Χωρίς κυτταρίτιδα σε μερικές εβδομάδες!
Χτυπήστε κατευθείαν στο στόχο! Ο σωστός τρόπος διατροφής αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την πρόληψη της κυτταρίτιδας αλλά και την επιτυχή αντιμετώπισή της, εάν έχει ήδη εμφανιστεί…
Ανεξάρτητα λοιπόν από τις αιτίες που τη δημιούργησαν κληρονομικότητα, ορμονικές διαταραχές, καθιστική ζωή, τρόπος διατροφής, λήψη ορισμένων φαρμάκων κ.λπ. ή το εξελικτικό της στάδιο, η διατροφή έχει πάντα τον πρώτο λόγο.
Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κυτταρίτιδα δεν έχουν μόνο οι υπέρβαρες γυναίκες, αλλά ακόμη και οι πολύ λεπτές. Προσοχή: Ελέγξτε την κατάσταση αρτηριών, φλεβών και λέμφου, πιθανές ανωμαλίες στο μεταβολισμό σακχάρου και λιπιδίων καθώς και την κατάσταση του θυρεοειδούς. Αν όλα είναι φυσιολογικά, τότε η κυτταρίτιδα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε διαιτητικούς παράγοντες και μπορεί να τεθεί ευκολότερα υπό έλεγχο!
Τι συρρικνώνει την κυτταρίτιδα
* Ισοθερμιδική διατροφή ή ελαφρώς υποθερμιδική όταν απαιτείται η απώλεια κιλών.
* Ποιοτικότερες επιλογές τροφίμων, π.χ. βιολογικά αντί για συμβατικά!
* Μικρά και συχνά γεύματα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, που δημιουργούν ευνοϊκό γλυκαιμικό περιβάλλον (σταθερότητα σακχάρου αίματος).
* Επαρκής πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών, ιδίως βιταμινών και αντιοξειδωτικών (φρούτα, λαχανικά κ.λπ.).
* Λιγότερα βιομηχανοποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, περισσότερα ανεπεξέργαστα και ολικής αλέσεως.
* Μείωση ζωικών λιπαρών, προτίμηση στα φυσικώς πιο άπαχα τρόφιμα.
* Επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών.
* Περισσότερο σπιτικό φαγητό, λιγότερο έτοιμο ή τυποποιημένο (π.χ. σνακ).
* Αύξηση ωμών ή/και ελαφρώς μαγειρεμένων τροφίμων (π.χ. στον ατμό), ηπιότεροι τρόποι μαγειρέματος.
* Επαρκής κατανάλωση νερού.
Τι την αυξάνει
* Μεγάλη πρόσληψη θερμίδων, παχυσαρκία.
* Δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων ή πολύ πλούσια σε πρωτεϊνες και ζωικά λίπη.
* Πολύ γρήγορο αδυνάτισμα.
* Μη ισορροπημένη διατροφή, έλλειψη θρεπτικών συστατικών.
* Υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, κυρίως ζάχαρης.
* Αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών, πολλά ζωικά τρόφιμα και πρόχειρα γεύματα.
* Καμένα λίπη και έλαια, υπερθερμασμένα τρόφιμα (τηγάνι, barbeque, σχάρα κ.λπ.).
* Περιορισμένη πρόσληψη φυτικών ινών και νερού, δυσκοιλιότητα.
* Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αναψυκτικών, καφεϊνης*.
* Πολλές αλατισμένες τροφές και γεύματα, πολύ αλάτι στα φαγητά.
* Τρόφιμα που περιέχουν χημικά (π.χ. χρώματα, συντηρητικά, κατάλοιπα φυτοφαρμάκων) ή στα οποία υπάρχει δυσανεξία.
Δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σας:
Φρέσκα λαχανικά, φρούτα και χόρτα: Περιέχουν άφθονο νερό, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, που συνεισφέρουν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον, πολλά από αυτά, επειδή έχουν ήπια διουρητική δράση, βοηθούν στη μείωση των οιδημάτων που οφείλονται στην κακή αιματική και λεμφική κυκλοφορία. Συμβουλή: Από τα λαχανικά και τα χόρτα προτιμήστε άνηθο, αντράκλα, καρότα, κολοκυθάκια, κουνουπίδι, κρεμμυδάκια φρέσκα, κρεμμύδι ξερό, λαχανάκια Βριξελών, λάχανο κόκκινο, μαϊντανό, μαρούλι, μπάμιες, μπρόκολο, ντομάτα, πιπεριές, ραδίκια, ρόκα, σέλινο, σπανάκι και φασολάκια. Από τα φρούτα προτιμήστε ακτινίδιο, ανανά, αχλάδι, βερίκοκα, γκρέιπφρουτ, δαμάσκηνο, κεράσια, μήλο, πεπόνι και πορτοκάλι!
Δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια: Προϊόντα βρώμης, κριθαριού, σίκαλης και σταριού, ρύζι, φασόλια, φάβα, φακές και ρεβίθια αποτελούν εξαιρετικές πηγές σύνθετων υδατανθράκων, που διατηρούν το σάκχαρο του αίματος πιο σταθερό, βιταμινών Β, που βοηθούν το μεταβολισμό, καθώς και φυτικών ινών, που προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα. Συμβουλή: Συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας προϊόντα από κριθάρι, όπως παξιμάδια, δημητριακά προγεύματος και χυμό από εκχύλισμα κριθαριού. Το κριθάρι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ένζυμα που ενισχύουν το μεταβολισμό του λίπους. Γενικά, για όλα τα τρόφιμα, αυτό που βλάπτει είναι η υπερβολή κι αυτό που ωφελεί ή τουλάχιστον δεν έχει δυσμενή επίδραση στην κυτταρίτιδα είναι η λελογισμένη κατανάλωση. Η μέτρια κατανάλωση καφέ (1-2 φλιτζάνια ημερησίως) στο πλαίσιο μιας ποικίλης διατροφής δεν θεωρείται επιβαρυντική και ίσως να είναι επωφελής!
Πόσο νερό να πίνω;
Η μειωμένη πρόσληψη νερού αυξάνει τα οιδήματα, συμβάλλει στην εμφάνιση δυσκοιλιότητας, ελαττώνει την ταχύτητα του μεταβολισμού, δυσχεραίνει την απομάκρυνση τοξινών. Γι αυτό η ελάχιστη κατανάλωση νερού πρέπει να είναι ανάλογη της θερμιδικής σας πρόσληψης, τουλάχιστον 1 ποτήρι νερό για κάθε 250 θερμίδες, και ακόμη μεγαλύτερη όταν γυμνάζεστε, σε υψηλές θερμοκρασίες και σε έντονη εφίδρωση ή διούρηση. Προσοχή! Όταν γίνεται μεγάλη πρόσληψη νατρίου και χαμηλή καλίου ή υπάρχουν κυκλοφορικά, νεφρικά ή ορμονικά προβλήματα, κατακράτηση υγρών μπορεί να προκαλέσει και η υπερβολική κατανάλωση νερού (πάνω από 20-25 ποτήρια ημερησίως) η κυτταρίτιδα τα απορροφά και τα συγκρατεί όπως ένα σφουγγάρι.
Από τη στιγμή που η επιφάνεια της επιδερμίδας παρουσιάζει όψη «φλούδας πορτοκαλιού», η υιοθέτηση ενός συστηματικού προγράμματος διατροφής αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συντηρήστε το αποτέλεσμα που πετύχατε με υγιεινή διατροφή και φυσικά άσκηση! Εάν δεν συνεχίσετε να τρώτε υγιεινά και να γυμνάζεστε, η κυτταρίτιδα θα… επανεμφανιστεί!
Πρόγραμμα απώλειας βάρους
Αν έχετε περιττά κιλά, η αργή απώλεια βάρους με ισορροπημένη υποθερμιδική διατροφή και συστηματική άσκηση αποτελεί, πιθανώς, την πιο ωφέλιμη θεραπεία για την κυτταρίτιδα!
TIPS!
- Επιλέγετε τρόφιμα όσο το δυνατόν «καθαρότερα» από χημικά και συντηρητικά (π.χ. βιολογικά), λιγότερο επεξεργασμένα (π.χ. ολικής αλέσεως) και χωρίς προσθήκη υδρογονωμένων λιπαρών (trans) ή πολλών σακχάρων (γλυκόζη, φρουκτόζη, ζάχαρη).
- Για το μαγείρεμα τον τροφών προτιμήστε το βράσιμο στον ατμό ή σε νερό και πάντα σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, ανάλογα με την τροφή, τέτοια όμως που να καταστρέφονται όλα τα παθογόνα μικρόβια.
- Να συμπεριλαμβάνετε στις σαλάτες σας αρκετά λαχανικά με διουρητικές ιδιότητες, όπως αγγούρι, κόκκινο λάχανο, κρεμμυδάκια και πιπεριές. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε 1-2 κουταλάκια καλό μηλόξιδο.
- Αποφύγετε τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: δεν μεταβολίζονται σωστά και δημιουργούν τοξικά υποπροϊόντα, που δεν αποβάλλονται εύκολα από τον οργανισμό.
- Η επαρκής κατανάλωση νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας διευκολύνει την κυκλοφορία της λέμφου και βοηθάει στην αποβολή τοξινών και περιττών υγρών.