Ρυθμίζουμε το βιολογικό μας ρολόι!

coffee_and_night1

 

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον με βεβαιότητα ότι το να μην ακολουθούμε τις επιταγές του βιολογικού μας ρολογιού μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, το βάρος μας, καθώς και τη σωματική και την ψυχική μας υγεία τόσο τώρα όσο και στο μέλλον. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να προσπαθήσουμε να το ξαναρυθμίσουμε, συγχρονίζοντάς το με το φως του ήλιου!

Περί τίνος πρόκειται…

Το βιολογικό ρολόι, γνωστό και ως κιρκαδιανός ρυθμός, δεν είναι τίποτε περισσότερο από τον ημερήσιο κύκλο που ακολουθεί ο οργανισμός ανθρώπων, φυτών και ζώων μέσα στο 24ωρο. Το βιολογικό ρολόι ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας, τη θερμοκρασία μας και κάποιες από τις ορμόνες μας. Για παράδειγμα, όταν εκτιθέμεθα στο πρωινό φως, χάρη στο βιολογικό ρολόι ο υποθάλαμος στον εγκέφαλο στέλνει μηνύματα για να σταματήσει η έκκριση της ορμόνης του ύπνου -της μελατονίνης- και να αρχίσει να παράγεται περισσότερη κορτιζόλη, που είναι απαραίτητη για την αφύπνιση και την καθημερινή μας λειτουργία.
Το αντίθετο συμβαίνει καθώς νυχτώνει και ετοιμαζόμαστε να πάμε για ύπνο. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πρόσφατα ανακάλυψαν ότι υπάρχει ειδικός αισθητήρας στα μάτια μας που ελκύει το φως, ώστε να ρυθμίζεται το βιολογικό μας ρολόι. Ως εκ τούτου, το βιολογικό μας ρολόι είναι φτιαγμένο για να συγχρονίζεται με την 24ωρη εναλλαγή φωτός και σκοταδιού, που συμβαίνει στη φύση.
Το πρόβλημα είναι ότι στις μέρες μας κοιμόμαστε όλο και αργότερα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η παραγωγή της μελατονίνης. Έτσι, είναι πιθανό, για παράδειγμα, να ξυπνάμε το πρωί, να ασχολούμαστε με διάφορες δραστηριότητες, αλλά η μελατονίνη μας να παραμένει υψηλή, να είμαστε δηλαδή σαν κοιμισμένοι. Με την ίδια λογική ένα μη συγχρονισμένο βιολογικό ρολόι μπορεί να μας δυσκολεύει και στο να αποκοιμηθούμε το βράδυ, αλλά επίσης να ευθύνεται και για το ότι μειώνονται οι άμυνες του οργανισμού και νιώθουμε περισσότερο στρες. Πόσο μάλλον όταν μειώσουμε τις ώρες που κοιμόμαστε ή τις μεταθέσουμε προς το πρωί, καθώς η μέρα μεγαλώνει. Όταν αυτή η συνήθεια συνεχίζεται, και ειδικά όταν χειροτερεύει (κοιμόμαστε όλο και πιο αργά τη νύχτα και περισσότερο την ημέρα), οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλα προβλήματα που μπορεί να μας απασχολήσουν στο μέλλον, όπως η πρόωρη γήρανση, η κατάθλιψη, ο διαβήτης, αλλά και ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου, καθώς η μελατονίνη έχει φανεί ότι επηρεάζει την ανάπτυξη των όγκων.

Πρωινός ή βραδινός τύπος;

Πολλοί από εμάς είμαστε πεπεισμένοι ότι ξενυχτάμε γιατί είμαστε έτσι προγραμματισμένοι, επειδή δηλαδή από τη φύση μας είμαστε βραδινοί τύποι. Ήρθε όμως η ώρα να αλλάξουμε γνώμη, καθώς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Surrey της Μεγάλης Βρετανίας μάς εξηγούν ότι πρόκειται περισσότερο για μια συνήθεια παρά για μια εσωτερική «ρύθμιση». Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αυτοί ανακάλυψαν ένα γονίδιο που καθορίζει αν θα είμαστε πρωινοί ή βραδινοί τύποι, ωστόσο διαπίστωσαν ότι μόνο το 10% από εμάς είμαστε προγραμματισμένοι να είμαστε πρωινοί τύποι και το 10-15% να είμαστε βραδινοί τύποι. Οι υπόλοιποι είμαστε από τη φύση μας απλώς κάπου στη μέση…

 

tumblr_mbpxg77qyz1rog5d1o1_540
5 τρόποι να ρυθμίσουμε το κιρκαδιανό ρολόι μας!
*Αναζητάμε το πρωινό φως 
Η έκθεση στο φως του ήλιου είναι πολύ σημαντική για το βιολογικό μας ρολόι. Το ιδανικό είναι να μπορούμε να ερχόμαστε σε επαφή με το φυσικό φως. Μια καλή ιδέα θα ήταν μια πρωινή βόλτα -έστω και μικρή- κάτω από τον ήλιο σε καθημερινή βάση. Εκτός των άλλων θα βοηθήσει στο να κρατήσουμε χαμηλό το βάρος μας, αφού σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Νορθγουέστερν οι γυναίκες που έκαναν μια τέτοια βόλτα είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος από όσες δεν τη συνήθιζαν.

*Ρυθμίζουμε τις ώρες των γευμάτων μας
Οι ειδικοί τονίζουν ότι το να τρώμε σε τακτά χρονικά διαστήματα θα βοηθήσει ώστε να διατηρηθεί το βιολογικό μας ρολόι συγχρονισμένο. Μάλιστα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ βρήκαν ότι όταν αφήνουμε τον εαυτό μας να πεινάει πολύ, ο κιρκαδιανός μας ρυθμός διαταράσσεται.

*Διαβάζουμε πριν κοιμηθούμε
Το να χρησιμοποιούμε λάπτοπ, κινητό ή να βλέπουμε τηλεόραση πριν κοιμηθούμε μπορεί να απορρυθμίσει το βιολογικό μας ρολόι εξαιτίας του φωτός που εκπέμπεται από τις οθόνες τους, σε αντίθεση με την ανάγνωση ενός βιβλίου, που μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να αφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα.

*Κοιμόμαστε στα σκοτεινά
Ακόμα κι ένα ελάχιστο φως από την οθόνη της τηλεόρασης, το κινητό ή κάποια κολόνα στον δρόμο μπορεί να μειώσει την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης, και να αποσυντονίσει το βιολογικό μας ρολόι. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μέτρησαν τη μέση 113.000 γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 47 χρόνια και βρήκαν ότι εκείνες που είχαν τις πιο φαρδιές κοιμόντουσαν με αρκετό φως στο δωμάτιό τους, τόσο που ήταν αρκετό για να διακρίνουν τα έπιπλα στο υπνοδωμάτιο τη νύχτα. Μια εναλλακτική λύση, αν δεν μπορούμε να πετύχουμε το απόλυτο σκοτάδι, είναι μια μάσκα στα μάτια.

*Αποφεύγουμε τον πρωινό ύπνο τα Σαββατοκύριακα
Αν κοιμόμαστε μέχρι αργά τα Σαββατοκύριακα, αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να βιώσουμε αυτό που οι ειδικοί πλέον ονομάζουν «κοινωνικό τζετ λαγκ» (έτσι ονομάζεται η αναντιστοιχία ανάμεσα στους βιολογικούς μας ρυθμούς και τον ρυθμό που επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής). Με καθεμία ώρα κοινωνικού τζετ λαγκ αυξάνεται κατά 33% ο κίνδυνος να είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Η καλύτερη ιδέα είναι -όταν έχουμε ξενυχτήσει- να ξυπνήσουμε κανονικά το πρωί και να κοιμηθούμε επιπλέον το μεσημέρι (κάνοντας σιέστα), συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Οι φάσεις του βιολογικού ρολογιού μας

6-9 το πρωί
Η παραγωγή της μελατονίνης μειώνεται, οπότε είναι καλή ώρα για να ξυπνήσουμε και κακή για να ασκηθούμε.
9-12 το πρωί
Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, αυξάνεται πολύ. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Είναι καλή ώρα για να εργαστούμε, αλλά και για να γυμναστούμε.
12-3 το μεσημέρι
Υπάρχει αυξημένη γαστρική δραστηριότητα είτε επειδή έχουμε μόλις φάει είτε επειδή το εσωτερικό ρολόι μας λέει ότι είναι ώρα να φάμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, επειδή η εγρήγορσή μας έχει μειωθεί. Μάλιστα οι έρευνες λένε ότι στις 2 το μεσημέρι είναι πιο πιθανό να σημειωθούν αυτοκινητικά ατυχήματα.
3-6 το απόγευμα
Αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Η καρδιά και οι πνεύμονες βρίσκονται στην καλύτερή τους φάση. Οι μύες είναι 6% πιο δυνατοί από οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Η καλύτερη ώρα για να γυμναστούμε.
6-9 το απόγευμα
Η διαίσθησή μας αυξάνεται, ενώ η πεπτική μας ικανότητα για βαριά γεύματα μειώνεται. Το συκώτι παρ’ όλα αυτά μπορεί να φιλτράρει το αλκοόλ καλύτερα από ό,τι το μεσημέρι.
9-12 το βράδυ
Ξεκινά η παραγωγή της μελατονίνης, πέφτει η θερμοκρασία του σώματος και είναι η καλύτερη ώρα για να κοιμηθούμε.
12-3 το βράδυ
Τα επίπεδα της μελατονίνης φτάνουν στο υψηλότερο σημείο. Το έντερο σταματάει να δουλεύει έντονα. Η εγρήγορση μειώνεται στο ελάχιστο. Ο εγκέφαλος οργανώνεται και επεξεργάζεται τις μνήμες και τις εμπειρίες της ημέρας.
3-6 το πρωί
Η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλή. Μέσα σε αυτό το χρονικό φάσμα είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν κρίσεις άσθματος, αλλά και να ξεκινήσει ο τοκετός στις εγκύους.

Πιο αδύνατοι με ρυθμισμένο βιολογικό ρολόι!
79840-shutterstock_94221811

Οι επιστήμονες διερευνούν τη σύνδεση ανάμεσα στο βιολογικό ρολόι και την έκκριση της ορμόνης ινσουλίνης, καθώς και το πώς επηρεάζει τον διαβήτη και το βάρος. Έρευνες δείχνουν ότι η απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού μπορεί να μειώσει τη δυνατότητα του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για διαβήτη. Επίσης, θεωρούν ότι το βιολογικό ρολόι σχετίζεται και με την ευαισθησία στην ινσουλίνη, θέτοντας έτσι το ζήτημα του πότε καταναλώνουμε τα γεύματά μας και όχι μόνο του τι τρώμε, ώστε να διατηρούμαστε αδύνατοι. Σε αμερικανική έρευνα φάνηκε ότι όσοι έτρωγαν το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας τους το μεσημέρι έχασαν 25% περισσότερο βάρος σε σχέση με όσους προσλάμβαναν την ίδια ποσότητα θερμίδων το βράδυ. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το βράδυ ο οργανισμός έχει μικρότερη ικανότητα να μετατρέψει το φαγητό σε ενέργεια, με αποτέλεσμα να αποθηκεύεται ως λίπος. Επιπλέον, το να μην έχουμε ένα συγχρονισμένο βιολογικό ρολόι μπορεί να μας κάνει να πεινάμε περισσότερο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου ανακάλυψαν ότι μετά από 2 νύχτες όπου κοιμόμαστε 2 με 3 ώρες λιγότερο ο οργανισμός μας παράγει 15% περισσότερη γκρελίνη, ορμόνη που σχετίζεται με την αύξηση της όρεξης και 15% λιγότερη λεπτίνη, ορμόνη που συνδέεται με το αίσθημα κορεσμού.
Στις μέρες μας κοιμόμαστε κατά μέσο όρο 2 ώρες λιγότερο από ό,τι το 1960…

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΑΛΛΑ, επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

 

ΠΗΓΗ

ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ KANE SHARE ή ΠΑΤΗΣΕ LIKE
Follow us: Transformers on Facebook |@transformersfc on Instagram
       

Contact Info

 

TRANSFORMERS Fitness Club

Phone: 2310 384186
Email: transformersfitnessclub@gmail.com
Address: Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 30, Καλαμαριά

About Us

 

Ελάτε σήμερα για ένα δωρεάν δοκιμαστικό

και ανακαλύψτε μόνοι σας γιατί στο TRANSFORMERS είναι διαφορετικά

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ!

 
Πώς θα βοηθήσεις τον σύντροφό σου να κάνει δίαιτα;
Μήπως πιστεύεις ότι ο σύντροφος σου τα έχει τα κιλάκια του και χρειάζεται δίαιτα; Ή μήπως κάνει κακή διατροφή και προσπαθείς να τον βοηθήσεις να την διορθώσει αλλά δεν βλέπεις αποτέλεσμα; Ήρθε η ώρα να σου λύσω το πρόβλημα και να σου δώσω συμβουλές που θα βοηθήσουν πραγματικά τον σύντροφό σου, χωρίς φυσικά ‘να του
Το λίφτινγκ ξεκινά από το πιάτο μας!
Πες μου τι τρως να σου πω… πότε θα γεράσεις. Η διατροφή μας επηρεάζει την υγεία, αλλά και την εμφάνισή μας. Ανακαλύψτε, λοιπόν, τα τρόφιμα που θα παρατείνουν τη νεανική όψη της επιδερμίδας σας. Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, με σημαντικές λειτουργίες. Η  υγεία και η εμφάνισή του επηρεάζονται καθημερινά από
Καθαρά Δευτέρα: τι να φάμε, τι να προσέξουμε!
  Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, δηλαδή της περιόδου των 40 ημερών μέχρι το Πάσχα. Σύμφωνα με τα χριστιανικά έθιμα η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της νηστείας, όπου το άτομο δεν πρέπει να καταναλώσει οτιδήποτε σχετίζεται με κρέας, αυγό, ψάρι, γάλα, τυρί, βούτυρο κλπ μέχρι και την ημέρα του
7 ύπουλοι λόγοι που η ζυγαριά σας δείχνει βαρύτερους!
Τρώτε ισορροπημένα, πηγαίνετε γυμναστήριο, τα κάνετε όλα σωστά, αλλά, όχι μόνο δεν χάνετε βάρος, αλλά η ζυγαριά σας δείχνει ότι έχετε πάρει κιλά! Μην βιαστείτε να τα παρατήσετε όλα και να επιστρέψετε στις παλιές σας συνήθειες. Μήπως, τελικά, δεν τα κάνετε όλα σωστά;     Ορίστε, 7 ύπουλοι λόγοι που μπορεί να παίρνετε κιλά χωρίς
Οδηγός διατροφής στο γυμναστήριο!
Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής όταν συνδυάζεται σωστά με κάποιο πρόγραμμα άσκησης, μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της προπόνησης και άρα τα οφέλη της άσκησης για την υγεία!   Η συστηματική άσκηση μπορεί να προάγει την υγεία, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να συμβάλλει στη γενικότερη ευεξία του ατόμου. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής όταν συνδυάζεται
3 πρωινά λάθη που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας!
Οι ρυθμοί του μεταβολισμού μας επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες- μεταξύ των οποίων η ηλικία, το βάρος αλλά και η κληρονομικότητα. Και μπορεί να μην μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για κάποιους από αυτούς, αλλά υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την επιτάχυνση του μεταβολισμού μας. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, αποφύγετε αυτές τις κακές, πρωινές
Χριστούγεννα 2016: Χορτοφάγος; Έχεις τόσες επιλογές για το εορταστικό τραπέζι!
Ποιός είπε ότι όταν είσαι χορτοφάγος δεν μπορείς να απολαύσεις με τον ίδιο τρόπο εορταστικά τραπέζια; Οι επιλογές είναι τόσες πολλές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και εμείς σού προτείνουμε: Βελουτέ σούπα με κολοκυθάκια, μανιτάρια κοκκινιστά με ρύζι, κεμπάπ λαχανικών και φρούτα “σουβλάκι”! Βελουτέ σούπα με κολοκυθάκια και μυρωδικά!   Υλικά συνταγής 6-7 κολοκυθάκια τριμμένα στον
Καλοκαίρι και δίαιτα: ποιό παγωτό να διαλέξω;
Καλοκαίρι και δίαιτα : ποιο παγωτό να διαλέξω; Το καλοκαίρι με την αύξηση της θερμοκρασίας, αναζητούμε τρόπους να δροσιστούμε. Ένα δροσερό, ευχάριστο γλύκισμα είναι και το παγωτό. Μπορούμε να φάμε παγωτά εάν είμαστε σε δίαιτα; Ποιο είδος παγωτού μπορούμε να διαλέξουμε ώστε να μην πάρουμε πολλές θερμίδες αλλά ταυτόχρονα να ευχαριστηθούμε το αγαπημένο μας γλυκό; Το παγωτό αποτελείται κυρίως
Μάθε πώς θα σταματήσεις να τρως ό,τι βρίσκεται μπροστά σου μετά την προπόνηση!
Πόσες φορές το έχεις ρίξει στο φαγητό αμέσως μετά το τρέξιμο, το spinning ή τη γιόγκα; Πολλές ,ε; Μην ανησυχείς καθόλου!   Το θέμα δεν είναι να νιώσεις άσχημα γι’αυτό που κάνεις (γιατί δεν κερδίζεις και τίποτα). Το θέμα είναι να βρεις λύση στο πρόβλημα… Δεν χρειάζεται, όμως, να ανησυχείς ούτε γι’αυτό γιατί τη λύση
Οι 6 βαρύτεροι άνθρωποι στον κόσμο!
Ο Kenneth Brumley ήταν ένα από τα βαρύτερα άτομα που έχει καταγραφεί ποτέ. Χαρακτηρίστηκε στο ντοκιμαντέρ BodyShock του Channel 4 “Half Ton μπαμπάς», ως πατέρας τεσσάρων παιδιών, που ζύγιζε…… περίπου 468 κιλά. Στο νοσοκομείο Renaissance, τον Brumley ανέλαβε μία ομάδα ειδικών οι οποίοι είχαν αναλάβει και την Renee Williams, την βαρύτερη γυναίκα του κόσμου εκείνη την εποχή. Το

ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟ!

 
“Good Calories, Bad Calories”
Οι θερμίδες δεν είναι πάντα κακές. Ούτε και παχυντικές. Ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Αμερική και έχει τον τίτλο Good Calories, Bad Calories: Fats, Carbs, and the Controversial Science of Diet and Health (“Καλές θερμίδες, κακές θερμίδες: λιπαρά, υδατάνθρακες και η αντιφατική επιστήμη της διατροφής και της υγείας”) εξηγεί ότι οι θερμίδες δεν είναι
7 απαραίτητες ουσίες που δεν πρέπει να αμελείτε…
Μήπως έχετε έλλειψη σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο ή βιταμίνη C; Δείτε τις ουσίες που πιθανόν σας λείπουν και τις διατροφικές πηγές τους… Κάλιο: Μειώνει την αρτηριακή πίεση Έρευνες έδειξαν ότι το κάλιο μπορεί να βοηθά να διατηρείται η αρτηριακή πίεση σε υγιή επίπεδα. Το κάλιο ωφελεί επίσης τη γονιμότητα και τη λειτουργία των μυών και
8 μύθοι για την υγεία και την άσκηση, που τους πιστεύουμε ακόμη!
Καταρρίπτουμε 8 μύθους όσον αφορά σε θέματα άσκησης και αποκαθιστούμε την αλήθεια που θα ωφελήσει την υγεία μας.   Οι ειδικοί μας βοηθούν να καταρρίψουμε 8 μύθους που έχουν παγιωθεί όσον αφορά σε θέματα άσκησης και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια που θα ωφελήσει την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση. Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε
Τροφές Που Kαίνε το Λίπος!
Αν θες να αυξήσεις το μεταβολισμό σου, δεν έχεις παρά να κάνεις μία κίνηση: μη σταματάς να τρως. Δεν χρειάζεται να ζηλεύεις τους ανθρώπους που τρώνε απίστευτες ποσότητες και δεν παίρνουν γραμμάριο. Υπάρχουν σίγουροι κι εύκολοι τρόποι για να αποκτήσεις κι εσύ έναν σοβαρό μεταβολισμό. Η τακτική αερόβια άσκηση, τρεις φορές την εβδομάδα, είναι ένα
Πόσα οστά έχουμε στο σώμα μας;
Ένα μωρό διαθέτει 350 οστά στο σώμα του, ένας ενήλικος 206! Πώς γίνεται αυτό; Χάνουμε οστά στην πορεία; Όχι, απλώς κάποια ενώνονται μεταξύ τους (γίνεται δηλαδή συνοστέωση), καθώς το σώμα αναπτύσσεται. Έτσι στην ενήλικη ζωή μας έχουμε σχεδόν 150 οστά λιγότερα! Πιο ισχυρά από το τσιμέντο! Αξίζει σημειωθεί ότι ένα υγιές οστό είναι πάρα πολύ
Ορθορεξία: Η «νέα» διατροφική διαταραχή!
Αντιμέτωποι με μία «νέα» διατροφική διαταραχή, τη νευρική ορθορεξία, βρίσκονται οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι. Η νευρική ορθορεξία είναι μια μανία κατανάλωσης μόνο υγιεινών τροφών, κυρίως βιολογικών ή οργανικών και η αποφυγή κατανάλωσης τροφών, αυξημένων σε λιπαρά ή εκείνων που περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. «Οι πρώτοι επιστήμονες υγείας, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς αυτούς, είναι οι
Δεν μπορείτε να πάρετε τα πόδια σας; Αυτοί είναι οι 3 ένοχοι που σας κλέβουν την ενέργεια!
Νίκησέ τους.   Αρκετοί άνθρωποι αισθάνονται καθημερινά κούραση και δυσφορία, έχουν δυσκολία συγκέντρωσης και νιώθουν συνεχώς υπνηλία, ακόμα και αν δεν καταβάλλουν κάποια ιδιαίτερη σωματική προσπάθεια. Συνήθως το αποδίδουν στους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής αλλά πολλές φορές μπορεί να κρύβεται και κάτι περισσότερο πίσω από αυτό το σύμπτωμα. Η κόπωση μπορεί να είναι παροδική ή χρόνια.
Ρύζι: Το μαγειρεύεις ΛΑΘΟΣ!
Tο αρσενικό υπάρχει ως αποτέλεσμα της επαφής του καλλιεργούμενου ρυζιού με βιομηχανικές τοξίνες και φυτοφάρμακα!   Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος του ρυζιού φαίνεται πως βάζει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Πρόσφατα πειράματα έδειξαν πως το να βράζει κανείς το ρύζι σε μια κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστεί το νερό μπορεί
Γυναίκες και βάρη: Μια αναγκαία σχέση!
Συνηθισμένη εικόνα σε κάθε ελληνικό γυμναστήριο: Η αίθουσα με τα ομαδικά προγράμματα (Αερόμπικ, Ζούμπα, Πιλάτες, Γιόγκα) είναι γεμάτη γυναίκες, ενώ την ίδια στιγμή ο χώρος με τα ελεύθερα βάρη θυμίζει αποδυτήρια ανδρικής ομάδας ποδοσφαίρου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση είναι αρκετά απλή και την ακούω σε κάθε συζήτηση που τυχαίνει να κάνω με γυναίκες, προσπαθώντας
APPLE COOKIES…
  April 9, 2014 I have been craaaaving apples. Apples like there is no tomorrow. It’s just one of those pregnancy cravings (and at least it’s a healthy one!). Sweet David has been experimenting with ways for me to eat apples. Don’t get me wrong – sometimes I just want an apple and I don’t

ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΣ

 
Γυναίκες και βάρη: Μια αναγκαία σχέση!
Συνηθισμένη εικόνα σε κάθε ελληνικό γυμναστήριο: Η αίθουσα με τα ομαδικά προγράμματα (Αερόμπικ, Ζούμπα, Πιλάτες, Γιόγκα) είναι γεμάτη γυναίκες, ενώ την ίδια στιγμή ο χώρος με τα ελεύθερα βάρη θυμίζει αποδυτήρια ανδρικής ομάδας ποδοσφαίρου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση είναι αρκετά απλή και την ακούω σε κάθε συζήτηση που τυχαίνει να κάνω με γυναίκες, προσπαθώντας
Τα φασόλια : Ο σύμμαχος της ευεξίας!
Τα φασόλια στην διατροφή μας! 1) Τα φασόλια περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων και πρωτεϊνών . 2) Οι πρωτεΐνες των φασολιών θεωρούνται ατελείς , γιατί δεν περιέχουν το αμινοξύ κυστείνη- μπορούν όμως να γίνουν πλήρεις τρώγοντας μαζί λίγο ρύζι ή μαύρο ψωμί ή μια κουταλιά γιαούρτι. 3) Τα φασόλια είναι εξαιρετική τροφή , αρκεί να τρώγονται
Οι άνδρες που πίνουν τσάι έχουν μικρότερη περιφέρεια μέσης!
Οι άνδρες που πίνουν δυο κούπες τσάι ημερησίως έχουν μικρότερη περιφέρεια μέσης συγκριτικά με τους άνδρες που πίνουν καφέ ή άλλο ρόφημα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ωστόσο το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει για τις γυναίκες. Προηγούμενες έρευνες έχουν εξετάσει τη σχέση του καφέ και του τσαγιού με την παχυσαρκία, ωστόσο δεν είχαν εξαχθεί συμπεράσματα
Πώς να φτιάξω δυνατούς και όμορφους μύες;
Σίγουρα, η σκληρή και σωστή γυμναστική είναι ο βασικός τρόπος, για να αναπτύξεις τους μύες σου. Τι άλλο όμως είναι απαραίτητο, για να χτίσεις ένα όμορφο σώμα; Οι ώρες, που αφιερώνεις στο γυμναστήριο, προκαλούν το σώμα σου και το αναγκάζουν να δυναμώσει, με αποτέλεσμα να φουσκώνουν οι μύες σου. Ο φυσικός κάματος όμως, σε κάνει
Ο χρυσός… που θα σε γιατρέψει!
Πρόκειται για ένα θαυμάσιο ποτό το απόγευμα και τα οφέλη του είναι εκπληκτικά! Το κύριο συστατικό του είναι ο Κουρκουμάς Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, την πολυφενόλη που αναγνωρίζεται ως το κύριο ενεργό συστατικό το οποίο παρουσιάζει πάνω από 150 θεραπευτικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-καρκινικές ιδιότητες. Επιπρόσθετα πλεονεκτήματα του κουρκουμά: . * Αντιφλεγνονώδες,
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα! Χειρουργείο ή μήπως όχι…;
A new study suggests physical therapy equals surgery in the treatment of carpal tunnel syndrome! Researchers at Universidad Rey Juan Carlos conducted a randomized, parallel-group trial involving 100 women with CTS who were randomly allocated to surgery or a physical therapy regimen focusing on the neck and median nerve for 30 minutes, once a week.
Θέλεις να τρως σωστά από το πρωί μέχρι το βράδυ; Δες τι πρέπει να κάνεις!
Είτε επιθυμείς να χάσεις μερικά κιλάκια είτε θέλεις να βελτιώσεις την υγεία σου, το να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής ίσως είναι η αλλαγή που χρειάζεσαι για να δεις αποτελέσματα.  Το να αντικαταστήσεις τις επεξεργασμένες τροφές με φυσικές μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο αλλά σύντομα θα σου γίνει δεύτερη φύση. Δες τι πρέπει να κάνεις
3 γευστικοί τρόποι να απολαύσετε… τα λεμόνια το πρωί!
Η κατανάλωση λεμονιών το πρωί ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Συνδυάζοντάς τα με άλλα φυσικά συστατικά, μεγιστοποιούμε τις ωφέλειές τους.   Πιθανώς γνωρίζετε ήδη τα οφέλη της κατανάλωσης νερού με λεμόνι το πρωί, με άδειο στομάχι. Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος αποτοξίνωσης, βελτιστοποίησης των σωματικών λειτουργιών και εξασφάλισης πληθώρας απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων στον οργανισμό. Πώς
Καθημερινές τροφές που κρύβουν πολλές θερμίδες; Ποιες είναι;
Σε μύθους αναδεικνύει μια νέα μελέτη τη σύσταση «να τρώτε λίγο και απ’ όλα για να μην παχύνετε» και το δόγμα «δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα αλλά καλές και κακές συνήθειες». Οπως έδειξε, υπάρχουν τρόφιμα που μας παχαίνουν και άλλα που μας αδυνατίζουν ακόμα και όταν δεν υπερβαίνουμε τις θερμίδες που καθημερινά συνιστώνται για
Πώς να βάλω κιλά; 3 σημαντικοί παράγοντες για αύξηση βάρους!
Η αύξηση του βάρους είναι ένα πολύ ρεαλιστικό πρόβλημα για πολλούς αθλητές bodybuilding και πιο γενικά για ανθρώπους που είναι υπερβολικά αδύνατοι! Πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει ένα καλά φυλαγμένο μυστικό που επιτρέπει μόνο σε μερικούς «εν γνώσει» να κερδίσουν βάρος. Άλλοι πιστεύουν ακράδαντα ότι ποτέ δεν θα καταφέρουν να προσθέσουν ούτε ένα κιλό προστιθέμενης μυϊκής

ΠΟΥΘΕΝΑ

 
Περισσότερα βάρη για τις γυναίκες!
Ένας από τους πιο κλασικούς τρόπους μυϊκής ενδυνάμωσης και τόνωσης είναι τα βάρη και γενικότερα οι ασκήσεις με αντιστάσεις. Όλοι σας έχετε ακούσει για προγράμματα γυμναστικής με βάρη, αντιστάσεις, λάστιχα και μηχανήματα. Όλα αυτά τα είδη αφορούν τη χρήση πρόσθετης αντίστασης (δηλαδή βάρους), με σκοπό την τόνωση και την αύξηση της μυϊκής σας δύναμης. Bέβαια,
Πώς θα προστατέψετε το σώμα σας από τις ραγάδες με τη σωστή διατροφή!
Υπάρχει τρόπος! Οι ραγάδες είναι αποτέλεσμα της αυξομείωσης του βάρους που έχει ως αποτέλεσμα τις απότομες αλλαγές στο δέρμα κάνοντας το να χάνει την ελαστικότητα του. Για να προφυλαχθούμε από τις ραγάδες αλλά και για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση τους μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και τις τόσο πολύτιμες
Γιατί δεν πρέπει το μεσημέρι να κοιμόμαστε για πάνω από 40 λεπτά;
Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να παίρνουν κάτι παραπάνω από έναν σύντομο μεσημεριανό υπνάκο και όσοι νιώθουν μια συνεχή υπνηλία μέσα στη μέρα, κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα! Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διαβητολόγο Τομοχίντε Γιαμάντα του Πανεπιστημίου του Τόκιο, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο
Τι μπορούμε να κάνουμε για…extra καύσεις;
Η κίνηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε τις καύσεις μας, όμως μερικά έξυπνα τρικ μπορούν να δώσουν μια έξτρα ώθηση στον μεταβολισμό μας, ώστε να κατακτήσουμε λίγο πιο γρήγορα τον πολυπόθητο στόχο μας. Αρχικά η αύξηση αυτή φαίνεται μικρή, αλλά με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να αποδειχτεί σημαντική. Τι μπορούμε, λοιπόν, να
Πώς σκέφτεστε τα Χριστούγεννα ;
Για να μην ξεχνιόμαστε … Τροφή-ποσότητα-θερμίδες Μελομακάρονο: Ένα κομμάτι έχει 140 θερμίδες. Κουραμπιές: Ένα κομμάτι έχει 130 θερμίδες. Βασιλόπιτα: Ένα μέτριο κομμάτι έχει 380 θερμίδες. Δίπλες: Μία μεγάλη έχει 87 θερμίδες. Γαλοπούλα βραστή: Μια μερίδα έχει 250 θερμίδες. Γαλοπούλα γεμιστή: 450 θερμίδες η μερίδα. Χοιρινό Πρασοσέλινο: Μερίδα 550 θερμίδες. Χοιρινή μπριζόλα σχάρας: Η μία 350
Κεφαλαλγία τάσης. Τι είναι και ποιούς αφορά;
  Τι είναι με δύο λόγια η κεφαλαλγία τάσης ; Η κεφαλαλγία τάσης (tension headache) είναι η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου. Πρόκειται για έναν διάχυτο, ήπιας έως μέτριας έντασης πονοκέφαλο που περιγράφεται σαν «μια σφιχτή ζώνη γύρω από το κεφάλι». Σε τι οφείλεται η κεφαλαλγία τάσης ; Η παλιότερη ερμηνεία ήταν ότι η κεφαλαλγία τάσης προκαλείται
6 ιδέες για υγιεινό και θρεπτικό πρωινό για όλα τα γούστα! (ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
Αντί για δυο γουλιές καφέ και μια βιαστική μπουκιά φρυγανιάς με μαρμελάδα, μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο πρωινό σας, και να το φτιάξετε όπως πρέπει, για να σας «κρατήσει» όλη την ημέρα. Όπως ξέρουμε όλοι, το πρωινό είναι ένα από τα βασικά και ίσως από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, αφού είναι αυτό
Παχύσαρκοι! Ποιά βιταμίνη τους λείπει;
Tα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου και παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό συνέδριο παχυσαρκίας στην Πράγα.  Οι επιστήμονες εκτίμησαν, ότι στη βόρεια Ιταλία, η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D κυμαίνεται από 6% στους υπέρβαρους ανθρώπους, έως και 30-40% σε αυτούς που θεωρούνται παθολογικά παχύσαρκοι.
Σαλάτα ταμπουλέ με κινόα, μήλα και καρύδια!
Δροσερή και χορταστική σαλάτα που συνδυάζει την υπερτροφή κινόα με γευστικά μήλα και πολλά μυρωδικά. Είναι κατάλληλη για όσους προσέχουν την χοληστερίνη τους, αλλά και για όσους απλά αναζητούν ένα ελαφρύ γεύμα! Υλικά 300γρ. κινόα βρασμένη 2 μήλα κόκκινα με τη φλούδα, κομμένα σε μικρούς κύβους και περασμένα με λίγο λεμόνι 2 αγγουράκια μικρά, κομμένα
Μήπως έχετε βουλιμικά επεισόδια;
«Άμα αρχίσω εγώ το φαγητό, δεν υπάρχει τέλος… Πρέπει να το φάω όλο, κι αν δεν έχω χορτάσει θα ξαναβάλω, μέχρι να γαληνέψω και να είμαι ευχαριστημένη-ος!». Σας θυμίζει κάτι; Πρόκειται για μια κοινή περίπτωση φαγητού υπό την επιρροή συναισθήματος, πίσω από το παραπέτασμα ή δικαιολογία του «θέλω πολύ φαγητό για να χορτάσω/ ηρεμήσω». «Ξεσπάω