΐνες ή/και υδατάνθρακες. Tο ποσό της απελευθέρωσης της ινσουλίνης εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο, καθώς
Η σημασία του σνακ!
Η ισορροπημένη διατροφή έχει ως έμβλημά της τον κανόνα των πέντε γευμάτων. Σύμφωνα με αυτόν, ανάμεσα σε πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο, τα οποία ορίζονται ως κύρια γεύματα, θα πρέπει να υπάρχουν δύο ενδιάμεσα μίνι γεύματα (το δεκατιανό και το απογευματινό), ώστε ο οργανισμός να μην νιώθει εξάντληση και να έχει ανά πάσα στιγμή την απαραίτητη
Ποιές τροφές μπλοκάρουν το αδυνάτισμα;
Είστε σίγουροι πως καταναλώνετε τις σωστές τροφές αν θέλετε να χάσετε βάρος; Αν προσπαθείτε τόσο πολύ να χάσετε κιλά και δεν το καταφέρνετε, μάλλον πρέπει να αλλάξετε τη στρατηγική σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το βάρος σχετίζεται περισσότερο με την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε, παρά με την ποσότητα. Πολλές φορές νομίζουμε ότι επειδή καταναλώνουμε κάποιες
Το σώμα μας με μία και μόνο προπόνηση μπορεί να κάνει θαύματα!
Το σώμα μας με μία και μόνο προπόνηση μπορεί να κάνει θαύματα Με αφορμή τη φράση «από το ολότελα καλή είναι και η Παναγιώταινα» (όπου Παναγιώταινα, βλέπε γυμναστική) θυμόμαστε – αν και μετά βίας- την τελευταία φορά που ασκηθήκαμε και υπερηφανευόμαστε, χωρίς λόγο.   Κάπου εκεί όμως ανάμεσα στις μακρινές αναμνήσεις και τα «θέλω» του
Τα αναψυκτικά λαϊτ μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης εμφράγματος κατά 61%!
Άλλος ένας λόγος να μην πίνουμε αναψυκτικά λάιτ. Αυτό υποστηρίζει έρευνα που παρουσιάστηκε χθες στο Διεθνές Συνέδριο Εμφράγματος στο Λος Άντζελες που οργανώνεται από την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρία και τη Αμερικάνικη Εταιρία Εμφράγματος. Περιληπτικά η έρευνα έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν καθημερινά αναψυκτικά λάιτ (διαίτης) είχαν 61 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο
10 έξυπνοι τρόποι για να γλιτώνεις 100 θερμίδες!
Δεν ζητάς πολλά- να μειώσεις έστω 100 θερμίδες από το σύνολο εκείνων που καταναλώνεις καθημερινά. Υπάρχουν λοιπόν 10 απλοί και γρήγοροι τρόποι για να γλιτώσεις αυτές τις 100 θερμίδες, σε κάθε γεύμα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Πρωινό: Δώσε γεύση στον καφέ σου με λίγη κανέλα ή μοσχοκάρυδο, αντί για σιρόπι ή έξτρα αφρόγαλα.
Αντιμετώπισε το ηλιακό έγκαυμα με 5 κινήσεις!
Αν παρά τις προειδοποιήσεις κάθισες με τις ώρες στον ήλιο και κάηκες, ορίστε τι πρέπει να κάνεις για να ανακουφιστείς…     1. Κρίνε τη σοβαρότητα της κατάστασης! Αν οι φουσκάλες καλύπτουν περισσότερο από το 20% της συνολικής επιφάνειας του δέρματος, ή αν έχεις ναυτίες, ρίγη ή  πυρετό θα πρέπει να επισκεφθείς ΑΜΕΣΑ γιατρό. 2.