Ρυθμίζουμε το βιολογικό μας ρολόι!

coffee_and_night1

 

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον με βεβαιότητα ότι το να μην ακολουθούμε τις επιταγές του βιολογικού μας ρολογιού μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, το βάρος μας, καθώς και τη σωματική και την ψυχική μας υγεία τόσο τώρα όσο και στο μέλλον. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να προσπαθήσουμε να το ξαναρυθμίσουμε, συγχρονίζοντάς το με το φως του ήλιου!

Περί τίνος πρόκειται…

Το βιολογικό ρολόι, γνωστό και ως κιρκαδιανός ρυθμός, δεν είναι τίποτε περισσότερο από τον ημερήσιο κύκλο που ακολουθεί ο οργανισμός ανθρώπων, φυτών και ζώων μέσα στο 24ωρο. Το βιολογικό ρολόι ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας, τη θερμοκρασία μας και κάποιες από τις ορμόνες μας. Για παράδειγμα, όταν εκτιθέμεθα στο πρωινό φως, χάρη στο βιολογικό ρολόι ο υποθάλαμος στον εγκέφαλο στέλνει μηνύματα για να σταματήσει η έκκριση της ορμόνης του ύπνου -της μελατονίνης- και να αρχίσει να παράγεται περισσότερη κορτιζόλη, που είναι απαραίτητη για την αφύπνιση και την καθημερινή μας λειτουργία.
Το αντίθετο συμβαίνει καθώς νυχτώνει και ετοιμαζόμαστε να πάμε για ύπνο. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πρόσφατα ανακάλυψαν ότι υπάρχει ειδικός αισθητήρας στα μάτια μας που ελκύει το φως, ώστε να ρυθμίζεται το βιολογικό μας ρολόι. Ως εκ τούτου, το βιολογικό μας ρολόι είναι φτιαγμένο για να συγχρονίζεται με την 24ωρη εναλλαγή φωτός και σκοταδιού, που συμβαίνει στη φύση.
Το πρόβλημα είναι ότι στις μέρες μας κοιμόμαστε όλο και αργότερα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η παραγωγή της μελατονίνης. Έτσι, είναι πιθανό, για παράδειγμα, να ξυπνάμε το πρωί, να ασχολούμαστε με διάφορες δραστηριότητες, αλλά η μελατονίνη μας να παραμένει υψηλή, να είμαστε δηλαδή σαν κοιμισμένοι. Με την ίδια λογική ένα μη συγχρονισμένο βιολογικό ρολόι μπορεί να μας δυσκολεύει και στο να αποκοιμηθούμε το βράδυ, αλλά επίσης να ευθύνεται και για το ότι μειώνονται οι άμυνες του οργανισμού και νιώθουμε περισσότερο στρες. Πόσο μάλλον όταν μειώσουμε τις ώρες που κοιμόμαστε ή τις μεταθέσουμε προς το πρωί, καθώς η μέρα μεγαλώνει. Όταν αυτή η συνήθεια συνεχίζεται, και ειδικά όταν χειροτερεύει (κοιμόμαστε όλο και πιο αργά τη νύχτα και περισσότερο την ημέρα), οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλα προβλήματα που μπορεί να μας απασχολήσουν στο μέλλον, όπως η πρόωρη γήρανση, η κατάθλιψη, ο διαβήτης, αλλά και ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου, καθώς η μελατονίνη έχει φανεί ότι επηρεάζει την ανάπτυξη των όγκων.

Πρωινός ή βραδινός τύπος;

Πολλοί από εμάς είμαστε πεπεισμένοι ότι ξενυχτάμε γιατί είμαστε έτσι προγραμματισμένοι, επειδή δηλαδή από τη φύση μας είμαστε βραδινοί τύποι. Ήρθε όμως η ώρα να αλλάξουμε γνώμη, καθώς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Surrey της Μεγάλης Βρετανίας μάς εξηγούν ότι πρόκειται περισσότερο για μια συνήθεια παρά για μια εσωτερική «ρύθμιση». Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αυτοί ανακάλυψαν ένα γονίδιο που καθορίζει αν θα είμαστε πρωινοί ή βραδινοί τύποι, ωστόσο διαπίστωσαν ότι μόνο το 10% από εμάς είμαστε προγραμματισμένοι να είμαστε πρωινοί τύποι και το 10-15% να είμαστε βραδινοί τύποι. Οι υπόλοιποι είμαστε από τη φύση μας απλώς κάπου στη μέση…

 

tumblr_mbpxg77qyz1rog5d1o1_540
5 τρόποι να ρυθμίσουμε το κιρκαδιανό ρολόι μας!
*Αναζητάμε το πρωινό φως 
Η έκθεση στο φως του ήλιου είναι πολύ σημαντική για το βιολογικό μας ρολόι. Το ιδανικό είναι να μπορούμε να ερχόμαστε σε επαφή με το φυσικό φως. Μια καλή ιδέα θα ήταν μια πρωινή βόλτα -έστω και μικρή- κάτω από τον ήλιο σε καθημερινή βάση. Εκτός των άλλων θα βοηθήσει στο να κρατήσουμε χαμηλό το βάρος μας, αφού σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Νορθγουέστερν οι γυναίκες που έκαναν μια τέτοια βόλτα είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος από όσες δεν τη συνήθιζαν.

*Ρυθμίζουμε τις ώρες των γευμάτων μας
Οι ειδικοί τονίζουν ότι το να τρώμε σε τακτά χρονικά διαστήματα θα βοηθήσει ώστε να διατηρηθεί το βιολογικό μας ρολόι συγχρονισμένο. Μάλιστα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ βρήκαν ότι όταν αφήνουμε τον εαυτό μας να πεινάει πολύ, ο κιρκαδιανός μας ρυθμός διαταράσσεται.

*Διαβάζουμε πριν κοιμηθούμε
Το να χρησιμοποιούμε λάπτοπ, κινητό ή να βλέπουμε τηλεόραση πριν κοιμηθούμε μπορεί να απορρυθμίσει το βιολογικό μας ρολόι εξαιτίας του φωτός που εκπέμπεται από τις οθόνες τους, σε αντίθεση με την ανάγνωση ενός βιβλίου, που μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να αφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα.

*Κοιμόμαστε στα σκοτεινά
Ακόμα κι ένα ελάχιστο φως από την οθόνη της τηλεόρασης, το κινητό ή κάποια κολόνα στον δρόμο μπορεί να μειώσει την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης, και να αποσυντονίσει το βιολογικό μας ρολόι. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μέτρησαν τη μέση 113.000 γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 47 χρόνια και βρήκαν ότι εκείνες που είχαν τις πιο φαρδιές κοιμόντουσαν με αρκετό φως στο δωμάτιό τους, τόσο που ήταν αρκετό για να διακρίνουν τα έπιπλα στο υπνοδωμάτιο τη νύχτα. Μια εναλλακτική λύση, αν δεν μπορούμε να πετύχουμε το απόλυτο σκοτάδι, είναι μια μάσκα στα μάτια.

*Αποφεύγουμε τον πρωινό ύπνο τα Σαββατοκύριακα
Αν κοιμόμαστε μέχρι αργά τα Σαββατοκύριακα, αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να βιώσουμε αυτό που οι ειδικοί πλέον ονομάζουν «κοινωνικό τζετ λαγκ» (έτσι ονομάζεται η αναντιστοιχία ανάμεσα στους βιολογικούς μας ρυθμούς και τον ρυθμό που επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής). Με καθεμία ώρα κοινωνικού τζετ λαγκ αυξάνεται κατά 33% ο κίνδυνος να είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Η καλύτερη ιδέα είναι -όταν έχουμε ξενυχτήσει- να ξυπνήσουμε κανονικά το πρωί και να κοιμηθούμε επιπλέον το μεσημέρι (κάνοντας σιέστα), συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Οι φάσεις του βιολογικού ρολογιού μας

6-9 το πρωί
Η παραγωγή της μελατονίνης μειώνεται, οπότε είναι καλή ώρα για να ξυπνήσουμε και κακή για να ασκηθούμε.
9-12 το πρωί
Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, αυξάνεται πολύ. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Είναι καλή ώρα για να εργαστούμε, αλλά και για να γυμναστούμε.
12-3 το μεσημέρι
Υπάρχει αυξημένη γαστρική δραστηριότητα είτε επειδή έχουμε μόλις φάει είτε επειδή το εσωτερικό ρολόι μας λέει ότι είναι ώρα να φάμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, επειδή η εγρήγορσή μας έχει μειωθεί. Μάλιστα οι έρευνες λένε ότι στις 2 το μεσημέρι είναι πιο πιθανό να σημειωθούν αυτοκινητικά ατυχήματα.
3-6 το απόγευμα
Αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Η καρδιά και οι πνεύμονες βρίσκονται στην καλύτερή τους φάση. Οι μύες είναι 6% πιο δυνατοί από οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Η καλύτερη ώρα για να γυμναστούμε.
6-9 το απόγευμα
Η διαίσθησή μας αυξάνεται, ενώ η πεπτική μας ικανότητα για βαριά γεύματα μειώνεται. Το συκώτι παρ’ όλα αυτά μπορεί να φιλτράρει το αλκοόλ καλύτερα από ό,τι το μεσημέρι.
9-12 το βράδυ
Ξεκινά η παραγωγή της μελατονίνης, πέφτει η θερμοκρασία του σώματος και είναι η καλύτερη ώρα για να κοιμηθούμε.
12-3 το βράδυ
Τα επίπεδα της μελατονίνης φτάνουν στο υψηλότερο σημείο. Το έντερο σταματάει να δουλεύει έντονα. Η εγρήγορση μειώνεται στο ελάχιστο. Ο εγκέφαλος οργανώνεται και επεξεργάζεται τις μνήμες και τις εμπειρίες της ημέρας.
3-6 το πρωί
Η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλή. Μέσα σε αυτό το χρονικό φάσμα είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν κρίσεις άσθματος, αλλά και να ξεκινήσει ο τοκετός στις εγκύους.

Πιο αδύνατοι με ρυθμισμένο βιολογικό ρολόι!
79840-shutterstock_94221811

Οι επιστήμονες διερευνούν τη σύνδεση ανάμεσα στο βιολογικό ρολόι και την έκκριση της ορμόνης ινσουλίνης, καθώς και το πώς επηρεάζει τον διαβήτη και το βάρος. Έρευνες δείχνουν ότι η απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού μπορεί να μειώσει τη δυνατότητα του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για διαβήτη. Επίσης, θεωρούν ότι το βιολογικό ρολόι σχετίζεται και με την ευαισθησία στην ινσουλίνη, θέτοντας έτσι το ζήτημα του πότε καταναλώνουμε τα γεύματά μας και όχι μόνο του τι τρώμε, ώστε να διατηρούμαστε αδύνατοι. Σε αμερικανική έρευνα φάνηκε ότι όσοι έτρωγαν το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας τους το μεσημέρι έχασαν 25% περισσότερο βάρος σε σχέση με όσους προσλάμβαναν την ίδια ποσότητα θερμίδων το βράδυ. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το βράδυ ο οργανισμός έχει μικρότερη ικανότητα να μετατρέψει το φαγητό σε ενέργεια, με αποτέλεσμα να αποθηκεύεται ως λίπος. Επιπλέον, το να μην έχουμε ένα συγχρονισμένο βιολογικό ρολόι μπορεί να μας κάνει να πεινάμε περισσότερο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου ανακάλυψαν ότι μετά από 2 νύχτες όπου κοιμόμαστε 2 με 3 ώρες λιγότερο ο οργανισμός μας παράγει 15% περισσότερη γκρελίνη, ορμόνη που σχετίζεται με την αύξηση της όρεξης και 15% λιγότερη λεπτίνη, ορμόνη που συνδέεται με το αίσθημα κορεσμού.
Στις μέρες μας κοιμόμαστε κατά μέσο όρο 2 ώρες λιγότερο από ό,τι το 1960…

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΑΛΛΑ, επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

 

ΠΗΓΗ

ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ KANE SHARE ή ΠΑΤΗΣΕ LIKE
Follow us: Transformers on Facebook |@transformersfc on Instagram
       

Contact Info

 

TRANSFORMERS Fitness Club

Phone: 2310 384186
Email: transformersfitnessclub@gmail.com
Address: Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 30, Καλαμαριά

About Us

 

Ελάτε σήμερα για ένα δωρεάν δοκιμαστικό

και ανακαλύψτε μόνοι σας γιατί στο TRANSFORMERS είναι διαφορετικά

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ!

 
Δέκα μπαχαρικά που ευνοούν το αδυνάτισμα!
Αν προσπαθείτε να αδυνατίσετε, καλό είναι να προσθέσετε ορισμένα μπαχαρικά στο φαγητό σας, τα οποία συμβάλλουν στην καύση θερμίδων, την απώλεια των περιττών κιλών αλλά και την αποτροπή της ανάκτησής τους. Αυτό συνιστά η βρετανίδα διαιτολόγος-διατροφολόγος δρ Μαίρυλιν Γκλένβιλ, πρώην πρόεδρος του Φόρουμ Διατροφής & Υγείας της Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής (RSM) της Βρετανίας, η οποία
Ποιό είναι…το τέλειο κορμί;
      Οι άντρες και οι γυναίκες μπορεί να μην προέρχονται από δύο διαφορετικούς πλανήτες, αλλά είναι αλήθεια ότι έχουν τελείως διαφορετική αντίληψη για τα πρότυπα ομορφιάς όσον αφορά το ιδανικό σώμα. Σε πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας BlueBella, οι ειδικοί ζήτησαν από 1.000 άτομα (500 άντρες και 500 γυναίκες) να συνθέσουν το «τέλειο
Κι όμως υπάρχουν 35 τρόποι για να χάσεις 1 κιλό!
Πόσες ώρες πρέπει να σιδερώνεις, πόσο σχοινάκι πρέπει να κάνεις και πόσο πινγκ πονγκ να παίξεις για να χάσεις 7.000 θερμίδες;     Για να χάσουμε 1 κιλό πρέπει να κάψουμε 7000 θερμίδες, ιδού λοιπόν 35 δραστηριότητες που το καταφέρνουν: 28 ώρες σιδέρωμα 58 ώρες μπιρίμπα 28 ώρες bowling 17 ώρες κανό 24 ώρες χαλαρός
5 ομάδες τροφίμων που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά!
Δε χρειάζεται να λιμοκτονήσετε για να χάσετε τα περιττά κιλά! Τα πράγματα είναι πιο απλά. Μπορείτε να απολαμβάνετε μια μεγάλη ποικιλία υγιεινών τροφίμων και να αφαιρέσετε σιγά σιγά από τη διατροφή σας ανθυγιεινές επιλογές, όπως τα τηγανιτά, τα τρόφιμα που περιέχουν… τρανς λιπαρά, το άσπρο ψωμί, η ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τα πολλά ζυμαρικά και τα
25 τρόφιμα με λιγότερες από 40 θερμίδες!
Αν σας απασχολεί η σιλουέτα σας, δείτε 25 τρόφιμα που περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και που μπορούν να σας χορτάσουν χωρίς τύψεις! Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν απίστευτα χαμηλό αριθμό θερμίδων και είναι πολύ θρεπτικά. Ακολουθεί κατάλογος με αγαπημένες τροφές που περιέχουν σχεδόν μηδενικές θερμίδες. Ρόκα 4 θερμίδες το φλιτζάνι Είναι χαμηλή σε θερμίδες, λιπαρά, κορεσμένα
Γιαούρτι! Τί μου προσφέρει;
Το γιαούρτι και τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (δηλαδή κεφίρ) είναι παραδοσιακά φαγητά σε πολλούς πολιτισμούς. Το γιαούρτι παρέχει προβιοτικά που προάγουν την πέψη, την πρόληψη των αερίων και το φούσκωμα, μπορεί να αποτρέψει και να θεραπεύσει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, και ακόμη και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ελκώδους κολίτιδας. Η ύπαρξη μιας υγιής
Λωτός! Για το νευρικό σύστημα, την αντιγήρανση και άλλα…
Σύμφωνα με το μύθο, προκαλεί λήθη. Οι διατροφολόγοι, όμως, υποστηρίζουν πως πρόκειται για θησαυρό. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως με το λωτό το μόνο που ξεχνάς είναι ο γιατρός!   Είναι το φρούτο που έτρωγαν οι Ινδιάνοι τις κρύες μέρες του χειμώνα και, όπως φαίνεται, γνώριζαν καλά το γιατί. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας αποδυναμώνει
Η σωστή τεχνική στο τρέξιμο!
Πολλοί ερασιτέχνες αθλητές αποκτούν προβλήματα στις αρθρώσεις, επειδή η τεχνική τους στο τρέξιμο είναι τελείως λανθασμένη. Άλλοι πάσχουν από συνεχείς μικροτραυματισμούς, που τους κρατάνε πίσω στα προγράμματά τους. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτές τις συνέπειες; Η σωστή τεχνική είναι πολύ σημαντική στο τρέξιμο, αφού πρώτον μας προστατεύει από άσκοπη καταπόνηση και τραυματισμούς.
5 απλές συνήθειες για να χάσετε γρήγορα αλλά και… σωστά τα περιττά κιλά!
5 απλές συνήθειες για να χάσετε γρήγορα κιλά Τώρα που το… καλοκαίρι έφτασε  ξέρετε καλά τι πρέπει να κάνετε: Να μειώσετε το φαγητό και να αυξήσετε τη σωματική άσκηση. Αυτό που δεν ξέρετε, όμως, είναι ότι υπάρχουν πέντε απλές αλλαγές που οφείλετε να κάνετε από εδώ και στο εξής στον τρόπο ζωής σας, οι οποίες
Παγωτό νόστιμο και υγιεινό!
Όταν οι υπέροχες γεύσεις συναντούν την υγιεινή διατροφή, τότε, έχουμε καταφέρει τον πλέον ιδανικό συνδυασμό! Τα ξυλάκια μπανάνας με γιαούρτι και φράουλα είναι μια περίπτωση καλοκαιρινού γλυκίσματος που τηρεί τους «κανόνες» υγιεινής διατροφής…     Τι θα χρειαστείτε: • 3 μεγάλες μπανάνες • 1 γιαούρτι με την αγαπημένη σας γεύση • ½ φλιτζάνι Rice Krispies

ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟ!

 
Πάρτε στη δουλειά φαγητά που αδυνατίζουν!
Δείτε μερικά απλά, εύκολα στην προετοιμασία και απόλυτα υγιεινά σνακ, τα οποία μπορείτε να διατηρείτε στο συρτάρι του γραφείου σας για να σας διώχνουν την πείνα…   Τι να παίρνετε για εύκολο και υγιεινό σνακ στην δουλειά! Αν δυσκολεύεστε να “ισορροπήσετε” ανάμεσα στην υγιεινή διατροφή, με την οποία θέλετε να χάσετε κάποια κιλά αλλά και
Σήκω από τον καναπέ ΤΩΡΑ! 3 συμβουλές που μπορούν να μεταμορφώσουν το σώμα σας…
Σήκω από το καναπέ και ξεκίνα! Η κακή  διατροφή, η έλλειψη  άσκησης και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής (άγχος, έλλειψη ύπνου κ.α) είναι κατα βάση οι λόγοι που απέχουμε τόσο πολύ από το κορμί των ονείρων μας! Θαύματα δεν γίνονται βέβαια, από την μία μέρα στην… άλλη, αλλά αν μπορέσετε να εντάξετε στη ζωή σας μερικές
Ελαιόλαδο και καρκίνος του μαστού!
Το ευεργετικό ελαιόλαδο βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, καθώς όπως υποστηρίζουν, οι γυναίκες που καταναλώνουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού! Τελευταία έρευνα που έγινε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, στην Παμπλόνα της Βόρειας Ισπανίας σε 4.300 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη, για 5 χρόνια, διαπίστωσε
Τι δεν πρέπει να τρώτε μετά την προπόνηση εάν θέλετε να αδυνατίσετε!
O σωστός συνδυασμός διατροφής και γυμναστικής μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα στο σώμα σου. Η κατάλληλη διατροφή μετά από ένα απαιτητικό πρόγραμμα γυμναστικής μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις περισσότερο λίπος και να αυξήσει τη λειτουργία του μεταβολισμού. Παρόλα αυτά, υπάρχουν 3 κατηγορίες τροφών που δεν πρέπει να τρώτε μετά την άσκηση αν θέλετε να
Οι 10 απίθανοι τύποι που θα συναντήσεις στο γυμναστήριο!
Το γυμναστήριο αποτελεί σήμερα πιο πολύ από ποτέ μέρος της καθημερινότητας μας και σε αυτό μπορείς να συναντήσεις… κάθε καρυδιάς καρύδι. Το Buzzfeed συγκέντρωσε 10 από τους τύπους που ξεχωρίζουν, και μας τους παρουσιάζει… Ο υπερβολικά πορωμένος ηλικιωμένος Ο τύπος που θα μπορούσε πραγματικά να ζει σε ένα γυμναστήριο Ο αρχάριος που δεν μπορεί να
Άπυρος διατροφή! Τι είναι και τι μας προσφέρει;
Τι είναι η άπυρος διατροφή ή χορτοφαγική ωμοφαγία! Με λίγα λόγια, βασίζεται σε ωμές και «ζωντανές» τροφές όπως τα μη μαγειρεμένα λαχανικά, φρούτα, καρποί, σπόροι και φύτρα. Σχεδόν δηλαδή οτιδήποτε βρώσιμο παράγει η γη και δεν έχει θερμανθεί πάνω από 40,5 βαθμούς Κελσίου, το σημείο-όριο όπου τα φυσικά ένζυμα και ιχνοστοιχεία καταστρέφονται. Χρησιμοποιούμε αφυγραντές για
Το ταπεινό μυρωδικό που προστατεύει από υπέρταση και καρκίνο του εντέρου!
Μας το προσφέρει απλόχερα η ελληνική γη και χάρη στη μεσογειακή διατροφή, υπάρχουν δεκάδες φαγητά και σαλάτες στα οποία μπορεί να συμπεριληφθεί, ώστε να σας προσφέρει όχι μόνο άρωμα και γευση, αλλά και προστασία της υγείας σας από ασθένειες. Ο λόγος για το ταπεινό θυμάρι…. Τα άνθη, τα φύλλα και το έλαιο του θυμαριού χρησιμοποιούνται
7 δυναμικές ασκήσεις για να αποκτήσετε μυϊκό όγκο!
7 ασκήσεις για κάθε μυϊκή ομάδα! Στα προγράμματα μυϊκού όγκου ο χρόνος ξεκούρασης μεταξύ των σετ κυμαίνεται απο 1.30-2 λεπτά και ανάμεσα στις ασκήσεις 2-3 λεπτα. 3-4 σετ των οκτώ επαναλήψεων.   -πιέσεις στήθους σε οριζόντιο πάγκο. – κωπηλατική με μπάρα -άρσεις θανάτου – πιέσεις ώμων με μπάρα – κάμψεις δικεφάλων με μπάρα – εκτάσεις
7 ψυχολογικά οφέλη της αερόβιας άσκησης!
Τα οφέλη στην σωματική και φυσική κατάσταση από την αερόβια άσκηση, έχουν διαπιστωθεί χρόνια πριν. Οι περισσότεροι τρέχουν για να χάσουν βάρος, να χτίσουν τους μυς τους και να ενισχύσουν τη λειτουργία της καρδιάς τους. Ωστόσο, εκτός από αυτά τα φυσικά αποτελέσματα, η άσκηση προσφέρει και πολλά οφέλη στην ψυχολογία του καθενός… Σε αυτό το
Μπάρες γιαουρτιού σε 10 λεπτά!
Μια εύκολη συνταγή για παιδιά, και όχι… μόνο,  ιδανική για snack μετά το σχολείο. Μπάρες γιαουρτιού που θα σας κρατήσουν στη κουζίνα μόνο 10 λεπτά. Το σημαντικότερο; Τα πιτσιρίκια θα το λατρέψουν γιατί μοιάζει…με παγωτό ! Θα χρειαστείτε ✔ 1 κεσεδάκι γιαούρτι (εγώ έβαλα βιολογικό γιαούρτι αγελάδος αλλά πιθανόν να κάνουν και άλλοι τύποι γιαουρτιού) ✔

ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΣ

 
11 λόγοι για τους οποίους δεν χάνεις λίπος!
Όταν προπονείσαι αλλά δεν χάνεις άλλο λίπος, αισθάνεσαι ότι όλα πάνε λάθος! Θα ρωτήσεις «Γιατί δεν δουλεύει αυτό;», «Τι άλλο μπορώ να κάνω για να χάσω βάρος;». Με την πάροδο του χρόνου, θα απογοητευτείς γιατί θα νιώθεις ότι προπονείσαι και τρώτε σωστά, χωρίς όμως να βλέπεις τα επιθυμητά αποτελέσματα… Ήρθε η ώρα να σταματήσεις τον
Άσκηση για γερά οστά. Απάντηση στην οστεοπόρωση!
Η σωματική άσκηση μας δίνει μύρια καλά και ανάμεσα σε αυτά είναι γερά οστά με αυξημένη οστική πυκνότητα.  Η σωματική άσκηση είναι η καλύτερη απάντηση στην οστεοπόρωση και γι αυτό άκρως απαραίτητη σε ομάδες πληθυσμού που έχουν τέτοια προδιάθεση ( μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες,τρίτη ηλικία,χρόνιοι λήπτες κορτιζόνης κλπ. Τα κύτταρα του μυελού – μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα – έχουν πολύ
Μήπως είναι καιρός να μάθεις… αυτοάμυνα;
    Το κακό υπάρχει γύρω μας και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε, και οποιαδήποτε στιγμή! Το Wing Chun Kung Fu είναι ένα κινέζικο «μαλακό» σύστημα πολεμικής τέχνης που βασικό στόχο έχει την «επιβίωση». Δίνει έμφαση στην ταυτόχρονη άμυνα και επίθεση. Αποτελείται από απλές, σύντομες, άμεσες κινήσεις… (ευθείες γροθιές και χαμηλά λακτίσματα), οι οποίες
Αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια και άλλα καλά….
Οι άνθρωποι που τρώνε κάθε μέρα τουλάχιστον μια χούφτα ξηρούς καρπούς (περίπου 30 γραμμάρια), έχουν 20% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τα επόμενα 30 χρόνια! Παράλληλα, έχουν μικρότερο βάρος, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου καρπούς, κάτι που ανατρέπει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως οι ξηροί καρποί παχαίνουν. Ας δούμε όμως
Παχυσαρκία και καρκίνος!
Παχυσαρκία και καρκίνος Η παχυσαρκία είναι μια νόσος και μάλιστα με διαστάσεις επιδημίας τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, το 60% του ενήλικου πληθυσμού είναι υπέρβαρο, ενώ περίπου ένας στους πέντε είναι παχύσαρκος. Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θεωρείται επιτακτική όχι για λόγους αισθητικής, αλλά για λόγους υγείας, καθώς η παχυσαρκία
Οι πιτζάμες που δεν πλένονται συχνά μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις!
Σύμφωνα με μια βρετανική δημοσκόπηση, οι άνδρες φορούν τις πιτζάμες τους επί 13 ημέρες πριν πλυθούν ενώ οι γυναίκες 17 ημέρες… Αλλά οι ειδικοί σε θέματα υγιεινής προειδοποιούν ότι τα κύτταρα του δέρματός μας που παραμένουν στις πιτζάμες περιέχουν μικρόβια και μερικά από αυτά μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις και ουρολοίμωξη αν εισέλθουν στο σώμα μας.
Ας μιλήσουμε για..κοιλιακούς! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να αποκτήσετε τους κοιλιακούς των ονείρων σας!
• Ποιοι είναι οι βασικοί κοιλιακοί μύες; • Ορθός κοιλιακός-κάμπτει τον κορμό προς τα μπροστά και προς τα πλάγια • Έξω λοξός κοιλιακός-κάμπτει τον κορμό εμπρός και πλάγια και στρίβει τον κορμό προς την αντίθετη κατεύθυνση • Έσω λοξός κοιλιακός-κάμπτει τον κορμό προς τα εμπρός και κάμπτει και στρέφει τον κορμό προς την πλευρά του
Γιατί ο χυμός πατζαριού κάνει “θαύματα” υγείας;
  Στις περισσότερες λίστες με τα θρεπτικά τρόφιμα δεν θα βρείτε τον χυμό του παντζαριού, αλλά σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία είναι εξίσου σημαντικός με τον σολομό και τα μύρτιλλα! Και πράγματι ο χυμός του παντζαριού αξίζει μια θέση στον κατάλογο με τα τρόφιμα που κάνουν μικρά θαύματα υγείας αφού ενισχύει την αντοχή του οργανισμού και
Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και δισκοπάθεια!
Ο όρος δισκοπάθεια αναφέρεται στην εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου της σπονδυλικής στήλης. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από τον πηκτοειδή πυρήνα και τον περιβάλλοντα ινώδη δακτύλιο και λειτουργεί σαν ένας δυναμικός αποσβεστήρας κραδασμών της σπονδυλικής στήλης. Οι δομικές αλλοιώσεις ξεκινούν στις αρχές της ενήλικης ζωής με σταδιακή αφυδάτωση, ενδοδισκικές ρήξεις και κατακερματισμό, που εξελίσσεται σε διαταραχή
Μπαχαρικά από την Κουζίνα σας με Απίστευτες Θεραπευτικές Ιδιότητες!
Είτε φρέσκα είτε σε σκόνη, αυτά τα μπαχαρικά πρέπει να υπάρχουν πάντα στην κουζίνα σας αλλά και στο φαρμακείο σας! Οι ιδιότητες των παρακάτω μπαχαρικών δεν περιορίζονται μόνο στο να προσθέτουν επιπλέον νοστιμιά στο φαγητό σας. Πέρα από αυτό, μπορούν να καταπολεμήσουν τις φλεγμονές, να βελτιώσουν την καρδιακή λειτουργία και να βάλουν φρένο μέχρι και

ΠΟΥΘΕΝΑ

 
Εύκολη καρυδόπιτα με… κρέμα!
    Υλικά για μία φόρμα 20 εκ. 20 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι 200 γρ καρύδια ωμά Λίγο αλάτι Για την κρέμα κολοκύθας 200 γρ. κάσιους ωμά 1/2 κούπας πουρέ βραστής κολοκύθας 1/2 κούπας πουρέ βραστού μήλου 2 κ.σ. μέλι 1 κ.γ. μείγμα all spice (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, βανίλια, μπαχάρι, ginger) Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού Λίγο
4 τροφές που απογειώνουν τον μεταβολισμό!
Ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και εμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους. Τι περιμένουμε; Γρήγορα στο πιάτο μας!   Καυτερή πιπεριά Η καυτερή πιπεριά (γνωστή και ως τσίλι) περιέχει ως συστατικό τη λεγόμενη καψαϊκίνη, μια ουσία που έχει συνδεθεί με την ενίσχυση των καύσεων. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καυτερής πιπεριάς, καθώς και των παραγώγων της, όπως είναι
Ζάχαρη Καρύδας: Το πιο υγιεινό υποκατάστατο της εμπορικής ζάχαρης!
Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τη ζάχαρη και γενικά ό, τι παρασκευάζεται με ζάχαρη. Είναι όμως γνωστό ότι η κατανάλωση ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο είναι βλαπτική για την υγεία, προκαλώντας μεταξύ άλλων παχυσαρκία, διαβήτη ή και καρκίνο. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, αλλά αυτές είναι ακόμα πιο επικίνδυνες για την υγεία από ό, τι η
Άσκηση για γερά οστά. Απάντηση στην οστεοπόρωση!
Η σωματική άσκηση μας δίνει μύρια καλά και ανάμεσα σε αυτά είναι γερά οστά με αυξημένη οστική πυκνότητα.  Η σωματική άσκηση είναι η καλύτερη απάντηση στην οστεοπόρωση και γι αυτό άκρως απαραίτητη σε ομάδες πληθυσμού που έχουν τέτοια προδιάθεση ( μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες,τρίτη ηλικία,χρόνιοι λήπτες κορτιζόνης κλπ. Τα κύτταρα του μυελού – μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα – έχουν πολύ
Ποιό είναι το φυσικό αντικαταθλιπτικό που ισοδυναμεί με μια δόση… Prozac!
Tα οικονομικά προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε λόγω της κρίσης, οι υποχρεώσεις και η πίεση της καθημερινότητας έχουν ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης… Μία τελευταία λύση αποτελούν τα αντικαταθλιπτικά με τις γνωστές τους παρενέργειες. Μπορούμε όμως να δοκιμάσουμε ένα φυσικό τρόπο για να βελτιώσουμε τη διάθεση μας και να μην είμαστε
Ακόμα και μισή ώρα δραστηριότητας τη μέρα μπορεί να χαρίσει χρόνια ζωής στους ηλικιωμένους!
  Αρκεί μισή ώρα σωματικής δραστηριότητας – και μάλιστα ανεξάρτητα από την έντασή της – επί έξι μέρες την εβδομάδα, για να μειωθεί κατά 40% ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ενός ηλικιωμένου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, ακόμη και στην ηλικία των 73 ετών, υπάρχει αισθητή διαφορά στον κίνδυνο
Υγιεινή vs Ανθυγιεινής διατροφής. Ποια στοιχίζει περισσότερο;
Το Warren Alpert Medical School of Brown University στο Providence (USA) έκανε μία έρευνα πάνω σε αυτό το θέμα συλλέγοντας στοιχεία βάσει ερωτηματολογίων για έντεκα χρόνια, από το 2000 έως το 2011. Για την τελική ανάλυση αξιολογήθηκαν στοιχεία από 27 έρευνες σε 10 διαφορετικές χώρες. Εκεί που εντοπίστηκε η μεγαλύτερη διαφορά στο κόστος μεταξύ υγιεινών
O Γλυκαιμικός Δείκτης των γευμάτων επηρεάζει σοβαρά την προπόνηση!
Αν θέλετε να αποκτήσετε το σώμα των ονείρων σας, με μεγάλους και στεγνούς μυς, η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη. Το είδος των γευμάτων καθώς και ο χρόνος λήψης τους είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα για την μυϊκή ανάπτυξη, την απώλεια λίπους και την αύξηση της δύναμης. Οι διατροφικές έρευνες εξετάζουν στενά το είδος και την ποσότητα
Kung Fu Wing Chun για παιδιά!
Kung Fu Wing Chun. Πολεμική τέχνη και αυτοάμυνα με μεγάλη έμφαση στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Η μεταφορά ηθικών αξιών όπως είναι η ακεραιότητα, η πειθαρχία, η ευγένεια κι ο σεβασμός, αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης. Χαρίζει ευλυγισία, ικανότητα συντονισμού και ισορροπία με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο! Οι ασκήσεις προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού.
Απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα; Γίνεται!
Δίαιτα χωρίς… δίαιτα για να βγούμε κορμάρες στις παραλίες το καλοκαίρι!   Αν νομίζεις ότι τα κιλά χάνονται μόνο με δίαιτα, μάθε ότι αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος! Απώλεια βάρους σημαίνει αλλαγή διατροφικών συνηθειών και τρόπου ζωής, που σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα διατροφής θα σου αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε tips που