5 οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής για την υγεία μας!
H μεσογειακή δίαιτα θεωρείται ως πλεονεκτική έναντι της κλασσικής δίαιτας περιορισμού της πρόσληψης λιπών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της αθηρωμάτωσης για τους παρακάτω λόγους :
-
Μια μεσογειακού τύπου δίαιτα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και εστέρες στερολών μειώνει την ολική χοληστερόλη, την LDL-χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την απολιποπρωτεΐνη-Β, ενώ δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τη συγκέντρωση ινσουλίνης και γλυκόζης, την ενδοθηλιακή λειτουργία και την ινωδολυτική ικανότητα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες λοιπόν φαίνεται ότι επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία της αθηρωμάτωσης και ως εκ τούτου βοηθούν τόσο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων όσο και στην καλύτερη πρόγνωσή τους.
-
Με τη μεσογειακή διατροφή έχει διαπιστωθεί η ευεργετική επίδραση του ελαιόλαδου στις λιποπρωτεΐνες του αίματος .
-
Κύρια πηγή λίπους στη μεσογειακή διατροφή: είναι το ελαιόλαδο. Η απουσία trans λιπαρών οξέων. Η περιεκτικότητα του ελαιόλαδου σε αντιοξειδωτικά, το κάνει και μοναδικό για την προστασία του ατόμου έναντι του καρκίνου, των καρδιαγγειακών νόσων ενώ συμβάλλει και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Αξίζει να σημειωθεί πως το ελαιόλαδο, μειώνει την «κακή» LDL, χοληστερόλη, ενώ προστατεύει την HDL, ή «καλή» χοληστερόλη. Είναι γνωστή η ανιαθηρωγενετική δράση του ελαιόλαδου, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένα λιποειδικά κλάσματα από το ελαιόλαδο που όταν δοθούν στα πειραματόζωα που διατρέφονται με τροφή πλούσια σε χοληστερόλη, με την οποία αναπτύσσουν αθηρωματικές πλάκες, αναστέλλεται ο σχηματισμός των αθηρωματικών πλακών.
-
Με τη μεσογειακή δίαιτα εμφανίζετε στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα:
C-αντιδρώσας πρωτεΐνης ,
Ιντερλευκίνης-6 ,
ινωδογόνου ,
ομοκυστεΐνης πλάσματος,
στον αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά λοιπόν, με τη συμμόρφωση σύμφωνα με το μεσογειακό πρότυπο διατροφής μειώνονται οι παράγοντες φλεγμονής και πήξης του αίματος.
-
Επίσης οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το ελαιόλαδο και τα διάφορα λαχανικά και κηπευτικά (βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, καροτένια, φλαβινοειδή, θειολικές ενώσεις κ ά.) εμποδίζουν την οξείδωση της LDL που είναι γνωστό ότι αρχίζει τη διαδικασία της αθηροσκληρώσεως. Οι φυτικές ίνες των κηπευτικών μειώνουν την απορρόφηση των λιπών και συμβάλλουν στην αποφυγή της παχυσαρκίας και της υπερχοληστερολαιμίας. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιολάδου και τα ω-3 πολυακόρεστα των ψαριών έχουν αντιθρομβωτική δράση και μειώνουν τις θρομβώσεις (εμφράγματα, εγκεφαλικά).