To μεγάλο δίλημμα του αρχάριου: Όγκος πρώτα ή γράμμωση;

L

Θέλεις να χτίσεις το τέλειο σώμα, αλλά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις. Ονειρεύεσαι να βάλεις τρελά ποσοστά μυϊκής μάζας στο σώμα σου, αλλά όταν κοιτάς στον καθρέφτη τρομάζεις από το πόσο λίπος πρέπει να χάσεις ασχέτως αν η ζυγαριά σου λέει το αντίθετο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε έναν υποτιθέμενο “πλαδαρό κοκαλιάρη” που ξεκινά μόλις το γυμναστήριο και ας δούμε πώς οι διάφορες στρατηγικές όγκου ή γράμμωσης επηρεάζουν το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει στον στόχο που έχει βάλει.

Το μεγάλο δίλλημα

Σημείωση: Σε αυτή την ενότητα θα δούμε το παράδειγμα ενός τυπικού ασκούμενου στο 1,75 ύψος, που ζυγίζει 70 κιλά και έχει 18% ποσοστό λίπους. Το βάρος που βάζουμε είναι καθαρά υποθετικό. Αυτό το άρθρο κάνει ακόμα γι’ αυτούς που είναι λεπτοί χωρίς μεγάλα ποσοστά λίπους.

Ας πούμε λοιπόν, ότι ζυγίζετε 70 κιλά με 18% ποσοστό λίπους (13 κιλά) και θέλετε να χτίσετε μυς χωρίς έχετε κανένα προηγούμενο ιστορικό στη γυμναστική με βάρη. Εάν επιχειρήσετε να ρίξετε πρώτα το λίπος σε ένα τέτοιο χαμηλό βάρος χωρίς να γνωρίζετε τι χρειάζεται για να επιτύχετε αποτελέσματα στο γυμναστήριο, είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε σε χειρότερη κατάσταση μυικότητας από ότι ξεκινήσατε. Ο λόγος είναι απλός. Δεν έχετε ακόμα μάθει να ελέγχετε το βάρος σας και ιδιαίτερα δεν είστε γνώριμοι με τον όρο “σωματική σύσταση”.

faei

Τα 3 πιθανά σενάρια
1. Βραχυπρόθεσμη γράμμωση και μετά μακροπρόθεσμος όγκος. Στόχος σας είναι να ρίξετε 4-8 κιλά λίπους σε μικρό χρονικό διάστημα και μετά να ακολουθήσετε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο προοδευτικού όγκου.
2. Μακροπρόθεσμος όγκος και μετά βραχυπρόθεσμη γράμμωση. Στόχος σας είναι να ακολουθήσετε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο όγκου με όσο το δυνατόν λιγότερη εναπόθεση λίπους, ώστε μετά να μπορείτε εύκολα να γραμμώσετε.
3. Βραχυπρόθεσμος όγκος και μετά βραχυπρόθεσμη γράμμωση. Στόχος σας, ο όγκος για μερικούς μήνες και έπειτα γράμμωση για μερικούς μήνες, επαναλαμβάνοντας αυτό το σενάριο όσα χρόνια επιθυμείτε.

1o σενάριο: Βραχυπρόθεσμη γράμμωση – Μακροπρόθεσμος όγκος

Σε αυτό το σενάριο ο ασκούμενος μας επιλέγει να ρίξει περίπου 4-8 κιλά λίπους πριν από την ανάληψη μιας στρατηγικής μακροπρόθεσμου όγκου. Δεν έχει καμία εμπειρία με γυμναστική με βάρη και δεν ξέρει τίποτα για το πώς να προπονηθεί ώστε να διατηρήσει τη μυϊκή του μάζα, οπότε υποθέτουμε ότι ενώ χάνει αυτό το λίπος χάνει επίσης και 2-3 κιλά μυϊκής μάζας. Μετά το πέρας της φάσης γράμμωσης του ασκούμενού μας τα στατιστικά του είναι: Βάρος: 62 κιλά και ποσοστό λίπους: 9%. Το παράδειγμά μας κατάφερε να μειώσει το σωματικό λίπος του στο μισό, αλλά η διάπλασή του φαίνεται επιεικώς για κλάματα, με το σώμα του να δείχνει πιο λεπτό και ασθενικό από ποτέ.

Τώρα, ο αδύναμος ασκούμενός μας πρέπει να αναλάβει ένα πλάνο μακροπρόθεσμου όγκου για 1 ή περισσότερα χρόνια, στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει πίσω όλο το λίπος που έχασε στην προηγούμενη φάση. Αναρωτιέται πόσο θα του πάρει να βάλει όγκο, ίσως και πανικοβάλλεται στη σκέψη ότι θα ξαναβάλει πίσω όλο το λίπος που έχασε γιατί απλώς δεν είναι σε θέση να καταλάβει ότι η προσθήκη μυϊκής μάζας κάνει μια σωματική διάπλαση εντυπωσιακή ακόμα κι αν κάποιος βρίσκεται σε 18% σωματικού λίπους .

Αλλά τι γίνεται με τον 70άρη κοκαλιάρη που έχει εμπειρία από γυμναστική και ξέρει πως να διατηρεί τη μυϊκή του μάζα κατά τη διάρκεια γράμμωσης; Ακόμα και αυτός θα αναγκαστεί να αποχαιρετήσει 1-2 κιλά μυικής μάζας ρίχνοντας 4-8 κιλά λίπους – το ξέρει καλά. Το αποτέλεσμα θα είναι και στις δυο περιπτώσεις το ίδιο.

2ο σενάριο: Μακροπρόθεσμος όγκος – Βραχυπρόθεσμη γράμμωση

Σε αυτό το σενάριο, ο ασκούμενός μας αποφασίζει να ακολουθήσει ένα μακροπρόθεσμο (2-3 χρόνων) πλάνο όγκου χωρίς πολλές υπερβολές στη διατροφή του. Θέτει ένα πλάνο διατροφής που βασίζεται κατά κύριο λόγο γύρω στο 80% ποσοστό καθαρών τροφών (όχι junk δηλαδή) και σπάνια τρώει πάνω από 300-500 θερμίδες πάνω από τα επίπεδα συντήρησης σε οποιαδήποτε ημέρα. Ξέρει ότι στη διαδρομή του θα βάλει λίγο λίπος επάνω του αλλά δεν τον πειράζει.

Προχωράει να κερδίσει 10 κιλά καθαρής μυικής μάζας και μόλις 7 κιλά λίπους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου 3 ετών. Στο τέλος της περιόδου όγκου τα στατιστικά του είναι: Βάρος 87 κιλά, σωματικό λίπος: 22%.

Παρά την αύξηση του ποσοστού σωματικού του λίπους, ο ασκούμενός έχει αλλάξει δραματικά την εμφάνισή του, αυξάνοντας την μυικότητά του. Φαίνεται και είναι πιο δυνατός και, είτε πιστεύετε είτε όχι, δείχνει επίσης πιο γραμμωμένος από όσο ήταν πριν από 3 χρόνια με χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους, απλώς και μόνο λόγω της επιπλέον μυϊκής μάζας.

Σε αυτό το σημείο, ο ασκούμενός μας θα μπορούσε να αναλάβει ένα σύντομο (12-15 εβδομάδων) πλάνο γράμμωσης, κόβοντας απλά 500 θερμίδες από τη διατροφή όγκου που έκανε όλα αυτά τα 3 χρόνια. Φυσικά, θα χάσει σε αυτή την περίοδο 2-3 κιλά μυών αλλά ρίχνοντας το 20% λίπους του σε 13% θα φαίνεται πιο “κομμάτια” από ποτέ! Οπότε, τα στατιστικά του μετά την περίοδο γράμμωσης θα είναι κάπως έτσι: Βάρος: 76 κιλά, σωματικό λίπος: 13%

Σε αυτό το σημείο, ο ασκούμενός μας θα μπορούσε είτε να επαναλάβει την ίδια διαδικασία για τα επόμενα 2-3 χρόνια ώστε να προσθέσει ακόμα 4-8 κιλά μυικής μάζας ή απλά να επικεντρωθεί στη διατήρηση της υπάρχουσας σωματικής του σύστασης.

3ο σενάριο: Βραχυπροθεσμος όγκος – Βραχυπρόθεσμη γράμμωση

Αυτή είναι μια πολύ κοινή πρακτική που πάρα πολλοί ασκούμενοι ακολουθούν. Θα δείτε ανθρώπους να μπαίνουν σε ατελείωτους (σχετικά) σύντομους κύκλους όγκους και γράμμωσης. Ποτέ δεν δίνουν στον εαυτό τους ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να χτίσουν μυς, και ουσιαστικά αυτό που κάνουν είναι να ταλαντεύονται πέρα δώθε μεταξύ μερικών κιλών μυικού κέρδους για να το χάσουν κατά τη διάρκεια γράμμωσης (ο κλασικός φόβος να μη χαθεί το 6 pack).

Ας πούμε λοιπόν ότι ο ασκούμενός μας ξοδεύει 6 μήνες για όγκο και κερδίζει 7 κιλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μέρος αυτού του βάρους είναι απλά κατακράτηση υγρών που προκαλείται από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας θερμιδών στην προσπάθεια να βάλει όσο πιο γρήγορα γίνεται μυς. Εδώ, ο ασκούμενος πανικοβάλλεται. Νομίζει ότι χόντρυνε και ότι ποτέ δεν θα ξαναδούν οι κοιλιακοί του το φως της ημέρας. Ξεκινά λοιπόν έναν κύκλο γράμμωσης, όντας στα 77 κιλά με 20% ποσοστό λίπους. (Σημείωση: Πριν την γράμμωση η πιθανότερη κατανομή των 7 αυτών κιλών που πήρε είναι: Καθαροί μυς: 4 κιλά, Λίπος: 2 κιλά, Νερό: 1 κιλό).

Επειδή αυτό ο ασκούμενος είναι ακόμα αδύνατος, τα 4 κιλά λίπους και νερών που έχουν αποκτηθεί είναι αισθητά παρά την πρόσθετη μυϊκή μάζα. Στους επόμενους 12-18 μήνες και με την προσθήκη άλλων 5-7 κιλών καθαρής μυικής μάζας, αυτές οι μικρές αυξήσεις σε λίπος θα γίνονται όλο και λιγότερο “εμφανείς”.

Έτσι, ξεκινά η φάση γράμμωσης για τους επόμενους 3-4 μήνες. Ο ασκούμενός μας χάνει 6 κιλά λίπους, 2 κιλά μυς και το 1 κιλό νερών που απέκτησε από την προηγούμενη φάση. Το αποτέλεσμα είναι το ακόλουθο: Βάρος: 68 κιλά, σωματικό λίπος: 13%.

Είναι τώρα 2 κιλά ελαφρύτερος από ό, τι όταν ξεκίνησε τον όγκο, και έχει 2 περισσότερα κιλά μυϊκής μάζας, αλλά του πήρε 9 μήνες για να φτάσει σε αυτό το σημείο (6 μήνες όγκος, 3 μήνες γράμμωση).

Αυτό είναι βεβαίως πρόοδος προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά είναι μια αργή – πολύ αργή – πρόοδος, δεδομένων των στόχων που έχει βάλει ο ασκούμενος μας. Αν εξακολουθήσει στο μοτίβο όγκος-γράμμωση-όγκος-γράμμωση σε μικρές περιόδους, θα του πάρει περισσότερο χρόνο για να χτίζει κάθε φορά μυς κατά τη διάρκεια κάθε φάσης όγκου, γιατί θα πρέπει να ανακτά κάθε φορά τους χαμένους του μυς από την προηγούμενη φάση (Αν και αυτή η μυϊκή μάζα συνήθως επανέρχεται αρκετά γρήγορα μεν, ωστόσο μιλάμε για 6-8 εβδομάδες χαμένου χρόνου στη φάση όγκου). Έτσι έχουμε – σε ιδανικές συνθήκες – μόνο 2 κιλά κέρδη σε μυικότητα κάθε 9 μήνες.

Δεν είναι και εντελώς άσχημη προσέγγιση, αλλά δεν θεωρείται και η ιδανικότερη, δεδομένου ότι τα παραπάνω νούμερα δεν πρόκειται να διαρκέσουν για πάντα! Τα κέρδη σε μυικότητα πέφτουν με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, όσο περισσότερο ένας εμπλέκεται σε βραχυπρόθεσμες φάσεις όγκου τόσο λιγότερα θα είναι τα κέρδη του με την πάροδο του χρόνου.

Μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση όγκου για 18 μήνες θα έχει ως αποτέλεσμα 7-9 κιλά άπαχης μυικής μάζας και ίσως ένα 4-5 κιλά σε λίπος. Πόσο καιρό θα πάρει μια βραχυπρόθεσμη φάση όγκου-γράμμωσης για να επιτευχθούν τα ίδια νούμερα; Στην καλύτερη 36 μήνες. Δηλαδή, το διπλάσιο.

007

Άρα, ποια είναι η ετυμηγορία;

Δεδομένου ότι η φυσική κατάσταση και οι στόχοι του καθενός είναι διαφορετικοί, καταλαβαίνετε ότι αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση για να απαντηθεί. Το ποιο σενάριο θα υιοθετήσετε είναι καθαρά δική σας απόφαση. Ωστόσο, θα πρέπει να εξετάσετε ορισμένα στοιχεία.

Βραχυπρόθεσμη γράμμωση πρώτα
Το να ρίξετε το ποσοστό λίπους σας χωρίς την παραμικρή εμπειρία στην σωματική διάπλαση είναι αρκετά ριψοκίνδυνη υπόθεση. Είναι πιθανό να χάσετε ακόμα περισσότερους μυς και υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να συνεχίσετε να φαίνεστε αδύναμοι.

Το κύριο πρόβλημα των αδύνατων ασκούμενων που ξεκινούν τη γυμναστική είναι ότι απλά χρειάζονται περισσότερη μυϊκή μάζα. Τα υπάρχοντα αποθέματα λίπους φαίνονται άσχημα σε μια πλαδαρή σωματική διάπλαση. Όταν όμως προστίθονται 10 κιλά μυών σε αυτό το πλαίσιο, θα φαίνεστε πραγματικά πολύ καλύτερα ακόμα και με λίγο υψηλότερο ποσοστό λίπους.

Πάρα πολλοί αδύνατοι αλλά πλαδαροί ασκούμενοι θεωρούν ότι αν καταφέρουν να εμφανιστούν οι κοιλιακοί τους θα είναι χαρούμενοι. Αυτό συμβαίνει σπάνια. Και αυτό γιατί η γράμμωση είναι μια εξαιρετικά “πονηρή” διαδικασία που θα σας πάρει χρόνια μέχρι να μπορείτε να την “δαμάσετε” εν μέσω πολλών πειραματισμών και λαθών.

Πλεονεκτήματα:

 • Θα ρίξετε μερικά κιλά λίπους.
 • Μπορείτε να μάθετε λίγα πράγματα όσον αφορά τη γράμμωση τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν στο δρόμο για να χτίσετε μυς.
 • Σίγουρα όταν μπείτε σε φάση όγκου δεν έχετε να ανησυχείτε για τα υφιστάμενα επίπεδα σωματικού λίπους.

Μειονεκτήματα:

 • Πιθανή απώλεια μυϊκού ιστού
 • Σωματική διάπλαση παραμένει αδύνατη
 • Η απώλεια λίπους θα επανέλθει γρήγορα στην φάση όγκου.

Βραχυπρόθεσμες φάσεις όγκου-γράμμωσης
Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η χειρότερη επιλογή ενός αρχάριου ασκούμενου. Επειδή θα τα χάσετε στην προσπάθεια του να τελειοποιήσετε την γράμμωση (με όσο το δυνατόν λιγότερη απώλεια μυών) και τον όγκο (με όσο το δυνατόν λιγότερη αύξηση λίπους) και επειδή θα κουραστείτε με το να παίρνετε και να χάνετε κιλά σαν γιο-γιο ώστε τελικά να επιτύχετε τους στόχους σας.

Πάρα πολλοί bodybuilders χρησιμοποιούν αυτό το σενάριο γρήγορου όγκου- γρήγορης γράμμωσης, αλλά αυτοί παίρνουν και άλλα “πράγματα”. Αν αποφασίσετε να το πάτε “φυσικά”, θα δείτε ότι το σενάριο αυτό θα σας εξαντλήσει γιατί παίρνει πάρα πολύ καιρό για να δείτε κάποια αποτελέσματα της προκοπής.

Πλεονεκτήματα:

 • Θα αποκτήσετε εμπειρία μαθαίνοντας πώς να γραμμώσετε
 • Σπάνια θα αφήσετε τον εαυτό σας να ξεφύγει πάνω από 18-20% σωματικού λίπους
 • Θα αποκτήσετε μεγάλη εμπειρία στο πώς να ελέγχετε τη διατροφή σας για όφελός σας.

Μειονεκτήματα:

 • Παίρνει πολύ χρόνο να φτάσετε σε μια αξιόλογη διάπλαση
 • Συνεχώς θα ανησυχείτε αν χάθηκαν οι κοιλιακοί σας
 • Θα ξοδεύετε πολύ χρόνο να ανακτήσετε τους μυς που χάθηκαν κατά τις φάσεις γράμμωσης.

Μακροπρόθεσμος όγκος πρώτα
Η προσέγγιση αυτή έχει αποτέλεσμα μόνο όταν γίνεται με συνέπεια και όχι υπερβολές στη διατροφή. Θα πρέπει να δεσμευτείτε για 2-3 χρόνια σε μια διατροφή και προπόνηση όγκου γνωρίζοντας ότι κοιλιακό δεν θα δείτε ούτε για αστείο. Το σώμα σας όμως θα μεταμορφώνεται με κάθε επιπλέον κιλό που θα βάζει στο πλαίσιό του ακόμα και με λίγο έξτρα λίπος.

Δεν θα έχετε την απογοήτευση της αργής προόδου ή των σκαμπανεβασμάτων του δεύτερου σεναρίου. Το μόνο που θα σας νοιάζει είναι να βάζετε συνεχώς κιλά. Και όταν φτάσετε στα κιλά που επιθυμείτε, μια απλή διόρθωση στη διατροφή σας (πάλι, όχι υπερβολές) σε μια διάρκεια 3-4 μηνών θα είναι αρκετή για να κατεβείτε στο επιθυμητό ποσοστό λίπους.

Πλεονεκτήματα:

 • Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για μια μεγάλη σωματική διάπλαση
 • Το σώμα φαίνεται δυνατότερο και ωραιότερο, ακόμη και με λίγο έξτρα σωματικό λίπος
 • Περισσότεροι μυς = δυνατότερος μεταβολισμός = ευκολότερη καύση λίπους όταν μπείτε σε φάση γράμμωσης

Μειονεκτήματα:

 • Θα πρέπει να διατηρείτε ένα συνεχή έλεγχο στη διατροφή σας ώστε να μη ξεφύγει πολύ και πάρετε απότομα πολύ λίπος.

Θεόδωρος Βασιλιάς

ΠΗΓΗ: www.ensomati.gr
       

Contact Info

 

TRANSFORMERS Fitness Club

Phone: 2310 384186
Email: transformersfitnessclub@gmail.com
Address: Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 30, Καλαμαριά

About Us

 

Ελάτε σήμερα για ένα δωρεάν δοκιμαστικό

και ανακαλύψτε μόνοι σας γιατί στο TRANSFORMERS είναι διαφορετικά

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ!

 
Ενεργοποιήστε το μεταβολισμό σας… έξυπνα!
Ο μεταβολισμός σχετίζεται με την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να επιτελέσει τις βασικές λειτουργίες που τον συντηρούν στη ζωή. Είναι δηλαδή οι θερμίδες που δαπανά το σώμα σας σε φάση ξεκούρασης. Ο μεταβολισμός αποτελεί ένα σύνολο πολύπλοκων χημικών διεργασιών που είναι απαραίτητες για να μπορεί ο οργανισμός σας να αναπτύσσεται, να αναπνέει,
Βάλε “φωτιά” στον μεταβολισμό σου
Οι επιστήμονες τονίζουν συνεχώς τη σπουδαιότητα των καυτερών φαγητών και μπαχαρικών στο θέμα του αδυνατίσματος, της ενεργοποίησης του μεταβολισμού, αλλά και της άμυνας του οργανισμού απέναντι σε ιούς και μολύνσεις. Εάν λοιπόν θες να χάσεις βάρος, να παραμείνεις υγιής και να ενεργοποιήσεις τις καύσεις λίπους, μάθε ότι το πιπέρι καγιέν και οι κόκκινες πιπεριές τσίλι
Συναισθηματική πείνα: 4 τρόποι για να μη ξεσπάς στο φαγητό!
Έχετε νιώσει ποτέ ότι ένα αφράτο κέικ σοκολάτα ή μερικά κομμάτια πίτσα είναι ικανά να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε λίγο τη διάθεση σας όταν αισθάνεστε άσχημα; Όσοι από εμάς καταφεύγουν σε τέτοιου είδους «λιχουδιές» για να πάρουν μια προσωρινή παρηγοριά , ξέρουν πως το φαγητό μπορεί να έχει θεραπευτική επίδραση στα συναισθήματα μας. Αυτό που
9 τρόποι να κάψεις 75 θερμίδες σε 10 λεπτά!
Είναι πανεύκολο! Το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι η δημιουργία αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου, το να καίμε δηλαδή περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνει. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω μείωσης της ενεργειακής πρόσληψης, είτε μέσω αύξησης της φυσικής δραστηριότητας. Όσον αφορά την τελευταία, υπάρχουν αρκετοί και εύκολοι τρόποι με τους οποίους μπορεί ο καθένας να
Αντιμετώπισε το ηλιακό έγκαυμα με 5 κινήσεις!
Αν παρά τις προειδοποιήσεις κάθισες με τις ώρες στον ήλιο και κάηκες, ορίστε τι πρέπει να κάνεις για να ανακουφιστείς…     1. Κρίνε τη σοβαρότητα της κατάστασης! Αν οι φουσκάλες καλύπτουν περισσότερο από το 20% της συνολικής επιφάνειας του δέρματος, ή αν έχεις ναυτίες, ρίγη ή  πυρετό θα πρέπει να επισκεφθείς ΑΜΕΣΑ γιατρό. 2.
25 πράγματα που μπορείς να κάνεις απόψε το βράδυ για να είσαι πιο υγιής αύριο!
Υπάρχουν μερικά απλά πραγματάκια που μπορείς να κάνεις το βράδυ πριν πας για ύπνο για να είσαι πιο υγιής, γεμάτoς-η ενέργεια, χαλαρός-ή και ήρεμος-ή την επόμενη μέρα στη δουλειά αλλά και τις υπόλοιπες δραστηριότητές σου. Δες ποια είναι αυτά.. 1. Πιες πράσινο τσάι για να δώσεις ώθηση στο μεταβολισμό σου.  2. Βάλε το ξυπνητήρι μία
Η απάντηση στην έντονη εφίδρωση σε 7 σημεία!
Ο ιδρώτας είναι μέρος της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού, όμως κάποιες φορές μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε άβολα και να μας χαλάσει κυριολεκτικά τη διάθεση. Σκούρες κηλίδες, αίσθηση έλλειψης φρεσκάδας, κακή ψυχολογία, χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ακολουθώντας, ωστόσο, τα παρακάτω απλά βήματα, μπορούμε να περιορίσουμε το πρόβλημα σημαντικά! Χρησιμοποίησε πιο δραστικά αποσμητικά κατά προτίμηση από το
Μικρά μυστικά για το βραδινό γεύμα…
Υπάρχουν αρκετές απόψεις για το βραδινό γεύμα, μερικοί πιστεύουν ότι αν το βραδινό τους γεύμα αποτελείται από ένα γιαούρτι με λίγα δημητριακά πρωινού ή  δύο φρούτα, θα χάσουν βάρος εύκολα και γρήγορα . Αυτοί βέβαια είναι η μια εκδοχή, διότι ένα άλλο ποσοστό  ατόμων πιστεύει ότι αν δεν καταναλώσει τίποτα  στο βραδινό του γεύμα θα
Πόσες θερμίδες έχει ο καφές μου; Μήπως σαμποτάρει το βάρος μου;
Απαραίτητο ρόφημα για το 83% του ενήλικου πληθυσμού καθώς αποτελεί το πιο γνωστό διεγερτικό για το σώμα μας. Φυσικά μιλάμε για τον καφέ, η καφεΐνη του οποίου «τονώνει» το κεντρικό νευρικό σύστημα ξυπνώντας μας γλυκά το πρωί. Μήπως όμως ο καφές έχει παραγίνει μία γλυκιά συνήθεια; Παλαιότερα συνηθίζαμε να φτιάχνουμε τον καφέ στο σπίτι ή
Ο πιο αξιόπιστος δείκτης μέτρησης βάρους…
Ο πλέον αξιόπιστος δείκτης για την αξιολόγηση του σωματικού βάρους είναι η εύρεση της σύστασης σώματος δηλαδή, η μέτρηση του ποσοστού σωματικού λίπους του ατόμου. Για να βρεθεί το ποσοστό αυτό, απαιτείται ειδική μέτρηση από επιστήμονα διαιτολόγο-διατροφολόγο και η μέθοδος που εφαρμόζεται για τον προσδιορισμό του λέγεται λιπομέτρηση, η οποία γίνεται ως εξής: Βιοηλεκτρική Εμπέδηση.

ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟ!

 
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα! Χειρουργείο ή μήπως όχι…;
A new study suggests physical therapy equals surgery in the treatment of carpal tunnel syndrome! Researchers at Universidad Rey Juan Carlos conducted a randomized, parallel-group trial involving 100 women with CTS who were randomly allocated to surgery or a physical therapy regimen focusing on the neck and median nerve for 30 minutes, once a week.
6 λόγοι για τους οποίους πεινάς ενώ έχει ήδη φάει!
Σου έχει τύχει ποτέ να θέλεις να συνεχίσεις να τρως ενώ ήδη έχεις φάει ένα… πλήρες γεύμα; Όταν είμαστε μικροί και τρώγαμε ακατάπαυστα χωρίς να χορταίνουμε, οι μαμάδες μάς έλεγαν ότι έχουμε στο στομάχι μας «ταινία». Όχι, μην ανησυχείς. Ούτε «ταινία» έχεις, ούτε από βουλιμία πάσχεις. Το πιο πιθανόν είναι να καταναλώνεις τροφές που… «ξεγελούν»
SUPER τροφές για φοβερούς κοιλιακούς!
Aυτές είναι οι τροφές που θεωρούνται κορυφαίες στην επιλογή των ατόμων που έχουν γραμμωμένους κοιλιακούς! Σύμφωνα με την θεωρία της Abs Diet μπορείτε να διεκδικήσετε το «δικαίωμα» της επίπεδης και γραμμωμένης κοιλιάς απλά και μόνο τρώγοντας τα σωστά τρόφιμα! Οι κανόνες; Είναι απλοί  και ξεκάθαροι: Τρώτε καλές  πηγές πρωτεϊνών , ινών καθώς και όλα τα
9 λόγοι που δεν κάνετε «γράμμωση»
Διαβάστε παρακάτω, παρατηρήστε μόνοι σας σε ποιούς από τους παρακάτω λόγους θα κουνήσετε θετικά το κεφάλι σας και την επόμενη φορά, πριν καταπιαστείτε με τα βάρη στο γυμναστήριο, σκεφτείτε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε όλα τα εμπόδια, που σας έχουν καθηλώσει στα ίδια κιλά, εδώ και πολύ καιρό. Το χτίσιμο της μυικής σας μάζας και ο
Πώς να φάτε υγιεινές τηγανιτές πατάτες;
  Μπορεί οι τηγανιτές πατάτες να είναι ο κατεξοχήν εχθρός της δίαιτας, υπάρχει όμως μια λύση για να τις απολαύσετε χωρίς τύψεις. Τηγανίστε γλυκοπατάτες σε ελαιόλαδο και γλιτώστε πολλές από τις θερμίδες που περιέχουν οι άλλες πατάτες. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και βιταμίνη Α, η οποία κάνει καλό στο σώμα και την καρδιά.
Beet smoothie!
   Το παντζάρι είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών, φυλλικού οξέως, καλίου, βιταμίνης C, φυτικών ινών και πολλών άλλων ευεργετικών στοιχείων και προάγει την καρδιακή υγεία και την αιματική ροή!  Αν όλα αυτά τα συνδυάσετε και με τις βιταμίνες από τα υπόλοιπα φρούτα, τότε έχετε την υγεία την ίδια σε ένα ποτήρι. Συν μια υπέροχη γλυκιά γεύση…
Το θαλασσινό νερό και οι μαγικές του ιδιότητες…
Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη «θαλασσοθεραπεία» για να περιγράψει τις θεραπευτικές επιδράσεις του θαλασσινού νερού. Οι αρχαίοι Έλληνες εκτίμησαν τα οφέλη για την υγεία και τα πλούσια μεταλλικά στοιχεία του νερού.   Μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων, το κολύμπι σε θαλασσινό νερό μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να προωθήσει τη
Η πιο υγιεινή τροφή για μεγάλη αντοχή και στη γυμναστική!
Δοκίμασε το συνδυασμό τεσσάρων θρεπτικών τροφών και γέμισε τις μπαταρίες σου με ενέργεια και αντοχή! Αναρωτιέσαι, πώς μπορείς να βελτιώσεις τα επίπεδα αντοχής σου κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης; Υπάρχει ένας φυσικός τρόπος, που συνδυάζει τις θρεπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες τεσσάρων τροφών: ταχίνι, μέλι, κανέλα και λεμόνι.Τα οφέλη στην υγεία μας •    Το ταχίνι
Γυναίκες και γυμναστική: Οι μύθοι!
Μύθος Νούμερο 1: Αν σηκώσω βάρη θα γίνω κτήνος Πολυαγαπημένος μύθος μεταξύ των γυναικών. Πιστεύουν ότι αν το βάρος που θα σηκώσουν είναι μεγάλο ή αν οι αλτήρες που χρησιμοποιήσουν έχουν άλλο χρώμα πέρα από το ροζ, τότε θα ξυπνήσουν την επόμενη μέρα και θα είναι σαν τις γυναίκες bodybuilders, αυτές που κατεβαίνουν σε διαγωνισμούς.
Μπορούν τα Ω3 Λιπαρά Οξέα να μειώσουν το λίπος;
Μπορούν τα Ω3 Λιπαρά Οξέα να μειώσουν το λίπος; Πολλές φορές λένε: ‘’Δεν τρώω σολομό.. έχει πολύ λίπος, θα παχύνω!’’. Πράγματι ο σολομός όπως, η σαρδέλα, ο τόνος κλπ. είναι λιπαρά ψάρια, έχετε σκεφτεί όμως ότι το λίπος των ψαριών μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε το περιττό σας λίπος; Τι είναι τα Ω3 λιπαρά

ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΣ

 
Τι κοινό έχουν όλες οι επιτυχημένες δίαιτες;
1. Να χάνουμε από ένα μέχρι δύο κιλά την εβδομάδα. Αν χάσουμε περισσότερα, τότε μετά τη δεύτερη εβδομάδα της δίαιτας θα χάνουμε στην πραγματικότητα μυϊκό ιστό. 2. Να κόψουμε τη ζάχαρη και το άμυλο και όχι το λίπος. Το σώμα μας αποθηκεύει την επιπλέον ζάχαρη που βρίσκεται στους αμυλούχους υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά και το
Θρεπτικό πρωινό με smoothie από φρούτα και βρώμη για ενέργεια όλη μέρα!
Αν το πρωί δεν έχεις χρόνο, για να ετοιμάσεις ένα γεύμα υπερπαραγωγή, τότε αυτό το πλούσιο σε βιταμίνες και ενέργεια smoothie , θα σου λύσει τα χέρια! Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα κάθε ημέρας. Αν το παραλείψεις, τότε θα αισθανθείς σύντομα ατονία και αδυναμία. Επίσης, τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό σκεπτόμενοι, πως μειώνουν,
Τρεις λόγοι υγείας για να πεις «αντίο» στον καφέ με γάλα!
Το ζεστό καφεδάκι με γάλα είναι μία από τις αγαπημένες σου απολαύσεις της ημέρας! Κυρίως όταν ο καιρός γίνεται βροχερός και η θερμοκρασία πέφτει λιγάκι είναι σκέτη απόλαυση… Ξέρεις όμως ότι ο συνδυασμός καφέ με γάλα μπορεί να μην σου κάνει και τόσο καλό; O καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πρωινού ξυπνήματος για το 90%
Ποια είναι η πλέον θανατηφόρα πάθηση και πώς θα προστατευτείτε;
Είναι η πιο επικίνδυνη πάθηση στον κόσμο, καθώς ευθύνεται για 17,5 εκατομμύρια θανάτους που καταγράφηκαν το 2012. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% επί των συνολικών θανάτων που καταγράφηκαν στον πλανήτη για τη χρονιά αυτή. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι είμαστε άμοιροι ευθυνών ούτε ότι είμαστε καταδικασμένοι να υποστούμε τις καταστροφικές για την υγεία
Οι 13 πιο επικίνδυνες δίαιτες !
Οι δίαιτες που θα πούμε έχουν σαν στόχο τη μείωση βάρους σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. Οι περισσότεροι από μας έχουμε ακούσει για κάποια ή και κάποιες απο αυτές… Είτε το έχουμε διαβάσει σε κάποιο ανόητο site, είτε από κάποιο φίλο που έχει ένα φίλο που του είπε ότι έχασε 18κιλά σε 4 μέρες
Μπορώ να γυμναστώ όταν έχω περίοδο;
Οι “δύσκολες” μέρες του μήνα για κάποιες από εμάς είναι απλά δύσκολες, ενώ για άλλες πολύ δυσκολότερες! Επιτρέπεται να γυμναζόμαστε όταν έχουμε περίοδο;   1. Η σωματική άσκηση μπορεί να αποδειχθεί η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την ανακούφιση των πόνων της περιόδου και ικανή να ελαττώσει όλα εκείνα τα σημάδια που σε ταλαιπωρούν πριν αλλά και
Οι παχύσαρκες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού!
Μελέτη που έγινε σε περισσότερες από 67.000 γυναίκες δείχνει ότι οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες και μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Ο κίνδυνος εμφάνισης  καρκίνου του μαστού μεταξύ των παχύσαρκων γυναικών (με δείκτη μάζας σώματος 35 ή
Το καθισιό μεγαλώνει την περιφέρεια των γλουτών!
Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν κάτι που πολλοί από εμάς έχουν υποψιαστεί εδώ και καιρό. Όσο περισσότερο καθόμαστε στον… πωπό μας, τόσο μεγαλώνει η περιφέρεια του.  Μάλιστα οι γλουτοί έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν, με τα χρόνια, ακόμα και 50%. Οι ερευντητές ισχυρίζονται επιπλέον ότι το καθισιό είναι η κύρια αιτία της μεγέθυνσης των οπισθίων παρά η
Τι συμβαίνει όταν ξυπνάς;
1. Ενώ εσύ κοιμόσουν Είναι 4.00 το πρωί. Ενώ βρίσκεσαι ακόμη σε κάποιο όνειρο, το οποίο δεν πρόκειται μετά να θυμάσαι, η στρεσογόνα κορτιζόλη, της οποίας τα επίπεδα έπεφταν από την ώρα που αποκοιμήθηκες, φτάνει στο ελάχιστο επίπεδό της. «Σε αυτό το σημείο, η κορτιζόλη αρχίζει να ανεβαίνει ξανά και ξεκινά η διαδικασία του ξυπνήματος»
Η ιδανική δίαιτα για να χάσετε περισσότερο λίπος!
Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς του Αμερικανικού Ινστιτούτου Υγείας και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας δείχνει ποιο είναι το διατροφικό πρόγραμμα που μας βοηθά να απαλλαγούμε εγγυημένα από το επίμονο λίπος. Στη σχετική δοκιμή συμμετείχαν 19 άτομα και οι ειδικοί παρακολουθούσαν στενά τους συμμετέχοντες ώστε να διασφαλίσουν ότι όλοι κατανάλωναν ακριβώς τον ίδιο αριθμό

ΠΟΥΘΕΝΑ

 
Τι είναι η Zumba®;
Η Zumba® ενσωματώνει λάτιν ρυθμούς και εύκολες χορευτικές κινήσεις και βήματα για να δημιουργήσει ένα δυναμικό χορευτικό πρόγραμμα fitness που θα σας απογειώσει. Στην πράξη λίγο από salsa, merenque, reggaeton, samba, hip-hop, cha cha, flamenco, αλλά και χορό της κοιλιάς και η γυμναστική γίνεται γιορτή! Ο στόχος είναι απλός: Θέλουμε να θέλετε να προπονηθείτε, να
6 δυναμωτικές τροφές για άντρες!
Ψάχνετε τις καλύτερες τροφές για ενίσχυση της μυϊκής σας μάζας, να σας δώσουν ενέργεια, και να ενδυναμώσουν την υγεία σας; Τα τρόφιμα αυτά είναι νόστιμα, εύκολο να βρεθούν και θα πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής σας διατροφής. Να βεβαιωθείτε ότι η επόμενη λίστα σας για ψώνια περιλαμβάνει αυτές τις έξι καλύτερες δυναμωτικές τροφές για
9 λόγοι που δεν χάνουμε βάρος παρότι «λιώνουμε» στο γυμναστήριο!
Γιατί δεν χάνετε ούτε γραμμάριο παρά το ότι «λιώνετε» στο γυμναστήριο Διάδρομος, ποδήλατο, βάρη, περίπλοκες ασκήσεις και ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο δεν φτάνουν από μόνα τους για σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.Υπάρχουν ορισμένα βασικά λάθη που αρκετοί άνθρωποι κάνουν με αποτέλεσμα ο… ιδρώτας που χύνουν στο γυμναστήριο να μην έχει αξία. Οπως αναφέρει το onmed
Το νερό επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα της ενέργειας!
Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα μηχάνημα σχεδιασμένο να τρέχει για το νερό και τα μέταλλα. Το σώμα είναι περίπου 72% νερό και το νερό είναι ζωτικής σημασίας για κάθε σημαντική σωματική λειτουργία. Χωρίς νερό, το σώμα σας δεν λειτουργεί, και η ποιότητα του νερού που καταναλώνετε μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία σας.  
Τα τυριά με χαμηλότερα λιπαρά, καλύτερα για την υγεία!
Τα τυριά χαμηλών λιπαρών αποτελούν για πολλούς ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρους ή μια πιο υγιεινή επιλογή τυριών, καθώς η χαμηλότερη περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και ιδιαιτέρως κορεσμένα, συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης και την καλή υγεία της καρδιάς, ιδιαιτέρως όταν μιλάμε και για λειτουργικά τυριά που χρησιμοποιούνται για μείωση
3 σνακ για άμεση τόνωση!
  1. μπανάνα με 2 κουταλιές καρύδια και 1 κουταλάκι μέλι Έξτρα δυνατό σνακ για γρήγορη αντίδραση του εγκεφάλου. Η μπανάνα σε συνδυασμό με το μέλι δίνουν γρήγορη ενέργεια σε μορφή γλυκόζης, τη μονα­δική τροφή του μυαλού μας. Το μέλι ικανοποιεί και τις έντονες υπογλυκαιμίες. Τα καρύδια είναι απαραίτητα γιατί, εκτός από την πρωτεΐνη και
Πώς θα ξεφουσκώσει το ‘σωσσιβιάκι’ στην κοιλιά;
Η «κοιλίτσα» είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί και τα 2 φύλα, αν και στους άντρες είναι συχνότερη. Το κύριο αίτιο είναι το αυξημένο βάρος και ειδικότερα, το αυξημένο λίπος που εντοπίζεται στην κοιλιακή περιοχή. Ο ανθρώπινος οργανισμός αποθηκεύει, κατά βάση, λίπος με 2 διαφορετικούς τρόπους. Έναν φανερό και έναν… κρυφό. Το λίπος που φαίνεται είναι
Περισσότερα βάρη για τις γυναίκες!
Ένας από τους πιο κλασικούς τρόπους μυϊκής ενδυνάμωσης και τόνωσης είναι τα βάρη και γενικότερα οι ασκήσεις με αντιστάσεις. Όλοι σας έχετε ακούσει για προγράμματα γυμναστικής με βάρη, αντιστάσεις, λάστιχα και μηχανήματα. Όλα αυτά τα είδη αφορούν τη χρήση πρόσθετης αντίστασης (δηλαδή βάρους), με σκοπό την τόνωση και την αύξηση της μυϊκής σας δύναμης. Bέβαια,
Oταν το σώμα ζητά απεγνωσμένα γλυκό! Τι φταίει; Τι να κάνεις;
Τι συμβαίνει τελικά και θέλουμε τόσο απεγνωσμένα γλυκό; Ποια είναι εκείνα τα επιδόρπια που μπορούμε να απολαμβάνουμε ενώ ακολουθούμε μια σωστή διατροφή και να μην μας γεμίζουν με ενοχές; Τι εναλλακτικές υπάρχουν κάθε φορά που η όρεξή μας τραβάει κάτι γλυκό; ΝΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ! ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΗΣΗ…. Κανείς δεν θα σου απαγορέψει τα αγαπημένα σου
Spinning: Ήρθε η ώρα να… σπινάρετε!
Spinning… μια συναρπαστική εμπειρία Τι είναι; Το Spinning είναι πρόγραμμα ομαδικής άσκησης ποδηλάτου σε εσωτερικό χώρο, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980. Το Spinning είναι μοναδικό ως προς την αποτελεσματικότητά του για την επίτευξη στόχων καλής φυσικής κατάστασης και υγείας. Είναι ένα από τα πιο έντονα προγράμματα γυμναστικής και βασίζεται στην χρήση ενός στατικού ποδηλάτου