To μεγάλο δίλημμα του αρχάριου: Όγκος πρώτα ή γράμμωση;

L

Θέλεις να χτίσεις το τέλειο σώμα, αλλά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις. Ονειρεύεσαι να βάλεις τρελά ποσοστά μυϊκής μάζας στο σώμα σου, αλλά όταν κοιτάς στον καθρέφτη τρομάζεις από το πόσο λίπος πρέπει να χάσεις ασχέτως αν η ζυγαριά σου λέει το αντίθετο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε έναν υποτιθέμενο “πλαδαρό κοκαλιάρη” που ξεκινά μόλις το γυμναστήριο και ας δούμε πώς οι διάφορες στρατηγικές όγκου ή γράμμωσης επηρεάζουν το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει στον στόχο που έχει βάλει.

Το μεγάλο δίλλημα

Σημείωση: Σε αυτή την ενότητα θα δούμε το παράδειγμα ενός τυπικού ασκούμενου στο 1,75 ύψος, που ζυγίζει 70 κιλά και έχει 18% ποσοστό λίπους. Το βάρος που βάζουμε είναι καθαρά υποθετικό. Αυτό το άρθρο κάνει ακόμα γι’ αυτούς που είναι λεπτοί χωρίς μεγάλα ποσοστά λίπους.

Ας πούμε λοιπόν, ότι ζυγίζετε 70 κιλά με 18% ποσοστό λίπους (13 κιλά) και θέλετε να χτίσετε μυς χωρίς έχετε κανένα προηγούμενο ιστορικό στη γυμναστική με βάρη. Εάν επιχειρήσετε να ρίξετε πρώτα το λίπος σε ένα τέτοιο χαμηλό βάρος χωρίς να γνωρίζετε τι χρειάζεται για να επιτύχετε αποτελέσματα στο γυμναστήριο, είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε σε χειρότερη κατάσταση μυικότητας από ότι ξεκινήσατε. Ο λόγος είναι απλός. Δεν έχετε ακόμα μάθει να ελέγχετε το βάρος σας και ιδιαίτερα δεν είστε γνώριμοι με τον όρο “σωματική σύσταση”.

faei

Τα 3 πιθανά σενάρια
1. Βραχυπρόθεσμη γράμμωση και μετά μακροπρόθεσμος όγκος. Στόχος σας είναι να ρίξετε 4-8 κιλά λίπους σε μικρό χρονικό διάστημα και μετά να ακολουθήσετε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο προοδευτικού όγκου.
2. Μακροπρόθεσμος όγκος και μετά βραχυπρόθεσμη γράμμωση. Στόχος σας είναι να ακολουθήσετε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο όγκου με όσο το δυνατόν λιγότερη εναπόθεση λίπους, ώστε μετά να μπορείτε εύκολα να γραμμώσετε.
3. Βραχυπρόθεσμος όγκος και μετά βραχυπρόθεσμη γράμμωση. Στόχος σας, ο όγκος για μερικούς μήνες και έπειτα γράμμωση για μερικούς μήνες, επαναλαμβάνοντας αυτό το σενάριο όσα χρόνια επιθυμείτε.

1o σενάριο: Βραχυπρόθεσμη γράμμωση – Μακροπρόθεσμος όγκος

Σε αυτό το σενάριο ο ασκούμενος μας επιλέγει να ρίξει περίπου 4-8 κιλά λίπους πριν από την ανάληψη μιας στρατηγικής μακροπρόθεσμου όγκου. Δεν έχει καμία εμπειρία με γυμναστική με βάρη και δεν ξέρει τίποτα για το πώς να προπονηθεί ώστε να διατηρήσει τη μυϊκή του μάζα, οπότε υποθέτουμε ότι ενώ χάνει αυτό το λίπος χάνει επίσης και 2-3 κιλά μυϊκής μάζας. Μετά το πέρας της φάσης γράμμωσης του ασκούμενού μας τα στατιστικά του είναι: Βάρος: 62 κιλά και ποσοστό λίπους: 9%. Το παράδειγμά μας κατάφερε να μειώσει το σωματικό λίπος του στο μισό, αλλά η διάπλασή του φαίνεται επιεικώς για κλάματα, με το σώμα του να δείχνει πιο λεπτό και ασθενικό από ποτέ.

Τώρα, ο αδύναμος ασκούμενός μας πρέπει να αναλάβει ένα πλάνο μακροπρόθεσμου όγκου για 1 ή περισσότερα χρόνια, στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει πίσω όλο το λίπος που έχασε στην προηγούμενη φάση. Αναρωτιέται πόσο θα του πάρει να βάλει όγκο, ίσως και πανικοβάλλεται στη σκέψη ότι θα ξαναβάλει πίσω όλο το λίπος που έχασε γιατί απλώς δεν είναι σε θέση να καταλάβει ότι η προσθήκη μυϊκής μάζας κάνει μια σωματική διάπλαση εντυπωσιακή ακόμα κι αν κάποιος βρίσκεται σε 18% σωματικού λίπους .

Αλλά τι γίνεται με τον 70άρη κοκαλιάρη που έχει εμπειρία από γυμναστική και ξέρει πως να διατηρεί τη μυϊκή του μάζα κατά τη διάρκεια γράμμωσης; Ακόμα και αυτός θα αναγκαστεί να αποχαιρετήσει 1-2 κιλά μυικής μάζας ρίχνοντας 4-8 κιλά λίπους – το ξέρει καλά. Το αποτέλεσμα θα είναι και στις δυο περιπτώσεις το ίδιο.

2ο σενάριο: Μακροπρόθεσμος όγκος – Βραχυπρόθεσμη γράμμωση

Σε αυτό το σενάριο, ο ασκούμενός μας αποφασίζει να ακολουθήσει ένα μακροπρόθεσμο (2-3 χρόνων) πλάνο όγκου χωρίς πολλές υπερβολές στη διατροφή του. Θέτει ένα πλάνο διατροφής που βασίζεται κατά κύριο λόγο γύρω στο 80% ποσοστό καθαρών τροφών (όχι junk δηλαδή) και σπάνια τρώει πάνω από 300-500 θερμίδες πάνω από τα επίπεδα συντήρησης σε οποιαδήποτε ημέρα. Ξέρει ότι στη διαδρομή του θα βάλει λίγο λίπος επάνω του αλλά δεν τον πειράζει.

Προχωράει να κερδίσει 10 κιλά καθαρής μυικής μάζας και μόλις 7 κιλά λίπους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου 3 ετών. Στο τέλος της περιόδου όγκου τα στατιστικά του είναι: Βάρος 87 κιλά, σωματικό λίπος: 22%.

Παρά την αύξηση του ποσοστού σωματικού του λίπους, ο ασκούμενός έχει αλλάξει δραματικά την εμφάνισή του, αυξάνοντας την μυικότητά του. Φαίνεται και είναι πιο δυνατός και, είτε πιστεύετε είτε όχι, δείχνει επίσης πιο γραμμωμένος από όσο ήταν πριν από 3 χρόνια με χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους, απλώς και μόνο λόγω της επιπλέον μυϊκής μάζας.

Σε αυτό το σημείο, ο ασκούμενός μας θα μπορούσε να αναλάβει ένα σύντομο (12-15 εβδομάδων) πλάνο γράμμωσης, κόβοντας απλά 500 θερμίδες από τη διατροφή όγκου που έκανε όλα αυτά τα 3 χρόνια. Φυσικά, θα χάσει σε αυτή την περίοδο 2-3 κιλά μυών αλλά ρίχνοντας το 20% λίπους του σε 13% θα φαίνεται πιο “κομμάτια” από ποτέ! Οπότε, τα στατιστικά του μετά την περίοδο γράμμωσης θα είναι κάπως έτσι: Βάρος: 76 κιλά, σωματικό λίπος: 13%

Σε αυτό το σημείο, ο ασκούμενός μας θα μπορούσε είτε να επαναλάβει την ίδια διαδικασία για τα επόμενα 2-3 χρόνια ώστε να προσθέσει ακόμα 4-8 κιλά μυικής μάζας ή απλά να επικεντρωθεί στη διατήρηση της υπάρχουσας σωματικής του σύστασης.

3ο σενάριο: Βραχυπροθεσμος όγκος – Βραχυπρόθεσμη γράμμωση

Αυτή είναι μια πολύ κοινή πρακτική που πάρα πολλοί ασκούμενοι ακολουθούν. Θα δείτε ανθρώπους να μπαίνουν σε ατελείωτους (σχετικά) σύντομους κύκλους όγκους και γράμμωσης. Ποτέ δεν δίνουν στον εαυτό τους ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να χτίσουν μυς, και ουσιαστικά αυτό που κάνουν είναι να ταλαντεύονται πέρα δώθε μεταξύ μερικών κιλών μυικού κέρδους για να το χάσουν κατά τη διάρκεια γράμμωσης (ο κλασικός φόβος να μη χαθεί το 6 pack).

Ας πούμε λοιπόν ότι ο ασκούμενός μας ξοδεύει 6 μήνες για όγκο και κερδίζει 7 κιλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μέρος αυτού του βάρους είναι απλά κατακράτηση υγρών που προκαλείται από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας θερμιδών στην προσπάθεια να βάλει όσο πιο γρήγορα γίνεται μυς. Εδώ, ο ασκούμενος πανικοβάλλεται. Νομίζει ότι χόντρυνε και ότι ποτέ δεν θα ξαναδούν οι κοιλιακοί του το φως της ημέρας. Ξεκινά λοιπόν έναν κύκλο γράμμωσης, όντας στα 77 κιλά με 20% ποσοστό λίπους. (Σημείωση: Πριν την γράμμωση η πιθανότερη κατανομή των 7 αυτών κιλών που πήρε είναι: Καθαροί μυς: 4 κιλά, Λίπος: 2 κιλά, Νερό: 1 κιλό).

Επειδή αυτό ο ασκούμενος είναι ακόμα αδύνατος, τα 4 κιλά λίπους και νερών που έχουν αποκτηθεί είναι αισθητά παρά την πρόσθετη μυϊκή μάζα. Στους επόμενους 12-18 μήνες και με την προσθήκη άλλων 5-7 κιλών καθαρής μυικής μάζας, αυτές οι μικρές αυξήσεις σε λίπος θα γίνονται όλο και λιγότερο “εμφανείς”.

Έτσι, ξεκινά η φάση γράμμωσης για τους επόμενους 3-4 μήνες. Ο ασκούμενός μας χάνει 6 κιλά λίπους, 2 κιλά μυς και το 1 κιλό νερών που απέκτησε από την προηγούμενη φάση. Το αποτέλεσμα είναι το ακόλουθο: Βάρος: 68 κιλά, σωματικό λίπος: 13%.

Είναι τώρα 2 κιλά ελαφρύτερος από ό, τι όταν ξεκίνησε τον όγκο, και έχει 2 περισσότερα κιλά μυϊκής μάζας, αλλά του πήρε 9 μήνες για να φτάσει σε αυτό το σημείο (6 μήνες όγκος, 3 μήνες γράμμωση).

Αυτό είναι βεβαίως πρόοδος προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά είναι μια αργή – πολύ αργή – πρόοδος, δεδομένων των στόχων που έχει βάλει ο ασκούμενος μας. Αν εξακολουθήσει στο μοτίβο όγκος-γράμμωση-όγκος-γράμμωση σε μικρές περιόδους, θα του πάρει περισσότερο χρόνο για να χτίζει κάθε φορά μυς κατά τη διάρκεια κάθε φάσης όγκου, γιατί θα πρέπει να ανακτά κάθε φορά τους χαμένους του μυς από την προηγούμενη φάση (Αν και αυτή η μυϊκή μάζα συνήθως επανέρχεται αρκετά γρήγορα μεν, ωστόσο μιλάμε για 6-8 εβδομάδες χαμένου χρόνου στη φάση όγκου). Έτσι έχουμε – σε ιδανικές συνθήκες – μόνο 2 κιλά κέρδη σε μυικότητα κάθε 9 μήνες.

Δεν είναι και εντελώς άσχημη προσέγγιση, αλλά δεν θεωρείται και η ιδανικότερη, δεδομένου ότι τα παραπάνω νούμερα δεν πρόκειται να διαρκέσουν για πάντα! Τα κέρδη σε μυικότητα πέφτουν με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, όσο περισσότερο ένας εμπλέκεται σε βραχυπρόθεσμες φάσεις όγκου τόσο λιγότερα θα είναι τα κέρδη του με την πάροδο του χρόνου.

Μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση όγκου για 18 μήνες θα έχει ως αποτέλεσμα 7-9 κιλά άπαχης μυικής μάζας και ίσως ένα 4-5 κιλά σε λίπος. Πόσο καιρό θα πάρει μια βραχυπρόθεσμη φάση όγκου-γράμμωσης για να επιτευχθούν τα ίδια νούμερα; Στην καλύτερη 36 μήνες. Δηλαδή, το διπλάσιο.

007

Άρα, ποια είναι η ετυμηγορία;

Δεδομένου ότι η φυσική κατάσταση και οι στόχοι του καθενός είναι διαφορετικοί, καταλαβαίνετε ότι αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση για να απαντηθεί. Το ποιο σενάριο θα υιοθετήσετε είναι καθαρά δική σας απόφαση. Ωστόσο, θα πρέπει να εξετάσετε ορισμένα στοιχεία.

Βραχυπρόθεσμη γράμμωση πρώτα
Το να ρίξετε το ποσοστό λίπους σας χωρίς την παραμικρή εμπειρία στην σωματική διάπλαση είναι αρκετά ριψοκίνδυνη υπόθεση. Είναι πιθανό να χάσετε ακόμα περισσότερους μυς και υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να συνεχίσετε να φαίνεστε αδύναμοι.

Το κύριο πρόβλημα των αδύνατων ασκούμενων που ξεκινούν τη γυμναστική είναι ότι απλά χρειάζονται περισσότερη μυϊκή μάζα. Τα υπάρχοντα αποθέματα λίπους φαίνονται άσχημα σε μια πλαδαρή σωματική διάπλαση. Όταν όμως προστίθονται 10 κιλά μυών σε αυτό το πλαίσιο, θα φαίνεστε πραγματικά πολύ καλύτερα ακόμα και με λίγο υψηλότερο ποσοστό λίπους.

Πάρα πολλοί αδύνατοι αλλά πλαδαροί ασκούμενοι θεωρούν ότι αν καταφέρουν να εμφανιστούν οι κοιλιακοί τους θα είναι χαρούμενοι. Αυτό συμβαίνει σπάνια. Και αυτό γιατί η γράμμωση είναι μια εξαιρετικά “πονηρή” διαδικασία που θα σας πάρει χρόνια μέχρι να μπορείτε να την “δαμάσετε” εν μέσω πολλών πειραματισμών και λαθών.

Πλεονεκτήματα:

 • Θα ρίξετε μερικά κιλά λίπους.
 • Μπορείτε να μάθετε λίγα πράγματα όσον αφορά τη γράμμωση τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν στο δρόμο για να χτίσετε μυς.
 • Σίγουρα όταν μπείτε σε φάση όγκου δεν έχετε να ανησυχείτε για τα υφιστάμενα επίπεδα σωματικού λίπους.

Μειονεκτήματα:

 • Πιθανή απώλεια μυϊκού ιστού
 • Σωματική διάπλαση παραμένει αδύνατη
 • Η απώλεια λίπους θα επανέλθει γρήγορα στην φάση όγκου.

Βραχυπρόθεσμες φάσεις όγκου-γράμμωσης
Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η χειρότερη επιλογή ενός αρχάριου ασκούμενου. Επειδή θα τα χάσετε στην προσπάθεια του να τελειοποιήσετε την γράμμωση (με όσο το δυνατόν λιγότερη απώλεια μυών) και τον όγκο (με όσο το δυνατόν λιγότερη αύξηση λίπους) και επειδή θα κουραστείτε με το να παίρνετε και να χάνετε κιλά σαν γιο-γιο ώστε τελικά να επιτύχετε τους στόχους σας.

Πάρα πολλοί bodybuilders χρησιμοποιούν αυτό το σενάριο γρήγορου όγκου- γρήγορης γράμμωσης, αλλά αυτοί παίρνουν και άλλα “πράγματα”. Αν αποφασίσετε να το πάτε “φυσικά”, θα δείτε ότι το σενάριο αυτό θα σας εξαντλήσει γιατί παίρνει πάρα πολύ καιρό για να δείτε κάποια αποτελέσματα της προκοπής.

Πλεονεκτήματα:

 • Θα αποκτήσετε εμπειρία μαθαίνοντας πώς να γραμμώσετε
 • Σπάνια θα αφήσετε τον εαυτό σας να ξεφύγει πάνω από 18-20% σωματικού λίπους
 • Θα αποκτήσετε μεγάλη εμπειρία στο πώς να ελέγχετε τη διατροφή σας για όφελός σας.

Μειονεκτήματα:

 • Παίρνει πολύ χρόνο να φτάσετε σε μια αξιόλογη διάπλαση
 • Συνεχώς θα ανησυχείτε αν χάθηκαν οι κοιλιακοί σας
 • Θα ξοδεύετε πολύ χρόνο να ανακτήσετε τους μυς που χάθηκαν κατά τις φάσεις γράμμωσης.

Μακροπρόθεσμος όγκος πρώτα
Η προσέγγιση αυτή έχει αποτέλεσμα μόνο όταν γίνεται με συνέπεια και όχι υπερβολές στη διατροφή. Θα πρέπει να δεσμευτείτε για 2-3 χρόνια σε μια διατροφή και προπόνηση όγκου γνωρίζοντας ότι κοιλιακό δεν θα δείτε ούτε για αστείο. Το σώμα σας όμως θα μεταμορφώνεται με κάθε επιπλέον κιλό που θα βάζει στο πλαίσιό του ακόμα και με λίγο έξτρα λίπος.

Δεν θα έχετε την απογοήτευση της αργής προόδου ή των σκαμπανεβασμάτων του δεύτερου σεναρίου. Το μόνο που θα σας νοιάζει είναι να βάζετε συνεχώς κιλά. Και όταν φτάσετε στα κιλά που επιθυμείτε, μια απλή διόρθωση στη διατροφή σας (πάλι, όχι υπερβολές) σε μια διάρκεια 3-4 μηνών θα είναι αρκετή για να κατεβείτε στο επιθυμητό ποσοστό λίπους.

Πλεονεκτήματα:

 • Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για μια μεγάλη σωματική διάπλαση
 • Το σώμα φαίνεται δυνατότερο και ωραιότερο, ακόμη και με λίγο έξτρα σωματικό λίπος
 • Περισσότεροι μυς = δυνατότερος μεταβολισμός = ευκολότερη καύση λίπους όταν μπείτε σε φάση γράμμωσης

Μειονεκτήματα:

 • Θα πρέπει να διατηρείτε ένα συνεχή έλεγχο στη διατροφή σας ώστε να μη ξεφύγει πολύ και πάρετε απότομα πολύ λίπος.

Θεόδωρος Βασιλιάς

ΠΗΓΗ: www.ensomati.gr
       

Contact Info

 

TRANSFORMERS Fitness Club

Phone: 2310 384186
Email: transformersfitnessclub@gmail.com
Address: Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 30, Καλαμαριά

About Us

 

Ελάτε σήμερα για ένα δωρεάν δοκιμαστικό

και ανακαλύψτε μόνοι σας γιατί στο TRANSFORMERS είναι διαφορετικά

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ!

 
Ασκήσεις για τη σκολίωση
Η σπονδυλική στήλη του ανθρώπινου σώματος απαρτίζεται από τρία βασικά κυρτώματα, απαραίτητα για την άρτια ισορροπία της στη λεκάνη, τη σωστή κατανομή δυνάμεων κατά μήκος της και την ελεύθερη κίνηση σε όλα τα επίπεδα. Η όποια παρέκκλιση από το φυσιολογικό οδηγεί σε παραμορφώσεις, όπως της αυξημένης θωρακικής κύφωσης, του ευθειασμού του αυχένα, της οσφυϊκής λόρδωσης
Δοκίμασε αυτό! Πρόσθεσε κουρκουμά στο επόμενο smoothie σου!
Ίσως έχεις δει τον κουρκουμά να αποτελεί συστατικό σε συνταγές και ίσως να το έχεις μαγειρέψει κιόλας πασπαλίζοντας με αυτό τα ψητά λαχανικά σου ή τις μπριζόλες σου. Το έχεις προσθέσει, όμως, ποτέ στο smoothie σου;  Ο κουρκουμάς μπορεί να έχει πολλά οφέλη στην υγεία σου αλλά ο λόγος που πρέπει να το βάζεις στο
Μπορώ να γυμναστώ όταν έχω περίοδο;
Οι “δύσκολες” μέρες του μήνα για κάποιες από εμάς είναι απλά δύσκολες, ενώ για άλλες πολύ δυσκολότερες! Επιτρέπεται να γυμναζόμαστε όταν έχουμε περίοδο;   1. Η σωματική άσκηση μπορεί να αποδειχθεί η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την ανακούφιση των πόνων της περιόδου και ικανή να ελαττώσει όλα εκείνα τα σημάδια που σε ταλαιπωρούν πριν αλλά και
10 τροφές που… καίνε λίπος!
Για να κρατήσεις το λίπος μακριά από το σώμα σου, δεν χρειάζεται να πληρώσεις φουσκωμένους λογαριασμούς στο σούπερ μάρκετ.   Οι τροφές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις το budget και τη ζυγαριά χαμηλά…   01. Χάσε κιλα με το Καλημέρα Το αυγό είναι η πιο εύκολη στη μεταφορά φυσική πηγή πρωτεΐνης, η οποία
Πώς να απαλλαγείτε από τη φλεβίτιδα με φυσικό τρόπο!
Οι κιρσοί (φλεβίτιδα), γνωστοί επίσης και ως ευρυαγγείες, προκαλούνται από τη συγκέντρωση αίματος στα πόδια που κάνει τις φλέβες να πρήζονται, να παραμορφώνονται ή ακόμα κάποιες φορές και να σπάνε. Αυτό κάνει τα πόδια να παρουσιάζουν μια εικόνα γεμάτη από κόκκινους κόμβους, ανώμαλες φλέβες και μώλωπες. Τα καλά νέα είναι ως δεν χρειάζεται να ζείτε
Afterburn: για να …καις 48 ώρες μετά την άσκηση!
Με αυτές τις προπονήσεις θα συνεχίσεις να καις θερμίδες για ώρες αργότερα…     Προπόνηση που καίει… Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά η προπόνηση με το σωστό τρόπο κάνει το μεταβολισμό να καίει για ώρες, ακόμα και μέρες αργότερα. Αυτό οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση (EPOC) ή φαινόμενο «afterburn».
Τα 10 καλύτερα διατροφικά tips για άμεσα αποτελέσματα!
Το καλοκαιράκι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής γι αυτό και εμείς βρήκαμε τα 10 πιο απλά και αποτελεσματικά tips διατροφής, για να δείτε τον αριθμό της ζυγαριά σας να κατεβαίνει όλο και περισσότερο!     1. Φυσικά νερό: Νομίζατε ότι δεν θα ήταν στη λίστα και μάλιστα πρώτο πρώτο; Κι όμως το νερό, αν φυσικά θέλετε
10 super-foods σε μία σαλάτα!
10 super-foods σε μία σαλάτα Η λιβανέζικη σαλάτα ταμπουλέ είναι το καλοκαιρινό μυστικό για υγεία και ομορφιά Συστατικά: ∙      2 μεγάλα ψιλοκομμένα ματσάκια μαϊντανό ∙      1 ξεφλουδισμένο και χωρίς κουκούτσια αγγούρι κομμένο σε κύβους ∙      ντομάτες σε κύβους ∙      1 μικρό κόκκινο ή κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ∙      1 θρυμματισμένη σκελίδα σκόρδο ∙      μερικά φυλλαράκια φρέσκιας μέντας ψιλοκομμένα ∙      πλιγούρι ∙      ελαιόλαδο τόσο
Λίπος στην κοιλιά: Πότε είναι επικίνδυνο;
Οι περισσότερες γυναίκες συσσωρεύουν λίπος κυρίως στους μηρούς και τους γλουτούς, έχουν δηλαδή τον σωματότυπο αχλάδι, σε αντίθεση με τους άνδρες, οι οποίοι παίρνουν τα κιλά κυρίως στον κορμό και την κοιλιά, γι’ αυτό το σώμα τους παρομοιάζεται με μήλο. Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, τα άτομα που εμφανίζουν γυναικείου τύπου κατανομή, καθώς
Αμινοξέα! Τι ακριβώς είναι;
  Φάε τη σαλάτα σου, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες….Πιες τον χυμό σου, είναι γεμάτος βιταμίνη C….Μην ξεχνάς το γάλα σου, θα σε προμηθεύσει με το τόσο σημαντικό ασβέστιο… Αυτές, αποτελούν μερικές μόνο από τις καθημερινές έννοιες της μητέρας που ενδιαφέρεται να προσφέρει στο παιδί της, την καλύτερη δυνατή διατροφή. Σχεδόν ποτέ όμως δεν θα

ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟ!

 
2 ημέρες μόνο…. αρκούν για να μην ξανακάνετε ποτέ δίαιτα!
Υπάρχει ένας πολύ πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος να χάσουμε βάρος και να το διατηρήσουμε, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο University Hospital του Μάντσεστερ. Οι ειδικοί χωρισαν 115 γυναίκες σε τρία τμήματα. Στις γυναίκες που ύστερα από ελεύθερη διατροφή κατέφυγαν σε σκληρές δίαιτες, στο τμήμα που αφαίρεσε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή του για
Κι όμως το μέγεθος μετράει… και σε αδυνατίζει! Ξέρεις ποια είναι η “κανονική μερίδα”;
Όσο κλισέ κι αν ακούγεται η ποσότητα στο πιάτο σου μπορεί να έχει θαυματουργά ή καταστρεπτικά αποτελέσματα. Σκέψου πολύ απλά, πως αν από υπερβάλλοντα ζήλο προσθέτεις 100 θερμίδες στο ημερήσιο μενού σου, θα καταλήξεις στο τέλος του χρόνου με 5 κιλά παραπάνω. Μήπως να αναθεωρήσεις τον όρο μερίδα; Όταν ακούς μερίδα το μυαλό σου πάει
Pilates για γερή μέση!
Οι πόνοι στη μέση λόγω δισκοπάθειας είναι από τις πιο συχνές αιτίες περιορισμού των δραστηριοτήτων  και απώλειας της παραγωγικότητας.   Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ο έντονος πόνος στη μέση και στα πόδια, μούδιασμα και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, προβλήματα κινητικότητας και μυϊκή αδυναμία. Η σωστή στάση του σώματος κατά τις διαφορές δραστηριότητες παίζει τον
Συμπτώματα και πρόληψη της αρθρίτιδας!
Η αρθρίτιδα, που μερικές φορές αναφέρεται και ως οστεοαρθρίτιδα, είναι μια πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις, προκαλώντας φθορά του χόνδρου στις άκρες των οστών! Παρουσιάζεται συχνότερα στους ηλικιωμένους. Υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση της νόσου, πέρα από την ηλικία του ατόμου… Οποιοδήποτε άτομο άνω των 45 ετών διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο
Απίστευτη μεταμόρφωση σώματος μέσα σε 6 χρόνια! (Δείτε καρέ καρέ την μεταμόρφωση!)
Ένας άνδρας αποφάσισε να αλλάξει το σώμα του διώχνοντας τα περιττά κιλά και γυμνάζοντας το κορμί του, θέλοντας να δείξει πως όταν υπάρχει θέληση όλα γίνονται! Μάλιστα ο… συγκεκριμένος άνθρωπος είχε την ιδέα να φωτογραφίζει τον εαυτό του κάθε μήνα και να καταγράφει την πρόοδο που κάνει. Δείτε καρέ καρέ την μεταμόρφωση του σώματος του
5 απλές συνήθειες για να χάσετε γρήγορα αλλά και… σωστά τα περιττά κιλά!
5 απλές συνήθειες για να χάσετε γρήγορα κιλά Τώρα που το… καλοκαίρι έφτασε  ξέρετε καλά τι πρέπει να κάνετε: Να μειώσετε το φαγητό και να αυξήσετε τη σωματική άσκηση. Αυτό που δεν ξέρετε, όμως, είναι ότι υπάρχουν πέντε απλές αλλαγές που οφείλετε να κάνετε από εδώ και στο εξής στον τρόπο ζωής σας, οι οποίες
Οι ξηροί καρποί ρίχνουν τη χοληστερίνη όσο οι στατίνες – και δεν έχουν παρενέργειες!
Γιατροί προειδοποιούν ότι απλώς αλλάζοντας τη διατροφή μπορεί είναι αρκετό για ορισμένους ασθενείς ώστε να απαλλαγούν από την ανάγκη να πάρουν στατίνες, τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερίνη. Να σημειωθεί ότι οι στατίνες έχουν προταθεί, από πέρυσι, για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.   Οι άνθρωποι με υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έχουν μια «ψευδαίσθηση προστασίας»
Οι 4 καλύτερες ασκήσεις για μια καλοσχηματισμένη και sexy πλάτη!
Το θερμόμετρο αρχίζει να ανεβαίνει και μας υπενθυμίζει ότι έφτασε ο καιρός να απολαύσουμε τη θάλασσα και τον ήλιο. Βέβαια μας υπενθυμίζει επίσης ότι θα πρέπει να φορέσουμε το μαγιό μας και να δείξουμε το σώμα μας. Τώρα για να πούμε την αλήθεια, και σε ποιον δεν θα άρεσε να τραβά πάνω του τα βλέμματα
Το λίφτινγκ ξεκινά από το πιάτο μας!
Πες μου τι τρως να σου πω… πότε θα γεράσεις. Η διατροφή μας επηρεάζει την υγεία, αλλά και την εμφάνισή μας. Ανακαλύψτε, λοιπόν, τα τρόφιμα που θα παρατείνουν τη νεανική όψη της επιδερμίδας σας. Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, με σημαντικές λειτουργίες. Η  υγεία και η εμφάνισή του επηρεάζονται καθημερινά από
Τι σωματότυπος είστε; Εκτόμορφος, Μεσόμορφος και Ενδόμορφος!
Εκτόμορφος Εάν έχετε ένα εκτομορφικό σωματότυπο τότε έχετε φυσικά ένα κοκαλιάρικο σώμα και αγωνίζεστε να πάρετε βάρος, είτε μυϊκή μάζα είτε λίπος, έτσι για σας η διατροφή και η προπόνηση είναι το κλειδί. Αν ο στόχος σας είναι να προσθέσετε περισσότερο βάρος θα πρέπει να αποφεύγετε την υψηλής έντασης καρδιαγγειακή άσκηση και να επικεντρωθείτε αποκλειστικά

ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΣ

 
Γιατί διαρκώς… πεινάω;
Mόλις φάγατε και όμως πάλι πεινάτε; Είναι κάποιοι περίοδοι της ζωής σας που θέλετε συνέχεια να τρώτε; Eλέγξτε αν η πείνα σας είναι «φυσιολογική» και δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε τελικά να την καταπολεμήσετε. Mόλις τελειώσατε το φαγητό και όμως, ενώ έχετε χορτάσει, πιθανότατα θα δοκιμάζατε μερικές πάστες, αν τις είχατε μπροστά σας. Έχετε φτιάξει
Ωμοφαγικά brownies σοκολάτας!
Πρόκειται για απίστευτα και πολύ εύκολα γλυκάκια με ένα πολύ βασικό μειονέκτημα: πολύ δύσκολα αντιστέκεται κανείς στο να φάει πολλαπλή μερίδα! Όπως τα περισσότερα ωμοφαγικά γλυκά, έτσι και αυτά τα πεντανόστιμα brownies, όχι μόνο ικανοποιούν πλήρως την ανάγκη για γλυκό –και μάλιστα σοκολατένιο- αλλά προσφέρουν και μια καλή δόση πολύτιμων θρεπτικών συστατικών και ωφέλιμων λιπαρών
Ηλεκτρολύτες! Πόσο τους χρειάζομαστε και πού θα τους βρούμε;
Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία και όσο γυμναζόμαστε τόσο πιο πολλούς από δαύτους χάνουμε και όλοι γνωρίζουμε (;) ότι πρέπει να τους αναπληρώνουμε. Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντικοί και από πού τους παίρνουμε;     Τι είναι οι ηλεκτρολύτες… Πρόκειται για στοιχεία που βρίσκονται στο σώμα μας και σε υγρά του και έχουν ηλεκτρικό φορτίο. Η
Πόσα οστά έχουμε στο σώμα μας;
Ένα μωρό διαθέτει 350 οστά στο σώμα του, ένας ενήλικος 206! Πώς γίνεται αυτό; Χάνουμε οστά στην πορεία; Όχι, απλώς κάποια ενώνονται μεταξύ τους (γίνεται δηλαδή συνοστέωση), καθώς το σώμα αναπτύσσεται. Έτσι στην ενήλικη ζωή μας έχουμε σχεδόν 150 οστά λιγότερα! Πιο ισχυρά από το τσιμέντο! Αξίζει σημειωθεί ότι ένα υγιές οστό είναι πάρα πολύ
Τι συμβαίνει με τα φρούτα;
  Aνάλογα με το ποιόν συμβουλεύεσαι, ποιά δίαιτα ακολουθείς ή ποιές μελέτες έχεις διαβάσει, το φρούτο είναι είτε μια υγιεινή πολυτέλεια ή μια απόλαυση φορτωμένη με σάκχαρα. Ρωτήσαμε μερικούς απο τους κορυφαίους ειδικούς διατροφής του χώρου για να καθορίσουμε μια και καλή τι θέση έχει το φρούτο στην δίαιτα κάποιου που θέλει να γραμμώσει, ή και
Ποιες είναι οι τροφές που ταιριάζουν στο κρύο;
ΤΑ ΖΕΣΤΑ ΦΑΓΗΤΑ! Η κατανάλωση τους δίνει την αίσθηση της θερμότητας στο σώμα σε σχέση με την πεσμένη εξωτερική θερμοκρασία. Ζεστές σούπες με κρέας, μαγειρευτά στο φούρνο ή στην κατσαρόλα είναι μερικές καλές προτάσεις. ΤΑ ΛΙΠΗ! Το λίπος βοηθάει το σώμα να κρατηθεί ζεστό. Επίσης κάνει πιο εύκολη την απορόφηση βιταμινών όπως η Α, η
Διατροφή: Ο σωστός τρόπος για να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου και να καις θερμίδες!
Πολλές φορές ακούμε την φράση «έχει καλό μεταβολισμό, γι αυτό και αδυνατίζει». Τι είναι όμως ο μεταβολισμός και πως μπορούμε να τον ενεργοποιήσουμε με τη σωστή διατροφή; Γιατί πρέπει να τον αυξήσουμε και σε τι οδηγεί η αύξησή του; Μεταβολισμός είναι όλες εκείνες οι χημικές διεργασίες του οργανισμού, μέσω των οποίων ουσίες που βρίσκονται αρχικά
Κι όμως το μέγεθος μετράει… και σε αδυνατίζει! Ξέρεις ποια είναι η “κανονική μερίδα”;
Όσο κλισέ κι αν ακούγεται η ποσότητα στο πιάτο σου μπορεί να έχει θαυματουργά ή καταστρεπτικά αποτελέσματα. Σκέψου πολύ απλά, πως αν από υπερβάλλοντα ζήλο προσθέτεις 100 θερμίδες στο ημερήσιο μενού σου, θα καταλήξεις στο τέλος του χρόνου με 5 κιλά παραπάνω. Μήπως να αναθεωρήσεις τον όρο μερίδα; Όταν ακούς μερίδα το μυαλό σου πάει
Αν πίνετε ανθρακούχο νερό, πρέπει να διαβάσετε αυτό το κείμενο…
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, στην προσπάθειά τους να κόψουν τα αναψυκτικά, επιλέγουν να πίνουν ανθρακούχο νερό. Η συνήθεια παρουσιάζεται ως απολύτως υγιεινή σε πολλά fitness blogs, μόνο που στην πραγματικότητα η συστηματική κατανάλωση ανθρακούχου νερού μπορεί να είναι βλαπτική για τα δόντια σας! Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που προτείνουν να πίνουμε καθημερινά νερό
Μπορούν τα Ω3 Λιπαρά Οξέα να μειώσουν το λίπος;
Μπορούν τα Ω3 Λιπαρά Οξέα να μειώσουν το λίπος; Πολλές φορές λένε: ‘’Δεν τρώω σολομό.. έχει πολύ λίπος, θα παχύνω!’’. Πράγματι ο σολομός όπως, η σαρδέλα, ο τόνος κλπ. είναι λιπαρά ψάρια, έχετε σκεφτεί όμως ότι το λίπος των ψαριών μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε το περιττό σας λίπος; Τι είναι τα Ω3 λιπαρά

ΠΟΥΘΕΝΑ

 
Κόψτε το κάπνισμα για καλύτερη διάθεση!
Όσοι καπνίζουν ισχυρίζονται πως το τσιγάρο είναι “παρέα”, πως τους ηρεμεί και προβάλλουν ως δικαιολογία για να μην το κόψουν πως θα πάρουν κιλά αν σταματήσουν να καπνίζουν. Μπορεί μέχρι ενός σημείου αυτά όλα και να ισχύουν. Όμως, νέα έρευνα δείχνει πως μόνο όσοι “κόβουν” το τσιγάρο αισθάνονται πραγματικά ευτυχισμένοι.   Επιστήμονες από το Κέντρο
10 βασικές αλήθειες για το παθητικό κάπνισμα!
Διαβάστε ορισμένα συγκλονιστικά στοιχεία σχετικά με το παθητικό κάπνισμα και τις επιπτώσεις του στη υγεία 1. Η επιδημία του καπνίσματος, είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που ο κόσμος έχει αντιμετωπίσει ποτέ. Ο καπνός έχεις προκαλέσει 100 εκατομμύρια θανάτους τον 20ο αιώνα. Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, μπορεί να προκαλέσει περίπου ένα
Οι βιταμίνες που θα βελτιώσουν τη συνολική απόδοση σας!
4 βιταμίνες που αυξάνουν τη νοημοσύνη σας…   Εάν αισθάνεστε να σας λείπει δύναμη του εγκεφάλου, το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στη διατροφή σας. Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση κορυφαίας λειτουργίας του εγκεφάλου, και είναι πιθανό ότι απλά δεν παίρνετε αρκετές βιταμίνες με τα καθημερινά σας γεύματα. Πρέπει να συμπληρώσετε τα γεύματά
5 Super Detox Smoothies!
Είναι γευστικά, είναι δροσερά, είναι πάρα πολύ ωραία. Πιάσε το μπλέντερ τώρα!   Σου έχουμε πέντε καταπληκτικές συνταγές για smoothies αποτοξινωτικά, που θα τρελάνουν κόσμο. Στην υγειά σου! Ο Πράσινος Σίφουνας  Θα χρειαστείς: 2 κλωνάρια σέλινο, κομμένα 1 μικρό αγγούρι, κομμένο 2 φύλλα kale (η γνωστή μας λαχανίδα) 1 χούφτα σπανάκι λίγο φρέσκο μαϊντανό ή
Σωστή γυμναστική για γερά οστά!
  Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει σχεδόν τα πάντα στο σώμα μας: από τα πιο «μικρά», όπως η ισορροπία, η ευλυγισία και ο συντονισμός των κινήσεων, μέχρι τα πολύ σημαντικά, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και η υγεία των οστών. Ενώ όμως σχεδόν οποιοδήποτε είδος άσκησης είναι ικανό να σας βοηθήσει να ρίξετε τη
Καπνιστές: αδύναμοι μπροστά σε πειρασμούς!
Η θέα μιας όμορφης γυναίκας όχι μόνο «κόβει» τα γόνατα των ανδρών, αλλά μπορεί να κάμψει και την αποφασιστικότητά τους… Εάν μάλιστα οι άνδρες είναι καπνιστές και επιχειρούν να κόψουν το κάπνισμα, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Evolution & Human Behavior.  Οι Ταιβανοί ερευνητές από το
Πέντε βήματα για διατροφή χωρίς τύψεις στις γιορτές!
Είναι κατανοητό ότι η περίοδος των Χριστουγέννων έχει ημέρες στις οποίες ξεφεύγουμε από τη καθημερινή ρουτίνα, βγαίνουμε περισσότερο και τρώμε λίγο διαφορετικά… Tα Χριστούγεννα είναι μόλις κάποιες μέρες μακρυά και η ερώτηση που θέτουν με αγωνία –και κάποιες φορές τρόμο- τα άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους είναι: «Τι θα κάνω στις γιορτές;»! Είναι κατανοητό
Πώς να χάσεις εύκολα τα κιλά… του καλοκαιριού;
1. Το παίρνεις απόφαση χωρίς δεύτερη σκέψη! Τα κιλά, τα οποία έχουν ανακτηθεί πρόσφατα μπορεί να τα χάσει κάποιος πιο έυκολα, παρά από εκείνα που εχουν μείνει αρκετό καιρό στον οργανισμό… 2. Μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές, όπου όλοι μας λίγο ή πολύ φάγαμε και κάναμε το διάλειμμα μας, ο οργανισμός μας είναι ξεκούραστος. Έτσι,
Μαθαίνοντας το παιδί σας να τρώει σωστά!
Η παιδική ηλικία είναι εκείνη η περίοδος της ζωής μας όπου υιοθετούνται πολύ πιο εύκολα οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά λειτουργούν σαν «σφουγγαράκια» και απορροφούν όλες εκείνες τις εικόνες και τις πληροφορίες που παίρνουν από τους γονείς. Το οικογενειακό περιβάλλον λοιπόν είναι εκείνο που θα δώσει τις πρώτες βάσεις που χρειάζεται το παιδί ώστε
Λυγαριά-Το γυναικείο βότανο
Ρυθμιστής των ορμονών Η λυγαριά είναι από τα πιο σημαντικά βότανα για την ρύθμιση των γυναικείων ορμονών.Με το να αυξάνει τη δραστηριότητα της προγεστερόνης, η λυγαριά μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της παραγωγής προγεστερόνης και οιστρογόνων από τις ωοθήκες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Προβλήματα εμμηνόρροιας Η λυγαριά χορηγείται από τους βοτανοθεραπευτές της δύσης